Valmistalopaketit

Liittynyt
08.04.2019
Viestejä
60
Olipa hyvä, että tuli kysyttyä äänieristyksestä, tuli valtavan hyviä kommentteja! Ärsyttää nimittäin itseä (ainakin tutun kämpässä ja nykyisessä kerrostalossa), kun kuuluu vessaäänetkin turhan hyvin jos ei ole muuta hälyä. Puhumattaakaan siitä, että ainakin työssäkäyvien makkarin pitäisi minusta olla "erityisen tiivis äänen suhteen", sekä työssäkäynnin että rakkauselämän suhteen. Sekä astianpesukoneen tyhjentämisen ei soisi kuuluvan makkareihin (jos sitä aamulla tekee). Ja noh, telkkariakin olis kiva kattoa, joskin sen varmaan voinee ratkaista myös bluetooth-splittereillä ja kuulokkeille.

Onko kukaan laittanut voimavirtaa keittiöön? Ohuesti kiinnostelis, kun oliko tässä vai jossain muussa ketjussa, joku kehui että on näppärä sellainen astianpesukone mikä pesee vartissa (mutta vaatii voimavirran). Olihan se kallis se apk-kone (vissii joku 3-4k), mut onhan sillä käyttöastettakin..
-
Kysyn tälleen osittain aiheeseen liittyvän: Mitkä kaikki työkalut tarvitsen okt-taloprojektin toteuttamiseen? Vois aloittaa pikkuhiljaa hankkimaan kaiken mahdollisen tarvittavan vaikka Tokmannin -25 koodeilla tms..
Builder Simulator on Steam

Coming soon
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
504
Keskiviikkona se sitten alkaa, nimittäin suunnittelu. Päästään allekirjottamaan tontin kauppakirjoja ja sitten alkaa tohinalla talon suunnittelu ja kilpailutus.. mites jengi on siis tehnyt, ensin suunniteltu pohja (itse/talotehtaiden pohjia muuttelemalla/arkkitehti) ja sen jälkeen heittää sen talotehtaalle (yhdelle tai useammalle) ja sitten kun sieltä tulee takasin, niin sittenkö vasta kilpailuttaa talotehtaita? Piirtääkö nuo talotehtaat siis ilmaseksi sen toteutuskelpoisen pohjan minkä itse tai arkkitehti on suunnitellut?
 
Liittynyt
07.12.2018
Viestejä
560
En tiedä millaisessa talossa @Tuomi0 asut, tai oletko koskaan edes omakotitalossa asunut mutta 2-3 auton talli ja 20m2+ ihan vaan varastotilaa asuintilossa nyt ei ihan osu taas tähän valmistalopakettien keskusteluun. Nyt ollaan siellä 200m2+ luokassa missä näihin tiloihin on varaa hukata se lähemmäs 100m2 rak.oikeutta.
Kymmenissä tälläisissä taloissa käyneenä voin myös kertoa että kun aletaan rakentaa tuossa kokoluokassa ja 500t€+ budjetilla niin nuo huonekohtaiset ilmanvaihdotkin ovat jo ihan standardi kuten myös vaatehuoneet, eriytetyt makuuhuoneet omine kylppäreineen jne jotka eivät valmistalopaketteihin kuulu.
200 neliö asuntoa on 50 neliötä varastointitarvetta, ei 100. Autotallia ei välttämättä tarvitse, jos ei ole mitään liikkuvia esineitä taloudessa tai niistä ei välitetä, mutta varastotilan määrä skaalautuu asunnon koon mukaan. Mitä vähemmän peukalo on keskellä kämmentä, sitä enemmät kakkosluokan tila tulee tarpeeseen. Sellainen mihin voi mennä kuraset kengät jalassa ja kaataa maalipurkin vahingossa lattialle, tai purkaa hifilaitteen "paranemaan" pariksi kuukaudeksi ilman hellasäröä. Jos tälläisiä tarpeita ei ole, niin ehkäpä joku kerrostalo on sittenkin laadukkaampaa asumista?

Toki siitä alkuperäisestä työhuoneesta tai harrastetilasta jossa haaveilit pelaavasi bilistä päivät pitkät voi tehdä sen kodin kaatopaikan, josta heitetään ovesta sisään makitat ja joulukoristeet. Jos ne kuitenkin alunperin otetaan huomioon suunnitelmissa, ne tulevat oikeaan paikkaan, oikeanlaisilla ovilla, pinnoilla jne.

Rakennusneliöt, ihmeelliset tekniset detailit (ukko suunnittelee vuoden jotain IT-himmeliä sinne), väärin suunniteltu budjetti on ihan hyviä tekosyitä ajatella, että se kaksi nelilötä sähkökeskuksen edessä on riittävä määrä varastotilaa.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
202
Keskiviikkona se sitten alkaa, nimittäin suunnittelu. Päästään allekirjottamaan tontin kauppakirjoja ja sitten alkaa tohinalla talon suunnittelu ja kilpailutus.. mites jengi on siis tehnyt, ensin suunniteltu pohja (itse/talotehtaiden pohjia muuttelemalla/arkkitehti) ja sen jälkeen heittää sen talotehtaalle (yhdelle tai useammalle) ja sitten kun sieltä tulee takasin, niin sittenkö vasta kilpailuttaa talotehtaita? Piirtääkö nuo talotehtaat siis ilmaseksi sen toteutuskelpoisen pohjan minkä itse tai arkkitehti on suunnitellut?
Katseltiin ainakin omassa projektissa valmiita talopohjia talotoimittajien sivuilta, että olisiko siellä yhtään omaa makua miellyttäviä.

Kirjattiin muutamia vaatimuksia ylös:
- miten talon saa sijoitettua tontille ilmansuuntien suhteen
- talopohjan layoutti
- kiintokalusteet, alustavat sähköt, sauna, alustava keittiö

Käytiin muistaakseni ensiksi Kastellilla piirrättämässä pohja valmiiksi, mikä oli itse muokattu Designtalon mallistosta. Ilmaiseksi tottakai :tup:
Samalla tuli julkkarikuvat, että sai hieman edes käsitystä miltä se tulisi ulkoa näyttämään.

Kun saatiin talopohja piirrätettyä ja sisustusvaatimukset (sauna, keittiö, kiintokalusteet, sähköt jne) mukaan tarjoukseen niin laitettiin tarjouspyynnöt haluttuihin talofirmoihin mistä oli googleteltu kokemuksia.

Me otettiin toki avaimet käteen paketti loppujen lopuksi Jukkatalolta, joten pitkästä tavarasta mahdollisimman paljon itse tekevillä eri sirkus.
Itse arvostetaan vapaa-aikaa enemmän kuin muutamaa kymppitonnia, mikäli siis olisi ottanut vesikattovalmiuteen asti ja itse kilpailuttanut siitä eteenpäin.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
349
Millä ohjelmalla kannattaisi alkaa suunnittelemaan talon pohjaa? Olen täysin aloittelija.
Sweet Home 3D ?
Suosittelen ihan ensimmäiseksi kynää, viivotinta ja ruutupaperia. Myös erilaisissa esittelyissä ja talonäytöksissä kannattaa juosta, jotta saa tuntumaa siihen mikä voisi omalla kohdalla toimia ja mikä ei. Instagramia kannattaa myös kahlata, suomalaisia raksatilejä löytyy ainakin nelinumeroinen määrä.
 
Liittynyt
23.02.2017
Viestejä
1 811
"Aivan aloittelijalle" yksi kätevä tapa on hakea jonkun talotehtaan kuvasto ja leikata siitä talopohjat irti saksilla. Sen jälkeen kun saksii vielä huoneet irti toisistaan, saa aika kattavan määrän erilaisia palapelin paloja jokaisesta huoneesta.

Näitä voi sitten yhdistellä/mallinnella pöydällä mieleisekseen ja lopputuloksesta riittää valokuva kännykällä niin sinulla on talotehtaalle riittävä pohja suunnitteluun.

Tästä sitten edistyneempi malli on ruutupaperi + kynä ja jos ohjelmien käyttö on hallussa niin vaikka autocad mutta nämä molemmat vaativat ymmärryksen tilojen mitoittamisesta. Valmiita leikattuja huoneita käyttäen tätä ei tarvita koska talotehtaiden paketeissa nämä asiat on jo lähtökohtaisesti huomioitu.
 
Liittynyt
27.05.2017
Viestejä
7 742
Millä ohjelmalla kannattaisi alkaa suunnittelemaan talon pohjaa? Olen täysin aloittelija.
Sweet Home 3D ?
Vinkkinä aloittelijalle, että ihan ensimmäisiä ja tärkeimpiä asioita talon pohjaa suunnitellessa on katsoa millaiset vaatimukset kaava asettaa mahdollisesti talolle tyyliin kerrosluku ja katon malli.

Toinen tärkeä heti alusta asti huomioitava seikka on ne ilmansuunnat. Eli aurinko paistaa siinä puolen päivän nurkilla suoraan etelästä ja on korkeimmillaan. Siitä se sitten kääntyy länttä kohti 15 astetta tunnissa. Paras ilmansuunta talon oleskelutiloille (kuten olohuone) ja parvekkeille ja tarasseille mihin ne avautuva on etelä ja lännen väli. Makuuhuoneita ja talon aputiloja sijoitella sitten ikkat avautumaan sinne pohjois- tai itäsivulle (ja länteekin riippuen talon kerrosluvusta ja mallista muutenkin).

Sellaisia taloja näkee ajoittain, että joku on rakentanut tai rakennuttanut jonkun omakoti-pakettitalon ja ei ole käynyt varmaan edes mielessä talon sijoittelu tontille tontin ja ilmansuuntien vaatimusten mukaan kun talon iso olohuone on pohjoisen suuntaan kaikki ikkunat jonne koskaan ei aurinko paista ja sinnekkin sen ikkunoihin näkyy joku metsä ryteikkö suoraan talon takaa alkamasta. Terassi saattaa olla vielä samaan suuntaan pohjoiseen jonne ei koskaan aurinko paista ja jossa ei kukaan koskaan sen vuoksi oleskele koskaan.

Taloon kannattaa piirtää myös luokkaa 3-4 neliömetrin kokoinen tekninen tila jonne käynti on ulkoa suoraan jostakin. Sinne saa "piilotettua" pois silmistä ne kaikki sähkötaulut, LTO koneen, lämmityslaitteistot ja käyttövesiputkiliitokset.

Yllättävän vaikeaa tuo talon pohjan suunnittelu on kun sitä joutuu mahdollisesti piirtämään luokkaa kymmeniä luonnoksia ennen kuin huoneiden sijoittelu alkaa muodostua hyväksi ja pyörittelemään asiaa vielä viikkokausia mielessä muulloinkin. Itse en ole alan ammattilainen, mutta yliopiston käyneen (SAFA) arkkitehdin kanssa joskus omakotitalo tai parikin suunniteltu ja mukana on sitten vielä rakennesuunnittelija laskemassa sitten erikseen vielä ne että kestääkö se sitten näin pitkää yläkerran lattiaa vaikka laittaa ilman kantavaa väliseinää tai palkkia tueksi alle ja kaikkea muuta mahdollista mitä nyt laskevatkaan ja rakenneratkaisuja miettivät.

Ainakin kasvukeskuksissa Suomessa se talon ulkonäkökin vaikuttaa todella paljon siihen myyntihintaan jos talon joutuu joskus myymään tai muuten vain haluaa sen myydä. Jonkun yliopistosta valmistuneen SAFA arkkitehdin piirtämä omakotitalo voi maksaa arkkitehdin palkan osalta sen 10 kiloeuroa lisää. Taloa myytäessä se kauppahinta jonka ostaja suostuu siitä maksamaan voi olla kuitenkin useamman kymppitonnin silloin korkeampi kun talo vain näyttää paljon hienommalta kuin jonkun rakennusmestarin muutamalla satasella piirtämä talo kun sen piirsi siinä ohessa kun nimensä pisti vastaavaksi mestariksi paperille. Muistaakseni pk-seudulla esimerkiksi Helsingissä kaupunki taitaa vaatiakkin että talon arkkitehtisuunnittelu on jonkun yliopiston käyneen (SAFA) arkkitehdin piirtämä. (SAFA on se arkkitehtien ammattiliitto Suomessa nimeltään, jonne hyväksyvät vain yliopistosta valmistuneet arkkitehdit. Toki kaupunki varmaan hyväksyy ulkomaisistakin tai suomalaisista yliopistoista valmistuneet arkkitehdit jotka eivät kuulu kyseiseen ammattiliittoon.)
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
3 183
Millä ohjelmalla kannattaisi alkaa suunnittelemaan talon pohjaa? Olen täysin aloittelija.
Sweet Home 3D ?
Tuo on hyvä ja tarpeeksi monipuolinen ohjelma riittävän tarkkuuden saamiseksi. Kynä ja paperi ei riitä kovinkaan pitkälle, lähinnä raakoihin luonnostelmiin. Suosittelen, että alusta asti piirtää ulko- ja sisäseinät oikeilla seinäpaksuuksilla, koska muuten tulee yllätyksiä. Nykytalossa ulkoseinien paksuus kun lähentelee jo puolta metriä per sivu niin yhteen suuntaan saa varata tontista jo metrin pelkkiä seiniä varten. Ahtailla tonteilla tuolla on iso merkitys. Lisäksi tuolla näkee suoraan paljonko ovet, ikkunat jne. vaatii oikeasti tilaa. Järkevien ovien ja kulkusuuntien suunnittelu on aika paljon haastavampaa kuin luulisi.
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
3 183
Ainakin kasvukeskuksissa Suomessa se talon ulkonäkökin vaikuttaa todella paljon siihen myyntihintaan jos talon joutuu joskus myymään tai muuten vain haluaa sen myydä. Jonkun yliopistosta valmistuneen SAFA arkkitehdin piirtämä omakotitalo voi maksaa arkkitehdin palkan osalta sen 10 kiloeuroa lisää. Taloa myytäessä se kauppahinta jonka ostaja suostuu siitä maksamaan voi olla kuitenkin useamman kymppitonnin silloin korkeampi kun talo vain näyttää paljon hienommalta kuin jonkun rakennusmestarin muutamalla satasella piirtämä talo kun sen piirsi siinä ohessa kun nimensä pisti vastaavaksi mestariksi paperille. Muistaakseni pk-seudulla esimerkiksi Helsingissä kaupunki taitaa vaatiakkin että talon arkkitehtisuunnittelu on jonkun yliopiston käyneen (SAFA) arkkitehdin piirtämä. (SAFA on se arkkitehtien ammattiliitto Suomessa nimeltään, jonne hyväksyvät vain yliopistosta valmistuneet arkkitehdit. Toki kaupunki varmaan hyväksyy ulkomaisistakin tai suomalaisista yliopistoista valmistuneet arkkitehdit jotka eivät kuulu kyseiseen ammattiliittoon.)
Ulkonäöstä en tiedä, mutta itse kun ahkerasti katsottiin asuntoa tuossa joku aika sitten, niin melkein järjestäen nuo erikseen "arkkitehdin suunnittelemat" kohteet olivat sieltä hirveimmästä päästä. Pohjaratkaisut olivat outoja, neliöt epäkäytännöllisiä tai vain jotain muuta ihmeellistä sinne asuntoon oli tungettu. Varmaankin osittain siksi, että arkkitehti haluaa saada sen oman kädenjälkensä näkyviin, joka sitten eroaa niistä hyväksi todetuista pakettitaloista. Ikävästi sanottuna asiakkaan talossa ja rahoilla kun on kiva kokeilla kaikenlaista uutta, kun ei ole oma kyseessä.
 
Liittynyt
08.11.2016
Viestejä
1 148
Ja taitaa se arkkitehdin suunnittelema design-talo olla hieman kalliiimpi myös rakentaa.
 
Liittynyt
10.11.2018
Viestejä
1 528
Katoksesta en tiedä, webasto sulattaa lumet kyllä. Autotallia tarvitsee miettiä kyllä vielä tarkasti. Toki samalla täytyy tutkailla toki jos katoksen saa tallin päätyyn järkevällä rahalla.
Jos auto on katoksen alla niin ei niitä lumia ole mitä tarttis sulattaa :D En enää mistään hinnasta säilyttäisi autoa vakituisesti ulkona
 

PCB

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 780
Kyllä se arkkitehdin talo saattaa olla myös halvempi rakentaa. Se saattaa olla myös paremmin toimiva ja kauniimpi. On tietysti paljon esimerkkejä, jossa taiteellinen puoli vie ja muu vikisee. On silti täysin naurettavaa, että arkkitehtien suunnittelemat talot olisivat automaattisesti jotenkin huonoja. Tässä maassa toimii satoja arkkitehtejä, jotka suunnittelevat rakennuksia ihan käyttäjien tarpeiden ja lompakon mukaan, tavallisia hyvin toimivia taloja, eikä mitään Guggenheimeja. Arkkitehdin suunnitteleman talon kyllä yleensä tunnistaa arkkitehdin suunnittelemaksi, positiivisessa mielessä.

On ihan aiheellista kysyä, kumman diagnoosi on varmempi, sairaanhoitajan vai lääkärin? Kumpi muodostaa paremman kuvan yrityksen taloudesta, ekonomi vai siivooja? Kumpi ajaa paremmin sitä rekkaa, rekkakuski vai huoltomies?

Tietysti jos kuuluu siihen joukkoon jolle kelpaa lähinnä talotehtaiden tuotannon ehdoilla suunnitellut talot, niin pakkohan sitä on puolustaa hienona valintana. Tai vielä hienompaa, asiakkaan itsensä räpöstämä luomus, jossa on perusasiatkin jo ihan päin honkia, mutta kun on itse tehty niin tottakai se on parempi kuin ammattilaisen tekemä.
 
Liittynyt
27.05.2017
Viestejä
7 742
Kyllä se arkkitehdin talo saattaa olla myös halvempi rakentaa. Se saattaa olla myös paremmin toimiva ja kauniimpi. On tietysti paljon esimerkkejä, jossa taiteellinen puoli vie ja muu vikisee. On silti täysin naurettavaa, että arkkitehtien suunnittelemat talot olisivat automaattisesti jotenkin huonoja. Tässä maassa toimii satoja arkkitehtejä, jotka suunnittelevat rakennuksia ihan käyttäjien tarpeiden ja lompakon mukaan, tavallisia hyvin toimivia taloja, eikä mitään Guggenheimeja. Arkkitehdin suunnitteleman talon kyllä yleensä tunnistaa arkkitehdin suunnittelemaksi, positiivisessa mielessä.
Arkkitehtihän piirtää sellaisen talon kuin maksava asiakas toivoo. Jos asiakas kertoo, että talon budjetti on vaikka 300 tuhatta euroa, niin ammattitaidot ja tyhmähän sitä pitää arkkitehdin olla jos niillä reunaehdoilla piirtää jonkun 300 neliömetrisin paikallaan muurattavan kivilinnan kuparikatolla jonka rakentaminen maksaa miljoona euroa.

Paljon sitä voi talon kustannuksiin vaikuttaa jo tilaaja kun tekee talosta selkeän mallisen jossa on tyyliin neljä seinää ja neljä nurkkaa ja huonekorkeudet ovat tasaisia koko talon samassa kerroksessa.

20 tuhatta euroa siihen saa varata jo lisää rahaa budjettiin jos haluaakin jonkun erkkerin siihen vaikka sen koko ei olisi kovin montaa neliömetriä. Joku rakennusalan ammattilainen sanoi siitä, että se on noin kymppitonni lisää hintaa aina kun taloon tulee uusi kulma ulkoseiniin. Saattaa olla aika lähellä tuo hintaluokka.

Myös erilaiset huonekorkeudet voi olla yllättävän kalliita kun teettää kuulema rakennusvaiheessa paljon lisätyötä.

Hyvällä suunnittelulla niitä turhia neliöitä ja käytäviin menevän tilan voi karsia minimiin. Yllättävän vaikea se on saada talon huoneet suunniteltua niin, että käytävät saadaa karsittua minimiin tai jopa kokonaan pois.

Samoin esimerkiksi saattaa pitkään joutua pyörittelemään huonejärjestyksiä ja seiniä paperilla ennen kuin esimerkiksi saunatiloista saa luontevan lyhyen yhteyden ulos vilpolaan (=terassille tai parvekkeelle.)

Vessanpönttöä taas ei nykyään asenneta saunan yhteyteen pesuhuoneeseen muuta kuin pienissä kerrostalokuukuissa ja pienissä rivitaloissa. Minimivaatimus niissäkin suunnittelussa on kuulema ettei paskapönttö saisi kuitenkaan näkyä silti saunan lauteille.

Jos rakennusoikeutta ja budjettia olisi rajattomasti niin sitten voisi kaikkea hienoa lisää lisäillä taloon. Tyyliin joka makuuhuoneen yhteyteen omat WC-tilat ja pesuhuoneen ja vielä omat isot vaate- tai pukeutumishuoneet joka makuuhuoneelle erikseen ja vaikka hissin useampikerroksiseen taloon portaiden lisäksi. Harmi vain kun luokkaa 99 prosentilla suomalaisista rahaa ei ole tuhlata tuollaisiin.
 
Liittynyt
08.11.2016
Viestejä
1 148
Talo saattaa olla kalliimpi rakentaa tai halvempi, oli se sitten arkkitehdin piirtämä itselleen tai sitten arkkitehdin piirtämä asiakkaalle. Toiselle toimiva ratkaisu ei toimi kaikille, eikä kaikille sopivaa ratkaisua ole olemassa. Joillekkin maalämpö on ehdoton ja toisille taas punainen vaate.

Kuten tästä topicista voi lukea, on suomessa talon rakentaminen todella yksiselitteistä. Myös sen budjetointi on äärimmäisen helppoa, koska kaikilla on samat kaverit joilta saa samat työt ja tarvikkeet edullisesti.

Onneksi on myös rakentajia jotka haluavat talon näyttävän myös ulospäin upealta. Mutta suuri osa suomessa rakennettavista taloista rakennetaan kaava-alueelle, jossa on melko tarkat säädökset siltä miltä talon pitää näyttää. Myös jostakin syystä talotehtaiden tuotokset osuvat melko hyvin näihin kaava-alueen raameihin. Riippuen rakentajasta, tyydytään yleensä siihen perusratkaisuun ja sijoitetaan siihen viimeistelyyn ehkä hieman enemmän. Tämä tuo kuitenkin ehkä hieman enemmän rahalle vastinetta. Ja jotta kumoan jälleen edellisen lauseen, eivät kaikki tee näin. Mutta lopuksi lyhyt yhteenveto:

Kaava-alue = katso talotoimittajat
Muualla = ota yhteyttä arkkitehtiin.
 
Liittynyt
08.04.2019
Viestejä
60
Jos haluaa tilata talotehtaiden kuvastoja niin voisiko joku listata niitä valmistajia? Aina kuitenkin jää itseltä joku firma mistä ei ole kuullutkaan
 
Liittynyt
08.11.2016
Viestejä
1 148
Jos haluaa tilata talotehtaiden kuvastoja niin voisiko joku listata niitä valmistajia? Aina kuitenkin jää itseltä joku firma mistä ei ole kuullutkaan
Kannattaa varmaan aloittaa joiltakin rakennusmessuilta. Sieltä löytää ehkä parhaiten niitä toimittajia ja pääsee henkilökohtaisesti keskustelemaan asiasta.
 
Liittynyt
18.02.2017
Viestejä
2 255
Onko jollain vinkkiä johonkin 3D-ohjelmaan, jolla voisi harrastus/kiinnostuneisuusmielessä suunnitella talon eri osia?
Saa tarvittaessa vähän maksaakin (noh vaikka alle 50e..).
Lähinnä et sais vähän mallinnettua jotain.
 
Liittynyt
04.04.2017
Viestejä
168
SketchUp make 2017 on mainio ohjelma piirtelyyn ja ilmainen, mutta pitää olla tarkkana ettei lataa väärää versiota joka maksullinen. Tolla piirsin tontin pohjan ja tein talotehtaan pohjasta mallin jolla testasin talopaketin istuvuutta tontille. Nyt työn alla varastonrungon piirtäminen ja myöhemmin terassin. Ohjelma on mittatarkkaa eli jokaisen osan voi kuvasta mitata pituuksia ja kulmia myöten ja laatia sen perusteella esim. sahauslistan ja tavaran menekkikin selviää samalla.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
11 034
Vessanpönttöä taas ei nykyään asenneta saunan yhteyteen pesuhuoneeseen muuta kuin pienissä kerrostalokuukuissa ja pienissä rivitaloissa. Minimivaatimus niissäkin suunnittelussa on kuulema ettei paskapönttö saisi kuitenkaan näkyä silti saunan lauteille
Kuulostaa hölmöltä. Kun jonkinlaisena miniminä omakotitalossa kuitenkin voidaan pitää kahta paskahuussia, eikö olisi halpistalossa taloudellista sijoittaa toinen saunaosaston yhteyteen?
 
Liittynyt
27.05.2017
Viestejä
7 742
Kuulostaa hölmöltä. Kun jonkinlaisena miniminä omakotitalossa kuitenkin voidaan pitää kahta paskahuussia, eikö olisi halpistalossa taloudellista sijoittaa toinen saunaosaston yhteyteen?
Eipä siinä halvoissa ja/tai pienissä taloissa/huoneistoissa ole oikein muuta mahdollisuutta kuin sijoittaa toinen paskapönttö pesuhuoneeseen.

Toki sen pöntön voi sijoittaa silloinkin niin ettei saunan lauteilta tarvi katsella paskalla istujaa.
 

PCB

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 780
Kyllähän se wc-pytty kuuluu omakotitalossa sinne pukkarista kuljettavaan omaan wc-tilaansa. Toki siinä 1 m2 enemmän tilaa menee, mutta jos joku, niin tuo neliö ei mene turhuuteen.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
11 034
Kaikkein pöhköintä on, että taloon tai rivitalohuoneistoon tehdään yksi erillinen vessa, mutta ei minkäänlaista vessaa saunaosaston yhteyteen.

Toki se saunan/suihkun wc-istuin on ihan sivistynyttä laittaa jonkinlaiseen eriöön, mutta en nyt viitannut siihen. Itsehän kelpuuttaisin ihan mielellään vaikka julkisista tiloista tutun vessakopin tuollaiseen ratkaisuun. Siinä kuitenkin saadaan yksi vessa lisää, vieläpä nimenomaan kunnon märkätilaan ja taloudellisesti.
 

PCB

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 780
Joo, toinen wc tietenkin saunaosastolle, mutta ei sinne pesuhuoneeseen vaan oma koppi. Aivan kuten Lucaskin tuossa alkuperäisessä postauksessa kirjoitti.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
7 044
Kyllähän se toinen vessa on kustannustekijä, ja normiratkaisu on tehdä se kakkosvessa kylppäriin.

Perusajatus on se että sitä kylppärin pyttyä ei käytetä silloin kun saunotaan - tai korkeintaan joku pikapissa sinne. Tietysti, mitä isompi talo, sen suurempi käyttötarve sille toiselle pytylle on, jolloin oma huone sille alkaa olla perusteltu.

Mä olen huomannut että joillekin ihmisille jo pelkkä WC pytyn olemassaolo on jotenkin nolo asia.
 

PCB

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 780
Ei ihan valtavat kustannukset, koska lisänä tulee lähinnä ovi, ja seinän pätkä, kylppäri voi olla pienempi ja ei tarvita mitään suihkuseinäkkeitä wc-pytyn suojaksi. Ongelmanahan näissä on usein se, että kakkosvessa piirretään tarpeettoman suureksi, paitsi jos suunnittelija on asiansa osaava arkkitehti. Etuja saadaan kuitenkin. Kakkosvessan lattia ei ole märkä suihkutteluista ja itse istun wc-pytyllä mielellään myös kuivassa ilmassa enkä kosteudessa. Kenenkään ei tarvitse koskaan miettiä täytyykö saunojien haistella kakkakäryjä. Wc-pytyn lisäksi kylppäriin tuodaan tietysti allas kaappeineen, joka lahoaa huomattavasti ennemmin kuin kuivassa wc:ssä.

Mutta niin kuin usein muutenkin, kun viimeisiä satasia lähdetään säästämään, niin saadaan niitä kakkosluokan ratkaisuja, jotka toki useimmille kuitenkin riittää vallan hyvin.
 
Liittynyt
14.08.2017
Viestejä
2 343
Täällä mietinnässä, laittaako pyttyä suihkun yhteyteen ollenkaan. Erilliset WC-kopit kuitenkin ala- ja yläkerrassa.
 

Jha

Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
20
Täällä mietinnässä, laittaako pyttyä suihkun yhteyteen ollenkaan. Erilliset WC-kopit kuitenkin ala- ja yläkerrassa.
Monissa paketeissa ainoastaan tuo kylpyhuoneen WC täyttää esteettömyysvaatimukset, eli on tarpeeksi tilava pyörätuolille. Tämä huomiona tietämättä minlaiset WC-kopit tulossa..
 
Liittynyt
27.05.2017
Viestejä
7 742
Ei ihan valtavat kustannukset, koska lisänä tulee lähinnä ovi, ja seinän pätkä, kylppäri voi olla pienempi ja ei tarvita mitään suihkuseinäkkeitä wc-pytyn suojaksi. Ongelmanahan näissä on usein se, että kakkosvessa piirretään tarpeettoman suureksi, paitsi jos suunnittelija on asiansa osaava arkkitehti. Etuja saadaan kuitenkin. Kakkosvessan lattia ei ole märkä suihkutteluista ja itse istun wc-pytyllä mielellään myös kuivassa ilmassa enkä kosteudessa. Kenenkään ei tarvitse koskaan miettiä täytyykö saunojien haistella kakkakäryjä. Wc-pytyn lisäksi kylppäriin tuodaan tietysti allas kaappeineen, joka lahoaa huomattavasti ennemmin kuin kuivassa wc:ssä.

Mutta niin kuin usein muutenkin, kun viimeisiä satasia lähdetään säästämään, niin saadaan niitä kakkosluokan ratkaisuja, jotka toki useimmille kuitenkin riittää vallan hyvin.
Kyllä siihen lisävessaan taitaa useampi tuhat euroa upota. Sillehän pitää kuitenkin vetää oma viemäri ja laittaa vielä käsienpesuallas. Pönttökin taitaa maksaa sen muutaman satasen jos ei nyt erehdy mitään halvinta sadan euron tarjouspönttöä laittamaan vaan ostaa vaikka Ido-merkkisen pytyn. Sitä halvinta sadan euron pönttöä ei kannata ostaa kun niiden korjaamiseen tahtoo sitten useampi satanen mennä (jos varaosia yleensä saa) ja pönttö on kooltaan vielä jotenkin lastenkokoa.

Vaikka äkkiä ajatellen helppo se yhden neliömetrin kokoinen WC on lisätä talon pohjapiirrustukseen, mutta mahdollisesti koko muuten valmis pohjakuva pitää piirtää ja miettiä kokonaan uudelleen kun se ja sen ovi ei mahdu sinne suoraan mitenkään järkevästi.

Täällä mietinnässä, laittaako pyttyä suihkun yhteyteen ollenkaan. Erilliset WC-kopit kuitenkin ala- ja yläkerrassa.
Se WC kaikissa asuinkerroksissa on kyllä ehdoton minimi.

Onhan talon rakennettaminen tai rakentaminen itse täynnä kompromisseja. Jos taloon rakentaisi kaiken mieleen tulevan kivan, niin senhän talon koko olisi helposti yli 300 neliömetriä. Siihen ei tahdo ihmisillä rahat riittää ja rahat talon ylläpitoon ja jossakin alueilla rakennusoikeuskin tulee vastaan. Siinä onkin haastetta kun vaikka siihen alle 140 neliömetriin yrittää kaikki mahduttaa ja saa tehtyä ne kaikki kompromissit mitä se vaatii.
 
Liittynyt
31.10.2016
Viestejä
327
Itse en edes kiikareilla katsottaessa tahdo löytää mitään järkeä laittaa pyttyä suihkutiloihin. Kyllähän 2 vessaa ylipäätään on monessa perheessä varmasti erittäin tervetullut ratkaisu. Naiset meikkaa jne, miehet ajelee partaa jne. Siinä sitten vielä joku suihkuttelee vieressä niin kyllähän aamuista saadaan ihania perhehetkiä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 589
Jos on vähintään kaksi kylppäriä, niin sitten ihan hyvin toisessa voi olla pönttö - mutta ei tietenkään saunatiloihin kuuluvassa kylppärissä. Muutenkin kaksi kylppäriä aika lailla minimi vähänkään laadukkaampaan taloon. Eikö tuo liene pakollistakin kaksikerroksisiin taloihin (kaikissa asuinkerroksissa suihkutila)?
 
Liittynyt
14.08.2017
Viestejä
2 343
Se WC kaikissa asuinkerroksissa on kyllä ehdoton minimi.

Onhan talon rakennettaminen tai rakentaminen itse täynnä kompromisseja. Jos taloon rakentaisi kaiken mieleen tulevan kivan, niin senhän talon koko olisi helposti yli 300 neliömetriä. Siihen ei tahdo ihmisillä rahat riittää ja rahat talon ylläpitoon ja jossakin alueilla rakennusoikeuskin tulee vastaan. Siinä onkin haastetta kun vaikka siihen alle 140 neliömetriin yrittää kaikki mahduttaa ja saa tehtyä ne kaikki kompromissit mitä se vaatii.
2-kerros omakotitalosta loppuu suunnitelmissa alakerrasta tila, kun yrittää ahtaa ~ 90 m2 pohjaan ison makkarin, isohkon kodinhoitohuoneen, rappuset ja 6 hengen saunan. Ylhäällä sitten taas tilaa yllinkyllin 3 makkarille, vessa/suihkulle, vaatehuoneille ja aulalle.
 
Liittynyt
27.05.2017
Viestejä
7 742
2-kerros omakotitalosta loppuu suunnitelmissa alakerrasta tila, kun yrittää ahtaa ~ 90 m2 pohjaan ison makkarin, isohkon kodinhoitohuoneen, rappuset ja 6 hengen saunan. Ylhäällä sitten taas tilaa yllinkyllin 3 makkarille, vessa/suihkulle, vaatehuoneille ja aulalle.
Hyvin nuo mahtuvat siihen 90 neliömetrin pohjaan kaikki. Toki jos siihen pitää vielä keittiö ja olohuone saada mahtumaan niin sitten jostain pitää jo alkaa isolla kädellä tinkimään.

Kuuden hengen sauna kuulostaa nykyaikana isolta. Ja tarviiko alakertaan välttämättä suurehkoa makuuhuonetta vaan eikö pienempi riittäisi?

Alakertaanhan suositellaan myös makuuhuonetta jotta talossa voi edelleen asua jos esimerkiksi loukkaantuu ja joutuu tilapäisesti esimerkiksi pyörätuoliin. Tai jos ikääntymisen myötä tulee niin vaivaiseksi ettei portaissa kulkeminen enää onnistu.

Tekninen tila omalla sisäänkäynnillään suoraan ulos on hyvä nykyaikaisissa omakotitaloissa olla. Sinne saa "piilotettua" kaikki ilmanvaihto- ja lämmityspömpelit ja vesimittarit ja sähkötaulut.
 
Liittynyt
06.11.2018
Viestejä
1 874
Onko niin, että 300k€ ei riittäisi pääkaupunkiseudulla laadukkaaseen 120m2 asuinpinta taloon jossa esim aiemmin keskustellut vaimennukset olisivat kunnossa eikä itse haluisi tehdä juuri mitään?
 
Liittynyt
27.05.2017
Viestejä
7 742
Onko niin, että 300k€ ei riittäisi pääkaupunkiseudulla laadukkaaseen 120m2 asuinpinta taloon jossa esim aiemmin keskustellut vaimennukset olisivat kunnossa eikä itse haluisi tehdä juuri mitään?
Kyllähän sitä 300 kiloeurolla saa pk-seudullekkin rakennettua erittäin laadukkaan 120 neliömetrisen talon.

Tontin hinta puuttuu sitten tuosta hinnasta. Siinä lienee sitten paljon eroa ostaako tontin jostakin Lauttasaaresta omalla rannalla tai Westendistä tai jostakin Espoon tai Vantaan perältä keskeltä ei mitään.
 
Liittynyt
14.08.2017
Viestejä
2 343
Hyvin nuo mahtuvat siihen 90 neliömetrin pohjaan kaikki. Toki jos siihen pitää vielä keittiö ja olohuone saada mahtumaan niin sitten jostain pitää jo alkaa isolla kädellä tinkimään.

Kuuden hengen sauna kuulostaa nykyaikana isolta. Ja tarviiko alakertaan välttämättä suurehkoa makuuhuonetta vaan eikö pienempi riittäisi?

Alakertaanhan suositellaan myös makuuhuonetta jotta talossa voi edelleen asua jos esimerkiksi loukkaantuu ja joutuu tilapäisesti esimerkiksi pyörätuoliin. Tai jos ikääntymisen myötä tulee niin vaivaiseksi ettei portaissa kulkeminen enää onnistu.

Tekninen tila omalla sisäänkäynnillään suoraan ulos on hyvä nykyaikaisissa omakotitaloissa olla. Sinne saa "piilotettua" kaikki ilmanvaihto- ja lämmityspömpelit ja vesimittarit ja sähkötaulut.
Oho! Siis tosiaan normaalin keittiön ja olohuoneen lisäksi nuo huoneet. Ei tullut ajateltua yhtään, etteivät ne siellä olisi. Lista siis:

Olohuone+keittiö samassa tilassa
Isohko makkari
Sauna, jossa tiiviisti istuttuna 6 hengelle tilaa
Pesuhuone 2 suihkulla
WC
Portaat
Isohko KHH


Talon valmistumishetkellä molemmat lapset olisivat n. 1v ja haluttaisiin tämän takia mahdollisuus nukkua alakerrassa näiden kanssa.
 
Liittynyt
27.05.2017
Viestejä
7 742
Oho! Siis tosiaan normaalin keittiön ja olohuoneen lisäksi nuo huoneet. Ei tullut ajateltua yhtään, etteivät ne siellä olisi. Talon valmistumishetkellä molemmat lapset olisivat n. 1v ja haluttaisiin tämän takia mahdollisuus nukkua alakerrassa näiden kanssa.
Päämakuuhuoneet on yleensä siellä yläkerrassa jossa lapset vanhempineen nukkuvat. Syystä ettei sinne alakertaan yleensä koskaan mahdu isoa makuuhuonetta.

Lapset kyllä oppivat elämään niiden portaiden kanssa ja sen että makuuhuoneet on yläkerrassa.

Kuuden hengen saunaa kannattaa kyllä myös miettiä parikin kertaa. Voisi kuvitella että se riittäisi kun sinne mahtuu lauteille kerralla kaksi aikuista ja kaksi lasta tai kolme aikuista. Sen mukaan tuskin saunaa kannattaa mitoittaa että kerran vuodessa sählyporukan kanssa on ollut tapana kylpeä perusteellisesti. :lol:
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
3 183
Oho! Siis tosiaan normaalin keittiön ja olohuoneen lisäksi nuo huoneet. Ei tullut ajateltua yhtään, etteivät ne siellä olisi. Lista siis:

Olohuone+keittiö samassa tilassa
Isohko makkari
Sauna, jossa tiiviisti istuttuna 6 hengelle tilaa
Pesuhuone 2 suihkulla
WC
Portaat
Isohko KHH


Talon valmistumishetkellä molemmat lapset olisivat n. 1v ja haluttaisiin tämän takia mahdollisuus nukkua alakerrassa näiden kanssa.
Kyllähän nuo pitäisi mahtua 90 neliöön aika helpostikin. Toki talon muoto ja muut seikat voivat sitten tehdä asiasta paljon haasteellisemman.
 
Liittynyt
27.05.2017
Viestejä
7 742
Kyllähän nuo pitäisi mahtua 90 neliöön aika helpostikin. Toki talon muoto ja muut seikat voivat sitten tehdä asiasta paljon haasteellisemman.
Olet kyllä melkoinen taikuri jos saat nuo kaikki mahtumaan 90 neliömetrin pohjaan.

Lisäksi tuohon taitaa tulla myös tuulikaappi ja eteinen ja niihin kaappitilat ulkovaatteille. Mahdollisesti voi kuulua myös tekninen tila ja WC taitaa olla myös mallia esteettömyysvaatimukset täyttävä.

Jos omakotitalon koko on tuollainen luokkaa 170-180 neliömetriä kahdessa tasossa, niin eiköhän sille alakerran keittiö- ja olohuonesysteemillekkin pidä lohkaista jo puolet tuosta 90 neliömetrin alakerran koosta eli se noin 45 neliömetriä. Sitten jää se 45 neliömetriä kaikelle muulle eli sille isohkolle makuuhuoneelle, isohkolle kodinhoitohuoneelle, eteiselle ja tuulikaapille ja esteettömyyssäädökset täyttävälle WC:lle ja kuuden hengen saunalle. Plus mahdollisesti sille tekniselle tilalle. Ei vain mahdu niin ei mahdu. Jos tekeekin pienen makuuhuoneen joka täyttää juuri minimimitat ja saunasta tekee neljän hengen version niin ehkä joku mahdollisuus sitten saada ne mahtumaan.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 692
Tuon takia vissiin mm. tehdään ylösasti auki olevaa olkkaria, jotta yläkerran kerrosala rakennusoikeusmielessä on pienempi kuin alakerran -> enemmän rojua alakertaan. Talon koko paisuu, joten torppa ei välttis sitten sovi enää tontille.
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
89
Itse ratkaisin tuon "esteettömyyssäädökset täyttävän wc.n" ongelman seuraavasti. Kämpän ylä- ja alakertaan rakennettiin ihan normi wc.t ja kylpyhuoneeseen varaus wc pöntölle eli ns. poistoputki valmiiksi päätettynä lattialaatoituksen alle ja vesiliitäntä seinälle. Tuon kylpyhuoneen koko täytti tuon esteettömyysvaatimuksen ja pönttö on käyttöönotettavissa tarpeen vaatiessa. Tämä järjestely kelpasi ainakin loppuvuonna 2016.
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
3 183
Olet kyllä melkoinen taikuri jos saat nuo kaikki mahtumaan 90 neliömetrin pohjaan.

Lisäksi tuohon taitaa tulla myös tuulikaappi ja eteinen ja niihin kaappitilat ulkovaatteille. Mahdollisesti voi kuulua myös tekninen tila ja WC taitaa olla myös mallia esteettömyysvaatimukset täyttävä.
Mitään noista boldatuista ei oltu mainittu alkuperäisessä listassa niin en niin tietenkään niitä miettinyt mukaan. Vähän sama kuin antaa tuollaisen listauksen ja sitten pitäisi lisäksi mahtua listan ulkopuolelta 30 neliön leffahuone, 10 neliön vaatehuone, uima-allasosasto jne ;)
 
Liittynyt
27.05.2017
Viestejä
7 742
Mitään noista boldatuista ei oltu mainittu alkuperäisessä listassa niin en niin tietenkään niitä miettinyt mukaan. Vähän sama kuin antaa tuollaisen listauksen ja sitten pitäisi lisäksi mahtua listan ulkopuolelta 30 neliön leffahuone, 10 neliön vaatehuone, uima-allasosasto jne ;)
Vaikka niitä ei ole viestin kirjoittaja hoksannut erikseen mainita, niin kyllä se taitaa olla selvää että sinne taloon pitää päästä tulemaan jostakin sisälle ensimmäisestä kerroksesta ja siinä tarvitaan myös ulkovaatteille tilaa ja että Suomen ilmastossa myös tuulikaappi on lähes pakollinen varuste talossa. Myös kaappitilaa tarvitaan eteisessä/tuulikaapissa ja kodinhoitohuoneessa ja makuuhuoneessa.

Vaikka tuollainen 90 neliömetrin pohjalla oleva kaksikerroksinen talo on suuri, niin loppuu siitä tila kesken jos sinne yrittää saada mahtumaan kaikki mitä nimimerkki iltanen toivoo sinne alakertaan mahtuvan.

Siinä pitää alkaa sitten karsimaan ja tekemään kompromisseja tai sitten kaivaa lompakkoa paljon syvemmältä ja tehdä isompi talo. Suosittelen kyllä itse tuota karsintaa ja kompromissien tekoa.
 
Liittynyt
14.08.2017
Viestejä
2 343
Päämakuuhuoneet on yleensä siellä yläkerrassa jossa lapset vanhempineen nukkuvat. Syystä ettei sinne alakertaan yleensä koskaan mahdu isoa makuuhuonetta.

Lapset kyllä oppivat elämään niiden portaiden kanssa ja sen että makuuhuoneet on yläkerrassa.

Kuuden hengen saunaa kannattaa kyllä myös miettiä parikin kertaa. Voisi kuvitella että se riittäisi kun sinne mahtuu lauteille kerralla kaksi aikuista ja kaksi lasta tai kolme aikuista. Sen mukaan tuskin saunaa kannattaa mitoittaa että kerran vuodessa sählyporukan kanssa on ollut tapana kylpeä perusteellisesti. :lol:
Saunan koko tosiaan vähän hankala selittää henkilöiden mukaan. Tarkoitus siis niin, että kaksi henkeä mahtuu makaamaan ainakin jotenkin. Niin, että tiivistäen kolme mahtuu rinnakkain per puoli. Tilaa vie n. 4m2. Istumaan jos mahtuisi ilman ihokosketusta 4 hlöä (2+2). Nykyiseltä pohjalta katsoo näitä neliölukemia:

4 m2 Sauna (kuvassa 5,5)
6 m2 PH
11 m2 KHH
12 m2 MH (kuvassa 8)
3 m2 WC
40 m2 K+OH (kuvassa 37,5)
YHT 76 m2

Tuohon päälle 15m2 portaat, eteinen+säilytys ja (minimi) käytävät niin ollaan pohjan mukaisissa sisäneliöissä.

pohja.jpg


Tuo vasta hahmotelma alkuperäisestä, mutta neliöt pitäisi pysyä hanskassa.

Nykyisessä talossa tuulikaappi ja otettiin väliovi kokonaan välistä pois tilaa viemästä, kun auki oli kuitenkin koko ajan. Täällä olisi paljon väljempi eteinen, jos tuohon ei olisi tuhrattu kahta neliötä.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
3 183
Vaikka niitä ei ole viestin kirjoittaja hoksannut erikseen mainita, niin kyllä se taitaa olla selvää että sinne taloon pitää päästä tulemaan jostakin sisälle ensimmäisestä kerroksesta ja siinä tarvitaan myös ulkovaatteille tilaa ja että Suomen ilmastossa myös tuulikaappi on lähes pakollinen varuste talossa. Myös kaappitilaa tarvitaan eteisessä/tuulikaapissa ja kodinhoitohuoneessa ja makuuhuoneessa.
Niin meillä nuo kyseiset asiat (ulko-ovi, eteinen) löytyvät sieltä asunnon yläkerrasta... Tuulikaappi heivattiin "kokonaan pois" tilaa viemästä ja sekin tila laajennettiin eteiskäyttöön.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 324
Riittävän suuren saunan rakentaminen on asia josta monta kertaa kiittää itseään. Henkilökohtaisia valintojahan tämmöiset tietenkin ovat. Itse vietän paljon aikaa saunassa ja usein, mikä on useissa tutkimuksissa todettu terveyttä edistäväksi. Lisäksi on mukavaa että löylyyn ei tarvitse jonottaa. Usein unohtuu että kun pikkuisia tiloja suurentaa merkittävästi, se ei välttämättä tarkoita monien neliöiden menetyksiä. Sen sijaan kun suuria tiloja suurentaa samalla neliömäärällä, voi merkitys viihtyisyyteen tms. olla varsin olematon.
 
Liittynyt
27.05.2017
Viestejä
7 742
Saunan koko tosiaan vähän hankala selittää henkilöiden mukaan. Tarkoitus siis niin, että kaksi henkeä mahtuu makaamaan ainakin jotenkin. Niin, että tiivistäen kolme mahtuu rinnakkain per puoli. Tilaa vie n. 4m2. Istumaan jos mahtuisi ilman ihokosketusta 4 hlöä (2+2). Nykyiseltä pohjalta katsoo näitä neliölukemia:

4 m2 Sauna (pienennetty pohjasta)
6 m2 PH
10 m2 KHH
12 m2 MH
3 m2 WC
40 m2 K+OH
YHT 75 m2

Tuohon päälle portaat, eteinen+säilytys ja (minimi) käytävät niin ollaan lähellä.

Tuo vasta hahmotelma alkuperäisestä, mutta neliöt pitäisi pysyä hanskassa.

Nykyisessä talossa tuulikaappi ja otettiin väliovi kokonaan välistä pois tilaa viemästä, kun auki oli kuitenkin koko ajan. Täällä olisi paljon väljempi eteinen, jos tuohon ei olisi tuhrattu kahta neliötä.
Tuosta kodinhoitohuoneesta voisit lohkaista kenties teknisen tilan WC:n vierestä jonne käynti olisi ulkoa?

Neljän neliömetrin sauna voi olla kyllä ahdas tuollaisille kahdella vastakkaisella seinällä oleville lauteille.

Ilmansuunnat tuossa pitää vielä miettiä ja varmistaa että olohuoneen ikkunat avautuvat etelän tai lännen suuntaan.

Eteisen kalustettavuuden suhteen voi olla hieman ongelma kaappitila. Pitää lohkaista kaappitilaksi tuo pitkä makuuhuoneen viereinen seinä tai sitten portaiden alle kaappitila rakentaa?
 
Liittynyt
14.08.2017
Viestejä
2 343
Tuosta kodinhoitohuoneesta voisit lohkaista kenties teknisen tilan WC:n vierestä jonne käynti olisi ulkoa?

Neljän neliömetrin sauna voi olla kyllä ahdas tuollaisille kahdella vastakkaisella seinällä oleville lauteille.

Ilmansuunnat tuossa pitää vielä miettiä ja varmistaa että olohuoneen ikkunat avautuvat etelän tai lännen suuntaan.

Eteisen kalustettavuuden suhteen voi olla hieman ongelma kaappitila. Pitää lohkaista kaappitilaksi tuo pitkä makuuhuoneen viereinen seinä tai sitten portaiden alle kaappitila rakentaa?
Ajatuksena periaatteessa oli sisällyttää MLP ja sähköt KHH. Nyt erillinen tekninen tila ja vähän väliä saa rampata ulkokautta hoitamaan nettilaitteita ja räplätä PILPiä. Olisiko parempi idea rakentaa oma koppinsa sisäovella?

Pituutta saunan lauteilla voisi olla esim 1,60m ja leveyttä 4 m2 sisäneliötä mahdollistaisi 2,4m. En osaa vielä sanoa, toimisiko tuo.

Kuvan yläosa OH+K osoittaa parin asteen tarkkuudella etelään.

Portaat ei tule tuolla tavalla keskelle. Jollakin tapaa ne pitäisi johtaa yläkerran keskustaan, jotta huoneet saadaan sijoitettua mahdollisimman käytävävapaasti.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
237 334
Viestejä
4 157 520
Jäsenet
70 409
Uusin jäsen
Eycte

Hinta.fi

Ylös Bottom