Ratkaistu Kumpikohan hajosi, emolevy vai virtalähde?

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
587
Taustatietoa potilaasta:
Muutama päivä sitten normaalisti sammutettu vanha pöytäkone, lähdin reissuun ja kone on ollut käyttämättömänä sen ajan. Reissusta palattuani koitin nyt käynnistää koneen, ainoa elonmerkki oli siinä, että kotelotuulettimet pyörähtivät kerran. Seuraavilla virtanapin painalluksilla ei tapahtunut yhtikäs mitään.

Nyppäsin sitten kokeeksi virtajohdon irti pistorasiasta muutamaksi minuutiksi. Johto takas rasiaan, taas virtanapin painalluksella ropelit nytkähtivät kerran. Uusintapainalluksilla ei taaskaan mitään elonmerkkiä.

Olen nyt nypännyt irti kaikki lisälaitteet ja emolevyn ulkoiset liitännät. Sisäiset liitännätkin on tarkistettu, ilman menestystä.

Virtalähde on aatamin aikainen laatupeli, Corsair HX 620W, emolevy yhtä ristiretkeä uudempi Gigabyte GA-890GPA-UD3H. Jotenkin tuo IVO-buutin aiheuttama elonmerkki laittaa miettimään virtalähdevikaa.

tl;dr:
varaosia on jemmassa, mutta voiko rikkinäinen emo polttaa virtalähteen, jos nakkaan koneeseen hyllystä löytyvän Seasonic FOCUS Plus 650 Goldin?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
22 046
Tuskin, Seasonicissa on suojaukset kunnossa. Ja virtalähde todennäköisesti rikki, seuraavana emolevy.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
587
Dänks omien epäilysten vahvistamisesta.

Sellainen asia unohtui mainita, että koneessa on kiinni USB-hubi, jonka merkkivalo palaa aina, kun koneen virtajohto on pistorasiassa.
No se merkkivalo kyllä loimottaa edelleen, että jotain eloa siinä virtalähteessä edelleen on.
 

E.T

Liittynyt
27.02.2017
Viestejä
6 259
Emolevyt syöttävät powerin aina virroissa ollessa saamansa 5V standbyn monesti myös USBeihin.
Emolevylläkin monesti LED joka kertoo lähinnä sen, että 5Vsb on riittävä sytyttämään tuon LEDin, muttei riittävän korkea käräyttämään sitä.

5V standbyn epävakaus voisi estää käynnistymisen.
Tuo on se mikä aiheuttaa elkoistaan paskaksi menneen powerin kanssa tarpeen painella virtanappia useamman kerran sen jälkeen kun se ollut irti virroista ja jäähtynyt.

Mutta tuo että virtanapin painallus aiheuttaa jotain reaktiota viittaisi siihen että päävika on muualla, mahdollisesti laukaisten powerin suojaukset.
Ja noin vanhassa koneessa on kyllä paljon muutakin mikä olisi voinut väsähtää, kuten emolevy.

Joka tapauksessa kun uusi poweri löytyy hyllystä, niin ensimmäisenä kokeilemaan sillä tapahtuuko mitään muutosta oireissa.

Sen verran vanha tuo HX620, että sen olisi voinut jo muutenkin katsoa ansainneen "eläköitymisen".
Koneen idle/työpöytäkulutuskin olisi varmaan siitä vaihdosta pienentynyt ~15%.
On nimittäin todella heikkohyötysuhteinen alhaisilla kuormilla:
http://www.silentpcreview.com/files/images/power-lost/Figure-5-Seasonic-idle.png
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
587
Kiitoksia lisäinformaatiosta. Ikävä kyllä tänään ehdin vain purkamaan virtalähteen johdotuksineen pois, toki samalla oli hyvä tilaisuus kloonata koneen SSD-käyttislevy ja pari perinteistä varastolevyä kloonaavalla telakalla uudemmille/suuremmille levyille.

Eipä muuten koskaan aiemmin ole tarvinnut välillä käydä pesemässä käsiä saippuan kanssa, kun olen tietokoneiden sisuskaluja käpelöinyt, mutta nyt piti. Nuo Corsairin virtapiuhat ovat ruvenneet happanemaan eristeistään, sotkivat sormet, samaan tapaan kun vanhan auton kumiset alipaineletkut :jd:

Lähemmä sata räätälöityä työasemaa olen asiakkaille kasannut softakehityksen oheispalveluna ja huoltanut/päivittänyt niitä vuosien käytön jälkeen.
 
Viimeksi muokattu:

E.T

Liittynyt
27.02.2017
Viestejä
6 259
Eipä muuten koskaan aiemmin ole tarvinnut välillä käydä pesemässä käsiä saippuan kanssa, kun olen tietokoneiden sisuskaluja käpelöinyt, mutta nyt piti. Nuo Corsairin virtapiuhat ovat ruvenneet happanemaan eristeistään, sotkivat sormet, samaan tapaan kun vanhan auton kumiset alipaineletkut :jd:
No ei helkutti.
Alusta asti olen noita sanonut muotipaskakaapeleiksi, kun ei ole johtimien värikoodausta josta voisi jo kaapelista päätellä mikä liitin lienee päässä ja helposti tarkistaa yleismittarilla jännitteet. (+ käynnistää poweria yhdistämällä vihreätä maahan)
Taipuvatkin hyvin vain yhdessä suunnassa ollen muissa jäykempiä kuin vanhat kunnon sleevatut kaapelit.
Mutta että eristekin on ajan kanssa happanevaa paskaa...
Tietokoneessahan ne eivät edes altistu mahdollisille kemikaaleillekaan, kuten monessa muussa käytössä voisi käydä!

Tarkistitko ettei ole jossain kaapelissa eristeet niin huonot, että olisi voinut painua johtimet yhteen?
Voisi varmaan Corsairillekin lähettää palautetta tuosta...
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
587
Virtalähdehän se tosiaan oli muutaman päivän käyttämättömyyden seurauksena päättänyt siirtää itsensä eläkkeelle :D

Corsairin kaapelit ovat edelleen jäykkiä ja hankalasti asennettavia, mutta silmämääräisesti tarkisteltuna kuitenkin käyttökunnossa. Ei halkeamia eristeissä ja kestävät tiukan taivutuksen. Eli laihasti aihetta palautteeseen Corsairille.
 
Toggle Sidebar

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
239 648
Viestejä
4 197 287
Jäsenet
70 761
Uusin jäsen
aksl

Hinta.fi

Ylös Bottom