USB kondomi - datayhteyden blokkaus, vain lataus

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 345
Tuossa viime viikolla oli pieni uutinen USB kortsuista ja tässä yrittänyt etsiä sellaista jonka saisi avaimenperään mukaan nätisti. Ei vain löydy. Kummallista, että juuri tuo ominaisuus olisi tärkeä tällaisessa tuotteessa. Businessidea jollekin?

Eli siis kyse on USB adapterista joka estää kaiken muun paitsi virran latauksen.

Uutisessa mainittu tuote Amazonissa: https://www.amazon.com/PortaPow-Charge-Block-Adaptor-SmartCharge/dp/B00QRRZ2QM

Löytääkö kukaan muu avaimenperään sopivaa?
 
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
238
Tekniikka & Talous -lehden jossain kolumnissa muistaakseni luki että nappaa vaan datapinnit pois. Eli ostaa jonkun jatkojohdon tai adapterin ja sitä vähän modifioi?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 345
Helppoa varmaan tuo modaus jos osaa. Hyvä idea kuitenkin. Ehkä joku voisi näyttää mallia?

Itse ostin parisen vuotta sitten jostain kiinakaupasta tällaisen latausjohdon avaimenperään:

USB-latausjohto avaimenperään.jpg


Tuon kaveriksi kun saisi vielä tuollaisen usbikortsun niin olisi täydellistä. Olisi silloin mahdollisuus vain ladata, tai myös käyttää datayhteyttä kun tarvitsee.
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Premium-jäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 113
Mainitaanhan tuo toimintaperiaate myös tuossa linkatussa jutussa: "Quartz huomauttaa, että vastaavan vain sähkön lataamiseen toimivan usb-johdon voi tehdä itsekin, kun poistaa dataa kuljettavat pinnit usb-liittimestä". Itselläkin on Kiinasta tilatun Qi-chargerin mukana tullut johto, josta puuttuu data karvat. Virta kulkee mutta data ei kyseistä kaapelia pitkin.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
112
Datakarvojen poisto pelkästä kaapelista ei välttämättä lataa kaikkia laitteita. USB laturistandardissa määritellään noin jotta ladattava laite tunnistaa milloin liitin on pohjassa ja riittävä kontakti kummassakin päässä jotta lataus voi alkaa. (Virtaliittimet kytkeytyvät ensimmäiseksi, sitten vähän syvemmällä datapinnit)

Esim. WindowPhone:t ovat tästä erityisen ärsyttävän pedantteja ja niitä ei saa lataamaan kaikilla halpislatureilla.

- Hount
 

WanhaPatu

Suurmöyhentäjä
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 456
Eihän tuo linkkaamasi tuote mitenkään liity tähän aiheeseen. Tuo tuote ei estä mitään, eli lataa ja myös datayhteys muodostuu.
Jaa. Sitten ilmoitus puhuu paskaa (huonolla englannilla).

Project type: charging cable (It doesn't provide data transmission but only recharging because cord is too short )[/QOTE]
Edit: Tai sitten tuo tarkoitti vain Lightning-mallia? Ei näistä kiinanpoikien kuvauksista tahdo saada selvää.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 345
Joo, vähän, tai enemmänkin epäselvä tuo. Katsoin vain ekaksi features-kohdasta että: "2. Charging and syncing devices, such as mobile phone / PAD / pod etc."

EDIT: Tuo "It doesn't provide data transmission but only recharging because cord is too short" kuulostaa kyllä todella erikoiselta väitteeltä. Miten se kaapelin pituus, varsinkin lyhyys, vaikuttaa? En käsitä. Tuolla perusteella tuo minun ylempänä kuvassa oleva latausjohto ei toimisi myöskään kuin latausjohtona, joka ei siis pidä paikkansa.
 

pq

Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
773
Tekniikka & Talous -lehden jossain kolumnissa muistaakseni luki että nappaa vaan datapinnit pois. Eli ostaa jonkun jatkojohdon tai adapterin ja sitä vähän modifioi?
Melkein oikein mutta ei ihan. Tee-se-itse versio joka näyttää puhelimeen/muuhun hilavitkuttimeen päin standardi USB-laturilta tekeminen onnistuu kyllä helposti ja bonuksena suojaa laturin jos joku järjen jättiläinen tilaa netistä nyt niin ah-muodikkaan USB killerin ja leikkii sillä:


- Osta USB-jatkojohto ja saksi se keskeltä kahtia.

- Liitä juottimella tai muulla parhaaksi katsomallasi välineellä virtaa syöttävät johdot takasin ennalleen. Yleensä musta ja punainen, yleismittarilla helposti tarkistettavissa mitkä johdoista ovat USB-littimessä reunimmaiset.

- Suojaa kutistesukalla tms. laturiin menevät datajohdot niin etteivät ota kiinni mihinkään. Nämä yleensä valkoinen ja vihreä; USB-plugissa keskimmäiset pinnit.

- Juota puhelimeen/hilavitkuttimeen menevät datapinnit kiinni toisiinsa ja suojaa paketti kutistesukalla.

- Havahdu huomaamaan ettet muistanut laittaa johdon päälle kutistesukkaa hommaa aloittaessasi, revi koko paketti auki ja muista tällä kertaa laittaa sopiva pätkä kutistesukkaa johtoon valmiiksi, jotta saat paketoitua koko komeuden lopuksi kutistesukan alle.

- Valmis(!)


Edit:
Datakarvojen poisto pelkästä kaapelista ei välttämättä lataa kaikkia laitteita. USB laturistandardissa määritellään noin jotta ladattava laite tunnistaa milloin liitin on pohjassa ja riittävä kontakti kummassakin päässä jotta lataus voi alkaa. (Virtaliittimet kytkeytyvät ensimmäiseksi, sitten vähän syvemmällä datapinnit)
USB-standardilaturissa on datapinnit kytketty keskenään yhteen, tuo kelluvat pinnit -kytkentä voi ladata tai olla lataamatta riippuen tähtien asennosta tms...
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 345
Helposti.. joo varmaan sellaiselta joka tommoisia on tehnyt. Itsellä ei onnistu. Lisäksi homma vaikeutuu potenssiin 10 kun ottaa vaatimukseksi, 1) mahdollisimman pieni koko, 2) saatava järkevästi avaimenperään kiinni.

Eli toiveissa olisi joku samantyyppinen kuin johon ensimmäisessä postauksessa linkkasin:



Tai paremmin muotoiltu jonka saa avaimenperään kiinni.

EDIT: Kuten jo kirjoitin, tässä olisi ehkä businessideaa. Kickstartteria (tai jotain muuta kautta, mitä niitä nyt onkaan) tulille. Voisi vaikka tehdä eri näköisiä, esim. yksittäispakatun kortsun kuviolla/kuvalla voisi olla aika kova sana. Monethan tykkää kaikesta "mageesta" krääsästä jo itsessään, mutta tässä olisi myös huikeasti "lisäarvoa" jo itsestäänkin sillä usb-suojauksella. :)
 
Viimeksi muokattu:

pq

Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
773
Vilkaisimpa sitten alkuperäisen postauksen linkkiäkin; tuo ei ole ihan pelkkä "data pois" palikka vaan sisältää elektroniikkaakin: jos en väärin tulkinnut niin tuo sepittää puhelimelle/tabletille/tms laturin olevan mitä ikinä puhelin/tabletti/tms toivookaan (eli jos esim. liität 5W laturiin tuon kautta tabletin joka tahtoo 10W niin sehän koittaa repiä sen 10W irti siitä laturista vaihtelevin seurauksin). Olettavasti palikka rikkoo kaikkia mahdollisia standardeja tuon tehdessään mutta mutta...

Ilman elektroniikkaa tehty "sähköä ilman dataa" jatkojohdonpätkä voi aiheuttaa muutaman hauskemman efektin: USB standardi sallii maksimissaan 5W latausvirran eli jos liität sen kautta 10W laturin tablettiin joka tahtoisi 10W niin latausnopeus on silti ainoastaan 5W. Myös joku vinkuintialainen kännykkä joka lataa ainoastaan omalla laturillaan voi kieltäytyä lataamasta standardilaturilla (Järkevät laitteet sekä Applen laitteet toimivat bueno, tosin tableteille ei 5W oikein tahdo kunnolla riittää).

Jos pelkkiä passiiviadaptereita ilman elektroniikkaa haluaa alkaa valmistuttamaan teollisessa mittakaavassa niin siihen tuskin Kickstartteria tarvitaan, hintaa kun noille tulee pienissä määrissä luokkaa "eurolla kolme".

Avaimenperädesignista en tiedä, luultavasti kenellekkään ei ole tullut mieleen jotta tuota olisi kannattanut jo vanhastaan ylikuormitettuun avainnippuun markkinoida. Tosin samalla vaivalla jos olemassaolevaa ideaa alkaa muokkaamaan niin integroisi siihen samalla sitten sen USB-latausjohdon joka kuitenkin aina tarvitaan. Tuollaisen tekeminen onnistuisi jopa tee-se-itse periaattella helpohkosti ja lopputulos muistuttaisi hiukan Belkinin tasselia, tosin pelkällä johdolla ilman tasselia:

http://www.belkin.com/images/productmt/893619/372.jpg
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 345
Avaimenperädesignista en tiedä, luultavasti kenellekkään ei ole tullut mieleen jotta tuota olisi kannattanut jo vanhastaan ylikuormitettuun avainnippuun markkinoida.
Mutta se on se ainoa järkevä paikka missä tällainen laite pitäisi sijaita. Jos se on irrallinen pulikka mikä pitäisi aina ottaa johonkin mukaan, taskuun/laukkuun/jne., niin hyvin todennäköisesti silloin kun olet siinä oikeassa tilanteessa jossa tarvitsisit tuotetta, niin se on jossain muualla, kotona, toisten housujen taskussa, jne.

integroisi siihen samalla sitten sen USB-latausjohdon joka kuitenkin aina tarvitaan.
Niin, en edes ajatellut tuota parasta vaihtoehtoa. Jos siis tarkoitit, että olisi avaimenperässä joku pulikka missä olisi tarvittava johto, sekä pystyisi valitsemaan, että käytetäänkö vain latausta vai myös datansiirtoa (liukukytkin?). Tuollainenhan olisi täydellinen. Taas kerran, tässä olisi businessideaa. Elektroniikalla tai ilman, kyllä joku aina kuitenkin tekee niitä "eurolla kolme" tuotteita, elikkä mielestäni ei se lopputuotteen hinta ole merkitsevä, että kannattako jotain tuotetta valmistaa. Tavalla tai toisella, jonkun ne kaikki tuotteet pitää tehdä, hyvin harva tekee itse.. en minäkään, vaikka kuinka helpoksi kaikkia DIY menetelmiä kehutkin. :)
 
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
4 071
Mikäs vika on normaali laturissa, ei tarvitse taistella datojen kanssa.

(eli jos esim. liität 5W laturiin tuon kautta tabletin joka tahtoo 10W niin sehän koittaa repiä sen 10W irti siitä laturista vaihtelevin seurauksin). Olettavasti palikka rikkoo kaikkia mahdollisia standardeja tuon tehdessään mutta mutta...
Sama tapahtuu kaikissa vanhemmissa usb-liittimissä. Vain USB c liitäntä kertoo lataus virtamäärän. Muut ottaa normaalistikkin niin paljon kuin liitännästä tulee, siihen ei nuo palikat vaikuta.

Eli jos laitat tietokoneeseen tabletin lataukseen, lyö se usb virtarajoitukset helposti päälle.

Usb-lataus alkaa olla vanhanaikaista, koska nykypuhelimissa on suuret akut, ei niitä 500mA pysty edes lataamaan vaan min. 1A alkaa olla arkipäivää.
 
Viimeksi muokattu:

Hartze

Järjestelmäasiantuntija
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
112
Mielenkiintoinen aihe, ei ole tullut itselle vastaan aikaisemmin. Täytyy vissiin alkaa tutkia mahtaisiko kotimaisilta markkinoilta löytyä vastaavaa tuotetta
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 345
No onko sinulla aina mukana USB-johto?
Eli toisinsanoen et ole lukenut koko topikkia.. tai sitten et ole ymmärtänyt paljon mitään.

Itse ostin parisen vuotta sitten jostain kiinakaupasta tällaisen latausjohdon avaimenperään:



Tuon kaveriksi kun saisi vielä tuollaisen usbikortsun niin olisi täydellistä. Olisi silloin mahdollisuus vain ladata, tai myös käyttää datayhteyttä kun tarvitsee.
 

CryptoKid

Jonkun tarttis varmaan tehrä jottain
Make ATK Great Again
Team Linux
Team H2O
Liittynyt
24.10.2016
Viestejä
242
Mikä hyöty tämmöisessä kortsussa on, eikö riitä että laittaa puhelimen usb-tilaksi "vain lataus"?
 

pq

Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
773
Mikäs vika on normaali laturissa, ei tarvitse taistella datojen kanssa.
Hmmm, luitko ollenkaan topikkia vai ymmärränkö minä nyt väärin? Onko sinulla aina puhelimen laturi mukana missä ikinä liikutkaan?
Anteron idea oli kaiketi jotta kantaisit mukana pientä laturia tuon sovitinpalikan sijaan ja metsästäisit USB reiän sijaan 230 voltin reikää; nuo ovat vähintään yhtä yleisiä ja helppoja löytää kuitenkin.


Sama tapahtuu kaikissa vanhemmissa usb-liittimissä. Vain USB c liitäntä kertoo lataus virtamäärän. Muut ottaa normaalistikkin niin paljon kuin liitännästä tulee, siihen ei nuo palikat vaikuta.

Eli jos laitat tietokoneeseen tabletin lataukseen, lyö se usb virtarajoitukset helposti päälle.
Ei muuten toimi näin. Anekdoottisena esimerkkinä voin esittää vaikka kuolleen Asuksen läppärin joka tuli tutkittavaksi kun omistaja oli survonut USB-A-reikään vahingossa kuulokkeet: emolevyltä puuttui nähtävästi ylivirtasuojaukset ja tuloksena koko emolevy kärähti korjauskelvottomaan kuntoon.

Myös tuo "10W tahtova tabletti kiinni välipalikalla 10W laturiin" on helppo testata jos ei allekirjoittanutta usko: tabletti 'näkee' ainoastaan 5W laturin ja ottaa ainoastaan 5W. Lisää USB-standardilaturista löytyy kyllä varmasti googlesta/wikipediasta/jne jos yhtään kiinnostusta riittää.


Usb-lataus alkaa olla vanhanaikaista, koska nykypuhelimissa on suuret akut, ei niitä 500mA pysty edes lataamaan vaan min. 1A alkaa olla arkipäivää.
USB-A -liittimellä lataus tarkoitat varmaan? USB-C korjaa tuon puutteen kätevästi: sieltähän saa ottaa jo 100 watin luokkaa.


Mikä hyöty tämmöisessä kortsussa on, eikö riitä että laittaa puhelimen usb-tilaksi "vain lataus"?
Rautapohjainen "palomuuri" oletan ma; kaikki laitteet eivät tue tuota "vain lataus" tilaa, puhumattakaan jos puhelimessa on tietoturva-aukko mikä sallii sisälle pääsyn asetuksista huolimatta.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 345
Anteron idea oli kaiketi jotta kantaisit mukana pientä laturia tuon sovitinpalikan sijaan ja metsästäisit USB reiän sijaan 230 voltin reikää; nuo ovat vähintään yhtä yleisiä ja helppoja löytää kuitenkin.
Ok. Avaimenperään joku pieni laturi? Varmaan aika mahdoton kuvio jo pelkästään sen seinään tökättävän plugin takia.

Myös tuo "10W tahtova tabletti kiinni välipalikalla 10W laturiin" on helppo testata jos ei allekirjoittanutta usko: tabletti 'näkee' ainoastaan 5W laturin ja ottaa ainoastaan 5W. Lisää USB-standardilaturista löytyy kyllä varmasti googlesta/wikipediasta/jne jos yhtään kiinnostusta riittää.
Itse olen ihan tampio sähköasioissa; onko jotain ongelmaa tuosta? Silti lataa mutta hitaammin? Muita ongelma-caseja, varsinkin sellaisia jos mahdollisesti käräyttää laitteita?
 

pq

Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
773
Ok. Avaimenperään joku pieni laturi? Varmaan aika mahdoton kuvio jo pelkästään sen seinään tökättävän plugin takia.
Avaimenperään sopivaa en tiedä tähänkään kategoriaan, pienin mitä on itselle tullut vastaan on tämä:
http://www.apple.com/fi/shop/product/MD813ZM/A


Itse olen ihan tampio sähköasioissa; onko jotain ongelmaa tuosta? Silti lataa mutta hitaammin? Muita ongelma-caseja, varsinkin sellaisia jos mahdollisesti käräyttää laitteita?
Jos laitteelle riittää 5W niin lataa, jotkut isommat laitteet tosin eivät lataa edes hitaasti noin pienellä teholla. Käräyttämisvaaraa ei ole, pikemminkin päinvastoin: 10W laturi käy viileänä ja kestää pitempään kun siitä otetaan ulos vain puolet maksimitehosta. Samaten puhelimen akku tykkää ja kestää pitempään jos sitä ei pikaladata maksimiteholla.
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Premium-jäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 113
Miten mahtaa toimia pienet virtapankit? Ainakin osassa on pass-through charging toiminto eli puhelinta voi ladata samaan aikaan kuin lataa itse virtapankkia. Mahtaako tällöin data liikkua virtapankin "läpi"? Toki tuollainen on isompi ja mukana pitäisi olla kaksi piuhaa, joten ei ideaali vaihtoehto. Toisaalta puhelinta saisi ladattua heti, vaikka latauspaikkaa ei olisi lähettyvillä.
 

pq

Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
773
Miten mahtaa toimia pienet virtapankit? Ainakin osassa on pass-through charging toiminto eli puhelinta voi ladata samaan aikaan kuin lataa itse virtapankkia. Mahtaako tällöin data liikkua virtapankin "läpi"? Toki tuollainen on isompi ja mukana pitäisi olla kaksi piuhaa, joten ei ideaali vaihtoehto. Toisaalta puhelinta saisi ladattua heti, vaikka latauspaikkaa ei olisi lähettyvillä.
Voisin mitään yksittäisiä malleja tuntematta veikata ettei niistä data kulje läpi. Teoriassa onnistunee mutta käytännössä lienee helpoin (ja halvin!) tapa tehdä ilman. Firmojen voittotavoitteisen suuntauksen tuntien varmasti kaikki arvaavat mitä tästä seuraa.

Noille milliampeeritunneille ei muuten kannata laittaa minkäänlaista painoarvoa, ne kun yleensä on ilmoitettu 0-1000% haarukalla yläkanttiin.

Tuohon alkuperäiseen avaimenperäratkaisuun nähden tuo ei kyllä auta yhtään, pikemminkin päinvastoin. Mutta jollekulle muulle tuosta saattaa olla iloakin.
 
Liittynyt
04.11.2016
Viestejä
29
Mikä hyöty tämmöisessä kortsussa on, eikö riitä että laittaa puhelimen usb-tilaksi "vain lataus"?
Samaa ihmettelin itsekin. Onko tämä datan siirtyminen sitten isokin ongelma? Tuntuu, että tässä haetaan ratkaisua ongelmaa, jota ei ole. Tuollaisen palikan lisäksi pitää kantaa mukanaan myös usb-johtoa, eli eikö olisi sama vain kantaa mukana normaalia laturia?
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Premium-jäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 113
Samaa ihmettelin itsekin. Onko tämä datan siirtyminen sitten isokin ongelma? Tuntuu, että tässä haetaan ratkaisua ongelmaa, jota ei ole. Tuollaisen palikan lisäksi pitää kantaa mukanaan myös usb-johtoa, eli eikö olisi sama vain kantaa mukana normaalia laturia?
Asiantuntijan mukaan usb-stantardissa on suuri tietoturvariski: Tietoturvaneron varoitus: älä koskaan lainaa kännykän laturia!
Hurstin mukaan jopa puolet käytössä olevista USB-laitteista on taivuteltavissa hyökkäyksen välikappaleeksi. Saastuneella USB-tikulla voi tehdä monenlaista haittaa koneelle, sillä esimerkiksi tartutettu muistitikku voi teeskennellä olevansa näppäimistö ja siten antaa koneelle komentoja.
Älypuhelimiin liittyen joku voi siis saastuttaa jonkin usb-liitäntää käyttävän laitteen esimerkiksi usb-tikulla. Sitten kun yhdistät puhelimen kyseiseen laitteeseen (vaikkapa ladataksesi puhelimen), niin puhelin voi joutua hyökkäyksen uhriksi tai saastua edelleen. Lopulta hyökkääjä voi päästä käsiksi tietokoneeseen, kun yhdistät puhelimen siihen.

Kaikissa Android laitteissa ei ole "vain lataus" tilaa ja ohjelmistollinen ratkaisu on ainakin teorian tasolla aina kierrettävissä. En siis lähtisi täysin torppaamaan ongelmaa mutta en osaa sanoa, kuinka todennäköistä tällainen saastuminen on. Varmaankin todennäköisyys on melko pieni.

Aloittajalla oli tosiaan tarkoitus kuljettaa johtoa avaimenperässä mukana. Laturin virtaliitin ei varmaankaan kulje yhtä nätisti mukana.
Itse ostin parisen vuotta sitten jostain kiinakaupasta tällaisen latausjohdon avaimenperään:



Tuon kaveriksi kun saisi vielä tuollaisen usbikortsun niin olisi täydellistä. Olisi silloin mahdollisuus vain ladata, tai myös käyttää datayhteyttä kun tarvitsee.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
702
Milloinkohan alkavat myymään USB-laitetestereitä? Se voisi vaikka kertoa, että sisältääkö kiinakortsu jotain epämääräistä.
Pelkkään valettuun kaapeliliittimeen pystytään piilottamaan kotiin soitteleva softa, langaton sovitin tai mitä mielikuvitus ikinä keksiikään. Tarvinnee reikiä käyttiksessä tai kaikkea klikkailevaa käyttäjää, mutta niitä luulisi löytyvän ihan riittävästi.
Foliohatun pitäisi läpivalaista jokainen käyttämänsä johto flash-piirien varalta ja se tulisi myös merkitä niin, ettei toinen osapuoli pysty vaihtamaan sitä helposti toiseen.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 345
Eipä ole ei. Jostain syystä tuokin firma ei oikein meinannut tajuta ideaa vaikka kuvilla esitin.. perusjargonia tuli vastaukseksi: katsellaan ja mietiskellään. Ilmeisesti sellainen pulikka mitä ajattelen on niin vallankumouksellinen, että muut eivät tajua. ;)
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
239 568
Viestejä
4 191 138
Jäsenet
70 771
Uusin jäsen
jeppemiess

Hinta.fi

Ylös Bottom