Savustaminen & Savustimet

CalEpitan

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
24.11.2016
Viestejä
1 702
kuten tuolla alemman linkin takana olevalla sivulla lukee: "edellinen savustuspönttö paloi."

tämä viritys näyttää siltä että palaa entistä komeammin. :kahvi:
puisen perinteisen savustuspöntön kohtalo valitettavasti on aina välillä palaa
jos tuota kokoluokkaa alkaa tekemään esim metallista savustinta niin aika kallista on..
Eikä se puinenkaan kokonaan pala, jää siihen se muurattu osuus ja teräsbetonilaatta vielä tallelle.
Fiksu kaveri rakentelee varastoon etukäteen jo toisen savukaapin sitä päivää varten KUN se syttyy taas palamaan :)
 
Liittynyt
07.11.2016
Viestejä
84
Marienburgia itsekkin käytän pallogrillissä, mutta tuossa pitkässä savustamisessa (8+h) taitaa tuo briketti edelleen veidä voiton. Ainakin mitä tuossa nyt noilla kookos briketeillä tein, niin ei käytännössä tarvinnut, kun jokunen briketti lisätä loppu vaiheilla. Marienburgit mielestäni palaa yllättävän nopeasti ainakin pallogrillissä. Pitää ehkä kokeillä niitä tuossa savustimessa, jos marienburgit toimii pitkässä savustamisessa niin sit täytyy niiden käyttöä jatkaa tuossakin, ne ovat kuitenkin hinnaltaan aika edullisia.
pallogrillissä marienburgia palaa kyllä big green egiin verrattuna varmaan kolminkertainen määrä tunnissa. En tiedä mistä ihmeestä johtuu, onko niin helkkarin huono hyötysuhde, vai johtuuko ohuesta metallipinnasta että palaa kuin takassa :)

Egissä pesällisellä (n. 2kg) grillaa helposti kolmisen kertaa (16-20 tuntia) kun taas pussillisella marienburgia ei pallossa grillaa kuin n. 30-40 tuntia. Huikea ero kulutuksessa.
 
Liittynyt
10.02.2017
Viestejä
136
Täytyy kyllä kokeillä miten nuo marineburgit tuossa savustimessa toimii. Pallossa voi olla, että tuo ohut pelti vaikuttaa niin paljon että joutuu käyttää vetoa niin paljon kovemmalla kuin egissä/savustimessa. Täytyy kyllä onnitella sinua tuosta Egin valinnasta, itsekkin sen ehkä vielä joskus valikoimiini hankin. Olen sitä aikanani melkein 3 vuotta myynyt ja ei kyllä yhtään pettynyttä asiakasta ole egin kohdalla tullut.
 
Liittynyt
07.11.2016
Viestejä
84
Aikanaan kun Egin hommasin, niin emäntä ei ollut kovin tyytyväinen ja itsellä hiiligrillaamisen kokemukset hyvin lähellä nollaa. Nykyään rouva kertoo mielellään mitä siellä pitää grillata :)

Weberin hommasin rotisseerin takia, että saa mukavammin kokonaiset broiskut / linnut tehtyä ja lisäpaistopinta-ala ei koskaan ole tarpeetonta. Egi on kyllä ihan omaa luokkaansa. Jos vaikka saunailtaa haluaa pitää, niin egin voi laittaa päälle useamman tunnin ennen varsinaista käyttöä ja lämmöt saa nopeasti nousemaan pihvinpaistoon sopivaksi, tai sitten laittaa sen täyteen makkaraa miedolle lämmölle (pitkäksi aikaa) ja ensimmäistä kertaa kun vieraat maistavat egistä tulleita makkaroita niin ovat aivan ihmeissään. Miten kuori voi olla niin rapsakka vaikka makkarassa ei ole mitään väriä? Aika tekee ihmeitä :)
 
Liittynyt
10.02.2017
Viestejä
136
Egissa tuo lämmön tasaisuus ja säätö ovat kyllä valttia. Parasta lohta jota olen eläessäni syönyt on egissä tehty. Aikanaan edellisessä duunissa jossa olin ja möin kyseistä tuotetta, niin meillä oli demo päivät jossa egin porukka oli tekemässä ruokaa ja tekivät siinä lohta muistaakseni noin 90 asteessa ja loppu tulos oli sellainen kevyesti savustettu lähes hyytelömäinen lohi.
 
Liittynyt
07.11.2016
Viestejä
84
Lohta tulee usein tehtyä ja minimissään alle kiloinen file on kolme tuntia leppäomena savussa ja juuri siinä alle sadassa asteessa. Ei kuivu, ja jos kunnolla heittää puuchunkkeja hiilien sekaan, niin mikään kaupasta saatava savukala ei pääse edes lähelle.

Possun sisäfileestä tulee kanssa sellaista herkkua, kun 110 asteessa tekee ja ottaa 66 asteisena ulos, savua mukaan oman maun mukaan ja ei kun herkuttelemaan :)

Hinta/laatusuhteeltaan paras kapistus mitä on tähän mennessä tullut ostettua. Eikä enää mene rahaa ravintoloihin, mieluummin satsaa kunnon raaka-aineisiin ja säästää siinä pitkän pennin pidemmällä aikavälillä, jolloin laite "maksaa itsensä" takaisin.

Piknik paisteista saa loistavaa "savukinkkua" leikkeleeksi. Nekin "palvisaunassa" 80-90 asteen lämmössä noin 8 tuntia ja sisälämmöt nostetaan lopuksi kohdalleen kun lämmöt laitetaan viimeiseksi tunniksi 140 asteeseen. 75 asteisina vetäytymään ja sitten leivän päälle. Ei tee kaupan leikkeleitä enää sen jälkeen mieli.

Savuhovin valmiiksi suolattu kalkkunan rinta on myös erinomaista. 70 asteiseksi kunnon savussa ja sitten vetäytymään. Toimii sekä lämpinänä, että leikkeleenä.
 
Liittynyt
10.02.2017
Viestejä
136
Joutuu kyllä ensi viikonloppuna taas laittaa laitteet tulille, nälkähän tässä tulee kun lukee noita vinkkejä :)
 

mnz

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
228
Aikanaan kun Egin hommasin, niin emäntä ei ollut kovin tyytyväinen ja itsellä hiiligrillaamisen kokemukset hyvin lähellä nollaa. Nykyään rouva kertoo mielellään mitä siellä pitää grillata :)

Weberin hommasin rotisseerin takia, että saa mukavammin kokonaiset broiskut / linnut tehtyä ja lisäpaistopinta-ala ei koskaan ole tarpeetonta. Egi on kyllä ihan omaa luokkaansa. Jos vaikka saunailtaa haluaa pitää, niin egin voi laittaa päälle useamman tunnin ennen varsinaista käyttöä ja lämmöt saa nopeasti nousemaan pihvinpaistoon sopivaksi, tai sitten laittaa sen täyteen makkaraa miedolle lämmölle (pitkäksi aikaa) ja ensimmäistä kertaa kun vieraat maistavat egistä tulleita makkaroita niin ovat aivan ihmeissään. Miten kuori voi olla niin rapsakka vaikka makkarassa ei ole mitään väriä? Aika tekee ihmeitä :)
Onko sulla tuo Large koon eggi vai? Saako tuohon kuinka hyvin tavaraa mahtumaan? Esim. juuri noita kalafileitä? Itselläni savustuksessa on käytössä Weber Smokey Mountain 37cm, joka on juuri esim. kalafileiden savustamiseen turhan pieni.

Saako tuohon eggiin moneenkin kerrokseen noita grillattavia tuotteita?
 
Liittynyt
07.11.2016
Viestejä
84
Onko sulla tuo Large koon eggi vai? Saako tuohon kuinka hyvin tavaraa mahtumaan? Esim. juuri noita kalafileitä? Itselläni savustuksessa on käytössä Weber Smokey Mountain 37cm, joka on juuri esim. kalafileiden savustamiseen turhan pieni.

Saako tuohon eggiin moneenkin kerrokseen noita grillattavia tuotteita?
Vakiokalustuksella saa 2-3 filettä kerrallaan. Tätä lisuria katsellut juuri sen takia, että saisi enemmän tavaraa kerrallaan. Veikkaisin, että tuon avulla saisi jopa 7 filettä kerrallaan tulemaan

Extended Racks – 3 Level Cooking Grid
 
  • Tykkää
Reactions: mnz
Liittynyt
07.11.2016
Viestejä
84
Unohtui mainita se koko, large malli kyseessä. Kun noita kokoja aikanaan vertailin, niin largessa ritelikön halkaisija on 46 cm, mediumissa muistaakseni 40 cm.
 
Liittynyt
07.11.2016
Viestejä
84
Viime viikolla suolattu hevosen sisäpaisti (vajaa 5kg, 10% suolaliemi + nitriitti ruiskulla) pääsi eilen palvaukseen. Savustusaika 13.5 tuntia.

Oli reilu 10 tuntia 75-85 asteessa ja loppuajan 100-110 astetta ja paisti tuli ulos kun sisälämmöt vaihteli 63-66 välillä eri pisteistä mitattuna. Lopputulos ylitti jopa odotukset ja aiemmin tehty hevosen ulkofile jää hopealle, vaikka hyvää sekin oli. tämä vain on parempaa. Laitetaan vähän kuvia eri vaiheista.





















 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
283
Ai jestas että on heppa hyvän näköinen... Itse hankin pääsiäiseksi vähän erilaisen pääruoan, 2,5kg suomalaisen karitsan savuviulun, ei aina jaksa sitä Uusi-Seelantilaista pakastetta jota joka pääsiäinen on vedetty samalla tavalla uunissa paistettuna.



 
Liittynyt
07.11.2016
Viestejä
84
Savulammas on erinomaista. Pariin otteeseen tehnyt lampaanpaistia leikkeleeksi. Toimii.
 

mnz

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
228
Eipä tullut sopivaa BGE mallia hulluilla päivillä tarjoukseen. Tuo medium on luultavasti vähän turhan pieni itselle ja hintakin tuntuu suht kovalta.
XXL myy myös BGE ja siellä on aina välillä kaikki tuotteet -25%, onkohan BGE:t myös samassa alennuksessa. Täytyy kytätä, kyllähän tuommoinen kuumottelis, vaikka hintaa on aika reilusti.
 
Liittynyt
07.11.2016
Viestejä
84
Bastard on halvempi kuin egi ja suurin piirtein samoilla ominaisuuksilla. Lisureita ei löydy toki yhtä paljoa, mutta ajaa asiansa. Egi on omiin kokemuksiin perustuen kyllä hintansa väärtti ja niin uskomattomalta kuin ehkä kuulostaa, niin sillä ei oikein voi epäonnistua, teki sitten mitä tahansa sapuskaa. Ei toki ole kiireisen henkilön grilli, koska on tarkoitettu isompien juttujen tekoon ja pitkiin vetoihin.

Medium on kyllä turhan pieni.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
426
Ois tarkoitus savustaa sunnuntaina pari kiloinen viulu. Pintaan ajattelin laittaa rubin, mutta Mites tuon suolaamisen kanssa? Kannattaisiko laittaa nyt jo liemeen vai vasta sitten lauantai iltana tuo rubi ja lisäksi ruiskulla suolaliuosta sisään?


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Liittynyt
07.11.2016
Viestejä
84
Jos laitat rubin useamman päivän aikaisemmin, ei suolaaminen ole välttämätöntä, mutta riippuu omista maku tottumuksista. Liemessä vaatii yleensä, paksuudesta riippuen, viikon verran, että on läpisuolaantunut
 
Liittynyt
12.11.2016
Viestejä
121
Onko kellään kokemuksia tuosta motonetin 99€ savustin/grillistä?
Miten lämmöt pysyy?

Ajattelin mökille hommata.
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
246
Onko kellään kokemuksia tuosta motonetin 99€ savustin/grillistä?
Miten lämmöt pysyy?

Ajattelin mökille hommata.
Tätäkö tarkoitit? Savustusgrilli | Motonet Oy

Mulla on tuollainen. Lämpömittarin reikä ainakin väärässä paikassa jo suoraan. Tukin reiän pultilla, prikoilla ja mutterilla. Porasin uuden reiän alemmas jolloin on jo suuntaa antava.

Todella hankala säätää lämpötilaa tuossa mallissa. Pitäisi olla joku levy sisällä että savu kiertäisi tasaisemmin. Nyt tulipesän vieressä on liian kuuma ja toisessa laidassa liian kylmä. Jos vetoa pienentää, niin alkaa puskemaan savut kaikista muista väleistä. Pidempi savupiippu varmaan parantaisi vetoa ja se olisi paremmin säädettävissä.

Lisäksi tulipesän säädettävästä ilmareiästä valuu usein hiilet pihamaan puolelle. Kyseisessä luukussa säätönuppi menee punahehkuun jolloin sen säätäminen tapahtuu käytännössä halolla hakkaamalla.

Kyseinen kapistus ruostuu todella herkästi. Maali vain näön vuoksi, ei suojaa mitään.

Vaikea sanoa kannattaako tuota hankkia vai ei. Hinta jos olisi vielä halvempi niin voisi suositella ensimmäiseksi savustusgrilliksi.
Kyllä tuolla on maittavat savulihat saanut aikaiseksi. Myös "BBQ Smoke Ring" onnistunut.

EDIT: Näemmä nykyään kuvauksessa puhutaan hiilillä grillauksesta. Puita olen poltellut pesällisen-pari tuossa ja antanut lämmön pudota savustamiseen sopivaksi. Joskus lisännyt brikettejä sekaan jotta hehkuvat kauemmin.
 
Liittynyt
12.11.2016
Viestejä
121
Juuri tuota. Mökille tuo tulossa.

Lueskelin kanssa noista lämpöongelmista.

Googleen kun laittaa cheap offset smoker mods. Niin löytyy hyviä vinkkejä asiasta.

Reverse flowta tuosta ei helposti saa tehtyä jos ei piippua muuta toiseen päähän.

Mutta tiivistämällä, tiilillä, piipun jatkolla ja vesiastialla tulipesässä saa jo parannusta.

Ja pelkkiä brikettejä tarkoitus poltella.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
233
@knttr Mites tiukka tuo tehonsäätimen sovitus oli tuohon boksiin? Jäikö sinne tilaa sulakkeelle? Vai pitäskö ottaa/etsiä isompi boksi?

Ajattelin väsätä samanlaisen, ostinkin jo savustimen. Vähän isomman jotta saa kunnon jöötiä sinne mahtumaan tarvittaessa. Sekä tilaa että voi mahdollisesti modata kylmäsavustusjutut vastuksen tilalle.
 
Liittynyt
03.05.2017
Viestejä
4
@knttr Mites tiukka tuo tehonsäätimen sovitus oli tuohon boksiin? Jäikö sinne tilaa sulakkeelle? Vai pitäskö ottaa/etsiä isompi boksi?

Ajattelin väsätä samanlaisen, ostinkin jo savustimen. Vähän isomman jotta saa kunnon jöötiä sinne mahtumaan tarvittaessa. Sekä tilaa että voi mahdollisesti modata kylmäsavustusjutut vastuksen tilalle.
Sulakkeelle? Eikö tuo pelkkä tehonsäädin riitä? Kytketään johtoon ennen savustinta?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
233
^Ei se pahitteeksi ole. Mulla on vanha talo, vanhat (hitaat) sulakkeet ja savustinta käytetään ulkona joten ei se väärin ole varmistella.
 
M

mustekylpy

Vieras (tunnus poistettu)
Huomio muille säätäjille: Jos käyttää johdon päähän puristettavia liittimiä, edellä mainittu kotelo ei riitä. Säätimen tapit tulee jo itsessään melkein takaseinään kiinni. En tiedä onko olemassa 90-asteen liittimiä vai pitäisikö kolvata.

Toinen kohdalle sattunut virhearvio: 120C ei riitä sähkösavustimella vaikka kannen välistä näyttää tulevan savuan kaltaista höryä. Purut ei "syty" kunnolla ja vaikka liha kypsyy, se ei juuri savustu. Seuraava koe menee suosiolla 150C mikä tuntui jo oikeasti savuttavankin kun edellisen loppuminuuteilla kokeilin.
 
Liittynyt
03.05.2017
Viestejä
4
Huomio muille säätäjille: Jos käyttää johdon päähän puristettavia liittimiä, edellä mainittu kotelo ei riitä. Säätimen tapit tulee jo itsessään melkein takaseinään kiinni. En tiedä onko olemassa 90-asteen liittimiä vai pitäisikö kolvata.
Tämä kotelo 110 x 110 x 70 mm kokoisena toimii hyvin abikoliittimillä Kytkinrasia - Biltema
Siihen vielä nämä lisäksi Kaapeliliitin, 2 kpl - Kaapeliliitin - Biltema

Toinen kohdalle sattunut virhearvio: 120C ei riitä sähkösavustimella vaikka kannen välistä näyttää tulevan savuan kaltaista höryä. Purut ei "syty" kunnolla ja vaikka liha kypsyy, se ei juuri savustu. Seuraava koe menee suosiolla 150C mikä tuntui jo oikeasti savuttavankin kun edellisen loppuminuuteilla kokeilin.
Purupelti kannattaa laittaa matalemmilla tehoilla suoraan vastuksen päälle, ei sinne kannakkeille.
Kannattaa koittaa myös vähän hienompaa ohuempaa haketta. Mutta joo, ei näilläkään konsteilla tahdo savua tulla vielä 120 asteessa.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 511
Ostin tokmannin halppis savustimen ja kuten olettaa saattaa tulos ei ollut kovin mairitteleva: pöntössä kunnon liekkimeri :D Noh tarvikkeet säädintä varten lähti heti tilaukseen :cool: Makkara tosin savustui/grillaantui todella nätisti ja nopeasti :facepalm:
 
Liittynyt
12.01.2017
Viestejä
685
Kattelin Silver Spoon animea ja siinä nuoret viskas savustukseen kananmunia, niin alko kiinnostamaan. Onko kukaan kokeillu? Vois seuraavan kokkeilla, ku kotona käypi. Käytetään sähkösavustinta ja pääasiassa lohta savustellaan.
 

Kautium

IOdootti
Tukijäsen
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
19 623
Kattelin Silver Spoon animea ja siinä nuoret viskas savustukseen kananmunia, niin alko kiinnostamaan. Onko kukaan kokeillu? Vois seuraavan kokkeilla, ku kotona käypi. Käytetään sähkösavustinta ja pääasiassa lohta savustellaan.
En ole kokeillut, mutta tässä joku ohje -->

 
Liittynyt
12.01.2017
Viestejä
685
Tulipas kokeiltua savustettuja kananmunia.

Alle satasen lämmöllä lohien kanssa, raakana savustimeen. Saman aikaa oli savustimessa. Kypsiä oli.

Kokeilin lämpimänä, erittäin hento savun maku. Yön yli jääkaapissa, ei mitään eroa. Kattoa jos isä pistää kylmäsavustuksen pelaamaan, niin mitenkäs sitten :)
 

Kautium

IOdootti
Tukijäsen
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
19 623
Tulipas kokeiltua savustettuja kananmunia.

Alle satasen lämmöllä lohien kanssa, raakana savustimeen. Saman aikaa oli savustimessa. Kypsiä oli.

Kokeilin lämpimänä, erittäin hento savun maku. Yön yli jääkaapissa, ei mitään eroa. Kattoa jos isä pistää kylmäsavustuksen pelaamaan, niin mitenkäs sitten :)
Siis hetkonen, laitoit raakoja kananmunia kuorineen savustimeen? Eipä ole ihmekään jos ei paljon savu maistu, kun eihän niihin sen kuoren läpi vaikuta kuin lämpötila... :D
 
Liittynyt
02.04.2017
Viestejä
2 250
Siis hetkonen, laitoit raakoja kananmunia kuorineen savustimeen? Eipä ole ihmekään jos ei paljon savu maistu, kun eihän niihin sen kuoren läpi vaikuta kuin lämpötila... :D
Riittävän pitkään kun savustaa, niin sitten vaikuttaa. Saa vain varmaan aika pitkään savustaa :D

Kuorihan on aika huokoista, koska siinä on ilmakanavia. Kananmuna voi ottaa hajuja ja makuja ihan vaikka jos niitä säilytetään jääkaapissa voimakas tuoksuisten raaka-aineitten lähellä.
 
Liittynyt
15.12.2016
Viestejä
5
Täältä löytyy tällainen puukäyttöinen siirreltävä malli. Kovin suurta liekkiä ei kannata pitää kun kuumenee aika helposti.
Menee myös tavallisesta puugrillistä. Made by Kktavastia ammattiopisto.
 
Liittynyt
13.01.2017
Viestejä
989
Löytyykö kenelläkään kokemusta kylmäsavustuksesta? Tarkoitus olisi jääkaappi-sähkövastus kombolla savustella.

Tarvitseeko oven tiivisteitä leikellä tai kaappia reittää enemmänkin? Vai savustetaanko umpinaisessa kaapissa?
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
4 599
Löytyykö kenelläkään kokemusta kylmäsavustuksesta? Tarkoitus olisi jääkaappi-sähkövastus kombolla savustella.

Tarvitseeko oven tiivisteitä leikellä tai kaappia reittää enemmänkin? Vai savustetaanko umpinaisessa kaapissa?
Kokeilemalla se varmaan parhaiten selviää. Jos ei savuta tai "pala" hyvin se puu täysin umpinaisessa, niin parit reijät alas ja ylös tiivisteeseen, että saa happea ja vähän kiertää savut.
 
Liittynyt
07.11.2016
Viestejä
84
Löytyykö kenelläkään kokemusta kylmäsavustuksesta? Tarkoitus olisi jääkaappi-sähkövastus kombolla savustella.

Tarvitseeko oven tiivisteitä leikellä tai kaappia reittää enemmänkin? Vai savustetaanko umpinaisessa kaapissa?
Toisilla foorumeilla sanovat, että 2cm ala ja yläpäästä viivisteistä pois ja ilma kiertää riittävästi. Itsellä kanssa harjoittelu kylmäsavustuksen osalta vasta meneillään
 
Liittynyt
13.01.2017
Viestejä
989
Toisilla foorumeilla sanovat, että 2cm ala ja yläpäästä viivisteistä pois ja ilma kiertää riittävästi. Itsellä kanssa harjoittelu kylmäsavustuksen osalta vasta meneillään
Poltteletko puruja vai sähköllä kiekkoja? Oman savustimen hankinta vielä tekemättä ja ajattelin sähköiseen kääntyä niin jääkaapissa ei tarvitse korvausilmasta niin paljoa välittää.
 
Liittynyt
07.11.2016
Viestejä
84
Löytyy kaikki vaihtoehdot, 2x proq 1 x Mustangin sähkövastus. Sähkövastus ei tahso tuottaa yhtä tasaisesti savua kuin proq, mutta toimii hyvin pakkasilla "pikkulämppärinä", jotta lämmöt pysyy tasaisena. Proq:n kanssa on myös välillä ongelmaa jos purut on päässyt liian kosteiksi. Ennen kuin lataan Proq:n niin laitan purut uunipellille noin 50 asteeseen 20-30 minuutiksi ja silloin toimii hyvin.
 
Liittynyt
12.04.2018
Viestejä
1 284
Mitenhän tuollaisella Harvian savustuspöntöllä onnistuisi joku kaslerin tai brisketin käryttely? Voi se lämpötilan säätäminen muodostua ongelmaksi ja tietysti se kosteus pitäisi jollakin konstilla luoda.
 
Liittynyt
12.01.2017
Viestejä
1 893
Katajan oksaa,katajan marjoja,leppäpurua,tai leppälastua,leppärouhetta,muutama palasokeri.
Myös omenapuun lastut ja puru on hyvä,ne antaa hieman hedelmäisen maun.
Pari kolme pientä oksaa riittää,jos liikaa laittaa,voi tulla väkevähkö maku.

Sehän sitten selviää parhaitten kokeilemalla,jokainen mieltymyksensä mukaan.
Merisuolaa hierotaan kalan pintaan ennen savustusta,tai muutamia tunteja
ennen savustusta kala suolataan.Voi myös laittaa savustetun kalan suolaveteen savustuksen jälkeen.Suolavesi noin 10 % Itse käyttänyt puulämmitteistä savustuspönttöä.

Katajanoksaa ja katajanmarjoja on perinteisesti käytetty kalan ja lihan savustuksessa.Myös kuusen oksaakin on käytetty savustuksessa.

@ jos katajanmarjoja käyttää,niin ne on oltava kypsiä.
Katajanmarja on raakana vihreä,sitten puolikypsänä sininen,
täysin kypsä marja on musta.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
25.10.2019
Viestejä
321
Katajan oksaa,katajan marjoja,leppäpurua,tai leppälastua,leppärouhetta,muutama palasokeri.
Myös omenapuun lastut ja puru on hyvä,ne antaa hieman hedelmäisen maun.
Pari kolme pientä oksaa riittää,jos liikaa laittaa,voi tulla väkevähkö maku.

Sehän sitten selviää parhaitten kokeilemalla,jokainen mieltymyksensä mukaan.
Merisuolaa hierotaan kalan pintaan ennen savustusta,tai muutamia tunteja
ennen savustusta kala suolataan.Voi myös laittaa savustetun kalan suolaveteen savustuksen jälkeen.Suolavesi noin 10 % Itse käyttänyt puulämmitteistä savustuspönttöä.

Katajanoksaa ja katajanmarjoja on perinteisesti käytetty kalan ja lihan savustuksessa.Myös kuusen oksaakin on käytetty savustuksessa.

@ jos katajanmarjoja käyttää,niin ne on oltava kypsiä.
Katajanmarja on raakana vihreä,sitten puolikypsänä sininen,
täysin kypsä marja on musta.
Pistetäänki joulukalat tammen ja katajan kanssa pönttöön.
 
Liittynyt
15.08.2019
Viestejä
414
Viime kesä meni hukkaan kun yritin saada juustoihin savun makua pallogrillillä ja erinäisillä puruviritelmillä. Joko paloi liian kuumana tai ei yhtään. Savustuspyssy vaikuttaisi paljon luotettavammalta vaihtoehdolta. Ei kai tuolla mitään lohta lähtisi kylmäsavustamaan, mutta juustot ja keitetyt kananmunat varmasti onnistuu vähemmällä vaivalla. Merkkituotteet ovat toista sataa, mutta kiinaihmeitä saa Saksastakin 30€ ja Aliexpress ~20€:
https://www.amazon.de/dp/B07D3LSYJP
https://www.aliexpress.com/item/32963135926.htm
 
Viimeksi muokattu:
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
239 495
Viestejä
4 192 882
Jäsenet
70 744
Uusin jäsen
Dunlop

Hinta.fi

Ylös Bottom