Emolevyn A1 ja A2 RAM-paikat eivät toimi

Liittynyt
07.02.2017
Viestejä
63
Ostin vasta täältä foorumilta i7 3770 -prosessorin i7 2600 -prosessorin tilalle Asuksen p8z77-V emolevylle. Prosessorin asennuksen jälkeen kone ei enää käynnistynyt, vaan POST jumitti muistien kohdalle ja DRAM-led jäi palamaa punaisena. Asensin uuden prosessorin pari kertaa uudelleen ja tarkistin, että mikään pinneistä ei ollut päässyt vääntymään, mutta edelleenkään POST ei edennyt muisteista eteenpäin. Asensin vanhan i7 2600 takaisin paikalleen, mutta vieläkään kone ei suostunut käynnistymään. Kokeilin resetoida BIOSin ensin jumpereilla emolevyn manuaalin mukaan ja sitten poistamalla patterin, eikä sekään auttanut. Lopulta kokeilin yhdellä kammalla eri muistipaikat läpi ja huomasin että molemmilla Kingstonin 4gb kammoilla B1 ja B2 paikat toimivat ja kone käynnistyy, mutta jos A1 tai A2 paikoissa on kammat niin kone ei käynnisty. Vaihdoin vielä i7 3770:n takaisin ja tuolla prosessorilla on sama tilanne: B1 ja B2 paikat toimivat ja kone käynnistyy, mutta A1 ja A2 paikat eivät toimi, eikä kone käynnisty.

Netistä kun etsin apuja niin foorumilta toiseen toistuvat samat ohjeet: asenna prossu uudelleen, tarkista onko pinnejä poikki ja resetoi BIOS. Mikään näistä ei kuitenkaan auta ja päällisin puolin osat vaikuttavat ehjiltä. Omasta mielestäni vika ei voi olla prosessoreissa eikä muisteissa, vaan sen täytyy olla emolevyn ensimmäisessä muistikanavassa. Tuleeko teillä mieleen mistä tämä ongelma voisi johtua ja voisiko sen mahdollisesti korjata?

Koneen kokoonpano oleellisilta osin:
Emolevy: P8Z77-V
Prosessori: i7 2600/i7 3770
Muistit: Kingston HyperX 2x4Gb
Prosessorin jäähy: Coolink Corator DS
Kotelo: Fractal Design Define R4

P8Z77-V socket.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 942
Kertoisitko,mitä kaikkea olet tehnyt, kun vanhakin prosessori lopetti toimintantasa? Otitko emon irti kotelosta? Mitä vaihdon yhteydessä tapahtui?
Kahdella muistipalikalla muistit tulisi sijoittaa slotteihin A2 ja B2 ja tarkistaa, että lukitukset naksahtaa varmasti kiinni. Hyvä tarkistaa myös, ettei slotin pohjaan ole päässyt mitään ylimääräistä.
Muistit.PNG
Miten tarkkaan olet katsonut nuo prosessorikannan piikit? Tuppaa olemaan prosessorivaihdossa kovin yleinen ongelma piikkien taipuminen, ne ei kestä paljon mekaanista kosketusta.
Herää kysymys, mikä tässä operatiossa olisi käynyt muistikanavan päälle ja rikkonut sen. Ei prosessorin vaihto sitä riko.

Molempien noiden prosessoreiden toiminta alkoi biossisversiosta 0801 lähtien, joten siitä ei ole kiinni.
 
Liittynyt
07.02.2017
Viestejä
63
Ongelma ilmeni ensi kerran, kun vaihdoin i7 2600 prossun tilalle i7 3770. Ensimmäisellä vaihtokerralla en vaihtanut mitään muuta kuin prosessorin (en siis koskenutkaan kampoihin), eli muistipaikkojen sisällä tuskin on ainakaan ollut mitään ylimääräistä. Molemmat prosessorit siis toimivat, kunhan muistikammat ovat B-paikoissa. En ottanut emolevyä irti kotelosta prossun tai muistien vaihtoa varten. Vaihdon yhteydessä ei tapahtunut mielestäni mitään poikkeavaa. Olen ennenkin prosessoreita vaihdellut, eikä vastaavia ongelmia ole ollut. En usko, että kyse on kampojen huonosta asentamisesta, koska saan koneen toimimaan joka kerta, kun asennan kammat B-paikkoihin. BIOSin olen kokeillut resetoida.

Tiedän, että muistien pitäisi olla A2 ja B2 sloteissa, että ne toimisivat optimaalisesti kaksikanavaisina ja siksi A-paikkojen toimimattomuus hieman harmittaakin. Katsoin pinnit hyvinkin tarkkaan tehokkaan otsalampun valossa. Lisään kuvan kannasta ilman prossua aloituspostaukseen. BIOSin versio on uusin, eli ei liene kyse yhteensopimattomuudesta siinä mielessä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 942
Onkohan tässä jotain ylimääräistä vai onko jotan heijastumia vai johtuuko vaan epätarkkuudesta kuvassa. Ihan kuin olisi roiskahtanut jotain. Suurenna kuvaa, niin huomaat poikeavuuden rajatulla alueella.

P8Z77-V socket1.jpg
 
Liittynyt
07.02.2017
Viestejä
63
Kuva tosiaan on aika epätarkka, kun sitä vähänkin zoomaa. Pahoitteluni siitä. Pinnirivistö itsessään näyttäisi olevan suora, mutta jotain poikkeamaa tuossa saattaa olla. Paha noista pikseleistä on kyllä varmasti mitään sanoa.

Uskaltaako sockettia puhaltaa paineilmalla, jos ennen sitä yritän saada puhdistettua socketin ympäristön ettei sieltä pääsis ainakaan lisää roskia sockettiin?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 942
Uskaltaako sockettia puhaltaa paineilmalla, jos ennen sitä yritän saada puhdistettua socketin ympäristön ettei sieltä pääsis ainakaan lisää roskia sockettiin?
En kovin voimasta puhallusta paineilmalla suosittelisi, ettei väännä pinnejä.
Ota nyt vielä auki ja tarkista tuo. Jos siinä jotain on, niin pähkäillään sitten miten saadaan pois. Jos saisit vielä tarkempaa kuvaa siitä.
Pinnirivisto on suora, mutta ihan kuin varsien päällä olisi jotain, jos painaa niin, ettei pinni yllä kontaktiin.
 
Liittynyt
07.02.2017
Viestejä
63
Joo siihen tilanteeseen tässä varmaan pakostakin joutuu, että vielä kerran täytyy ottaa prossu pois. Kiitos kuitenkin avusta jo tässä kohtaa. Tänään illalla en vielä ehdi mitään asialle tehdä, mutta päivittelen kyllä tilannetta jahka päivittelemistä on. Toivottavasti joku muukin eksyy vielä tänne niin saataisiin lisää mielipiteitä tuosta socketin tilasta.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
239 590
Viestejä
4 195 866
Jäsenet
70 753
Uusin jäsen
1lallu

Hinta.fi

Ylös Bottom