Tallennusmäärän kasvattaminen

Liittynyt
19.04.2017
Viestejä
22
Nykyisen 3 teran levyn talletuskapasiteetti on täynnä, joten olisi tarvetta isommalle levylle.
Tähän asti olen varmuuskopioinut tiedot saman kokoiselle usb-kovalevylle.

Meneekö ihan metsään jos ostan tälläisen tilalle: Buffalo LinkStation 220DE -verkkolevypalvelin 89,90 € ?

Kovalevyiksi ajattelin 2x : Seagate IRONWOLF 8 Tt SATAIII 256 Mt 3,5" -kovalevy 269,90 €

Toisaalta verkko-ominaisuuksille ei ole ainakaan tässä vaiheessa käyttöä, joten olisiko parempi laittaa kovalevyt pöytäkoneen sisälle ja suorittaa varmuuskopiointi ohjelmallisesti (mikä softa tähän käyttöön?)?
Vai mikä ratkaisu olisi järkevin?

Kuten tekstistä näkyy, olen suhteellisen pihalla näiden kanssa.
Talletusmateriaali on lähinnä 4k videota sekä kuvien Raw-tiedostoja.
Erillinen 500GB SSD-levy löytyy editointikäyttöön ja näiden uusien pääsääntöinen tarkoitus on vain tietojen säilyttäminen.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
700
Jos laitat molemmat levyt samaan koneeseen ja ne on aina kytkettynä, niin teoriassa powerin räjähtäminen voi paskoa molemmat levyt, joten ei mikään varmin "varmuuskopio".
Jos käyttis on Windows, niin esim. peilaus onnistuu sen omilla levytyökaluilla. Ja toistettakoon, että tällöin ei ole kyseessä "oikea" varmuuskopiointi.

WD:n ulkoisia 8 teraisia saa välillä alle 200 euron (My book) ja niissä on käsittääkseni ihan laadukas levy sisällä (Joku REDin ja Ultrastarin sekasikiö?). Tuo lienee halvin tapa toteuttaa ulkoinen varmuuskopiointi.
Ulkoisia bokseja ei kannata pitää jatkuvasti virroissa, koska yleensä niistä lahoaa powerit ennen aikojaan. En tosin luota noiden valmiiden halpisverkkopurkkien powereihinkaan, mutta kestänevät silti pidempään 24/7-käyttöä.

Verkkolevypalvelin toki kätevämpi, jos pitää päivittäin tehdä varmuuskopiot ja haluaa kopioinnin toimivan täysin automaattisesti.
Riippuu siis täysin siitä, että miten käteväksi varmuuskopion haluaa.

Sisäiseksi levyksi ottaisin ehkä ennemmin WD Redin, kun tuosta IRONWOLFista ei osaa vielä sanoa, että kestääkö se yli takuuajan. REDit ovat keskimäärin toimineen ihan ok.

Tuolle määrälle voisi pilvipalvelukin toimia, mutta niistä en tiedä mitään.
edit: Muutaman sekunnin googlaamisella terahinnat aivan poskettomia, joten ei ainakaan köyhän ratkaisu.
 
Liittynyt
10.01.2018
Viestejä
212
"RAID is not a backup".
Raidin sijasta laittaisin levyt ominaan ja toiselle levylle versioiva varmuuskopio ensimmäisestä. Jos mahdollista niin sitten laittaisin nämä eri koneisiin, ja vielä jos mahdollista niin eri fyysisiin paikkoihin.

WD:n ulkoiset oli joku viikko sitten gigantissa 169€ kipale. Takuu menee kun otat pois koteloistaan.
Sisällä on heliumtäytteinen "white label" WD, taisi näkyä että olisi HGST:n tekemä Ultrastar joka siis WD:n omistama. Käytännössä sama kuin WD Red mutta heliumilla täytetty.
Kyseisissä ulkoisissa on usb-sata sillassa salaus, joten jos se silta hajoaa, et saa dataa enää ulos levystä vaikka itse levy olisikin ehjä. Tähän auttaa että otat levyt kotelosta ja laitat koneeseen sisälle, tai sitten poistat tuon salauksen käytöstä. Muista että kummassakin tavassa tämä pitää tehdä ennen levyn käyttöönottoa. Jälkikäteen ei salausta saa purettua menettämättä levyllä olevaa dataa.
Ohje salauksen poistamiseen täällä:
WD:n ulkoiset kiintolevykotelot (uusio)käyttöön ilman salausta-ohje
Ohje levyjen irroittamiseen kotelosta mm. täällä:
Shucking Western Digital My Book 8 TB WDBBGB0080HBK-EESN – NoExit.TV
Ylläolevan jälkeen sen voi laittaa tietokoneeseen kuten minkä tahansa muun levyn.

Ylläolevilla nikseillä sain omani purettua täysin ehjästi, ilman minkäänlaisia merkkejä tai naarmuja, eli teoriassa levyn hajotessa pitäisi takuukin onnistua kun kasaa takaisin. Sen näkee toki sitten.

Itsellä myös Ironwolf, on toiminut enkä ole muiltakaan kuullut pahoja kokemuksia.
Pilveen jos haluaa, niin osta gsuite, eli googlen businesspalvelu. Yhdellä tunnuksella siinä on 1 TB:n raja jota ei valvota, porukka laittaa sinne satoja teratavuja. Joku päivä tämä tulee muuttumaan, kannattaa pitää mielessä. Toistaiseksi kuitenkin sinne saa rajattomasti dataa, mutta on vastoin käyttöehtoja.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
700
Ihan kuin olisin lukenut, että moni on ottanut uusimman My bookin levyn pois lootastaan tietojen kera ja levy on ollut luettavissa ihan normaalisti.
Pitiköhän tuo ottaa ensin jotenkin käyttöön ja vasta sitten tulee ongelmia, kun lootan elektroniikka räjähtää?
edit: WD External Drive Hardware Encryption Compatibility Matrix | WD Support

Taitaa silti tarvita sen molex/sata-sovittimen, jotta levy edes tunnistuu koneessa.
Edit: Olihan tuossa linkki missä käytettiin teippipatenttia. Tosin mielestäni teippiä ei pidä mennä kontakteihin laittamaan.

Mutta ulkoisenahan sitä kannattaisi tuossa tapauksessa käyttää kun hommaa lisäksi jonkun sisäisen levyn tai sitten purkaa toisen kotelostaan.
 
Viimeksi muokattu:
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
239 717
Viestejä
4 190 226
Jäsenet
70 784
Uusin jäsen
juged

Hinta.fi

Ylös Bottom