Prosessorin lämmöt heittelee reilusti Bios / Core temp

Liittynyt
09.01.2018
Viestejä
8
Osaisiko kukaan kertoa vinkkejä että mikä voisi olla vikana, tai mitä tuo voisi tarkoittaa ? Oma järki ei nyt riitä.

Päivitettiin pojan koneeseen käytetty prosessori ja uusi jäähdytin I7-6700K ja jäähdytin Cooler Master Hyper 212 Led emolevyyn Asrock Z270 Pro 4. Kun ihan kylmiltään aukaiseen koneen ja heti menee biosiin niin lämmöt heittelee samantie 75-85 c välillä. Sitten kun siitä menee windowsin puolelle, niin core temp heittelee alkuun lämpöjä 45-70 ja hetken päästä tasoittuu 30-35 c paikkeille. Mutta ihmetyttää että alkuun heittelee noin sekunnin välein 20-40 astetta eli 33-70 c välillä, ja tosiaan noin 20 sekunnin päästä tasoittuu johonkin 30 c kohdille. Pelatessa core temp ei juurikaan näytä lämpöjä yli 55 C. Mistähän tälläinen heittely voisi johtua, ja ei kait tuo bios voi näyttää totta, että lämpötila olisi heti käynnistäessä 80 C ?

Jäähdyttimen olen jo irroittanut parikin kertaa ja katsonut että se on kunnolla paikallaan, ja tahnaa sopiva määrä. Tahna on Arctic MX-4 Thermal Compound
 
Liittynyt
01.12.2017
Viestejä
1 569
itse katsoisin cpu coad line calibration, voltagen ja cpu tuulettimen asetukset.

Bios kannattaa myös päivittää jos se auttaisi ongelmaan.
 
Liittynyt
09.01.2018
Viestejä
8
Kiitoksia vinkeistä. Tämä bios on minulle vielä enemmän hepreaa kun muuten kone :) ja sillä en vielä uskaltanut sitä ruveta päivittämään, koska tämä on pojan pelikone. Mutta pudotin tuon prosessorin jännitteen 1.2v ja laitoin tuon load linen päälle, ja lämmöt putosivat 65-70 c biosissa ja core temp 25-30c paikkeille. Sitten lisäsin puhaltimen tehoa, mutta se ei vaikuttanut mitenkään. Ainoa mitä mietin että tuolla load linessä asetuksissa oli enable jonka laitoin päälle ja alla muistaakseni 4 eri käyrää/tasoa, mutta täytyy tänään vielä töitten jälkeen tutkia rauhassa lisää.

En täysin ymmärrä muutenkaan että mitenkä tuo prosessorin lämpö eroaa tuosta core tempin näyttämästä lämmöstä ja mistä tuo korkea lämpö biosin puolella kertoo.

Ja sen unohdin kertoa että kun eilen purin tuon jäähdyttimen heti koneen sammuttamisen jälkeen niin jäähdytin sekä prosessorin pinta olivat ihan viileitä, vaikka minuutti - kaksi
sitten näyttivät sen 85c
 

Kapteeni_kuolio

⚓Ledimestari⚓
Team R&T
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
1 797
Se jäähdytin on suunniteltu siirtämään (johtamaan) lämpöä mahdollisimman nopeasti pois prosessorista -> ilmaan. Ei se kahden minuutin kuluttua sammuttamisesta ole mitään muuta kuin huoneen lämpöinen. Johan ne lämmöt normaalilla tornijäähyllä tippuu 80 -> 30 lukemiin sekunneissa ihan sillä että prossun kuormitus tippuu pelikuormasta idleen työpöydällä.
 
Liittynyt
09.01.2018
Viestejä
8
Ok, no tuotapa en tiennytkään että se noin nopeasti voi vaihdella. Olisiko tuohon sitten viisasta hommata toisenlainen tehokkaampi jäähdytin ? Ja mitenkä tuo lämpötila eroaa tuolla biosin puolella kun vertaa windowsin puolella esim tuohon core temppiin ? Eli kun windows on käynnissä ja ohjelmia ei ole päällä niin lämmöt näyttä core tempillä nyt noin 30c ja tuolla biosissa ei mene alle tuon 63c millään ?
 
Liittynyt
06.01.2017
Viestejä
821
Rajuun lämpötilan elämiseen voi vaikuttaa useampi tekijä. BIOS voi lähtökohtaisesti olla säädetty niin että siellä on ns. täydet tulet uunissa käynnistäessä. Käyttiksen puolella sitten virranhallinta puuttuu toimintaan ja säätää tehoa tarpeen mukaan. Jos lämpötila elää rajusti minimaalisella viiveellä, tarkoittaa se yleensä huonoa kontaktia prosessorin sirun ja lämmönlevittäjän välissä. Intel tullut tutuksi huonosta kontaktista, pois lukien poikkeukset ja juotetut piirit. Jos se lämpötila on pieni ongelma vain siellä BIOS puolella niin antaa olla. Ei se mitään haittaa koska sitä ei normaalisti käytetä. Myöskään monitoroinnissa käytetty ohjelma ei välttämättä ole paras ja toimivin vaihtoehto. HWiNFO näyttää yleisen mielipiteen perusteella oikein. Prosessorit kuitenkin kestää löylyä sen 90-100'c joten ei hätää. BIOS puoleen kannattaa tutustua jos koet asian haitalliseksi ja asia vaivaa. Ota selvää kuinka korkeksi jännite nousee kun lämpötila on ongelma. Rajoita tätä jännitettä adaptiivisella jännitteen ohjauksella jolla asetat prosessorille syötettävän ylärajan. Muuten toiminta pysyy täysin normaalina.
 
Liittynyt
09.01.2018
Viestejä
8
Kiitoksia tiedoista, näin maalaisjärjellä mietinkin että voiko olla juuri noin että biosissa on täydet höyryt uunissa, kun puhallinkin kiihtyy heti kun menee biosiin ja rauhoittuu heti kun siirtyy takaisin windowsiin ja lämmöt putoaa muutamissa kymmenissä sekunneissa 30 c. Itsekkin olen aina luottanut tuohon core tempin lämpöön, ja nyt sattumalta asentaessa huomasin tuon biosin lämmön jota rupesin sitten selvittelemään kun näytti niin isolta. Prosessosin jännite oli 1,365 tuo ohjelman mukaan maksimissaan, ja nyt rajoitin sen tuohon 1.2 ja sillä sain tuon n. 15c pudotettua tuota lämpötilaa.

Jossain törmäsin tuohon prosessorin teknisiin tietoihin, jossa sanottiin että tuon normi lämpö on 65-70 ja max 72 C
Koska pelatessa ei tuolla windowsin puolella lämmöt nouse tuon 60 yli niin sitten ehkä ymmärränkin miten tuo bios näyttääkin eri lämmöt.

Täytyypä kokeilla tuota HWiNFO:a myös itsekkin.
 
Viimeksi muokattu:
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
239 477
Viestejä
4 192 430
Jäsenet
70 744
Uusin jäsen
Rroy

Hinta.fi

Ylös Bottom