Kaupalliset NAS-laitteet (Synology, Qnap, yms.) yleisketju

Liittynyt
28.12.2018
Viestejä
547
Infuse löytyy, ei kylläkään pro versiota, mutta...
Olen kokeillut, ei toimi perus ATV4 vehkeellä, pitää olla ATV4K jossa on A10 prossa. Niissä on hw tuki tuolle transkoodaukselle jota Infuse osaa käyttää. Perus ATV4 laatikossa on A8 prossa jossa ei ole tukea tuolle. Juttua löytyy täältä:
4K movies stuttering on Apple TV 4th Gen | Firecore

On totta että on halvempi ostaa toinen ATV4K mutta silti se ei poista ongelmaa jos yrität katsoa 4K materiaalia mobiililaitteella.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
664
Kaipaisin apua nassin valintaan plex palvelimeksi, olen vähän pihalla näistä eri malleista.

Nykyinen plex palvelin on 2012 mac mini, jossa usb levy kiinni täynnä plexin sisältöä. Plexiä katsellaan appletv:stä, puhelimista, tabletista.
Homma sinänsä toimii, tila vain vähissä. Helpoin tapa olisi tietysti ostaa isompi usb levy tuon tilalle, tai esim Drobo 5C?
Varmuuskopiot olen olen hoitanut automaattisesti osx:n timemachinella toiselle ulkoiselle usb levylle.
Nyt on 4K telkkarin osto edessä ja luultavasti plexiin ilmestyy myös 4k leffoja. Samalla tietty Appletv päivittyy 4K versioon.

Onko suositella jotain esim 4-paikkaista nassia mikä jaksaisi hoitaa transkoodaukset itse?
Vai loppuuko niistä auttamatta potku?
Macmini polulla joudut hankkimaan ulkoisen levystoragen koska tilavaatimus ja minin huono sisäinen laajennettavuus ja datalle olisi myös hyvä saada vähintään RAID-tason turva. Mielestäni ei ole mitää järkeä hankkia noin "järeää" rautaa pelkkään transkoodaukseen jos laitteella ei ole muuta käyttöä, transkoodaukset hoituu kevyemmälläkin raudalla, nykypäivänä yleensä GPU:lla. Minin valintaa taasen puolustaa talouden Mac-laiterunsaus.

Näin Qnap-uskovaisena heiltä löytyy useampikin vaihtoehto riippuen levypaikkojen määrästä, Thunderbolt3/10GbE-vaatimuksesta jne. mutta passeli transkoodaukset hanskaava laite mielestäni heiltä olisi TVS-472XT/TVS-672XT joista löytyy kaikki yllämainitut vakioina ja laajennettavuus riittää pitkälle tulevaisuuteen. Myös hieman edullisempi TS-453BT3 hanskaa 4K transkoodaukset on-fly ja myös siitä löytyy thunderbolt/10GbE-liitännät vakiona.
 
Liittynyt
12.01.2017
Viestejä
172
Kellään kokemuksia Synologyn tarjoamasta ilmaisesta Active Backup suitesta Vcenter/ESXi ympäristöjen varmuuskopioinnissa? Ajaako asiansa vai vaatiiko esim. Nakivon tai vastaavan sovelluksen?
 

GJ

Liittynyt
27.10.2016
Viestejä
380
Osta uusi macmini niin ei tarvitse säätää, se on sinulle kuitenkin tutuin.

En usko että missään markkinoilla olevissa nasseissa on tarpeeksi cpu tehoa tarpeesesi jos ei hypätä enterprise tason vehkeisiin. Nuc:iin ei myöskään kannata siirtyä (ei riitä cpu).

Joku mini-itx koppa(itsellä silverstone ds380 joka imee 8 x 3,5" hotswap ja 4 x 2,5" levyä), amd:n ryzen apu ja plex pass lifetime combo voisi olla rakentelun arvoinen, itse olen semmoisen pistämässä kasaan (tosi itsellä on vähän apple tuotteita, pari ipadia/luuri ja vanha macbook taloudessa, plex client löytyy kaikkiin vehkeisiin, mukaan lukien televisio niin toimii kaikki myös perheellä samalla tavalla joka laitteessa).

Hinnan puolesta budjetti nas/palvelin oli minulla 1500 joka sisälsi kaiken. Aikaa toki paloi rajusti tässä säädössä enemmän.
Perusteletko miten uudessa i7 nucissa ei riitä jerkku?
 

dun

Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 068
Perusteletko miten uudessa i7 nucissa ei riitä jerkku?
Jaa-a, vaikea sanoa (no laajennettavuus on huonompi ja ei ole 10Gbps vaihtoehtoa verkkopuolella, se olisi ainakin itselle must). Ei näytä mitenkään kovin tehokkaalta tuo prosessori encodauksessa. Hinnan puolesta nuc olisi kyllä ihan passeli, vain vähän reilu 1k€ tai siinä hujakoilla. Yleensä noi nucit on olleet ihan passeleita transcodaus pömpeleitä nassin viereen, mutta kyllä toi imac on parempi, tosin on se myös hitusen kalliimpi jo tulla i5:lla (joka on tehokkaampi kuin tämän arvostelun i5-8400). Mäkissä on siis tämä: Intel® Core™ i5-8500B Processor (9M Cache, up to 4.10 GHz) Product Specifications

Kalliimpi ja paras optio on tämä, joka on aika kova prossu: Intel® Core™ i7-8700B Processor (12M Cache, up to 4.60 GHz) Product Specifications tuossa form factorissa. Vastaa tehoiltaan melkein i7-8700:ta mutta imee vain 31,5% vähemmän virtaa.

upload_2019-2-23_11-53-39.png

Intel's NUC8i7HVK "Hades Canyon" gaming PC reviewed

Eli edelleen sanoisin että tässä tapauksessa imac on parempi vaihtoehto. Itselle toki näin ei olisi koska ajan nas/palvelinta (eli palvelinrautaa mini-itx koossa jonka olen itse kasannut). Mutta siksi en omaa ratkaisua myykään täällä liian innokkaasti koska se ei selvästikään tähän käyttötapaukseen sovi.

Jos ajattelee että hinnan ja tuttuuden puolesta:
1) 1200€-4k€ imac joka on tuttu ja turvallinen.
2) ~1500€ Intel's NUC8i7HVK "Hades Canyon" ~ 1k€ + ssd + muistit + käyttis, ollaan aika lähellä sitten imacin hintaa itse asiassa. Mutta joutuu säätämään enemmän ja rumempi (makuasia, mutta eikös näistä olekin kiva kiistellä :)
3) ~800€ -2000€ Jonkun muun rakentama kaupallinen pömpeli jossa rauta on mitä on, mutta softa on valmiiksi tehty kotikäyttäjälle sopivaksi. Joutuu ostamaan kauhean kalliin laitteen että saa peruskomponentit sille tasolle mikä riittää 4k videoiden transkoodaukseen laitteille jotka ei osaa tukea 4k:ta suoraan.
4) ~1k€ - 10k€ Itserakennettu pömpeli linuxilla (koska freenas ja bsd on kauheutta, makuasia tämäkin ja eiköhän kiistellä tästäkin jookos). Saa taipumaan juuri omaan käyttötarkoitukseen, mutta voi olla helposti kaikista kallein, mutta myös mukautuvin. Aikaa palaa ehdottomasti eniten tämän kanssa, mutta taas toisaalta ei ole kompromissi koska itse voi päättää kaiken.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
541
En kyllä ihan ymmärrä tuota miten transkoodaus/mediapalvelin koneeseen muka menisi kiloeuro? Saati sitten 10k€ :D. Vaikka joku Ryzen 2400G riittää plex 4k transkoodaukseen enemmän kuin hyvin.

Esim:

upload_2019-2-26_7-20-48.png



Kotelo omien mieltymysten mukaan, heitin nyt vain tuollaisen kalliimmasta päästä mihin sopii useampi kiintolevy sisään.
 
Liittynyt
28.12.2018
Viestejä
547
Noniin, nyt on hinnaltaan aivan eriluokan palvelinrautaa.
Mutta, tuossa luotetaan cpu:n tehoon eli tehdään transkoodaus ja dekoodaus softapuolella cpu:lla.
Rautapuolen kiihdytyksen saisi intellin quicksync prossilla tai sitten esim nvidian gpu:lla.
Onko tuohon mitään kommenttia kumpaa kaistaa kannattaa mennä?

Toinen asia. Jos hylkään tutun ja turvallisen Mac Mini palvelimen ja kasaan serverin itse, niin mikä käyttis siihen kannattaa valita?
Työpöytä pitää olla ja lisäksi tarvittavat bluray rippaussoftat.
Levytilalle jonkinasteinen raid varmaankin, mutta vaatiiko ne emolevyltä jotain spessua?

Ihan käsi en näissä jutuissa ole, mutta viimeiset 10 vuotta mennyt mac puolella, joten olen vähän näissä pudonnut kärryiltä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
541
Tuossa Ryzenissä on integroitu gpu myös jota plex osaa käyttää. Mulla ei ole just tuota prosessoria niin en voi testata, mutta ainakin tuon mukaan:
Hardware Transcode on the new Ryzen APUs?

En tiedä toimiiko rippaus-softat linux puolella yhtä hyvin kuin windowsissa, kun ei ole siitä kokemusta. Veikkaisin että toimii. Periaatteessa taitaa mennä niin että Linux on hieman vakaampi ympäristö mutta vaatii säätämistä / googlailua enempi jos ei ole valmiiksi linux-guru. Itse testaisin ekana jotain linuxia, jos ei toimi niin sitten windows sisään. Joku FreeNas olisi helppo mutta juurikin nuo rippaus-hommat voi vaatia säätöä.

Softa-raidit ei vaadi emolevyltä mitään erikoista, ja on muutenkin joustavampi, kuin hardiksella. Raidit ei muutenkaan ole varmuuskopioinnin korvaaja, joten tuossa käytössä käyttäisin vain jotain poolausta (tai siis zfs/unraid/windows storage spaces).

Tässä esimerkki emossa on liitäntä vain neljälle SATA-levylle, joten jos paljon on levyjä tulossa sisään, niin sitten emo sen mukaan.

Jos päädyt itse rakentamaan, niin oikea paikka keskustelun jatkoon lienee täällä: NAS rakentelut
 
Viimeksi muokattu:

Mustalaa

Lepakkona Ozzfesteillä
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
517
Tuli tutkittua tuossa hieman Synologyn edullisemman pään mallistoa, mutta jäi hieman epäselväksi Plexiin liittyen. Esimerkiksi malli DS218+, jossa 2gb ram ja Celeron J3355 dual core 2.0-2.5 ghz -prossu. Tuossa on rautapurku videolle, mutta Plex tarvitsee ymmärtääkseni sen maksullisen version, jotta käyttää sitä hyväkseen, muuten purkaa softalla. Jos käyttötarkoituksena olisi heittää Synologyyn Areenasta ladattuja ohjelmia ja MakeMKV:llä DVD:ltä ripattuja sarjoja, niin jaksaako tuo ilmaisversio pyörittää niitä ongelmitta TV:seen/iPadiin?
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
28.12.2018
Viestejä
547
Kyllä jaksaa jos videot on siinä muodossa että plexin clientti osaa toistaa ne suoraan. Ja silloin maksullista ei tarvita koska video suoratoistetaan. Tuo aikaisempi keskustelu koskee sitä että Plexin serverillä on 4K materiaalia mitä toistetaan esim fullhd laitteella.
 
Liittynyt
31.05.2017
Viestejä
4 336
Painoin nyt ostonappia, kun DS918+:n sai alle 543 eurolla (ilmaiset postit).

Synology Disk Station DS918+ | Varastossa | Edullinen

Seuraavaksi sitten vielä loput kovot 10-teraisen Seagate Ironwolfin kaveriksi.

E: Osaisiko joku vinkata sopivat muistit tuohon (2 x 8GB tai 1 x 8GB).

Mikä olisi halvin järkevä M.2 SSD tähän (2 kpl)? 256GB x 2 riittänee?

Ajaako tällainen Intenso M.2 asian? Revikat näyttää ainakin olevan ok eikä ole hinnalla pilattu.

https://www.amazon.de/Intenso-3832440-Performance-interne-256GB/dp/B077D1WXPD/


E: Tilasin muisteiksi nämä ja pari tällaista kovoa.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 332
Onko nassisedillä tietoa/kokemusta yhden levyn vaihtamisesta toiseen isompaan?

En tiedä viitsinkö lähteä kikkailemaan kloonauksen kanssa (jonkun ohjeen jo lukaisin mutta..), ajattelin, että voisin vain ottaa Synologyn asetuksista backupin ja asennella koko systeemi uudelle kiekolle uudestaan ja palautella DS-backup + säätää/tsekata asetukset läpi. Ehkä myös laittaa tällä kertaa EXT4, eikä Btrfs:ää josta ei kait kovin paljon ole iloa yhtä levyä käytettäessä(?).

Sellaista vain mietin, että kun se uusi levy ja DiskStation on asennettu, mitä se nassi tykkää jos laitan vanhan kovon 2-slottiin (kovolla vielä vanha DS asennettuna ja tiedostot), meneekö jotenkin sekaisin kun kaksi levyä kiinni joissa molemmissa DS asennettu? Tarkoitus siis olisi vain kopioida verkkojakojen tiedostot vanhalta kovolta uudelle ja vanha levy ulos ja ylikirjoitukseen.
 
Liittynyt
07.03.2017
Viestejä
34
Onko nassisedillä tietoa/kokemusta yhden levyn vaihtamisesta toiseen isompaan?

En tiedä viitsinkö lähteä kikkailemaan kloonauksen kanssa (jonkun ohjeen jo lukaisin mutta..), ajattelin, että voisin vain ottaa Synologyn asetuksista backupin ja asennella koko systeemi uudelle kiekolle uudestaan ja palautella DS-backup + säätää/tsekata asetukset läpi. Ehkä myös laittaa tällä kertaa EXT4, eikä Btrfs:ää josta ei kait kovin paljon ole iloa yhtä levyä käytettäessä(?).

Sellaista vain mietin, että kun se uusi levy ja DiskStation on asennettu, mitä se nassi tykkää jos laitan vanhan kovon 2-slottiin (kovolla vielä vanha DS asennettuna ja tiedostot), meneekö jotenkin sekaisin kun kaksi levyä kiinni joissa molemmissa DS asennettu? Tarkoitus siis olisi vain kopioida verkkojakojen tiedostot vanhalta kovolta uudelle ja vanha levy ulos ja ylikirjoitukseen.
Voiko laitteessasi asentaa uuden levyn laitteen ollessa käynnissä? Jos voi, niin siinä tapauksessa varsinkaan ei pitäisi olla ongelmia. Kun olet uudelle levylle asentanut systeemin, niin silloinhan asennat toisen levyn ja otat sen käyttöön. Todennäköisesti ei aiheuta ongelmia vaikka laite pitäisi sammuttaakin.

Itsellä oli aiemmin vanha DS407, missä laite piti sammuttaa, jotta levynvaihdon pystyi tekemään. Se ei muistaakseni edes noteerannut eri paikkaan asennettua levyä, vaikka ko. levy olisi ollut aiemminkin käytössä ja käyttöönotto edellytti samoja toimenpiteitä kuin uuden levyn lisääminen. Nykyinen DS916 tukee hotswappiä, mikä on siltäkin osin tehnyt elämän helpommaksi. Toki kannattaa huomioida, riippuen levyjärjestelmästä ja esim. millainen RAID on käytössä, että osa kapasiteetista jää käyttämättä, jos levyt ovat erikokoisia.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 332
Voiko laitteessasi asentaa uuden levyn laitteen ollessa käynnissä?
DS218+ joten hot-swap pitäisi olla tuettuna.

Kun olet uudelle levylle asentanut systeemin, niin silloinhan asennat toisen levyn ja otat sen käyttöön.
Hmm, ja sen vanhan levyn "käyttöönotto" ei vedä sitä tyhjäksi? En muistanut mainita, että vanhalla levyllä on pari levyjakoa salattuna.. tiedä saako niitä sitten auki. Ei viitsisi lähteä kokeilemaan jos meneekin ketuiksi.

Toki kannattaa huomioida, riippuen levyjärjestelmästä ja esim. millainen RAID on käytössä, että osa kapasiteetista jää käyttämättä, jos levyt ovat erikokoisia.
En tarvitse lisänopeutta ja/tai 247-saatavuutta joten RAID ei ole käytössä, turhaa maksaa RAID-lisäkovo(i)sta kotikäytössä kun varmuuskopiointi on kuitenkin tehtävä erikseen.
 
Liittynyt
07.03.2017
Viestejä
34
Hmm, ja sen vanhan levyn "käyttöönotto" ei vedä sitä tyhjäksi? En muistanut mainita, että vanhalla levyllä on pari levyjakoa salattuna.. tiedä saako niitä sitten auki. Ei viitsisi lähteä kokeilemaan jos meneekin ketuiksi.
Kun laajennat kapasiteettia, niin alustaa/tyhjentää sen vanhan levyn. En osaa sanoa miten toimii, jos ko. levy on aiemmin osioitu, eli voiko ottaa vain osan levykapasiteetista käyttöön, kun moiselle ei itsellä ole ollut tarvetta. Yksi mahdollisuus on tehdä backup esim. USB:lle ja sitä kautta sitten saada vanhat datat talteen.
 
Liittynyt
28.12.2018
Viestejä
547
No tuohan näyttää mielenkintoiselta, siitä löytyy myös quadcore versio. Uusia tuttavuuksia minulle, miten tämä raadin mielestä toimisi plex palvelimena? Näyttäisi olevan paikka näytönohjaimellekkin hw-transkoodausta silmälläpitäen. Jos oikein katsoin niin quadcore versiossa olisi AMD opteron X3421 APU. Goolella en mitään kovin varmaa löytänyt äkkiseltään toimivuudesta. Onko kellään kokemuksia tai jotain faktoihin perustuvaa mielipidettä? Noin samanhintainen kuin DS918+
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 332
Kun laajennat kapasiteettia, niin alustaa/tyhjentää sen vanhan levyn. En osaa sanoa miten toimii, jos ko. levy on aiemmin osioitu, eli voiko ottaa vain osan levykapasiteetista käyttöön, kun moiselle ei itsellä ole ollut tarvetta. Yksi mahdollisuus on tehdä backup esim. USB:lle ja sitä kautta sitten saada vanhat datat talteen.
Hmm, ymmärränkö nyt jotain väärin vai toistepäin? Ei ollut tarkoitus laajentaa mitään, pelkästään yrittää laittaa vanha/nykyinen nas-kovo muuttumattomana vanhoine tietoneen nassiin kiinni tietojen siirtoa varten sen jälkeen kun uusi kovo on otettu käyttöön ja DS asennettu siihen. Pitää kait sitten kopioida varmuuskopioista tiedot uudelle kovolle. Ajatus oli vain päästä hommasta helpommalla kun kaikki tiedot olisi ollut vanhalla kovolla joka nyt nassissa kiinni, nyt tarvitsee sitten kopioida useammasta varmuuskopio-levystä ja jostain pilvipalveluista tietoja siihen uuteen levyyn.
 
Liittynyt
07.03.2017
Viestejä
34
Hmm, ymmärränkö nyt jotain väärin vai toistepäin? Ei ollut tarkoitus laajentaa mitään, pelkästään yrittää laittaa vanha/nykyinen nas-kovo muuttumattomana vanhoine tietoneen nassiin kiinni tietojen siirtoa varten sen jälkeen kun uusi kovo on otettu käyttöön ja DS asennettu siihen. Pitää kait sitten kopioida varmuuskopioista tiedot uudelle kovolle. Ajatus oli vain päästä hommasta helpommalla kun kaikki tiedot olisi ollut vanhalla kovolla joka nyt nassissa kiinni, nyt tarvitsee sitten kopioida useammasta varmuuskopio-levystä ja jostain pilvipalveluista tietoja siihen uuteen levyyn.
OK, eli sinulla on tarkoituskin pitää laitteessa vain yhtä levyä. Aihetta ainakin lähellä oleva keskustelu löytyy Synologyn forumilta: Replace basic volume 1 with bigger hdrive - Synology Forum ja pidemmälle selatessa tuo DS218+ tulee mukaan myös. En silti suosittelisi kokeilemaan tekemättä backuppia.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 332
Olinkin jo tuohon foorumiketjuun tutustunut aiemmin. Sen verran joutuisi kikkailemaan, että parempi kun ei kokeile, pitää sitten backupeista vaan kopioida. Tattis avusta.
 

Obi-Lan

¯\_(ツ)_/¯
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 058
No tuohan näyttää mielenkintoiselta, siitä löytyy myös quadcore versio. Uusia tuttavuuksia minulle, miten tämä raadin mielestä toimisi plex palvelimena? Näyttäisi olevan paikka näytönohjaimellekkin hw-transkoodausta silmälläpitäen. Jos oikein katsoin niin quadcore versiossa olisi AMD opteron X3421 APU. Goolella en mitään kovin varmaa löytänyt äkkiseltään toimivuudesta. Onko kellään kokemuksia tai jotain faktoihin perustuvaa mielipidettä? Noin samanhintainen kuin DS918+
En löytänyt kuin tämän keskustelun:
Low power Plex server : PleX

Tietty vähän huono merkki kun ei löydy innokkaita käyttäjiä. PCIE paikat ovat ilmeisesti 8x ja 4x ja puolikorkeita, power 200w joten erillisen näyttiksen laittaminen tuohon voi olla vähän haastavaa, varmaan ensisijaisesti ajateltu noi slotit extra verkkokorteille tai hw raid ohjaimelle..
 
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
4 067
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
04.01.2017
Viestejä
949
Fujitsulta ei näytä enää tulevan Q700 NASsiin päivityksiä (viimeisin 4.3.3 - 0566 24.5.2018). Qnap TS-219:lle, jonka pitäisi olla sama purkki, uusin firmware on tältä vuodelta (4.3.3.0789 build 2.1.2019).

Mites se cross-update meni, pitääkö ensin downgradeta Fujitsun 3.2.4, josta päivitys Qnapin 3.2.3:een, ja sitten Qnapin uusimpaan 4.3.3:een? Vai onnistuisko nykyisestä Fujitsun firmiksestä suoraan Qnapin uusimpaan?
QNAP NAS Community Forum - Login
 

user9999

Platinum-jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 012
Fujitsulta ei näytä enää tulevan Q700 NASsiin päivityksiä (viimeisin 4.3.3 - 0566 24.5.2018). Qnap TS-219:lle, jonka pitäisi olla sama purkki, uusin firmware on tältä vuodelta (4.3.3.0789 build 2.1.2019).

Mites se cross-update meni, pitääkö ensin downgradeta Fujitsun 3.2.4, josta päivitys Qnapin 3.2.3:een, ja sitten Qnapin uusimpaan 4.3.3:een? Vai onnistuisko nykyisestä Fujitsun firmiksestä suoraan Qnapin uusimpaan?
QNAP NAS Community Forum - Login
En kyllä muista, Ohje Q802 versioon.
Fujitsu Q802 NAS Wiki
Tuon QNAP tuki päättyy (Technical Support and Security Updates) 2020-12. Samaan aikaan kuin TS-469 Pro, joka sama kuin Q802. Uutta QTS versiota ei enään tule noihin. Ainoastaan tietoturvapäivitykset tuonne 2012-12 asti.

Edit: Linkki tuohon tukeen https://www.qnap.com/en/product/eol.php
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
1 630
Tuon QNAP tuki päättyy (Technical Support and Security Updates) 2020-12. Samaan aikaan kuin TS-469 Pro, joka sama kuin Q802. Uutta QTS versiota ei enään tule noihin. Ainoastaan tietoturvapäivitykset tuonne 2012-12 asti.
Mun mielestä 509:nkin tuki piti loppua jo viime tai edellisvuonna mutta niin vain tuo sinun viestisi muistutti asentamaan perjantaina ilmestyneen päivityksen.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
40
Painoin nyt ostonappia, kun DS918+:n sai alle 543 eurolla (ilmaiset postit).

Synology Disk Station DS918+ | Varastossa | Edullinen

Seuraavaksi sitten vielä loput kovot 10-teraisen Seagate Ironwolfin kaveriksi.

E: Osaisiko joku vinkata sopivat muistit tuohon (2 x 8GB tai 1 x 8GB).

Mikä olisi halvin järkevä M.2 SSD tähän (2 kpl)? 256GB x 2 riittänee?

Ajaako tällainen Intenso M.2 asian? Revikat näyttää ainakin olevan ok eikä ole hinnalla pilattu.

https://www.amazon.de/Intenso-3832440-Performance-interne-256GB/dp/B077D1WXPD/


E: Tilasin muisteiksi nämä ja pari tällaista kovoa.
Varmaan vähän myöhäistä tässä vaiheessa sanoa kun olet jo tilannut mutta ei taida käydä nuo ssd-levyt cache-levyiksi. Tietääkseni vaatii nvme-levyt.
 
Liittynyt
31.05.2017
Viestejä
4 336
Varmaan vähän myöhäistä tässä vaiheessa sanoa kun olet jo tilannut mutta ei taida käydä nuo ssd-levyt cache-levyiksi. Tietääkseni vaatii nvme-levyt.
No voihan...

Onko suositella sitten oikeaa vehjettä? Riittääkö 120GB vai pitäisikö olla 2 x 256GB?

Amazonissa näemmä maksuton palautus (8,40 €:on saakka). Tulipa tämäkin testattua ensimmäistä kertaa.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
40
Kaipa tuossa toimii mikä tahansa peruslevy. Tiputin tilauksesta pois itseltä nuo levyt kun satuin huomaamaan, että vaatii sen nvme:n. Hommaan cachet joskus myöhemmin. Toimiihan tuo ihan hyvin ilman niitäkin. Mitä youtubesta katellu, niin 2x256GB näyttää kaikki noihin laittavan.
 

GJ

Liittynyt
27.10.2016
Viestejä
380
Mikähän tämä QNAPin virus juttu on.
[SECURITY RISK] Your NAS could be infected. Please read. - Page 2 - QNAP NAS Community Forum
Cover your NASes: QNAP acknowledges mystery malware but there's no patch yet

Ajoin kuitenki puttylla tuon poiston.
Koodi:
curl https://download.qnap.com/Storage/tsd/utility/derek-be-gone.sh | sh
Ei ainakaa hälytelly pahoista jutuista.



e:Security Advisory for Malware on QTS - Technical Advisory
Kiitos tiedosta, ajoin tuon omalleni:
Koodi:
>>> derek-be-gone v1.4
[i] System path: /share/CACHEDEV1_DATA
---
[o] Removing fake qpkg
 [*] Removing /etc/rcK_init.d/K01goJMsdXp.sh
  [+] Success!
[!] Malware was found and cleaned
---
[o] Sterilising infected shell script
 [*] Sterilise /share/CACHEDEV2_DATA/.qpkg/.liveupdate/liveupdate.sh
  [+] Success!
[!] Malware was found and cleaned
---
[o] Cleaning DOM
 [*] Removing /tmp/config/autorun.sh
  [+] Success!
 [*] Removing /tmp/config/K01goJMsdXp.sh
  [+] Success!
[!] Malware was found and cleaned
---
[o] Refreshing XML
 [*] Removing /etc/config/rssdoc/qpkgcenter_cht.xml
  [+] Success!
 [*] Removing /etc/config/rssdoc/qpkgcenter_eng.xml
  [+] Success!
[i] Done
---
[o] Reinstalling Malware Remover
 [*] Removing /share/CACHEDEV1_DATA/.qpkg/MalwareRemover/
  [+] Success!
 [*] 2019-03-14 15:31:18 URL:https://download.qnap.com/QPKG/MalwareRemover_3.4.1_20190125_182348.zip [288890/288890] -> "MalwareRemover_3.4.1_20190125_182348.zip" [1]
 [*] Archive:  MalwareRemover_3.4.1_20190125_182348.zip
  inflating: MalwareRemover_3.4.1_20190125_182348.qpkg
  [+] Success!
[i] Installation completed
---
Finished!
*** IF MALWARE IS DETECTED, NOW REBOOT THE NAS AND CHANGE USER PASSWORDS ***
Aika jännä sinänsä, malware+viruscanner on ajossa ollut kokoajan, kaikki päivitykset ajettu mitä voi, ainoastaan portti 8081 auki ulos, koko purkki rankan IPS takana. Mitä tästä opimme, älä ikinä jätä porttia auki koko internetistä, korkeintaan tietyistä ip-osoitteista tai avaruuksista.
 
Liittynyt
31.05.2017
Viestejä
4 336
No voihan...

Onko suositella sitten oikeaa vehjettä? Riittääkö 120GB vai pitäisikö olla 2 x 256GB?

Amazonissa näemmä maksuton palautus (8,40 €:eek:n saakka). Tulipa tämäkin testattua ensimmäistä kertaa.
Hyvittävät sittenkin koko palautuspostimaksun:

Dear - - ,

Thank you for contacting Amazon.de.

I will do my best to assist you with this matter.

Thank you for providing us with the tracking of the returned items. Full refund for the items will be issued to the original payment method as soon as our Returns center processes the items. After the refund has been issued it will be visible within 5-7 business days.

Furthermore, I have issued you a full refund for the return shipping costs in amount of EUR 14.20 which will be visible on the original payment method used for the order in 5-7 business days.

If you have any further inquiries please contact us and we will gladly assist you.

I hope I could have been of assistance.

Have a lovely weekend, -!

All the best!

We'd appreciate your feedback. Please use the buttons below to vote about your experience today.
 
Liittynyt
16.04.2017
Viestejä
324
Osaako joku sanoa Asustorin NASeista, että pystyykö FTP Backupiin määrittämään varmukopioinnin inkrementaaliksi eli varmuuskopioidaan ne tiedostot, joita on muokattu viimeiseen full backupiin verrattuna. Asustorin sivuilta sain ainakin selville, että ajoitettu varmuukopiointi on mahdollista, mutta mainintaa ei ollut mahdollisista eri varmuuskopiointi menetelmistä. NASille tulisi n. 1Tb tavaraa niin on aika tuskallista, jos NASin ohjelmisto tekee aina fullin tuosta 1Tb kikkareesta.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
854
Osaako joku sanoa Asustorin NASeista, että pystyykö FTP Backupiin määrittämään varmukopioinnin inkrementaaliksi eli varmuuskopioidaan ne tiedostot, joita on muokattu viimeiseen full backupiin verrattuna. Asustorin sivuilta sain ainakin selville, että ajoitettu varmuukopiointi on mahdollista, mutta mainintaa ei ollut mahdollisista eri varmuuskopiointi menetelmistä. NASille tulisi n. 1Tb tavaraa niin on aika tuskallista, jos NASin ohjelmisto tekee aina fullin tuosta 1Tb kikkareesta.
Just tsekkasin omastani ja FTP backup optionseista löytyy valinta ”If file already exists” vaihtoehdot ”overwrite” tai ”Skip If not modified”.
 
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
4 067
Kiitos tiedosta, ajoin tuon omalleni:
Koodi:
>>> derek-be-gone v1.4
[i] System path: /share/CACHEDEV1_DATA
---
[o] Removing fake qpkg
 [*] Removing /etc/rcK_init.d/K01goJMsdXp.sh
  [+] Success!
[!] Malware was found and cleaned
---
[o] Sterilising infected shell script
 [*] Sterilise /share/CACHEDEV2_DATA/.qpkg/.liveupdate/liveupdate.sh
  [+] Success!
[!] Malware was found and cleaned
---
[o] Cleaning DOM
 [*] Removing /tmp/config/autorun.sh
  [+] Success!
 [*] Removing /tmp/config/K01goJMsdXp.sh
  [+] Success!
[!] Malware was found and cleaned
---
[o] Refreshing XML
 [*] Removing /etc/config/rssdoc/qpkgcenter_cht.xml
  [+] Success!
 [*] Removing /etc/config/rssdoc/qpkgcenter_eng.xml
  [+] Success!
[i] Done
---
[o] Reinstalling Malware Remover
 [*] Removing /share/CACHEDEV1_DATA/.qpkg/MalwareRemover/
  [+] Success!
 [*] 2019-03-14 15:31:18 URL:https://download.qnap.com/QPKG/MalwareRemover_3.4.1_20190125_182348.zip [288890/288890] -> "MalwareRemover_3.4.1_20190125_182348.zip" [1]
 [*] Archive:  MalwareRemover_3.4.1_20190125_182348.zip
  inflating: MalwareRemover_3.4.1_20190125_182348.qpkg
  [+] Success!
[i] Installation completed
---
Finished!
*** IF MALWARE IS DETECTED, NOW REBOOT THE NAS AND CHANGE USER PASSWORDS ***
Aika jännä sinänsä, malware+viruscanner on ajossa ollut kokoajan, kaikki päivitykset ajettu mitä voi, ainoastaan portti 8081 auki ulos, koko purkki rankan IPS takana. Mitä tästä opimme, älä ikinä jätä porttia auki koko internetistä, korkeintaan tietyistä ip-osoitteista tai avaruuksista.
Epäilen että itse ovat jotain mokanneet ja vain hiljaisuutta pitävät nykyisin asiasta. Ei ole tullu mitään turvapäivitystä asian tiimoilta.

Tainnu tulla tuon päivityksen mukana.
https://forum1.qnap.com/viewtopic.php?p=706488&sid=0101ed9a887f06e7d1b156a6171973ef
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
201
Päivää. 7-vuotias pöytäkone ja sen vielä vanhemmat levyt alkaa uhkaavasti käynnistyessä ja sammuttaessa pitämään ääntä. Lienee aika korvata ne jollain fiksummalla talletuspaikalla. Ajattelin, että voisin siirtyä NAS:n käyttöön.

Tarpeet:
- tilaa vähintään 2T, 2 levyä (peilaten)
- 1G ethernet lienee kaikissa, varsinaisella pienten tiedostojen siirtonopeudella ei kovinkaan paljon väliä
- mahdollisuus backupata kännykästä automaattisesti/semi-automaattisesti kuvat ja videot (mielellään vain LAN:n läpi, mutta jos pitää mennä pilven kautta, niin sitten niin)
- ei tarvetta transkoodaus yms. ominaisuuksille
- halpa, mutta painotetaan enemmän luotettavuutta
- hiljainen

Amazonista löysin tälläisen, onko hyvä huono?:
https://www.amazon.de/Synology-DS21...TF8&qid=1553027826&sr=1-1&keywords=ds216&th=1

Ehdotuksia otetaan vastaan!

ps. onko ironwolf:t vai red:t nykyään "the thing"?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
21 879
Päivää. 7-vuotias pöytäkone ja sen vielä vanhemmat levyt alkaa uhkaavasti käynnistyessä ja sammuttaessa pitämään ääntä. Lienee aika korvata ne jollain fiksummalla talletuspaikalla. Ajattelin, että voisin siirtyä NAS:n käyttöön.

Tarpeet:
- tilaa vähintään 2T, 2 levyä (peilaten)
- 1G ethernet lienee kaikissa, varsinaisella pienten tiedostojen siirtonopeudella ei kovinkaan paljon väliä
- mahdollisuus backupata kännykästä automaattisesti/semi-automaattisesti kuvat ja videot (mielellään vain LAN:n läpi, mutta jos pitää mennä pilven kautta, niin sitten niin)
- ei tarvetta transkoodaus yms. ominaisuuksille
- halpa, mutta painotetaan enemmän luotettavuutta
- hiljainen

Amazonista löysin tälläisen, onko hyvä huono?:
https://www.amazon.de/Synology-DS218J-2-Bay-Desktop-NAS-Gehäuse/dp/B077DFW4SQ/ref=sr_1_1?s=computers&ie=UTF8&qid=1553027826&sr=1-1&keywords=ds216&th=1

Ehdotuksia otetaan vastaan!

ps. onko ironwolf:t vai red:t nykyään "the thing"?
Minulla on todennäköisesti sama laite. Parin vuoden välein nostavat mallinumeroa ja ihan samalta se näyttää, kuin omani.
Isot tiedostot siirtyvät 2TB:n WD Redeiltä 110 megatavua/s.

Pitää levyt viileänä ja WD Red on oma valintani. En kyllä ostaisi tuota valitsemaasi vaihtoehtoa, vaan Enclosure pelkästään ja siihen 2x3TB WD Red. Maksaa parikymppiä enemmän ja tilaa on 50% enemmän..

En käytä enää mirroring, kun se voi korruptoida pahimmassa tapauksessa molemmat levyt. Tässä on hiljainen tuuletin .

Glacier update on asennettu, mutta en käytä. Toiset backupit on pilvessä muualla keinoin.

upload_2019-3-19_23-35-28.png upload_2019-3-19_23-36-30.png upload_2019-3-19_23-39-37.png
 

brm

Liittynyt
11.01.2019
Viestejä
82
Täällä myös samaa mallisarjaa oleva DS212j, reilut 6 vuotta sitten hankittu ja ihan tyytyväinen ollut. Hyvin tuollaisella pärjää kunhan sisäistää raudan asettamat rajoitteet, eli mitään raskasta näilla budjettiluokan vehkeillä ei tosiaan kannata ajaa. Aluksi tuli uutuuden viehätyksestä pyöritettyä Synologyn omia media server, pilvihässäkä yms. palveluita mutta aika tuskasen hitaita olivat käyttää joten poistin ne kaikki. Nyt on vain vain SMB/NFS jaot lähiverkon koneille ja puhelimen tiedostot synkronoin Syncthinging kautta. Ainut Synologyn softa joka jäi on Hyper Backup jolla NAS:in tiedostot siirtyvät kerran viikossa Azuren pilveen.

WD:n Red levyt itellä, hiljaiset ja käy viileänä vaikka itse laite majailee huonosti tuuletetussa tilassa. Tunteja noilla takana vasta n. 54 000 niin luotettavuudesta en vielä mene sanomaan mitään.
 
Liittynyt
21.11.2016
Viestejä
6 107
Tarpeet:
- tilaa vähintään 2T, 2 levyä (peilaten)
- 1G ethernet lienee kaikissa, varsinaisella pienten tiedostojen siirtonopeudella ei kovinkaan paljon väliä
- mahdollisuus backupata kännykästä automaattisesti/semi-automaattisesti kuvat ja videot (mielellään vain LAN:n läpi, mutta jos pitää mennä pilven kautta, niin sitten niin)
- ei tarvetta transkoodaus yms. ominaisuuksille
- halpa, mutta painotetaan enemmän luotettavuutta
- hiljainen

Amazonista löysin tälläisen, onko hyvä huono?:
https://www.amazon.de/Synology-DS21...TF8&qid=1553027826&sr=1-1&keywords=ds216&th=1

Ehdotuksia otetaan vastaan!

ps. onko ironwolf:t vai red:t nykyään "the thing"?
Vastaavilla spekseillä itselle valikoitui Qnap TS-228A.
Hyvin on hommansa hoitanut, hiljainen siisti ja huomaamaton laite, jossa on vielä aika pätevät etäominaisuudet ja mobiili-appsit.
Löytyy Verkkiksestä suht hyvällä hinnalla Amazonista kympin halvemmalla. Parilla 2TB WD Redillä ~350 euron setti jos tilaat vk:sta.

Tietokonekaupasta Qnappi 176,40€ ja WD Red 3TB 106,30€/kpl niin saat ~40€ lisäpanostuksella 50% enemmän tilaa.
 
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
4 067
Minulla on todennäköisesti sama laite. Parin vuoden välein nostavat mallinumeroa ja ihan samalta se näyttää, kuin omani.
Isot tiedostot siirtyvät 2TB:n WD Redeiltä 110 megatavua/s.

Pitää levyt viileänä ja WD Red on oma valintani. En kyllä ostaisi tuota valitsemaasi vaihtoehtoa, vaan Enclosure pelkästään ja siihen 2x3TB WD Red. Maksaa parikymppiä enemmän ja tilaa on 50% enemmän..

En käytä enää mirroring, kun se voi korruptoida pahimmassa tapauksessa molemmat levyt. Tässä on hiljainen tuuletin .

Glacier update on asennettu, mutta en käytä. Toiset backupit on pilvessä muualla keinoin.

Ehdottomasti ilman levyjä. Turha ostaa kalliilla mahdollisia oem/vanhoja levyjä. Takuun kannalta helpointa että levyt ei ole kuin max puoli vuotta vanhoja. Toki kuittien kanssa voi pelata, mutta kuitenki.
Laitettahan voi testailla millä vain kiintolevyllä ennen kuin ostaa uudet. Lisäksi kannattaa käyttää hyväksi kotimaisissa liikkeissä olevat 30-45pvä palautusoikeudet jos huomaa että ei ole oma juttu.



edit:
Pitää testata tuota syncthing ohjelmaa qnapilla.
Qnapclub Store: SyncThing

Kansioksi kannattaa vaihtaa joku /share/Public/omapuhelin/ tai vastaava kansio

Muuten hankala löytää filestationilla tiedostoja.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
31.05.2017
Viestejä
4 336
Pari kyssäriä: oletteko asentaneet VPN:n nassiin (itsellä Synology DS918+)? Jos, niin minkä?

Luetelkaas must-have sovelluksia. Itsellä laite alustavasti varmuuskopiointi-, media server - ja (jos saan toimimaan) valvontakameraseurantakäytössä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
201
Vastaavilla spekseillä itselle valikoitui Qnap TS-228A.
Hyvin on hommansa hoitanut, hiljainen siisti ja huomaamaton laite, jossa on vielä aika pätevät etäominaisuudet ja mobiili-appsit.
Löytyy Verkkiksestä suht hyvällä hinnalla Amazonista kympin halvemmalla. Parilla 2TB WD Redillä ~350 euron setti jos tilaat vk:sta.

Tietokonekaupasta Qnappi 176,40€ ja WD Red 3TB 106,30€/kpl niin saat ~40€ lisäpanostuksella 50% enemmän tilaa.
No niin, levyt on tilattu. Jotta sain vähän paremman palautusoikeuden (jos kaikki menee munille), niin ostin gigantista. Tekivät price matchin tuon tietokonekaupan 3T Red:n kanssa (chatissä, ei webbisivuilla).

Enää jää kysymysmerkiksi itse laite.
Ehdokkaita on:
QNAP TS-228A
Synology DS218j
Joku muu, mikä?

Jos yritettäisi pysyä ~200e hintaluokassa, niin onko muita parempia vaihtoehtoja?
QNAP on ilmeisesti hiljaisempi, pienempi ja paremman näköinen, mutta myös kuumempi (levy-failuret++?).
 
Liittynyt
21.11.2016
Viestejä
6 107
QNAP on ilmeisesti hiljaisempi, pienempi ja paremman näköinen, mutta myös kuumempi (levy-failuret++?).
Hiljainen ja nätin näköinen tuo Qnappi kyllä on.
Mikä on sitten kuumaa ja mikä ei, pönttö on ollut päällä 24/7 nyt puolitoista kuukautta ja

upload_2019-3-21_17-50-4.png
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 332
Jos tuulettimet säädetty pienimmälle asetukselle, niin eiköhän se ole itse se levyn ropina joka kuuluu, ei nassi. Itsellä ainakin näin DS218+:n kanssa. Itsellä oli 6TB Ironwolf ja nyt 12TB WD/HGST Ultrastar ja Ironwolf oli pikkaisen kovempiääninen mutta eipä kauhean paljon.
 
Liittynyt
31.05.2017
Viestejä
4 336
Mikä on paras tapa tehdä backupeja desktopista Synology DS918+:lle? Kovoja on useita ja kaikista olisi mukava saada esim. incremental-tyyliset backupit (onko joku muu tapa järkevämpi?) ajastettua 1 krt/viikko tai parin päivän välein.
 
Liittynyt
26.10.2016
Viestejä
367
No niin, levyt on tilattu. Jotta sain vähän paremman palautusoikeuden (jos kaikki menee munille), niin ostin gigantista. Tekivät price matchin tuon tietokonekaupan 3T Red:n kanssa (chatissä, ei webbisivuilla).

Enää jää kysymysmerkiksi itse laite.
Ehdokkaita on:
QNAP TS-228A
Synology DS218j
Joku muu, mikä?

Jos yritettäisi pysyä ~200e hintaluokassa, niin onko muita parempia vaihtoehtoja?
QNAP on ilmeisesti hiljaisempi, pienempi ja paremman näköinen, mutta myös kuumempi (levy-failuret++?).
QNAPilla ilmeisesti appsit päivittyy vähän tiheämmin ja muutenkin ulkopuolisiakin appeja kehitetään ahkerammin.
 

GJ

Liittynyt
27.10.2016
Viestejä
380
Mikä on paras tapa tehdä backupeja desktopista Synology DS918+:lle? Kovoja on useita ja kaikista olisi mukava saada esim. incremental-tyyliset backupit (onko joku muu tapa järkevämpi?) ajastettua 1 krt/viikko tai parin päivän välein.
Active backup for business on toimiva ollut
QNAPilla ilmeisesti appsit päivittyy vähän tiheämmin ja muutenkin ulkopuolisiakin appeja kehitetään ahkerammin.
Myös exploitteja ja malwarea enemmän qnapille
 
Liittynyt
06.11.2018
Viestejä
1 874
Molemmilla valmistajilla on varmaan demo netissä jolla voi ottaa tuntumaa käyttöjärjestelmään. Smallnetbuilder tarjoaa varmaan testejä joista selviää suorituskyky.

Mun edellinen nassi oli Synology, kahden levyn ”j” malli ehkä viiden vuoden takaa. Nykynen on qnapin nopeampi 4 levyn malli intelin prossulla. Uus on toki nopeampi, mutta tykkäsin enemmän Synologyn käyttöjärjestelmästä. Qnapilla tulee useammin päivityksiä, mutta ne eivät ole yhtä hyvin testattuja ja en jotenkaan millään haluaisi päivitellä niin usein... Qnapissa korostuu jotenkin kaikki muu kuin se tallennuspuoli ja sovellusten valikoima on laajempi. Synology on taas nimenomaan tallennuksen osalta taas selkeämpi.

Mun seuraava verkkolevy on varmaan taas Synology kun en oikeastaan tarvitse muuta kuin tallennuksen ja siinä Synology tuntuu vakaammalta ja selkeämmältä.
 
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
4 067
QTS Online Demo
Synology Live Demo
jos vain toimii.


Käytännössä Nas on hidas kuin 10 vanha läppäri. Siis todella hidas.
Se kun on tarkoitettu etupäässä vain tiedostojen siirtoon, ei pyörittämään ohjelmia.
Toki mitä uudempi sen parempi, mutta halvimmat mallit ei ole nopeita.

Loppupelissä ei montaa tarvitse kun perustoiminnot on jo käyttöjärjestelmässä kummassakin laitteessa.
Enemmän ärsyttää kun ennen qnapissa oli kodin vanha versio.
Nykyään niiden oma, niin jotta sen saa toimimaan pitää asennella jos jonkinlaista lisäpalikkaa kun jokainen asennettu ohjelma lisää epävarmuutta, että mitähän kaikkea tuokin tekee.

ps. Androidin kodi versiossa on jotain pielessä samba jakojen kanssa, joten NAS yhteys ei jostain syystä pelitä oikein.
Jotain juttuja oli että Kodi olisi päivittäny uusimpaan SMB v3 versioon, tarkemmin en ole tutkinu.

SMB V2/V3 issue for Kodi Leia on Android · Issue #15241 · xbmc/xbmc
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
06.11.2018
Viestejä
1 874
Jos qnappi on suoraan kiinni nassissa niin silloin sen sisään rakennettu kodi osaa lukea tiedostoja suoraan levyltä.

Mä olen käyttänyt ongelmitta kodia linux koneelta sekä synologyn että qnapin kanssa tosin molemmilla NFS toimi paremmin kuin SMB (erityisesti kelaus) ja vaati ethernetin, nykysin käytän apple tv’llä joka toimii hyvin SMB’llä. Sekä qnap että synology tukevat SMB 3’ea, vaikka linux ei ole tuossa yhtä hyvä kuin Windows (multiplexaus ei oikein toimi joten suorituskyky on heikompi).

NAS’it ovat hitaita lähinnä niiden sovellusten tai virtualisoinnin osalta. Tiedostojen jakaminen gigabitin verkossa kyllä toimii ongelmitta. Nopeamman laitteen eron huomaa lähinnä pienien tiedostojen kohdalla, nuo edullisemmat tukkivat verkon isoilla tiedostoilla ja kalliimmat myös pienemmillä.
 
Toggle Sidebar

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
237 316
Viestejä
4 157 139
Jäsenet
70 407
Uusin jäsen
Eppupelaa

Hinta.fi

Ylös Bottom