- Liittynyt
- 14.10.2016
- Viestejä
- 22 615
Parhaiten Ryzen DRAM Calculator -sovelluksestaan tunnettu ukrainalainen Yuri ’1usmus’ Bubliy on kehitellyt Zen 2 -arkkitehtuuriin perustuville prosessoreille uuden virranhallintaprofiilin. Miehen luotto profiiliinsa on niin kovalla tasolla, että hän on suositellut AMD:lle sen käyttöönottoa virallisena profiilina. Virranhallintaprofiili on tarkoitettu vain Zen 2 -arkkitehtuuriin perustuville prosessoreille.
1usmusin mukaan hänen uusi virranhallintaprofiilinsa muokkaa tapaa, jolla prosessori ja Windows keskustelevat keskenään ja tulkitsevat CPPC-pyyntöjä (Collaborative Processor Performance Control). Tuloksena on hänen mukaansa nopeammin toimiva Precision Boost, joka osaa erotella taustaprosessit nykyistä paremmin todellisesta rasituksesta.
1usmusin mukaan virranhallintaprofiili paikkaa ennen kaikkea Windowsin skedulerin ”tyhmyyttä” ja varmistaa todellista suorituskykyä vaativien säikeiden ajon nopeimmilla ytimillä ja estää niiden heittelyn ytimeltä toiselle. Virranhallintaprofiilin kerrotaan hyödyttävän eniten kahta tai useampaa CCD-sirua (Core Complex Die) käyttäviä prosessoreita, mukaan lukien tulevat Threadripper-prosessorit.
Asian teknisistä yksityiskohdista syvemmin kiinnostuneille suosittelemme lämpimästi 1usmusin kirjoittamaa, TechPowerUpissa julkaistua artikkelia. Artikkelissa on mukana myös suorituskykyvartailuja AMD:n oman Ryzen Balanced -virranhallintaprofiilin ja 1usmusin profiilin välillä.
Artikkelin mukaan esimerkiksi Cinebenchin yhden ytimen testissä AMD:n vakioprofiili käyttää paitsi prosessorin huonoimmasta päästä olevia ytimiä, myös heittelee suoritettavaa säiettä ytimeltä toiselle. 1usmusin profiililla lähes koko rasitus jakautuu vain kahdelle ytimelle, jotka ovat prosessorin parhaimmistoa.
Ero näkyy myös kellotaajuuksissa, Ryzen 9 3900X -prosessorilla keskimääräinen maksimikellotaajuus AMD:n profiililla oli 4380 MHz, kun 1usmusin profiililla se oli 200 MHz korkeampi 4580 MHz. Lisäksi prosessorin Package Power Tracking laski 33:sta 24 prosenttiin, Thermal Design Current 20:sta 10 prosenttiin ja Electrical Design Current 27:stä 7 prosenttiin. Testissä oli käytössä AMD:n uusi AGESA 1.0.0.4B -BIOS ja nestejäähdytys.
Lähde: 1usmus @ Twitter, TechPowerUp
Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)