Suomen poliisi

Aihio Sekasorto

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 264
Tapaus Aarnio oli/on kovasti rummutettu tapaus. Vaan kyllä siellä näemmä tapahtuu kaikenlaista muutakin.

Helsingin poliisin Karhu-ryhmän entiselle varajohtajalle vaaditaan ehdotonta vankeutta – ylikonstaapelia syytetään 150 000 euron petoksesta


Helsingin poliisin Karhu-ryhmän entiselle varajohtajalle vaaditaan ehdotonta vankeutta – ylikonstaapelia syytetään 150 000 euron petoksesta
Syytetyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.


Karhu-ryhmä on tullut tunnetuksi operaatioista, joissa rikollisia on otettu kiinni joskus järeinkin välinein ja ottein. Marraskuussa 2012 poliisi piiritti Vantaalla kerrostaloa, jonka yhdessä asunnossa ammuttiin laukaus. (KUVA: Jarno Mela / Lehtikuva)
Lasse Kerkelä HS, Susanna Reinboth HS

Julkaistu: 14.12. 8:30 , Päivitetty: 14.12. 10:50

Syyttäjät vaativat Helsingin poliisin Karhu-ryhmän entiselle johtohenkilölle ehdotonta vankeutta törkeästä petoksesta ja muista rikoksista.

Petosoikeudenkäynti alkoi perjantaina valmisteluistunnolla Helsingin käräjäoikeudessa. Rikossyytteet liittyvät suomalaisyritykseen, jolta Karhu-ryhmä on ostanut erilaisia tuotteita.

Ylikonstaapelin ja Finnrappel oy:n johtohenkilön epäillään yhdessä erehdyttäneen Helsingin poliisilaitosta maksamaan yritykselle väärien laskujen perusteella aiheettomasti 153 000 euroa vuosina 2005–2012.

Varat päätyivät syytteiden mukaan ylikonstaapelille. Helsingin poliisilaitos vaatii oikeudessa koko summaa takaisin vahingonkorvauksina.


Nykyisin eläkkeellä oleva ylikonstaapeli toimi aiemmin valmiusryhmä Karhun varajohtajana.

Sekä ylikonstaapeli että yrityksen johtaja ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin. Ylikonstaapelin puolustus kieltäytyi kommentoimasta julkisuudessa rikossyytteitä perjantaina.

Perjantaina julki tulleiden syytteiden mukaan vääränsisältöiset laskut koskivat muun muassa sellaisia tuotteita, joita ei todellisuudessa ollut toimitettu poliisille. Osa laskuista oli hinnoiteltu tuotteiden todellista hintaa kalliimmiksi.

Syyttäjät vaativat tältä osin ylikonstaapelille ja yrityksen johtohenkilölle rangaistusta ensisijaisesti törkeästä petoksesta ja toissijaisesti törkeistä lahjusrikoksista. Myös Finnrappelin johtohenkilölle vaaditaan oikeudessa ehdotonta vankeutta.

Syytteiden mukaan ylikonstaapeli huijasi vuosina 2014–2015 työnsä ulkopuolella vääränsisältöisillä laskuilla myös Helsingin Gourmetclub oy:tä ja Kirjaclub-yhdistystä, joiden hallituksen puheenjohtajana hän toimi.

Yhtiö ja yhdistys maksoivat syytteiden mukaan väärien laskujen perusteella miehen henkilökohtaisia menoja yhteensä noin 16 500 euron edestä.


Epäilty rikosvyyhti alkoi aikanaan purkautua, kun Finnrappel yritti vähentää verotuksessa mainostuloja. Se ilmoitti verottajalle maksaneensa mainoskuluja kahdelle Helsingin poliisilaitoksen työntekijäkillalle viiden vuoden aikana yhteensä yli 27 000 euroa.

Pyynnöstä huolimatta yhtiö ei kuitenkaan toimittanut verottajalle nähtäväksi mainoksia.

Verottajan mielestä rahansiirrot olivat vähennyskelvottomia rahalahjoituksia. Yhtiö valitti Helsingin hallinto-oikeuteen, mutta hävisi siellä. Hallinto-oikeus sen sijaan toimitti päätöksensä Helsingin poliisilaitokselle.

Hallinto-oikeuden päätös sai hälytyskellot soimaan Helsingin poliisilaitoksella. Sen laillisuusvalvontayksikkö alkoi selvittää, mistä Karhu- ja Tepo-killan saamissa rahoissa oli kyse.

Selvittelyissä osoittautui, että Karhu-killalle oli mennyt rahaa mutta Tepo-killalle ei. Sen sijaan ylikonstaapelilla oli fiktiivinen T-kilta, jolle rahaa oli ohjautunut. Rahat menivät suoraan ylikonstaapelin henkilökohtaiselle tilille. Summa oli yhteensä 24 445 euroa.

Karhu-killalle meni yhteensä 18 550 euroa viitteellä ”Mainos”. Tilille maksetuista rahoista 2 000 euroa siirrettiin ylikonstaapelin omalle pankkitilille, loput nostettiin pankkiautomaatista. Ylikonstaapelilla oli tilin käyttöoikeus.

Ylikonstaapelia vastaan on nostettu syytteet myös muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, kirjanpitorikoksesta, ampuma-aserikoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Yrityksen johtohenkilöä syytetään törkeän petoksen lisäksi myös kahdesta törkeästä veropetoksesta, kahdesta törkeästä kirjanpitorikoksesta ja törkeästä ampuma-aserikoksesta.

Oikeudenkäynnin pääkäsittely alkaa 7. toukokuuta Helsingin käräjäoikeudessa.

Fakta
Helsingin poliisin toiminnasta vireillä lukuisia prosesseja


Karhu-ryhmän hankintoihin liittyvän oikeudenkäynnin lisäksi Helsingin poliisin toimintaa on selvitetty viime vuosien aikana useissa laajoissa prosesseissa.

Korkeaa poliisijohtoa syytetään Helsingin käräjäoikeudessa Helsingin huumepoliisin valvonnan laiminlyönnistä.

Jari Aarnion huumerikossyytteistä odotetaan Helsingin hovioikeuden päätöstä alkuvuodesta. Käräjäoikeus tuomitsi Aarnion kymmeneksi vuodeksi vankeuteen.

Helsingin poliisin hankintamenettelyä on selvitetty myös Trevoc-oikeudenkäynnissä. Jari Aarnio sai kolme vuotta vankeutta rahoituksen järjestämisestä seurantalaiteyhtiö Trevocille samaan aikaan, kun hän osallistui esteellisenä laitehankintoihin yhtiöltä.

Aarniota epäillään myös murhasta. Vireillä olevassa esitutkinnassa Aarnion epäillään tienneen etukäteen suunnitteilla olevasta palkkamurhasta. Se tapahtui vuonna 2003.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
2 781
Kun eilen uutisoitiin tuon ruotsalaisen Jani Kellokummun pidätyksestä Orimattilassa perinteisten pikkujoulupuhallutusten yhteydessä, josta ruotsin media innostui luomaan hurjan takaa-ajo vision, tuli huvittava ajatus. Kun on tutkittu että poliiseissa on paljon perrussuomalaisten kannatajia, niin mitäköhän olisi, jos otsikoissa olisikin kirjoitettu "perussuomalaiset pidätti kansainvälisesti merkittävä rikollisen".

Dennis Pasterstein, menestynyt ja korkeimmille asteikoille hierarkkiassa kohonnut kenttäpoliisi jolla on tutkitusti kattava persu tuttavuus, painaako hänen sanansa muka enemmän kuin rikosprofessorin? Ja nyt ei puhuta minkä tahansa alan professorista, vaan painatetaan sanaa rikosprofessori. Ja kyseessä tuskin on mikään mielipidekannanotto professorilta, kun hänen erikoistumisalastaan on kyse. Kumpaakohan Pasterstein itse kuvittelee enemmän kuunneltavan silloinkin, kun unohdetaan nämä aluksi sokaisevat irrationaaliset ohjaukset pois?
Eiköhän se senkin jälkeen ole sen rikosprofessorin.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
2 781
Ja mistä voisi johtua että suomen siviilipuolen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäjät saavat tälläistä huomiota (tai ovat itse) perussuomalaisilta?
Jujun logiikka on siinä, että tiedossahan on median antama lausunto poliisien kannatuksesta perrussuomalaisiin. Tuohon jujuun liittyy myös sekin seikka, mikä tiedetään että persuihin suhtaudutaan "oikeamielisesti" hyvin negatiivissävyisesti. Tämä on sitten on pomppaus tuohon Pastersteiniin.

Ensin tapahtui kumminkin tuo Kellokummun* kiinniotto. Siihen, mistä tuo huvittava ajatus taisi lähteä, oli edellä mainittujen lisäksi sekä MTV3 uutistoimittajan ilomielinen uutisointi, että myöskin ruotsin epäonnistunut hallituksen muodostamistilanne (Koska ruotsidemokraatteja ei haluta). Nämä ovat varmaan oleellisimmat seikat, mistä kuvioista tuli tuollainen huvittava ajatus.
Pastersteiniin käytin sitten (hauskasti tai mukahauskasti) sitä tunnelatausta, joka perussuomalaisiin on varautunut.

Meni suurelta osin off-topiciksi, mutta nyt toivottavasti ymmärrät tuon aiemman kommenttini tarkoitusperän.

* Kellokumpu oli siis ruotsinkansalainen, josta on annettu ruotsissa kansainvälinen pidätysmääräys. Hänet otettiin kiinni Orimattilassa puhallusratsiasta paetessa. Ruotsin media kirjoitti ylistäviä tarinoita suomen poliisintoiminnasta omilla sivuillaan, jotka olisivat olleet kuulemma jännäriin sopivia.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
02.10.2017
Viestejä
253
Liittynyt
22.12.2016
Viestejä
17 946
Järjellä voisi sanoa, että kaasusumuttimen käyttö ajoneuvon pysäyttämisessä voisi olla hyväksyttävää, jos ajoneuvo aiheuttaa merkittävän välittömän riskin muille tielläliikkujille... Eli jos vaikka kaahaa ihan kuin mielipuoli tuhatta ja sataa vastaantulevien kaistalla tms. Ja tuossa tapauksessa olisi varmaan ihan ok myös ampua renkaisiin aseella, mutta mopon ollessa kyseessä ehkäpä ei.
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Premium-jäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 069
En ole missään väittänyt, että poliisi ei olisi halunnu mitenkään eikä milloinkaan tutkia Oulun tapausta. Sanoin, että vastahakoisesti ja viittasin sillä lähinnä tiettyihin julkisuudessa esiintyneisiin mahdollisiin puutteellisuuksiin.
Tutkintaan liittyy ja liittyi esim. kiinniotto. Uhrin/uhrien isät joutuivat etsimään epäiltyjä itse, kun eivät poliisit olleet halukkaita sitä tekemään. Poliisit ottivat epäillyn vastahakoisesti kiinni. Näin olen ymmärtänyt, voin olla väärässäkin, en ole perehtynyt yksityiskohtiin. Tutkintaan liittyy myös tiedottaminen, joka hoidettiin ilmeisesti vastahakoisesti, ja lisäksi tiedotusvälineet eivät halunneet mainita asiasta pääosin mitään ennen kuin oululainen kunnallisvaltuutettu pyysi oikeudelta asiakirjat ja ilmeisesti julkaisi ne sekä lisäksi uhrin isän kirjoituksen Facebookissa.
Sinun väite kunnianloukkauksesta on herjaava ja virheellinen.
Vastaan tässä ketjussa, ettei toinen ketju ajaudu offtopiciin.

Epäiltyjen kiinniottamisesta en osaa sen tarkemmin sanoa mutta Mykkänen ainakin totesi lopulta, että Poliisi toimi niin hyvin kuin oli mahdollista, vaikka aluksi vaatikin selvitystä Poliisin toimista.
Poliisin niukka tiedotuslinja johtui siitä, että ei haluttu vaarantaa tutkintaa.
Miksi poliisi ei ole tiedottanut?

Poliisi ei ole tiedottanut julkisuuteen Tuiran tapahtumista lainkaan. Markus Kiiskisen mukaan kokonaisuuden tutkinnasta tullaan tiedottamaan myöhemmin samoin kuin seitsemän miehen tekemäksi epäillystä vyyhdestäkin siinä vaiheessa, kun se keskeneräisen esitutkinnan kannalta on poliisin mielestä tarkoituksenmukaista.

Rikosylikomisario kertoo, että seksuaalirikosjutuista tiedottaminen liian varhaisessa vaiheessa voi pahimmillaan johtaa rikostutkinnan vaarantumiseen.

Jos poliisilla ei esimerkiksi ole vielä tietoa kaikista rikoksista epäillyistä, voi osa epäillyistä ehtiä peitellä jälkensä tai vaikkapa paeta maasta kuultuaan tutkinnan käynnistyneen.

– Harkitsemme tiedottamista tarkkaan, jotta menestyksellinen esitutkinta ei vaarannu vaan rikos saadaan kaikilta osin selvitettyä.

Kiiskisen mukaan niukkaa tiedotuslinjaa toteutetaan yleensä myös uhrin suojelemiseksi eli sillä pyritään estämään esimerkiksi se, ettei järkyttävän, intimiteettialueelle kohdistuneen julman rikoksen uhriksi joutunut ihminen tulisi tunnistetuksi ja kärsisi tapahtuneesta vieläkin enempää.

– Tiedottamisella saatetaan aiheuttaa jopa vaaraa uhrin turvallisuudelle.
 

Aihio Sekasorto

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 264
Ville Veronmaksajan lompsaan tuli lovi ja tuskin lasku vielä on kokonaan maksettu.

Eikö virallisten vasikoiden listaaminen johonkin tietojärjestelmään muuten ole enemmän uhka kuin mahdollisuus?

Poliisin ylijohdon kaikki syytteet nurin käräjillä – valtiolle yli 620 000 euron lasku

Puheenaihe

19.6.2019 12.14 Päivitetty: 19.6.2019 12.15

Poliisin ylijohdon kaikki syytteet nurin käräjillä – valtiolle yli 620 000 euron lasku


Entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero.

Sanna Jompero/Arkisto
Helsingin käräjäoikeus hylkäsi syytteet poliisin ylijohtoa ja Helsingin poliisilaitosta koskevassa tietolähdejutussa keskiviikkona.

Käräjäoikeus katsoo, ettei kukaan vastaajista ei rikkonut virkavelvollisuuksiaan syyttäjän väittämällä tavalla.

Syytettyinä tahallisesta tai toissijaisesti tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta oli entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero, Poliisihallituksen ex-rikostorjuntayksikön päällikkö ja nykyinen keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardot sekä Poliisihallituksen rikostorjuntayksikössä työskennellyt poliisiylitarkastaja, Helsingin poliisilaitoksen silloinen poliisipäällikkö Jukka Riikonen.

Syytteet hylättiin myös Helsingin poliisilaitoksen ex-apulaispoliisipäällikköä ja nykyistä poliisipäällikköä Lasse Aapio koskien.

Kolme muuta syytettyä olivat Helsingin poliisilaitoksen huumerikosyksikön ex-päällikkö Jari Aarnio sekä erityisiin tietolähdetoimintaa koskeviin vastuuasemiin määrätyt huumerikosyksikön rikostarkastaja ja rikosylikonstaapeli.

Oikeudenkäynnin keskeinen kysymys oli, oliko tietolähdetoiminta toteutettu Helsingin poliisilaitoksessa 2008–2013 säännösten ja määräysten mukaisesti ja oliko toiminnan valvontaa laiminlyöty.

Suomen valtio velvoitettiin korvaamaan vastaajien oikeudenkäynti- ja asianosaiskuluja yhteensä yli 620 000 euroa. Oikeudenkäynnin viivästymisen vuoksi valtio velvoitettiin lisäksi maksamaan hyvitystä kahdelle vastaajalle yhteensä 7 000 euroa.

Oikeus totesi, ettei Helsingin poliisilaitoksella ollut 2008–2013 yhtään rekisteröityä tietolähdettä, mutta poliisi kuitenkin käytti tietolähteitä, jotka olisi pitänyt hyväksyä ja rekisteröidä.

Oikeuden mukaan Helsingin poliisilaitoksessa ei siten noudatettu tietolähdetoiminnan järjestämistä ja toteuttamista koskevia velvoittavia säännöksiä ja määräyksiä.

Helsingin poliisilaitoksessa tietolähdetoimintaan liittyviä virkavelvollisuuksia oli vain poliisikomentaja Riikosella sekä huumerikosyksikössä työskennelleillä rikostarkastajalla ja rikosylikonstaapelilla.

Riikonen vastasi tietolähdetoiminnan järjestämisestä, ja rikostarkastaja puolestaan tietolähdetoiminnan toteuttamisesta.

Myös rikosylikonstaapelilla oli nimenomainen, vaikkakin huomattavasti vähäisempi vastuuasema tietolähdetoiminnan toteuttamisessa, todetaan käräjäoikeuden tiedotteessa.

Tuomion mukaan Poliisihallituksen laillisuusvalvonta ei puuttunut Helsingin poliisilaitoksen menettelyyn eikä raportoinut tietolähdetoimintaan liittyvistä ongelmista Poliisihallituksen ylijohdolle, vaikka virheellinen menettely tuli laillisuusvalvonnan tietoon loppuvuodesta 2012.

Käräjäoikeus katsoi, ettei asiassa muutenkaan tullut näytetyksi, että poliisiylijohtaja Paatero, poliisijohtaja Lardot tai poliisiylitarkastaja olisivat olleet tietoisia siitä, että Helsingin poliisilaitos menetteli tietolähdetoiminnassaan virheellisesti.

Käräjäoikeus katsoi myös, että tietolähteiden rekisteröinti olisi lain mukaan edellyttänyt valtakunnallisen tietolähderekisterin perustamista.

Tällaista rekisteriä ei kuitenkaan ollut olemassa ennen vuotta 2018. Tämän vuoksi tietolähteiden rekisteröimiseen ja käytön kirjaamiseen ei syytteiden tekoaikana ollut lain mukaista menettelytapaa, eivätkä Helsingin poliisilaitoksessa työskennelleet poliisit täten voineet syyllistyä heidän syykseen väitettyihin virkarikoksiin.

Valtakunnallisen rekisterin perustamisen laiminlyönnistä ketään vastaajista ei syytetty.

Käräjäoikeuden ratkaisu oli yksimielinen. Käräjäoikeuden kokoonpanoon kuuluivat käräjätuomarit Marjatta Berg (pj.), Juha Hartikainen ja Mari Köngäs.
Juuri nyt: Kaikki poliisijohdon syytteet hylättiin massiivisessa tietolähdejutussa – Hyllytetyt päälliköt Lasse Aapio ja Robin Lardot palaavat tehtäviinsä

Juuri nyt: Kaikki poliisijohdon syytteet hylättiin massiivisessa tietolähdejutussa – Hyllytetyt päälliköt Lasse Aapio ja Robin Lardot palaavat tehtäviinsä
upload_2019-6-19_15-57-9.gif
6:47
Poliisijohdon kaikki syytteet kaatuivat käräjillä.
Suosituimmat
  1. Senja, 8, nukkui pois – Sami Hintsasen ja Varpu-vaimon perheen syöpätaistelu päättyi tragediaan
  2. Sami Hintsasen Varpu-vaimo julkaisi koskettavan kuvan – pitää menehtyneen tyttärensä käsistä kiinni: "Hyvää matkaa äidin pieni rakas"
  3. Kuka oli syyllinen? Liikenneympyrässä sattunut kolari hämmentää netissä: "Aivoihini sattuu"
  4. Kolme venäläistä ja yksi ukrainalainen saa syytteen MH17-koneen alas ampumisesta Ukrainassa – kaikki epäillyt etsintäkuulutettu
Näytä lisää
Mainos
Julkaistu 3 tuntia sitten

Helsingin käräjäoikeus vapautti poliisipomot syytteistä niin sanotussa poliisijohdon tietolähdejutussa.

Syytettynä jutussa olivat Helsingin huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarnio, Helsingin ex-poliisikomentaja Jukka Riikonen, KRP:n päällikkö Robin Lardot, poliisipäällikkö Lasse Aapio, ex-poliisiylijohtaja Mikko Paatero, Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja ja Aarnion alaisena toiminut rikostarkastaja Petri Rainiala ja rikosylikonstaapelina toiminut Aarnion alainen.


Aarnio poisti poliisin käyttämät tietolähteet pois poliisin rekisteristä viime vuosikymmenen vaihteessa, eikä uusia rekisteröity vuosiin, mitä syyttäjä piti laittomana. Oikeus tuli osittain syyttäjän kannalle, sillä se katsoi, ettei Helsingin poliisilaitoksella vuosina 2008–2013 ollut yhtään rekisteröityä tietolähdettä.

–  Käräjäoikeus on katsonut, että Helsingin poliisilaitos mainittuna aikana kuitenkin käytti tietolähteitä, jotka olisi pitänyt hyväksyä ja rekisteröidä. Helsingin poliisilaitoksessa ei siten noudatettu tietolähdetoiminnan järjestämistä ja toteuttamista koskevia velvoittavia säännöksiä ja määräyksiä, käräjäoikeuden tiedotteessa sanotaan.

Käräjäoikeus katsoi, että poliisin olisi pitänyt perustaa tietolähteiden rekisteröintiä varten valtakunnallinen tietolähderekisteri. Tällaista rekisteriä ei kuitenkaan perustettu ennen vuotta 2018.

Niinpä tietolähteiden rekisteröimiseen ja käytön kirjaamiseen ei syytteiden tekoaikana ollut lain mukaista menettelytapaa. Niin syytetyt eivät voineet syyllistyä heidän syykseen väitettyihin rikoksiin.

Valtakunnallisen rekisterin perustamisen laiminlyönnistä ketään vastaajista ei syytetty.

Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio ja KRP:n päällikkö Robin Lardot palaavat tehtäviinsä. Heidät pidätettiin virasta viime vuonna virkarikosoikeudenkäynnin ajaksi.

Artikkeli päivittyy.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 359
Jo aikoja sitten tiesin, että tekohetkellä laissa ja asetuksissa luki: " tietolähteistä on yleensä pidettevä kirjaa". Jos tuo on pakottavaa, niin minä syön paskani. En tajua, miksei syyttäjät lue lakikirjaa.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
677
Ei siellä mitään yleensä-sanaa ollut.
Sisäasiainministeriön asetus poliisin tiedonhankinnan järjestämisestä ja valvonnasta (174/2008) sanoi:
Tietolähdetoiminta
11 §
Tietolähdetoiminnan järjestäminen ja toteuttaminen

Tietolähdetoiminnan järjestämisestä päättää poliisilaitoksen, keskusrikospoliisin tai suojelupoliisin päällikkö.

Poliisilaitoksen, keskusrikospoliisin ja suojelupoliisin päällikkö määräävät yksiköissään tietolähdetoiminnan toteuttamisesta vastaavan päällystöön kuuluvan poliisimiehen.

Tietolähteen käyttäminen on kirjattava.

Keskusrikospoliisi toimii muulla kuin suojelupoliisin tehtäväalueella kansainvälisen tietolähdetoiminnan kansallisena keskuksena ja vastaa tietolähdetoiminnan kansallisesta kehittämisestä.

12 §
Tietolähteen hyväksyminen ja rekisteröinti

Tietolähdetoiminnan toteuttamisesta vastaava päällystöön kuuluva poliisimies tekee päätöksen tietolähteen hyväksymisestä.


Tietolähteeksi hyväksytty henkilö on rekisteröitävä.
Rekisteröiminen ei saa vaarantaa tietolähteen henkilöllisyyden salassa pysymistä. Tietolähteen rekisteröinnistä päättää 1 momentissa tarkoitettu poliisimies.
Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan käräjäoikeus hylkäsi syytteet sillä perusteella, että lain mukaan tietolähteet olisi tullut kirjata valtakunnalliseen rekisteriin eikä tuollaista rekisteriä ollut perustettu. Lain mukaan tietolähdetiedot siis piti kirjata poliisiasiaintietojärjestelmään, mutta ilmeisesti järjestelmässä ei ollut paikkaa kyseisten tietojen kirjaamiselle.

Poliisijohto huojentui syytteiden kaatumisesta: ”Nämä olivat elämäni kaksi vaikeinta vuotta”
Toisenlainen arvio tilanteesta tulee syyttäjäpuolelta.

Syyttäjät aikovat todennäköisesti ilmoittaa tyytymättömyytensä koko tuomioon. Lopullinen päätös tehdään, kun he ovat ehtineet tutustua noin 200-sivuiseen päätökseen.

Hyvänä asiana kihlakunnansyyttäjä Harri Tiesmaa pitää sitä, että nyt on käräjäoikeuden tuomiolla näytetty, että Helsingin poliisilaitoksella oli tietolähteitä, jotka olisi asetuksen mukaan pitänyt rekisteröidä. Esimiesten olisi myös pitänyt puuttua epäkohtiin, jos he sellaisia havaitsivat.

Muilta osin päätös on Tiesmaan mukaan hämmentävä.

”On ihmeellinen tulkinta, että kaikki muut [poliisilaitokset] olisivat kirjanneet tietolähteensä laittomiin rekistereihin. Käytännössä poliisin ylijohto olisi vastuussa siitä, että on poliisissa oli laittomia rekisteriä.”

Tiesmaa huomauttaa, ettei tämä käräjäoikeuden tulkinta vastaa edes todistajana kuullun tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion käsitystä. Sekä hänen että poliisin ylijohdon tulkinta oli, että valtakunnallisen rekisterin puuttuessa tiedot voitiin kirjata paikallisiin rekistereihin.

”On aika rohkea tulkinta käräjäoikeudelta, että paikalliset rekisterit olisivat laittomia”, Tiesmaa summaa.

Samoin valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen pitää hyvin todennäköisenä, että aikoo ilmoittaa tyytymättömyyttä koko tuomioon. Hän yllättyi ensisijaisesta hylkyperusteesta.

"Sen mukaan rikosvastuu ei tässä asiassa voinut kenenkään osalta toteutua, koska Poliisihallitus ei ollut tekoaikana tehnyt valtakunnallista tietolähderekisteriä koskevaa muodollista päätöstä. Kuitenkin tällaista hallinnollista päätöstä ylemmänasteisessa SM:n asetuksessa on edellytetty tietolähteiden käytön kirjaamista ja tietolähteen rekisteröintiä", hän kertoi keskiviikkoiltana HS:lle.

"Me olemme syytteessä katsoneet, että asetuksen säännöksiä on tullut noudattaa. Lisäksi katsomme, että syytteen teonkuvaus kattaa myös sen laiminlyönnin, ettei valtakunnallisen tietolähderekisterin perustamisesta ole poliisin ylijohdon toimesta tehty päätöstä", hän perustelee.
 
Liittynyt
05.11.2016
Viestejä
3 828
Syyttäjät ovat kyllä aivan oikeassa. Jos ei muka sopivaa rekisteriä ollut, olisi sellaisen perustaminen ollut syytteessä olleiden virkamiesten tehtävä. Toisaalta muut poliisilaitokset ovat saaneet rekisteröinnin hoidettua, eli väite on täyttä soopaa. Syytetyt puolustivat syyttömyyttään myös sillä, etteivät muka tienneet, miten tietolähteiden rekisteröinti pitäisi hoitaa. Sekin on jo itsessään virkarikos. Heillä on velvollisuus tuntea virkansa hoitamista koskevat säädökset.

Aivan käsittämätön ratkaisu käräjäoikeudelta, mutta eipä sillä tasolla tunnu ylipäätään olevan mitään kiinnostusta edes avata lakikirjaa. Ehkä hovissa maltetaan olla keksimättä itse omaan agendaan sopivia perusteita ja pitäydytään siinä, mitä laki sanoo.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 359
Kyllä se yleensä -sana on siellä lakitekstissä ollut. Olen aivan varma.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
677
Ei ole ollut, eikä käräjäoikeus siksi perustanut tuomiotaan kyseiseen seikkaan. Syytteet koskivat tietolähteiden rekisteröinnin laiminlyöntiä vuosina 2008–2013. Edellä lainattu asetus tuli voimaan 1.4.2008 ja kumoutui uuden poliisilain tullessa voimaan 1.1.2014. Asetusta muutettiin vain kerran, eikä muutos koskenut tietolähdetoimintaa koskevia säännöksiä. Myöskään sen tilalle tulleessa asetuksessa ei ole kyseistä sanaa ollut (tarkistin äsken).

Ks. 174/2008 - Säädösmuutosten hakemisto - FINLEX ®
 

rehunmasiina

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
551
Menikös tua Junes Lokan säilöönotto Turku ilman natseja -miekkarissa ohjesäännön mukaan?


Edit. Tilanne se, että Junes Lokka ja Tiina Wiik huamattiin tuolla kokoontumisessa ja poliisi otti Lokan kiinni poliisilain ja rikokselta ja häiriöltä suojaamisen takia. Mainitut olivat vain katselemassa ja videoimassa (suoraa striimiä), kun suvakit äkkäsivät heidät ja saivat Lokan putkaan ja Wiikin sivummalle.
 
Viimeksi muokattu:

Freeze

Elitisti
Team Folding @ Home
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 108
Rehupiiklesin taustan ihan Wikipediasta lukeneena (en jaksa rasittaa mokomalla itseäni enempää) en näe ongelmaa poliisin toiminnassa.

Ei, en katsonut videota.
 

Ukko Ylijumala

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
20.07.2019
Viestejä
201
No oli kyllä aikamoista toimintaa jos tosiaan videoimalla mielenosoitusta pääsee putkaan. Kattelin suurimman osan videosta kelaamalla läpi, joten voi olla että jäi jotain näkemättä, mutta aikamoista toimintaa poliisilta.

Oli muutenkin erikoinen mielenosoitus. Ylipainoiset ämmät huutaa mahtavaa slogania sata kertaa peräkkäin: Ei natseja Turkuun! :D

Oon kyllä Turussa käynyt useammankin kerran ja en ole vielä natseja siellä nähnyt. Tää on tätä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 054
On se hyvä kun poliisit heittää tyrmään uhkaavasti käyttäytyviä ja vaarallisia tyyppejä.
 

svk

Apua, avatarini on sormi!
Liittynyt
14.12.2016
Viestejä
2 810
On se vaan väärin kun fasistit keräsi kuvanneen mamun pois
 

Stargate2017

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
02.09.2017
Viestejä
1 894
Voi mitä paskaa tapahtuu Turussa? Noh hyvä että en käynyt Turussa juuri sunnuntaina. Jotain typeriä feministi ämmiä huutaa jotain ilman mitään logiikkaa.

Turku on ollut aika rauhallinen muuten toivottavasti nyt en kuule tuollaista melua kun menen Turkuun. Joku tietysti voi olla Turussa humalasssa kuten muallakin Suomessa.
 

Ukko Ylijumala

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
20.07.2019
Viestejä
201
Voi mitä paskaa tapahtuu Turussa? Noh hyvä että en käynyt Turussa juuri sunnuntaina. Jotain typeriä feministi ämmiä huutaa jotain ilman mitään logiikkaa.

Turku on ollut aika rauhallinen muuten toivottavasti nyt en kuule tuollaista melua kun menen Turkuun. Joku tietysti voi olla Turussa humalasssa kuten muallakin Suomessa.
Heja Sverige.
 
Liittynyt
10.12.2016
Viestejä
60
Suomen poliisi on nykyään avoimen poliittinen ja keskittyy lähinnä sakkojen kirjoittamiseen ja väärin ajattelijoiden vainoamiseen.
Poliisista ja politiikasta tuli mieleen, huomasitteko mitä sisäministeri Maria Ohisalo juuri sanoi eräässä ylen uutisessa? Hän haluaa poliisiksi enemmän ihmisiä erilaisista etnisistä taustoista.

Tuulipuku.fi

Tämähän tarkoittaa sitä, että sen lisäksi että naisten on helpompi päästä poliisiksi, nyt tehdään vielä uusi ohituskaista etnisille hakijoille. Sukupuolten tasa-arvon aikana ei ole mitään väliä sillä kuinka paljon tässä poljetaan valkoisia suomalaisia miehiä. Olisi mukava tietää kuinka Ohisalo aikoi tuon aikeensa toteuttaa ilman rasismia/positiivista syrjintää.
 
Liittynyt
31.07.2019
Viestejä
1 863
Poliisista ja politiikasta tuli mieleen, huomasitteko mitä sisäministeri Maria Ohisalo juuri sanoi eräässä ylen uutisessa? Hän haluaa poliisiksi enemmän ihmisiä erilaisista etnisistä taustoista.

Tuulipuku.fi

Tämähän tarkoittaa sitä, että sen lisäksi että naisten on helpompi päästä poliisiksi, nyt tehdään vielä uusi ohituskaista etnisille hakijoille. Sukupuolten tasa-arvon aikana ei ole mitään väliä sillä kuinka paljon tässä poljetaan valkoisia suomalaisia miehiä. Olisi mukava tietää kuinka Ohisalo aikoi tuon aikeensa toteuttaa ilman rasismia/positiivista syrjintää.
No tämän ajatuksen voi sisäministeriö/Ohisalo toteuttaa ilman rasismia/positiivista syrjintää vaikka kohdentamalla poliisikoulutusta koskevaa mainontaa esim. nyt sitten etnisille vähemmistöille, joihin kuuluvista kai aika pieni osa hakeutuu poliisikoulutukseen nykyisin. Pelkästään se että asiaa nyt edes otetaan esiin voi jo kannustaa hakemaan. Ei siinä mitään ohituskaistoja tarvitse tehdä enkä kyllä usko että olisi ollut aikomuskaan. Muistelen että poliisijohdon puolelta on jo aikoja sitten toivottu että saisi enemmänkin vähemmistöjä hakea poliisikoulutukseen, ohituskaistoista ei silloinkaan ollut puhe.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
255
No tämän ajatuksen voi sisäministeriö/Ohisalo toteuttaa ilman rasismia/positiivista syrjintää vaikka kohdentamalla poliisikoulutusta koskevaa mainontaa esim. nyt sitten etnisille vähemmistöille, joihin kuuluvista kai aika pieni osa hakeutuu poliisikoulutukseen nykyisin. Pelkästään se että asiaa nyt edes otetaan esiin voi jo kannustaa hakemaan. Ei siinä mitään ohituskaistoja tarvitse tehdä enkä kyllä usko että olisi ollut aikomuskaan. Muistelen että poliisijohdon puolelta on jo aikoja sitten toivottu että saisi enemmänkin vähemmistöjä hakea poliisikoulutukseen, ohituskaistoista ei silloinkaan ollut puhe.
Aika naivia ajatella että ryhmä jota Ohisalo tarkoittaa, pystyisi läpäisemään suomalaista poliisikoulua ilman ohituskaistaa ja vaatimustason laskua..
 

Stargate2017

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
02.09.2017
Viestejä
1 894
Poliisista ja politiikasta tuli mieleen, huomasitteko mitä sisäministeri Maria Ohisalo juuri sanoi eräässä ylen uutisessa? Hän haluaa poliisiksi enemmän ihmisiä erilaisista etnisistä taustoista.

Tuulipuku.fi

Tämähän tarkoittaa sitä, että sen lisäksi että naisten on helpompi päästä poliisiksi, nyt tehdään vielä uusi ohituskaista etnisille hakijoille. Sukupuolten tasa-arvon aikana ei ole mitään väliä sillä kuinka paljon tässä poljetaan valkoisia suomalaisia miehiä. Olisi mukava tietää kuinka Ohisalo aikoi tuon aikeensa toteuttaa ilman rasismia/positiivista syrjintää.
Ei minulla ole mitään vastaan naispoliiseja vaikka käytin sanaa feministi haukkuen edellisessä postissa tarkottaen noita mielenosoittajia. Useimmat naiset edes Suomessa ei ole feministejä joiden mielestä miehen arvo on alempi kuin koira.

Sitten ei minua haittaa ne ulkomaalaiset jotka ahkerasti tekee töitä ja/tai opiskelee ja ei ole sossu asiakkaita ja heikentää Suomen taloutta.

Ei me tarvita mitään muutosta nykyiset polisit on ihan ok, mutta lainsäädäntöä voi muuttaa. Puhuttumattakaan sitten ne ongelma ulkomaalaiset jotka todellakaan ei sopisi poliisiksi on vaikka kuinka paljon.

Tuollaisia räyhäjä huutajia "pois natsit" kun Suomessa ei ole natseja pois Turusta vain. Perussuomalaiset ei ole natseja. Joitakin uusi natseja löytyy Saksasta kyllä.


"""SUPO ja poliisi saavat onneksi valtaa valvoa että ei tule terrorismia Suomeen (en tiedä)""" Ainakin ymmärtääkseni on tulossa lakimuutos jos en ole käsittänyt väärin.

EDIT. Kun oli Turku puukottamiset oli puhetta lakimuutoksesta mutta en ole kuullut muuten onko se todella toteutunut tai jäikö puheeksi. Lakimuutokset taas ei ole sen polisin joka on kadulla päätettävissä.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
20.07.2019
Viestejä
2 536
No tämän ajatuksen voi sisäministeriö/Ohisalo toteuttaa ilman rasismia/positiivista syrjintää vaikka kohdentamalla poliisikoulutusta koskevaa mainontaa esim. nyt sitten etnisille vähemmistöille, joihin kuuluvista kai aika pieni osa hakeutuu poliisikoulutukseen nykyisin.
Tämä tultaneen toteuttamaan varmaan samalla tavalla kuten lähihoitajapuolella: kaikki soveltuvuusarvioinnit ja kielitaitovaatimukset pois.

No, nyt on sitten lähihoitajakoulutuksessa läjäpäin ihmisiä, joilla soomie olle toudella h0onuo?!. Matematiikkakin lienee monella 3-luokkalaisen tasolla. Mutta eipä sillä niin väliä meneekö lääkkeet oikein, pääasia että saadaan uudet tulijat töihin.
 
Liittynyt
31.07.2019
Viestejä
1 863
:facepalm:

Ohisalo haluaa muslimeita ratkomaan muslimien ongelmia. Itse en pidä kovinkaan hyvänä ideana, kun vielä toistaiseksi (kenttä)poliisiin voi luottaa, eikä poliisi ole kovin korruptoitunut.
Jos nyt puhutaan pelkästään opiskelupaikan saamisesta ja tutkinnon suorittamisesta poliisi-AMK:ssa niin en nyt mitenkään ihmeellisenä pidä etteikö muslimikin voisi näistä suoriutua ilman että vaatimuksia muutetaan mihinkään. Ei nuo pääsyvaatimukset ja opintojen sisältö todellakaan mitenkään ihmeellisiä ole yhtään kenellekään. Jos tehdään jotain "ohituskaistoja" jne. niin se on huono juttu, mutta ei siitä nyt ole mitään puhetta ollut.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
255
Jos nyt puhutaan pelkästään opiskelupaikan saamisesta ja tutkinnon suorittamisesta poliisi-AMK:ssa niin en nyt mitenkään ihmeellisenä pidä etteikö muslimikin voisi näistä suoriutua ilman että vaatimuksia muutetaan mihinkään. Ei nuo pääsyvaatimukset ja opintojen sisältö todellakaan mitenkään ihmeellisiä ole yhtään kenellekään. Jos tehdään jotain "ohituskaistoja" jne. niin se on huono juttu, mutta ei siitä nyt ole mitään puhetta ollut.
Eihän niitä maahanmuuttajia muutenkaan näe töissä kuin korkeintaan hanttihommissa. Mistä me löydetään sellainen määrä maahanmuuttajia jolla on jotain merkitystä jotka läpäisee kunnialla poliisikoulun?

Itse näkisin että ei riitä kyvyt eikä vaan kiinnosta. Mistä itse luulet asian johtuvan?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 054
Poliisi ottanut kiinni epäillyt ampujat Tampereella.
Täytyy antaa pisteet suomen poliisille verrokkina vaikka ruotsin poliisi joka ei tunnu saavan kiinni kuin kärpäsiä.
 
Liittynyt
24.10.2016
Viestejä
6 111
Aika naivia ajatella että ryhmä jota Ohisalo tarkoittaa, pystyisi läpäisemään suomalaista poliisikoulua ilman ohituskaistaa ja vaatimustason laskua..
Joo onhan poliisikoulu samaa vaatimustasoa kuin jokin tekniikan fysiikan tohtorikoulutus.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
237 353
Viestejä
4 158 155
Jäsenet
70 411
Uusin jäsen
allun90

Hinta.fi

Ylös Bottom