Muistit (DDR2, DDR3, DDR4) Kellotukset & kokemukset

svk

Apua, avatarini on sormi!
Liittynyt
14.12.2016
Viestejä
2 810
Liittynyt
17.03.2019
Viestejä
58
Yli tunnin kestävä video Buildzoidin tavasta kellottaa muistit:

"Tapa" todellakin, muistien jälleenmyyjät varmasti rakastavat. :nb:

Liian pitkä video, että perus techiläinen jaksaisi katsoa ja opetella perusteet ja asian huolellisesti. :tdown:
Ei kyllä ollu paljoa järkeä tuossa videossa, toivottavasti katsojat jaksavat lukea vaikka edes jedecin perus datasheetin. Google "JESD79-4B.pdf" avartaa huomattavasti enemmän kuin "good tooltips, I like this board".
 
Liittynyt
31.05.2017
Viestejä
4 336
Oisko amatöörille jotain hyvää ohjetta/videota muistien kellottamiseen? Karhun MEMtest löytyy. Pitäisi näille löytää sopivat asetukset: G.Skill TridentZ 3200 CL15 (3200C15D-16GTZSW).

E: Eipä näytä Amazonissa onnistuvan vaihto koska heillä "system error". Pitäis palauttaa (hyvittävät palautusrahdin kyllä) ja tilata uudestaan. Nyt muistit maksaa n. 35 € enemmän. Mikähän firma näitä tuo maahan?
 
Viimeksi muokattu:

escalibur

"Random Tech Channel" @ YouTube
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 072
"Tapa" todellakin, muistien jälleenmyyjät varmasti rakastavat. :nb:



Ei kyllä ollu paljoa järkeä tuossa videossa, toivottavasti katsojat jaksavat lukea vaikka edes jedecin perus datasheetin. Google "JESD79-4B.pdf" avartaa huomattavasti enemmän kuin "good tooltips, I like this board".
Haluatko vähän avata mitä videossa tehtiin väärin ja miten sen olisi pitänyt tehdä, 262 sivuisen PDF:n mainostamisen sijasta?
 
Liittynyt
17.03.2019
Viestejä
58
Haluatko vähän avata mitä videossa tehtiin väärin ja miten sen olisi pitänyt tehdä, 262 sivuisen PDF:n mainostamisen sijasta?
Bz on rehellinen tietämättömyydestään ja tavastaan arpoa arvoja, testaten joka suuntaan ymmärtämättä mitä arvo todellisuudessa tekee.
En jaksa etsiä pilkulleen tuosta videosta hölmöilyjä, katsoin läpi ja meno oli samaa kuin sen Corsair kitin kanssa, missä se hakkas päätä seinään lukittuaan manuualisesti RTL arvot molempiin kanaviin ja muutti sen jälkeen muistin nopeutta, temppu jonka tekeminen ei edusta ymmärrystä miltään muotoa siitä mitä on tekemässä. Tuossa videossa herra höpisi RTL arvoista taas ymmärtämättä sen edelleen olevan latenssi arvo joka lasketaan muistin nopeudesta, eli dynaaminen luku joka laskennallisesti samalle viiveelle voi olla muistin nopeudesta riippuen "mitä vaan", esim. sen 3733c19 testissa oli muistaakseni 66 toiselle kanavalle, eli 35.36ns delay, ja jos tämä olisi lukittuna siihen ja nostetaan 3866c19 kiristyisi tuo arvo 34.144ns lukemaan, hauskuus on siinä että tuo arvo mittaa viivettä fyysisen yhteyden (johtimet IMC<->DIMM RoundTripLatency, menopaluun kesto) viivettä ja se on vakio vaikka kuinka kellottelisi niin tuon arvon minimit on säilytettävä vakiona (dynaamisesti, eli laskettuna viiveenä).
Bz usein kippaa buuttejansa tRFC:n lukittamisella, taas lukema jonka arvo elää riippuen muistin nopeudesta, vakaat muistit nopeudella X ja tRFC Y eivät todennäköisyyksien valossa enään ole sitä jos nopeus X kasvaa ja Y on jo kohtuu kireänä.

Tuo hehtaarinen (hyvä lukeminen nukahtamiseen :rofl:) pdf vastaa moniin arvoihin hyvinkin tarkasti ja siihen miten ne on laskettavisa, toki säätöjä tehdessä olisi hyvä olla joku muistipiirin chipin datasheetti, missä usein on paljon copypastea tuosta Jedecin specseistä ja lisäksi arvoja jotka poikkeavat toleransseiltaan Jedecin specseistä, esim b-die specsit piirille K4A8G085WB voi lukea ihan yhtä nukuttavasta pdf tiedostosta "8G_B_DDR4_Samsung_Spec_Rev2_1_Feb_17-0.pdf"

Jos päämäärä on saada kone vain pystyyn ja kellottamaan joku benchi lukema eikä piirin vakaudesta tarvi välittää niin tottakai noita arvoja voi arpoa ja yrittää tolkuttomasti kyykyttää konettaan, en kyllä usko että moni täältä haluaa repiä muistejaan ≥1.5v 24/7.
Noissa kellotuksissa mitä YTssä näkyy on hauska hihitellä kun näkee milloin piirin sisäinen CRC alkaa syömään todellista nopeutta vaikka muistiin laitetaan lisää nopeutta ja testerit alkaa näyttää samaa tai heikompaa kuin alemmilla arvoilla. :) tRFC hölmösti on helpoin tapa saada CRC ruksuttamaan, jossain kohtaa korjailu loppuu ja kone kippaa tai ei ees buuttaa. Cinebench paljastaa nopeesti huitooko CRC töissä, mikäli testeri antaa heiluvia lukuja on hyvin suurella todennäköisyydellä CRC töissä, jos hommat on kohdallaan tulee identtistä lukua koko ajan. Tai laattikkojen päivitys nykii on toinen CRC näkyminen.

Tätä viestiä ei kannata ottaa kiukkuiluna, enemmänkin muistutuksena että tuolla on paljon "kovia kellottajia" jotka vetää mutulla arvoja lasiin kertoen samalla vakuuttavalla äänellä kuinka homma kuuluu hoitaa, bz;lle propsit kuitenkin siitä että yleensä hän muistaa mainita olevansa huono ymmärtämään muistien kellotuksia, kuten tuossa kyseessä olleessakin videossa mainitsee.

Edit: ja muistaakseni oli yksi selkeästi "väärin", VccSA ja VccIO arvoja ei kannata jättää huomioimatta "lukkoon" kun alkaa nostelee muistien taajuuksia tai kiristämään latensseja.
Niistä löytyy specsejä taas yhtä nukuttavista Intelin datasheeteistä.
 
Viimeksi muokattu:

escalibur

"Random Tech Channel" @ YouTube
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 072
@Ode_ nyt vain kun joku jaksaisi briifata tuo pdf-hirviöt vinkeiksi mitä kannattaa tehdä ja mitä ei, liittyen lantessien asetuksiin. Vilkasin pdf:t ja kieltämättä matskusta tuli omat digitaalitekniikan kurssit mieleen -> "liian hapokasta, ei pysty" :)
 
Liittynyt
17.03.2019
Viestejä
58
@escalibur juu todellakin aika hapokasta, niin monta osa-aluetta summaantuu toisiinsa.
Superlyhyesti, prossu ja cache kellotukset säädetty vakaaksi, SA clock 1000mhz, muistin voltit 1.35-1.45v välikköön (alhaisempi voltti tulee rajoittamaan kulkua, mutta itse joutuu päättää kuinka isoilla aikoo ajaa, oma valintani oli 1.45v ja kaikki irti siitä) main latency timings (ie. 16-16-16-34) säädöt manuaalisesti ja loput autolla nostaa muistin mhz niin ylös kuin menee, muistaa poimia talteen AsRock timings toolilla koneen Autolla laskemia arvoja kullekkin nopeudelle, helpompi havainnollistaa kuinka imc laskee arvojaan, niistä voi myöhemmin laskea mahdolliset pyöristys/rajatapausarvot vakaiksi.
Kun mhz raja tulee vastaan (ja oma valittu DIMMien voltti on "tapissa") nostaa VccSA VccIO arvoja ylemmäs, ja pitää niiden välin siten että SA on ~4-5% suurempi kuin IO, tarkoittaa pitkälti 0.05v eroa (=50mv), 1.320v SA buuttaa itsellä 4266mhz, mutta on vakaa 3900mhz asti, 24/7 päällä tuo voltti ei riitä 20h päästä, vaan haluaa jo 10mv lisää.
Edit lisäys: 1.350V SA voltteja itse oon pitäny omana maximina, XMP voi heittää noihin jotain 1.4xx lukemia helposti, todennäköisesti kestää ihan ok, kuitenkin valmistajat pitävät 1.35v turvallisena 24/7 arvona jos kirjallisesti joutuvat vastaamaan, onhan "ylikellottaminen" aina käyttäjän vastuulla, niin ottavat hyvinkin turvallisen kannan maximeihin. 1.300V on IO puolen valmistajien turvallinen näkemys maksimina. Molempiin itse uskaltaisin laittaa ~50mv lisää ilman mitään jännitystä, mutta kuitenkaan en ole päätynyt sinne asti.
SA/IO volttien noston jälkeen todennäköisesti buuttaa taas seuraavaan nopeuteen ja leikki jatkuu.
Noihin alussa oleviin perus timingsseihin löytyy apu helposti piirivalmistajan datasheetistä, etsi sieltä mikä on niiden kyseisen piirin nopein binnaus, sen ns arvo, laske mikä on stock XMP timingsien ns arvo, siis laske kaksi helppoa laskua, esimerkiksi mulla 3200MHz CL 14 piirin perus latenssi 14*2000/3200=8.75ns ja yhden clockin 8.75/14=0.625ns. Noita lukemia tuut tarvii, sekä nostetuista taajuuksista laskettuja, helpottaa myös lukea noita iltalukemiseksi olevia datasheettejä, monet arvot lasketaan tuosta yhden clockin nopeudesta kertoimena. (alan ymmärtämään enemmän niitä aiheesta kirjoittaneita, helevetin hankala yrittää koostaa yksinkertaiseksi asiasisällöltään tätä..:confused::confused2:)


Vakio kelloilta kannattaa olla tallessa koneen laskemat arvot, niistä esim muistikanavien RTL arvojen ns määrän aukilaskeminen helpottaa myöhemmin kun voi lukita RTL arvot omalle nopeudelleen kohdalleen, suosittelen plus 1 clock lisäystä molempiin jos aikoo jättää koneen päälle pidemmiksi ajoiksi (24h+), johtimien lämmetessä vastus niissä kasvaa ja datan kulku hidastuu hieman latenssi kasvaa, eli parempi odotella dataa hetki kauemmin kuin hätäillä.
tRFC arvon laskenta on muistipiirikohtainen, siis mihinkä asti se kykenee vetämään, tän kanssa tulee monta ihmetystä eteen, sinänsä lukemaksi pystyy laittamaan hyvinkin alhaisia lukemia niin kauan kun muistin lämpö on alle 45°C, jolloin muistipiiri itse skippaa harkitusti refreshejä, mutta noissa unilukemisissa on kondensaattorien minimi latausajat ilmaistuna ja muut mutkat sen selvittämiseen. Perus RFC laskenta antaa turvallisen arvon mistä voi sitten alkaa laskemaan, kunhan silmä harjaantuu Cinebechiin ja jaksaa antaa koneen kyntää RAM testiä yöt ympäriinsä, pohjat virheelle on itsellä 59272% kohdalla.

Ylläolevakin voi olla ihan jargonia lukea, kun oikeesti noi unikirjat olisi syytä lukea ensin läpi, edes sieltä kaivaa eri asetusten selitykset. Toki pieni ymmärrys DDR muistin fyysisestä toiminnasta olisi hyvä lukea alle. Jossain näin joskus sellaisen opuksen missä kerrottiin aika helppolukuisesti basic toiminta, "cpumemory.pdf" supistettuna.. Tuo on kans hyvää iltalukemista..


Ihan kaiken aluksi kannattaa ottaa XMP auto buutin arvot talteen volttien osalta, eli periaatteessa buutata kerran kone täysin vakiona kaikki Auto:lla XMP profiiliin saadaksesi emolevyn omat näkemykset, sitten buutata omaan prossun ylikellotuksen voltit vCore lukittuna ja muut XMP Autolla. Niistä lukemista pystyy päättelemään paljon emolevyn näkemyksestä, mikä on yleensä "yliampuva" koska valmistaja koittaa pelaa varman päälle jos sulla sattuu olee virtasyöppö cpu/imc, suhdeluvut on olennaisimpia vakauden haussa noista kun alkaa laskemaan "järkeviin" voltteihin.

Edittiä: RFC arvo kireänä ts. alle laskennallisen arvon on varma tie saada MEM test erroreita kun antaa koneen olla pitkään päällä ja komponentit on enemmän tai vähemmän lämmenneitä.
Koneen ollessa pitkään päällä alkaa automaattiset DRAM voltage boosterit biossiss yms kusee nilkoille myöskin, elii ei kannata jättää päälle. Pitkällä päälleololla voi vCore jäädä vajariksi jos sen on säätäny ihan raja-arvoille siitä et pysyy pystyssä.
Suositeltavvia toimia vakauden hakemisessa on kaikkien toimien yhteydessä seurata esim. hwinfolla min ja max arvoja sekä kuormassa olevia aktiivi arvoja, niin wateilla kuin volteilla, parkaillaan ite jahtaan viimeisiä epävakauksia pois koneesta joka on ollu nyt viikon päällä yhtäsoittoa ja kaikki komponenttien lämpövaivat alkaa oleen nähty.

Niin ja yksi iso vinkki, muista vetää joka muutos biossissa niin että ensin reset to default settings, boottaa sillä biossiin ja lataa sit oma profiilisi jota oot testaamassa, omalla kohdalla tullu huomattua et biossi jättää muuten jotain shaisseja haamuilee ja ihan varmaa erroria tiedossa vaikka vetäis kuin laimeilla kelloilla jonkun epäonnistuneen säädön jälkeen, mikäli ei oo välissä resetoinu default settingssien kautta.
Joutuu postaa tän nyt ja editoida/lisätä myöh.
 
Viimeksi muokattu:

svk

Apua, avatarini on sormi!
Liittynyt
14.12.2016
Viestejä
2 810
Tyrkkäsin 3200 safen mukaiset asetukset näyttää tällä hetkellä erittäin hyvältä muistitestin pohjalta, erityisesti eilisiltaan nähden, kun onnistuin saamaan windowsin pyytämään asennuksen korjaamista kunnes nollasin patterin poistamalla asetukset :D
Laitoin eilisiltana stiltin fast 3200 asetukset ja kokoonpano meni epävakaaksi, ensiksi käynnistyi uudelleen kun laitoin memtestiä ja käväsin saunassa, laitoin yöksi testiä josta jäi käteen useita virheitä ennen kuin 2000 % tuli täyteen jokaisella HCImemtest ikkunalla ja konetta käyttäessäni suoraan sen jälkeen meni ruutu pimeäksi signaalin puutteesta.

Löysäsin TRFc:n 280 kohille, jos se riittäis vakauttamaan, mutta jätän testin toki työpäivän ajaksi rullaamaan :)

edit. Testit rullaanneet virheittä 9-10 tuntia virheittä, joten pistin testit poikki
memtest.jpg
pahoittelut huonosta cropista :D
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
09.11.2016
Viestejä
1 331
ComputerBase on testannut Flare X ja Trident Z Royal muisteja kellotaajuuksien ja latenssien osalta 2700X + MSI X470 Gaming M7 -yhdistelmällä.
G.Skill Flare X & Trident Z auf AMD Ryzen im Test

Testattuissa Battlefield V - ja Shadow of the Tomb Raider -peleissä parhaat FPS-lukemat minimille ja maksimille tulivat korkeilla kellotaajuuksilla. Äärimmäisin esimerkki on Shadow of the Tomb Raider, jossa hitaimman ja nopeimman testatun muistiasetuksen ero maksimi FPS:n osalta oli 63 (213 vs 150). Tuttuun tyyliin tuossa testissä kaksi muistikampaa kulkivat kellotaajuuksien osalta paremmin kuin neljä, ja ylikellotuksessa käytettiin korkeimmillaan 1,49 V jännitettä.
 

Hiikeri

Team Intel
Liittynyt
13.12.2016
Viestejä
1 952
Maksimi freimejä merkittävämpi on tulokset minimi freimeissä eli jolloin kone kyykkää, silti Battlessa +20% ja Tombissa +30% eli merkittävät parannukset minimeissä.

Olisivat testanneet myös Dx11:llä jossa API pullottaa vrt. Dx12.
 
Liittynyt
20.01.2019
Viestejä
52
Heipähei. Itseltä löytyy g skill ripjaws v 3200 cl 16 koneesta. Onkohan tiedossa ongelmia jos niitä koitan saada toimimaan msi/asrock b450i emolevyllä. En ainakaan kyseisiä muisteja löytänyt qvl listalta..
 
Liittynyt
20.01.2019
Viestejä
53
Heipähei. Itseltä löytyy g skill ripjaws v 3200 cl 16 koneesta. Onkohan tiedossa ongelmia jos niitä koitan saada toimimaan msi/asrock b450i emolevyllä. En ainakaan kyseisiä muisteja löytänyt qvl listalta..
Tuo msi:n emo ja samat muistit itselläkin käytössä, eikä mitään ongelmia.
 
Liittynyt
04.01.2017
Viestejä
149
Tuli nämä Hynixin CJR piireillä olevat muistit ostettua huvikseen kun olivat alennuksessa. En ainakaan ole vakuuttunut, kun jo xmp profiililla heittävät erroria.
Laskin testiksi 3200mhz ja sillä jaksoin ajaa ramtestia 20000% ilman erroria.

 
Liittynyt
11.11.2018
Viestejä
187

Hiikeri

Team Intel
Liittynyt
13.12.2016
Viestejä
1 952
Noi G.Skillit ovat B-Die piireillä. Mulla oli noita 2 kittiä (64Gb) mutta ilman valoja, muuten olivat samat kammat. Eivät juurikaan enää kellottuneet.

Toinen kitti kulki 1.5V 3600 15-15-15 ja toinen 1.5V 3466 15-15-15. Yli tuon 3600 nopeuden eivät kulkeneet edes löysillä 19-19-19 latensseilla, jos edes boottasivat.

14-14-14 eli vakio latensseilla 3333Mhz @1.5V tai 3200Mhz 13-13-13 @1.5V.

Intelin alustalla joten ei ollut muistiohjaimestakaan kiinni (toki sekin ylivoltitettuna).

Kaikki tulokset Karhu ramtestattuja, osa lisäksi toisellakin ohjelmalla.
 
Liittynyt
04.04.2017
Viestejä
474
Toimiiko muilla dram calculator 1.5.1, 1903 windowsilla? itsellä heittää sysinfo not work! herjan jonka jälkeen menee kyllä sovellukseen muttei saa asetuksia. En osaa sanoa onko tosta windows versiosta kyse vai mistä.
Ryzen DRAM Calculator 1.5.0.5 without Sysinfo löytyy joka toimii.

1.5.1 löytyisi vain omille kammoille päivitystä.
  • Updated Micron E / H die presets (3533 max)
 
Liittynyt
17.03.2019
Viestejä
58
Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
253
Hei taas, uusi kokeilu muistien kellotuksessa meneillään ja vihdoin hommattu Karhusoftin Ram Testeri. Aikalailla vaan nostettu 2133->2800MHz, Uefista laitettu 15-15-39 ajat, 1,35V ja muihin en oo koskenu. Testeri tosiaan ajo tuon reippaan tunnin ja 3000% coveragen 10GB+ määrällä. Nyt kuitenki Monster Hunter Worldia pelatessa tuli whea uncorrectable error BSOD, varmaan johtuu muisteista? Olisiko viisaammilla heittää jotain vinkkiä mitä pitäisi vielä säätää :) Battlefield V pyöri ainakin monet pelit ihan ongelmitta.
upload_2019-7-1_21-15-48.png

upload_2019-7-1_21-15-57.png

upload_2019-7-1_21-13-28.png
 

svk

Apua, avatarini on sormi!
Liittynyt
14.12.2016
Viestejä
2 810
Hei taas, uusi kokeilu muistien kellotuksessa meneillään ja vihdoin hommattu Karhusoftin Ram Testeri. Aikalailla vaan nostettu 2133->2800MHz, Uefista laitettu 15-15-39 ajat, 1,35V ja muihin en oo koskenu. Testeri tosiaan ajo tuon reippaan tunnin ja 3000% coveragen 10GB+ määrällä. Nyt kuitenki Monster Hunter Worldia pelatessa tuli whea uncorrectable error BSOD, varmaan johtuu muisteista? Olisiko viisaammilla heittää jotain vinkkiä mitä pitäisi vielä säätää :) Battlefield V pyöri ainakin monet pelit ihan ongelmitta.


Ei ainakaan äkkiseltään näy mitään erityistä vikaa noissa asetuksissa. Kokeile laittaa testi yöksi rullaamaan, jos siinä ajassa alkaisi virheitä ilmenemään.
 
Liittynyt
01.01.2017
Viestejä
582
Omassa ryzen-buildissa oli aikaisemmin G.Skillin muistit spectekin (micronin) piireillä eikä ne tykänny yli 1,28 volteista. Vakain&nopein mitä sain laitettua oli 2933MHz 16-17-17-36 1,28v. Toki intelin kanssa on eri asia mutta kokeilemallahan tuo selviää :D Ja jos ei kulkuja meinaa löytyä niin onneksi muistien hinnat on tullu mukavasti alas jos nopeampaa haluaa :tup:
 
Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
253
Joo pitäis joku pidempi testi laittaa että kunnolla selviäis vakaus, kuha malttas olla koneelta poissa :D Onko tuosta miten paljon haittaa kun ei kaikkea muistia pysty winukassa ainakaan testaamaan? Ja juuri nämä micronin piirit mietityttää myös, onko ne mistään kotosin kun RAMista puhutaan D:
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 498
Joo pitäis joku pidempi testi laittaa että kunnolla selviäis vakaus, kuha malttas olla koneelta poissa :D Onko tuosta miten paljon haittaa kun ei kaikkea muistia pysty winukassa ainakaan testaamaan? Ja juuri nämä micronin piirit mietityttää myös, onko ne mistään kotosin kun RAMista puhutaan D:
Mustanaamion ram tester on paras noitten testaamiseen ja ei tarvitse poistua winukasta.
 
Liittynyt
20.12.2016
Viestejä
1 355
C6H ja 2700X käytössä ja nyt on toinen 2x8GB kitti tulossa Flare X 3200C14D b-dietä. Tarviiko tuossa huomioida mitään kummempia kun on kuitenki T-topology emo eli varmaan toimii yhtä hyvin tai miltei yhtä hyvin, ellei jopa paremmin, kuin kahdella kammalla?

Tässä nykyiset asetukset eli aikalailla Stiltin 3466 Safet. Mielenkiintoisesti omalla kohdallani alhainen VSOC tuntuu olevan herkkua komponenteille. Muistien jännite muistaakseni 1.38V (ja Asuksen sensori ilmoittaa 1.439 :beye:)

3466.png
 
Liittynyt
21.02.2017
Viestejä
5 006
C6H ja 2700X käytössä ja nyt on toinen 2x8GB kitti tulossa Flare X 3200C14D b-dietä. Tarviiko tuossa huomioida mitään kummempia kun on kuitenki T-topology emo eli varmaan toimii yhtä hyvin tai miltei yhtä hyvin, ellei jopa paremmin, kuin kahdella kammalla?

Tässä nykyiset asetukset eli aikalailla Stiltin 3466 Safet. Mielenkiintoisesti omalla kohdallani alhainen VSOC tuntuu olevan herkkua komponenteille. Muistien jännite muistaakseni 1.38V (ja Asuksen sensori ilmoittaa 1.439 :beye:)

Extrakammoista en osaa kommentoida mutta pistää silmään, että trfc aika korkea. Ootko alempia kokeillut? Itellä sama kitti ja tällä hetkellä trfc 267 @3533mhz. Muuten ajoitukset melko samat.

Itellä tuo 3466 vaatii ~1,44v ja 3533 ~1,47v. Eipä noissa vikaa kunhan ei ala lämpöjen takia erroria pukkaamaan.
 
Liittynyt
20.12.2016
Viestejä
1 355
Extrakammoista en osaa kommentoida mutta pistää silmään, että trfc aika korkea. Ootko alempia kokeillut? Itellä sama kitti ja tällä hetkellä trfc 267 @3533mhz. Muuten ajoitukset melko samat.

Itellä tuo 3466 vaatii ~1,44v ja 3533 ~1,47v. Eipä noissa vikaa kunhan ei ala lämpöjen takia erroria pukkaamaan.
Hups, unohtui mainita etten ole vielä kiristellyt noita subtimingejä. Halusin varmistaa että tämä 3466-14-14-15-14 toimii ongelmitta kahdella kammalla. Kiristelen noi tRFC sun muut jos mahdollista ja toivotaan että toimivat sitten myös neljällä kammalla. Ilmeisesti tämä C6H on hyvä siihen.

e: kävimpäs UEFIssa kiristelemässä asetuksia ja olikin näköjään muistien jännite asetettuna 1.4V:iin eli sensori näyttääkin "vain" ~40mV väärin :lol: pitäis myös lukea jostain mitä noi GDM:t, BGS:t sun muut teki kun on unohtunut sitten viime säätöjen jälkeen...

3466try.png
 
Viimeksi muokattu:

Härkönen

Team H2O
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
7 002
Hups, unohtui mainita etten ole vielä kiristellyt noita subtimingejä. Halusin varmistaa että tämä 3466-14-14-15-14 toimii ongelmitta kahdella kammalla. Kiristelen noi tRFC sun muut jos mahdollista ja toivotaan että toimivat sitten myös neljällä kammalla. Ilmeisesti tämä C6H on hyvä siihen.

e: kävimpäs UEFIssa kiristelemässä asetuksia ja olikin näköjään muistien jännite asetettuna 1.4V:iin eli sensori näyttääkin "vain" ~40mV väärin :lol: pitäis myös lukea jostain mitä noi GDM:t, BGS:t sun muut teki kun on unohtunut sitten viime säätöjen jälkeen...

Memory OC Showdown: Frequency vs. Memory Timings | Community
Tuolla on ihan ok selostus noista säädöistä
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
3 419
Juurikin tämä.
Tuo karhun testin on kyllä todella hyvä. Itse haen sillä asetukset, kun se hoitaa homman nopeasti ja tsekkaan vielä päälle varmuudeksi hci:lla, ainakin omassa ryzen setissä se nostaa muistien lämpöä vajaan asteen enemmän. Omat B-diet kun käy kiikkeriksi 50c jälkeen.
 
Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
253
upload_2019-7-5_20-38-16.png

Nostin VCCIO ja System Agent voltaget 1.2V vielä ja nyt alkas näyttää vakaalta :p
Hei taas, uusi kokeilu muistien kellotuksessa meneillään ja vihdoin hommattu Karhusoftin Ram Testeri. Aikalailla vaan nostettu 2133->2800MHz, Uefista laitettu 15-15-39 ajat, 1,35V ja muihin en oo koskenu. Testeri tosiaan ajo tuon reippaan tunnin ja 3000% coveragen 10GB+ määrällä. Nyt kuitenki Monster Hunter Worldia pelatessa tuli whea uncorrectable error BSOD, varmaan johtuu muisteista? Olisiko viisaammilla heittää jotain vinkkiä mitä pitäisi vielä säätää :) Battlefield V pyöri ainakin monet pelit ihan ongelmitta.


 
Liittynyt
24.04.2017
Viestejä
212
Minulla on DDR3:a 2x4Gb@1333MHz ja saan piakkoin 1600MHz:n muistia pari kampaa, 2x4Gb nekin.

Onko minun mahdollista (yrittää) ylikellottaa ensin mainitut noiden toisten tasolle, vai tuleeko tuo ylikellotus automaattisesti jokaiseen kampaan?

Voisin toki panostaa 40€ ja ostaa 1600MHz:n kampaparin, mutta ei oikein viitsisi noin vanhaan kokoonpanoon laittaa paukkuja (saan ilmaiseksi uudet kammat, ja 8Gb kuristaa hieman välillä joten siksi olisi kiva laittaa enemmän).

Vai onko sillä mitään merkitystä? Vanha kone kuitenkin, saako tuosta kikkailusta mitään etua vs että antaisi kaikkien kampojen toimia pienimmän speksin mukaan?

(Ei välttämättä edes kellottuisi, kun on oliko Kingstonin Value Ramia tai jotain vuosien takaa, mutta voisihan sitä koittaa jos mahdollista hyötyä on.)
 
Liittynyt
13.09.2017
Viestejä
273
Tuli palattua bios päivityksen myötä muistien kellotuksen ihmeelliseen maailmaan.
Kohtuudella Hero x ja 8700k jaksaa neljällä kammalla,ku vertaa z390+9900k,ainakin io-techin testin perusteella.
20190710_105037 (2).jpg

Joo vasta pää latenssit,trfc ja trefi manuaalisesti,kaikki muut autolla.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
597
Onko täsä jotain aliajoituksia mitä kannattaa alkaa vielä kiristämään, pääajoitukset on jo pikaisen testauksen jälkeen niin kireällä mitä saan ilman jänniteen nostoa.

 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
13.09.2017
Viestejä
273
Itsellä muistien lämmöt muodostuu ongelmaks.17-17-17-37 katuu aina 52 asteen jälkeen ram testis.ensin19900% ja toisella yrityksellä jo 6600% kohdal.
Nyt ollaan lähtökoupas,17-18-18-38 vakaa maksimi lämmöilläki.
Tässä missä itse mennään ja taustalla Asmolan loistava muistien kellotus.Read,write,copy ja latency,kaikki parasta a-ryhmää.
Siitä voi ottaa oppia,katsotaan mihin itse pääsee.
001 (2).jpg
 

Apukuski

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
19.07.2017
Viestejä
1 546
Voisiko joku selittää minulle mitä tekee:

Asus X370 Crosshair Hero VI biossin

BCLK_DIVIDER
Auto, 1, 2, 3, 4 ja 5 on vaihtoehtoiset asetukset.

Jakaa jotain mutta mitä? BCLK Frequencyn? Vai jotain muuta?
 

Härkönen

Team H2O
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
7 002
Voisiko joku selittää minulle mitä tekee:

Asus X370 Crosshair Hero VI biossin

BCLK_DIVIDER
Auto, 1, 2, 3, 4 ja 5 on vaihtoehtoiset asetukset.

Jakaa jotain mutta mitä? BCLK Frequencyn? Vai jotain muuta?
Tämmöiset selitykset löytyy sieltä biossista noille arvoille:
  • D.O.C.P. 1: This is purportedly the system's optimal setting, which offers the best compatibility by trading off performance.
  • D.O.C.P. 2: A 2133 DRAM ratio and 150 BCLK Frequency are used to arrive at a 3200 MT/s data rate.
  • D.O.C.P. 3: 2400 DRAM ratio and 133 MHz BCLK Frequency.
  • D.O.C.P. 4: 2666 DRAM ratio and 120 MHz BCLK Frequency.
  • D.O.C.P. 5: 2933 DRAM ratio and 109 MHz BCLK Frequency.
Ovat siis 3200mhz nopeuden tavoittelua varten, kaikilla kokoonpanoilla tuo nopeus ei välttämättä toimi suoraan 100 BCLK arvolla. Ilmeisesti noilla isommilla numeroilla on löysemmät latenssitkin, täällä lisää tuosta aiheesta:
BCLK Frequency - How To Overclock AMD Ryzen CPUs
 

Apukuski

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
19.07.2017
Viestejä
1 546
Tämmöiset selitykset löytyy sieltä biossista noille arvoille:
  • D.O.C.P. 1: This is purportedly the system's optimal setting, which offers the best compatibility by trading off performance.
  • D.O.C.P. 2: A 2133 DRAM ratio and 150 BCLK Frequency are used to arrive at a 3200 MT/s data rate.
  • D.O.C.P. 3: 2400 DRAM ratio and 133 MHz BCLK Frequency.
  • D.O.C.P. 4: 2666 DRAM ratio and 120 MHz BCLK Frequency.
  • D.O.C.P. 5: 2933 DRAM ratio and 109 MHz BCLK Frequency.
Ovat siis 3200mhz nopeuden tavoittelua varten, kaikilla kokoonpanoilla tuo nopeus ei välttämättä toimi suoraan 100 BCLK arvolla. Ilmeisesti noilla isommilla numeroilla on löysemmät latenssitkin, täällä lisää tuosta aiheesta:
BCLK Frequency - How To Overclock AMD Ryzen CPUs



Eikö D.O.C.P. ole aivan eri asetus...

Tuosta kuvasta kun katsot se Divider asetus on pari pykälää tuon alla. Vai enkö nyt ymmärrä jotain vai enkö kirjoittanut BCLK_Divider?
Käyn tänään todella hitaalla noin muuten, etten ylläty jos ymmärrän jotain väärin.

Divider.jpg
 

Härkönen

Team H2O
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
7 002
Eikö D.O.C.P. ole aivan eri asetus...

Tuosta kuvasta kun katsot se Divider asetus on pari pykälää tuon alla. Vai enkö nyt ymmärrä jotain vai enkö kirjoittanut BCLK_Divider?
Käyn tänään todella hitaalla noin muuten, etten ylläty jos ymmärrän jotain väärin.

Katsopas tarkemmin, ne on just nuo mitkä linkkasin :tup:
 
Liittynyt
13.09.2017
Viestejä
273
Tossa pikanen testaus missä mennään tällä hetkel.Derostryn linkkaamalla ohjeella menty.

001 (2).jpg
 
Liittynyt
04.01.2017
Viestejä
149
Tässä omani, harmittaa kun en saanut millään 16-16-16-28 stabiiliksi, aina heitti erroria n. 600% kohdalla. Eikä myöskään toimi CR 1 yli 3600mhz
 
Liittynyt
13.09.2017
Viestejä
273
Palasin sorvin ääreen.Trcd.n pudottaminen 17 romutti suorituskyvyn.Tuskin edes oli vakaa,en testannu.Trefin nosto 65535 anto pientä parannusta,latenssi putos 41,8ns,siinä on eniten petrattavaa jos vaikka vertaa Derostryn 4000mhz suorituskykyyn.
Seuraavaks kokeilee ohjeen tigh asetuksii 1kerrallaan,nyt safet käytös.
Mitkä muistikammat sulta Derostry löytyy ja millaisil jännitteillä ajat niitä noilla asetuksil?Itsellä G.skill Trident z 4000mhz 18-19-19-39 32gb.Dram 1,45v,vccio ja vccsa 1,25v.
 
Liittynyt
04.01.2017
Viestejä
149
Palasin sorvin ääreen.Trcd.n pudottaminen 17 romutti suorituskyvyn.Tuskin edes oli vakaa,en testannu.Trefin nosto 65535 anto pientä parannusta,latenssi putos 41,8ns,siinä on eniten petrattavaa jos vaikka vertaa Derostryn 4000mhz suorituskykyyn.
Seuraavaks kokeilee ohjeen tigh asetuksii 1kerrallaan,nyt safet käytös.
Mitkä muistikammat sulta Derostry löytyy ja millaisil jännitteillä ajat niitä noilla asetuksil?Itsellä G.skill Trident z 4000mhz 18-19-19-39 32gb.Dram 1,45v,vccio ja vccsa 1,25v.
G.Skillin Trident z RBG kammat ajossa. F4-4000C18D-16GTZR, eli 4000mhz cl18.
dram 1.43v, vccsa 1.225v, vccio 1.2. Spoilerissa vielä vähän ajeltu ramtestiä

 
Liittynyt
13.09.2017
Viestejä
273
Tossa lopulliset asetukset.Koittanu kyl veivata kaikkea tiukemmalleki,mut ei auta.Tohon on tyytyminen.

20190728_174316 (2).jpg
 
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
51
Olen muistien kellotuksen suhteen aivan noobi, mutta hankin Ryzen 3700X:n kaveriksi 2x8Gb 3200MHz Samsungin B-Die muisteja. Emona on Asus X470 Prime, ja laskin Ryzen Dram calculatorilla arvot noiden latenssien kiristämiseen (fast). Kuitenkin kun käyn näpyttelemässä nuo BIOSiin, kone boottaa vikatilaan, eikä suostu lähtemään käyntiin kuin BIOSin oletus 3200MHz -arvoilla, joissa latenssit on tyyliin 28-28-28 jne.
Mitä teen väärin? Koitin säätää kaikki mahdolliset arvot ja vielä muistien jännitteet. Koitin myös jättää muut kuin ensimmäiset latenssiarvot Auto:lle ja vaihtaa jännitteen, muttei tule kalaa.
Muistiprofiiliksi voi valita D.O.C.P 3200MHz 14-14-14-34:n, mutta kone ei boottaa tuollakaan.

EDIT: Ilmeisesti BIOSin bugeja nuo, uudella versiolla pystyy säätämään latensseja ja kone jopa boottaa.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
13.12.2016
Viestejä
2 949
Tietäville kysymys. DDR4 subtimingeja säätelen ja kun Trtp arvoa laskee nousee samalla Trdwr (auto) ja Twrrd taas laskee (auto) oletuksesta. Trdwr käsin laskemalla ei postaa, kannattaa ilmeisesti pitää nuo vaan auto asetuksella? Kyseessä siis Crucialin 2x16GB 3200C15 DR kitti x570 emolla. Trtp arvolla 12 Trdwr oli CHA 9/CHB 8 ja Twrrd CHA 2/CHB3, Trtp säädetty käsin Trdwr/Twrrd autolla.

Asetukset (Ryzen Master kuva):

Edit. Eli siis kannattaako tuo Trtp kokeilla saada niin alas kuin menee vain onko tuossa jokin "optimi"?

Edit2. Trtp minimi arvo näyttää olevan 5 ja geardown modella ei pysy kuin parilliset (pyöristää automaattisesti ylös). Trtp 6:lla menee Windowsiin Trdwr 11/10 (auto). Trfc ->562. En ole löytänyt niin löysiä arvoja että menisi read row-column delay tuon 19 alle ilman BSOD:ta heti buutissa tällä 3733 taajuudella.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 092
Speksien koneeseen uutta muistikittiä vailla, kun toinen kammoista sanoi sopimuksen irti, lähetän toki takuuseen, mutta täs samalla vois päivittää parempaan (varsinkin, kun molemmat kammat pitää lähettää samalla, ja kone sen aikaa poissa käytöstä). Vähä tässä nyt ollaan, pihalla, että mitä kannattaa ostaa?
Vaatiiko 2600X b-die kittiä? Ei ole aikomusta kellotella/kiristellä, vaan pistää isoimman mhz luvun biossiin minkä saa, ja ajella menemään. Emo virallisesti tukee 3200Mhz, eli onko maksimit siinä?

B-die finderillä etsinyt sopivaa, mutta ainakin jimssi myy ei oota melkein kaikkien kohdalla. Ilmeisesti b-dien myynti loppumassa?

EDIT: Olisko tässä nyt melkein ainut vaihtoehto, jos b-die muistia haluaa? Tuotehaku - Jimms.fi

Vai olisko joku nopeempi kitti parempi valinta kuitenkin, jos vaikka jossain vaiheessa uutta emoa, ja zen3 päivittäis?
 
Viimeksi muokattu:

Härkönen

Team H2O
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
7 002
Speksien koneeseen uutta muistikittiä vailla, kun toinen kammoista sanoi sopimuksen irti, lähetän toki takuuseen, mutta täs samalla vois päivittää parempaan (varsinkin, kun molemmat kammat pitää lähettää samalla, ja kone sen aikaa poissa käytöstä). Vähä tässä nyt ollaan, pihalla, että mitä kannattaa ostaa?
Vaatiiko 2600X b-die kittiä? Ei ole aikomusta kellotella/kiristellä, vaan pistää isoimman mhz luvun biossiin minkä saa, ja ajella menemään. Emo virallisesti tukee 3200Mhz, eli onko maksimit siinä?

B-die finderillä etsinyt sopivaa, mutta ainakin jimssi myy ei oota melkein kaikkien kohdalla. Ilmeisesti b-dien myynti loppumassa?

EDIT: Olisko tässä nyt melkein ainut vaihtoehto, jos b-die muistia haluaa? Tuotehaku - Jimms.fi

Vai olisko joku nopeempi kitti parempi valinta kuitenkin, jos vaikka jossain vaiheessa uutta emoa, ja zen3 päivittäis?
Ei ole pakko olla b-dietä, niiden valmistus on lopetettu ja tilalle tulee a-die. Mikä vain +3000mhz muistikitti käy hyvin, toki aina parempi mitä nopeampi ja pienemmät latenssit, katsele vaikka 3000c15 tai 3200c16 muistikittejä, noita pitäisi saada 70-100€ haarukassa.
 
Toggle Sidebar

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
237 474
Viestejä
4 163 479
Jäsenet
70 414
Uusin jäsen
O&G

Hinta.fi

Ylös Bottom