Onko iltapala Suomalainen keksintö?

Liittynyt
03.04.2018
Viestejä
1 349
Mietiskelin tässä miksi hotellit ei tarjoa huonehintaan kuuluvaa tai edukasta kevyttä iltapalaa aamiaisen vastakohtana?

Iltapalalla meinaan siis esim leipää, hedelmiä/marjoja, jogurttia, ehkä kenties mysliä, ja juomaksi kaakao/tee.

Googleen kun lyö 'iltapala englanniksi' niin tarjolle tulee supper. Mutta kun katsoo kuvahaun tuloksia niin aika rasvaisia kuvia tulee. Pikkupizzoja ja cocktail-levoksia. Cocktail-tarjoilu ja arkinen terveellinen iltapala taas on suomessa ihan eri asia.

Iltapala nautitaan joskus klo 21-23 juuri ennen nukahtamista, kun esim raskaasta päivästä ja kevyestä aikaisesta esim klo 16.30 päivällisestä johtuen tuohon aikaan on jo nälkä. Monen monituista kertaa olen laittanut nukkumaan ilman iltapalaa "pärjäähän sitä aamuun"-ajatuksella, herätäkseni klo 2.30 siihen että on kauhea nälkä.

Monesti ulkomailla hotellissa yöpyessä jos on koko päivän liikenteessä, niin aamiaisen+lounaan+päivällisen jälkeen vielä tuossa klo20-21 on sellainen olo että tekee mieli napostella jotain, ja tämän vuoksi joutuukin raahaamaan huoneeseen lähikaupasta leipää, hedelmiä tai sipsejä jotta syötävää löytyy. Tähän rakoon sellainen cozy klo 21 iltapala tekisi terää.

Mitä mieltä? Mitä syötte iltapalaksi?
 
  • Tykkää
Reactions: hmb

selectamatic

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
23.04.2019
Viestejä
2 064
Yleensähän sitä syödään illalla tuhti illallinen, niin ei mitään iltapaloja tarvitse.
 
  • Tykkää
Reactions: hmb
Liittynyt
08.11.2016
Viestejä
789
Vaikka kotona tuleekin syötyä päivällinen yleensä 17-18, niin matkoilla se on yleensä aina 19-20 ja sitten ei kyllä pahemmin tarvitse mitään. Yleensä kyllä joku suklaapatukka ja kalja on sitten kuitenkin ostettuna. Sitten jos on jollain työmatkalla ja on syönyt jonkun köpösen lentokonepäivällisen niin hotellin baarista saa yleensä halvalla ihan hyvän hampurilaisen tai club sandwichin. Enneminkin omilla matkoilla tulee aika harvoin otettua hotellin aamiainen, kun ne on ihan naurettavan kalliita monessa hotellissa. Ilmeisesti siksi, että työmatkaajille firma sen aina maksaa, niin sitten voi pitää tolkutonta hintaa. Esim itä-euroopassa, missä aamiainen kahvilassa maksaa 3-5 euroa, maksoi hotellissa aamiainen 25 euroa.
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
1 378
Koitan olla syömättä yhtään mitään iltapalaksi lähinnä siksi, että se tuntuu olevan turhaa energiaa ja kertyy vain ylipainoksi ja vyötärölle. Nälkä on lähes aina kun menen nukkumaan, nytkin kun peti alkaa kutsua. Nälkää ei kyllä helpota yhtään se, että tulee aina mietittyä että mitähän hyvää sitä huomenna lounaaksi tai mitä sitä viikonloppuna loihtisi :) Sehän se ongelma itselle oikeastaan onkin, ruoka on liian hyvää ja sitä vetäisi nytkin vaikka tuhdit voileivät, vaikkei ole mitään tarvetta moiselle.

Puolisentoista vuotta sitten tuli vielä mussutettua leipää yms. iltasella ja varsinkin ruisleipä aiheutti turvotusta. Ei nyt mitään älytyöntä, mutta ei se nyt nukkumista parantanutkaan. Jätin iltasyömiset ja varsinkin leivän olematomiin ja paino putosi muutamassa kuussa 70kg -> 65kg. Nyt sitä on tullu pari kiloa takaisin, osa syynä varmaan tauon jälkeen punttisalille paluu. Reissussa tai lomalla (laskettelu, veneily, yms.), jolloin päivällinen siirtyy kello 20-21 tai myöhemmäksi, huomaa kyllä selkeästi, että täydellä mahalla ei ole hyvä nukkua. Varsinkin jos vetää jonkun tuhdin pastan (+ lomalla pari olutta ja viintä), niin vielä aamullakin turvottaa. Itsellä tosiaan nuo arjesta poikkeavat tilanteet ajavat enemmän siihen illalla syömiseen, varsinkin jos kaverien kanssa reissussa.

Itseäni tuo pieni nälkä ei haittaa, varsinkin kun se tuntuu toimivan paremmin. Reissussa tosiaan yleensä huonompi olo tuon iltasyöpöttelyn vuoksi. Lihava en ole koskaan ollut, enkä sellaiseksi halua, mutta helposti ottaisin kympin pari lisää jos sösin aina ja sitä mitä mieli tekee.

Sori, meni ehkä vähän aiheen ohi...
 
Liittynyt
22.12.2016
Viestejä
17 951
Iltapala ikäänkuin välipalana on tosiaan aika turha ja huono idea, mutta kukin tekee kuten parhaaksi katsoo tietenkin.

Periaatteessa kuitenkin perinteinen systeemi, maksimissaan noin kolme ateriaa päivässä on aika toimiva terveydellisistä ja muista syistä, ja jos haluaa painottaa iltasyöntiä niin miksei sitten syö lämmintä ateriaa illalla. Tällöin voi kuitenkin olla viisasta jättää aamusyönti pois.
 
Liittynyt
21.02.2019
Viestejä
1 943
Ihan sama milloin syö. Kunhan päivittäinen energiansaanti on tasapainossa kulutuksen kanssa, kellonajoilla ei ole väliä. En sitten ota kantaa työtehoon. Brittein saarilla maajussit vetivät aamulla napansa täyteen raskasta ruokaa, koska seuraava ateria oli tiedossa myöhään illalla. Se heijastuu vieläkin paikalliseen aamiaistarjontaan. Siinä on hipsterillä ihmettelemistä, että missä se soijalatte ja voisarvi luuraa, lounasta odotellessa.
 
Liittynyt
01.12.2017
Viestejä
1 564
Mulla on suorastaan irstaat ruokailutottumukset.

Aamupala, lounas, iltapäivätee+keksit, illallinen, iltapala (voileipä) ja sit vielä jotakin karkkia/suklaata.

Sitten laihdutetaan kun menee 100kg rikki, nyt on sunnilleen 95kg.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
178
En syö iltapalaa, enkä todellakaan syö illalista kello 16.30.

Oikestaan syön vain lounaan noin kello 11-12 aikaan ja illallisen 19-20 aikaan. Välipalan treenipäivinä treenin jälkeen, muuten en sitä tarvitse.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
689
Itse en oikein pysty nukahtamaan jos on nälkä, joten syön siinä 20-21-22 aikoihin iltapalaa, sen verran ettei heti tule nälkä eli leipää, muroja tms. useimmiten.
 
Liittynyt
22.12.2016
Viestejä
17 951
Ihan sama milloin syö. Kunhan päivittäinen energiansaanti on tasapainossa kulutuksen kanssa, kellonajoilla ei ole väliä. En sitten ota kantaa työtehoon. Brittein saarilla maajussit vetivät aamulla napansa täyteen raskasta ruokaa, koska seuraava ateria oli tiedossa myöhään illalla. Se heijastuu vieläkin paikalliseen aamiaistarjontaan. Siinä on hipsterillä ihmettelemistä, että missä se soijalatte ja voisarvi luuraa, lounasta odotellessa.
Jos nyt hieman tarkemmin paneudutaan aiheeseen, niin syömisen kellonajalla ei sinänsä ole hirveän suurta merkitystä, mutta sillä on merkitystä, että kuinka pitkä yöpaasto siinä syömisten välissä on, se vaikuttaa hormonien kuten insuliinin toimintaan. (Tuorein tiede alkaa olla vahvasti sitä mieltä, että elimistölle on hyväksi, että on taukoja syömisessä eli esimerkiksi pitkä yöpaasto.)

Itse siis suosittelen, että jos tykkää syödä myöhään illalla, niin sitten jättää aamusyömiset joko kokonaan pois tai venyttää ne mahdollisimman myöhäiseksi.

Itselleni tuntuu olevan ihan luontaistakin, että syön illalla mutta aamulla ei tee edes mieli. Mun painoindeksi ei ikinä ole ollut yli 25, joten saattaa olla, että olen tehnyt jotain elämässäni oikein, olen sentään aika varttunut mies jo..
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
12 674
Ite oon semmonen että syön raskaan aterian kotona vasta 19-20 aikoihin kun siinä 21-22 menee nukkumaan. Eli jotain tunti, max pari ennen nukkumaanmenoa syö raskaasti niin nukkuu ja nukahtaa hitosti paremmin kuin että söisi klo 17-18 aikoihin. Siinä ehtii tulla taas jo nälkä ennen nukkumaanmenoa ja en ole itte koskaan ymmärtäny välipaloja mistä ei nälkä lähde. Mulla syöminen on aina vähän on/off tyylistä eikä mitään väliräpellyksiä.
Aamupalaa en pysty edes syömään. Siksi myöhään syöminen auttaa jaksamaan seuraavan päivän puoleenpäivään kunnens töissä taas saa syödäkseen.

Mutta näin yleisellä tasolla suomessa syödään huomattavasti aikaisemmin kuin muualla euroopassa joten ei ihme että on pitänyt keksiä joku iltapalatyyppinen ratkaisu pitämään nälkää poissa.
 
Liittynyt
22.12.2016
Viestejä
17 951
Mutta näin yleisellä tasolla suomessa syödään huomattavasti aikaisemmin kuin muualla euroopassa joten ei ihme että on pitänyt keksiä joku iltapalatyyppinen ratkaisu pitämään nälkää poissa.
Ja Suomessa koko ajan toitotetaan aamupalan tärkeyttä, vaikka aamupala voi oikeasti olla vähän problemaattinen asia, eikä suinkaan välttämätöntä ihmiselle.

"Kreikkalainen aamiainen" tunnetaan leikkisästi "kahvina ja tupakkana", ja voi olla, että kreikkalaisilla on ollut tuossa ihan ideaakin, miinus se tupakka... ;)

Muutenkin ihmisellä on jo kauan sitten ollut sellaista viisautta esimerkiksi paastoamiseen liittyen, mikä on nyt vähän unohtunut modernissa elämässä. Nythän ravintoterapeutitkin suosittelee, että pitäisi syödä jatkuvasti, jotain 6 kertaa päivässä, mikä nyt on vähintäänkin ongelmallista pitkällä aikavälillä. Ei ihmiskroppaa ole suunniteltu tuota varten, ei evoluutio ole meitä jalostanut sellaisiksi, että me syödään koko ajan. Jos on tarkoitus elää mahdollisimman terveenä ja hoikkana mahdollisimman pitkään, niin ratkaisu tuskin on se, että syöt jatkuvasti. Mieluummin otat ne samat kalorit ja tunget mahaasi lyhyessä aikaikkunassa, ja loppuajan päivästä paastoat.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
16.05.2018
Viestejä
1 762
Itse syön aikalailla sen mitä kulutankin. Kulutus taas riippuu paljon elämäntilanteesta.

Kun on säännöllisessä työelämässä tulee syötyä yleensä aamupala joskus 6-7 aikaan (pari leipää ja kuppi kahvia), kahvilla 9:ltä pari leipää, lounas 11:sta jotain valmisruokaa tms pienehkö annos ettei tuu ähkyy. Iltasella sit 17-19 aikaan välillä raskasta ja välillä kevyttä. Varsinaista iltapalaa ei usein tarvita jos ei pientä naposteltavaa tvtä katsellessa satunnaisesti lasketa. Ennen tuli syötyä iltasella raskaasti usein, mutta nykyään vältän kun yöunet paremmat vajaalla vatsalla.

Offtopic, Joskus oli asiakas joka tarjos säännöllisesti ruokaa parin tunnin välein niin tuli kyllä melko vastenmielinen olo kun kokoajan joutui syöpöttelemään jotain. En itse ainakaan usko että jatkuva syöminen ympäri vuorokauden olisi hyväksi.

Työttömänä jos on niin pärjää monesti aamukahvilla, yhdellä ruualla 13-14 aikaan ja illalla jotain pientä.
 
Liittynyt
03.04.2018
Viestejä
1 349
Huomasi muuten tänään kun söi todella tuhdin lounaan, että päivällisen pystyi siirtämään myöhempään, ja olisi voinut jättää myös kokonaan välistä, eli syönyt jotain leipiä ainoastaan illalla. Iltapala jääneekin sitten tänään välistä.

Ehkä noissa maissa joissa ei syödä aamupalaa eikä iltapalaa niin lounas ja päivällinen tai illallinen on kumpikin sitten tosi tuhteja ?
 
Liittynyt
22.12.2016
Viestejä
17 951
Ehkä noissa maissa joissa ei syödä aamupalaa eikä iltapalaa niin lounas ja päivällinen tai illallinen on kumpikin sitten tosi tuhteja ?
Kyllähän ne varmasti kaloreita vetää päivässä suurin piirtein saman verran, ajoitus vaan vaihtelee...

Tuli muuten mieleen, että voisikohan "välimeren ruokavalion" terveellisyys selittyä osittain sillä, että ruokailujen ajoitus on parempi kuin muualla? Eli että syödään pari kunnon ateriaa, eikä sitten syöpötellä pitkin päivää... Hmmmmm...
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 192
Mietiskelin tässä miksi hotellit ei tarjoa huonehintaan kuuluvaa tai edukasta kevyttä iltapalaa aamiaisen vastakohtana?

Iltapalalla meinaan siis esim leipää, hedelmiä/marjoja, jogurttia, ehkä kenties mysliä, ja juomaksi kaakao/tee.

Googleen kun lyö 'iltapala englanniksi' niin tarjolle tulee supper. Mutta kun katsoo kuvahaun tuloksia niin aika rasvaisia kuvia tulee. Pikkupizzoja ja cocktail-levoksia. Cocktail-tarjoilu ja arkinen terveellinen iltapala taas on suomessa ihan eri asia.

Iltapala nautitaan joskus klo 21-23 juuri ennen nukahtamista, kun esim raskaasta päivästä ja kevyestä aikaisesta esim klo 16.30 päivällisestä johtuen tuohon aikaan on jo nälkä. Monen monituista kertaa olen laittanut nukkumaan ilman iltapalaa "pärjäähän sitä aamuun"-ajatuksella, herätäkseni klo 2.30 siihen että on kauhea nälkä.

Monesti ulkomailla hotellissa yöpyessä jos on koko päivän liikenteessä, niin aamiaisen+lounaan+päivällisen jälkeen vielä tuossa klo20-21 on sellainen olo että tekee mieli napostella jotain, ja tämän vuoksi joutuukin raahaamaan huoneeseen lähikaupasta leipää, hedelmiä tai sipsejä jotta syötävää löytyy. Tähän rakoon sellainen cozy klo 21 iltapala tekisi terää.

Mitä mieltä? Mitä syötte iltapalaksi?
Erikoinen avaus.

Syöt päivällisen klo 1630 ja ihmettelet että yhdeksän jälkeen alkaa olemaan nälkä...?

Ja mitä tulee hotelleihin niin kyllä room service -listoilta lähes poikkeuksetta löytyy joku ”late night snacks” tjms. Eri asia jotkut kotimaiset Sokos-hotellit missä ei edes room serviceä ole.
 
Liittynyt
03.04.2018
Viestejä
1 349
Syöt päivällisen klo 1630 ja ihmettelet että yhdeksän jälkeen alkaa olemaan nälkä...?
No mihin aikaan itse syöt lounaan ja päivällisen?

Lounaan kun syö töissä tossa klo 12, niin jos se lounas ei ole jotenkin erikoisen tukeva, niin johan sitä alkaa olla nälkä uudestaan tuossa klo 17.00.

Jos syön lounaaksi klo 12 jonkun salaatin niin 17.00 punttisalille mennessä alkaa painoja nostessa tuntua että nyt ei ole energiaa kovin paljoa...
 
Liittynyt
24.10.2016
Viestejä
6 111
No mihin aikaan itse syöt lounaan ja päivällisen?

Lounaan kun syö töissä tossa klo 12, niin jos se lounas ei ole jotenkin erikoisen tukeva, niin johan sitä alkaa olla nälkä uudestaan tuossa klo 17.00.

Jos syön lounaaksi klo 12 jonkun salaatin niin 17.00 punttisalille mennessä alkaa painoja nostessa tuntua että nyt ei ole energiaa kovin paljoa...
Tukeva lounas on se oikea ratkaisu tai joku tukeva välipala 1,5-2h ennen salille menoa normilounaan kylkeen. Oikeaa ruokaa jos syöt alle 2h ennen liikuntaa et ehdi edes saada energiaa siitä ulos kuin vasta treenien jälkeen.
 
Liittynyt
12.01.2017
Viestejä
682
Itsellä on refluksi maha, niin en oikein tykkää syödä tuhdisti klo. 18:00 jälkeen, se niin sanottu päivällinen on itsellä siinä 16:00 aikoihin. Ilatapaksi sitten kauramössöä tai leipää, niin pärjää yön yli.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
30.04.2019
Viestejä
118
Ainut kerta kun olen onnistunut laihduttamaan normaalipainon rajoille oli kun söin 5x päivässä. (Liikuntaa 3-4x vk). Iltapalaksi meni hyvin ruisleipä tai kourallinen pähkinöitä tms. Sen jälkeen tosin kalja tuli kuvioihin ja se oli menoa :rolleyes:
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
237 517
Viestejä
4 164 966
Jäsenet
70 419
Uusin jäsen
KukkoPärssinen

Hinta.fi

Ylös Bottom