Kulttuurin rikastuminen

Tila
Keskustelu on suljettu.
Liittynyt
09.02.2018
Viestejä
124
Sentään jo kulttuurin vaikutus myönnetään,mikä aiemmin kiistettiin.Tämänhän pitäisi nyt sitten kyseenalaistaa se kulttuurin rikkaus ja ihanuus.Mun mielestä idän ruokakulttuuri on mahtavaa ja rikasta ja siihen se saisi jäädäkin.
 
Liittynyt
02.11.2016
Viestejä
961

Sama homma oli eilisessä A-talkissa. Tekijöiden kansallisuudeksi tiedettiin Irak, Afganistan, Eritrea ja Syyria ja pohdittiin lähes tunti yhteistä nimittäjää tekijöille eli sitä mikä tekijöitä yhdistää mutta ei keksitty. Sanaa islam, muslimi tai uskonto ei edes yritetty sanoa missään muodossa edes etäisesti. Täyttä teatteria koko paska. Tyypillistä ylenannon pimittämistä ja asioiden vääristelyä ja salailua. Ei kannata katsoa. Pelkkää turhaa pölinää jossa tekijät nähtiin syrjäytyneinä palleroina jotka eivät vain tiedä sääntöjä.

Tässä on tulos kun Halla-aho tuomittiin totuuden puhumisesta islamista.
Kukaan ei halua tuomiota tai menettää työpaikkaansa joten ei puhu aiheesta julkisesti.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
27.05.2017
Viestejä
7 826
Sama homma oli eilisessä A-talkissa. Tekijöiden kansallisuudeksi tiedettiin Irak, Afganistan,Ertrea ja Syyria ja pohditiin lähes tunti yhteistä nimittäjää tekijöille eli sitä mikä tekijöitä yhdistää mutta ei keksitty. Sanaa islam, muslimi tai uskonto ei edes yritetty sanoa missään muodossa edes etäisesti. Täyttä teatteria koko paska. Tyypillistä ylenannon pimittämistä ja asioiden vääristelyä ja salailua. Ei kannata katsoa. Pelkkää turhaa pölinää jossa tekijät nähtiin syrjäytyneinä palleroina jotka eivät vain tiedä sääntöjä.
Tuollainen ohjelma on kyllä todellista höpöhöpöä. Itse olisin kaivannut sinne ohjelmaan jotain viimeisen päälle tiukkaa "natsia" ja toiselle puolen sitten vastaavasti viimeisen päälle "suvakkia" keskustelemaan ja huutamaan ja käymään toistensa kurkkuun. Vielä parempi olisi ollut kun mukana olisi ollut myös viimeisen päälle fundamentalistisen tulkinnan sunnimuslimi ja sitten joka edustaa niiden äärimmäistä vastapäätä. Lisämausteena olisi voinut olla myös joku viimeisen päälle äärifeministi ja joku feminismien vastuja.

Idea on ihan vapaasti Yleisradionkin hyödynnettävissä jos tajuvat järjestää jonkun ison A2 keskusteluillan aiheena pedofiilien joukkoraiskaukset.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
251
Tuo A-Talk vain vahvistaa että naisilla ei ole kaikki intiaanit kanootissa. Tyhjänpäiväistä asian vatvomista kun ei suostuta näkemään asioiden todellisia syitä. Eli ihan turhaa tv-ajan tuhlausta.
 
Liittynyt
17.07.2018
Viestejä
1 444
Ei taida toimettomuus tai sosiaalisuus tai sen puutteet pistää kantasuomalaista raiskaamaan, pornoa on netissä yllin kyllin ja voi vaikka tilata fleshlightin.
Vois suositella kaikille noille vok:ien jäsenille. Taskupimperot kouraan kaikille. Vai kieltääkö rauhanuskonto tuon?
Ei tuo toimettomuus pistänyt minua raiskaamaan työttömänä ollessa.

Onko jollain muuten faktaa siitä, että kieltääkö islamin uskonto masturboimisen?
Tuo jo tavallaan selittäisi paljon.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
251
Ja tuossa A-Talk:ssa taas samat kliseet; Kaikki tuli yllätyksenä, Ei ole kerrottu miten suomessa toimitaan ja eihän kaikki maahamuuttajat.., jnejne. Onko ihmiset noin tyhmiä että nielevät nuo verukkeet?
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
3 257
Niin, koska samalla pitäisi myöntää kulttuurin lisäksi koko lähtömaan yhteiskunnan patriarkaalinen rakenne ja uskonnon vaikutus siihen, ja siten tämän yhteiskunnan yhteeesopimattomuus länsimaisen olemassaolon kanssa. Liikaa myönnettävää kerralla.
Annetaan niiden edetä askel askeleelta.
 
Liittynyt
09.02.2018
Viestejä
124
Ja tuossa A-Talk:ssa taas samat kliseet; Kaikki tuli yllätyksenä, Ei ole kerrottu miten suomessa toimitaan ja eihän kaikki maahamuuttajat.., jnejne. Onko ihmiset noin tyhmiä että nielevät nuo verukkeet?
No tuo että tuli yllätyksenä pitää paikkansa. Suoraan sanoen olivat niin ihmeissään ettei edes sitä paskaa ehtinyt housuun tulla.Se tuli sitten myöhemmin.Ja nyt sen tulemista ja siivoamista ei kukaan halua ja uskalla tunnustaa ja siivota.Sekä itse pääministerin laupeuden puuskassa lausumia sanoja.Unohtamatta sitä että jotkut huomasi että tällähän voi tehdä tiliä.Niin paljon meni pieleen lyhyessä ajassa ja tuntien byrokratian hitaat rattaat tässä maassa kestää hetken ennenkuin tilanne selkeytyy.Onhan tässä saatu maahantulon osalta jo paljon aikaan mutta nämä laittomat pitäisi löytää ja viedä johonkin.Paljon on jo kuitenkin vahinkoa tapahtunut joiden korjaaminen voi olla jopa mahdotonta.Siksi tämä hulluus pitäisi saada loppumaan ettei veli tartu aseeseen veljeään vastaan.
 

Taika-Jim

Lepäilyä ja rakkautta
Tukijäsen
Liittynyt
01.12.2016
Viestejä
1 231
Taisi tuo viimeisin yksittäistapaus päättyä hyvin. Poika on lähössä joulunviettoon isovanhemmille, Strasbourghin kautta eteläranskaan, mutta eihän se noista jutuista tajua mitään. Täällä kotona oon kusi sukassa. Mitä helevetin prkelettä? Tuli ohje jostain passivirastosta, että no worries... kaikki ok, tuu vaan. Konsulaatti oli samaa mieltä, ei vielä hätää, vaikka muutama ammuttiin joulumarkkinoilla. Normimeininki.

Perkele
 

gulliver

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
02.11.2017
Viestejä
619
tässä vihapuhepolpololle pureskeskeltavaa.pitäsikö katsoa selän taakse ?

 

Aihio Sekasorto

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 264
Ja tuossa A-Talk:ssa taas samat kliseet; Kaikki tuli yllätyksenä, Ei ole kerrottu miten suomessa toimitaan ja eihän kaikki maahamuuttajat.., jnejne. Onko ihmiset noin tyhmiä että nielevät nuo verukkeet?
Tämä on se, jota olen tuuminut viime kuukausien ajan; onko tämä killinkimedian luoma vaikutelma?
 

Sceppe

Team Tokmanni - on kahisevaa
Tukijäsen
Liittynyt
13.12.2016
Viestejä
2 147
Voi hyvää päivää teitä jätkiä. :kahvi:

Tutustukaas vaikka niiden "arabialaisten" numeroiden historiaan, niin opitte että kyseiset numerot keksittiin Intiassa hindujen toimesta ennen kuin Islamia oli vielä edes olemassa... :D

Tiede ja yksilönvapaudet kukoisti noissa piireissä lähinnä siellä, missä vallassa oli sekulaarisuuteen taipuvainen diktaattori joka piti uskovaiset kurissa. Samoin homma toimii tietysti edelleenkin, esim. Irakissa ja Iranissa oli aika länsimainen meno niin kauan kuin vallassa oli diktaattori jota ei parranpäristely kiinnostanut, mutta kun diktaattori kaatui, alkoi sellainen vähän uskonnollisempi meininki taas ja bikinit sai vaihtua mustaan kaapuun. :smoke:
Jaahas ja taas mennään. Ja @kekkeruusi kin täällä tykkäilemässä vaikka oli väärässä ihan tuoreeltaan suvaitsevaisuudessa islam vs kristinusko. Lukitaanko taas vastaus?

Edit: muokataas turhaa provosointia pois
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
14.12.2018
Viestejä
11
Kuopion rikas ravintolaelämä.

Kuopiolaisten suosikkiravintola syyllistyi ihmiskauppaan - työntekijöille yli 200 000 euron korvaukset, ravintoloitsija tunnusti ja vältti täpärästi vankilan
len klo 21:36
Kuopion parhaaksi lounas- ja etniseksi ravintolaksi fanitettu ravintola on tuomittu ihmiskaupasta ja kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä.
Kuopiolaisten suosikkiravintola syyllistyi ihmiskauppaan - työntekijöille yli 200 000 euron korvaukset, ravintoloitsija tunnusti ja vältti täpärästi vankilan
 
Liittynyt
02.11.2016
Viestejä
961
Öö. Heräsin ja tässähän jutussa sanotaan asiat melkein kuten ne on.. Iso selvitys ulkomaalaisten seksuaalirikollisuudesta – määrät, syyt, ratkaisukeinot
"VUONNA 2017 afganistanilaisia ja irakilaisia epäiltiin lukumääräänsä nähden seksuaalirikoksesta 40 kertaa niin usein kuin suomalaisia. Tämä voidaan laskea poliisin ja Tilastokeskuksen tilastoista."



Koko juttu:

Iso selvitys ulkomaalaisten seksuaalirikollisuudesta – määrät, syyt, ratkaisukeinot



Tämän tilastot kertovat seksuaalirikoksista epäiltyjen kansalaisuuksista

02:11 / 02:11

Julkaistu: 15.12. 6:37

RIKOLLISUUS
Ulkomaiden kansalaisista etenkin irakilaiset ja afganistanilaiset ovat seksuaalirikostilastoissa yliedustettuina. Asiantuntijat sanovat, että rikosten taustalla vaikuttavat sota, väkivaltainen kunniakulttuuri ja ikärakenne.
RAISKAUS voi olla rangaistus tottelemattomuudesta, sanoo Irakin naisten yhdistyksen toiminnanjohtaja ja Suomen pakolaisavun ohjaaja Ala Saeed.

Hän epäilee tämänkaltaisen ajatusmaailman olevan osasyy sille, miksi ulkomaalaisista irakilaiset ovat yliedustettuina seksuaalirikostilastoissa.

Saeed selittää, että Irakissa vanhoillisilla klaaneilla on väkivaltainen, ääri-islamista juontuva kunniakulttuuri, jossa mies voi tehdä naiselle melkein mitä hyvänsä – ilman seuraamuksia.

Päinvastoin nainen voi joutua vastuunkantajaksi omasta raiskauksestaan. Saeedin mukaan vanhoillinen perhe voi pitää häpeällisenä sitä, että nainen on antanut tahrata itsensä.



Tästä langetettava rangaistus vaihtelee pieksännästä kunniamurhaan.

– Monet naiset joutuvat raiskatuksi, mutta eivät kerro asiasta edes omalle äidilleen kunniamurhan pelossa, Saeed sanoo.

Saeed korostaa, että irakilaiset eivät tässä suhteessa ole mikään yhtenäinen joukko, eivätkä läheskään kaikki elä tällaisen kunniakulttuurin piirissä.

– Tällaista radikaaliuskonnollisuutta kuitenkin on joillain alueilla.



KESKUSRIKOSPOLIISIN erikoistutkija Tuija Hietaniemi sanoo Saeedin kuvailun kuulostavan tutulta.

Hietaniemi on analysoinut turvapaikanhakijoiden rikollisuutta, ja siinä yhteydessä hän lukee kaikki poliisille käsittelyyn tulevat turvapaikkahakemukset.

– Niissä hakemuksissa on monia kertomuksia siitä, kuinka ihmiset pakenevat omaan klaaniin, sukuun ja avio- tai parisuhteisiin liittyvää väkivaltaa ja seksuaalista väkivaltaa.

Hän kertoo törmänneensä moneen tapaukseen, jossa vaimo ei halua miehensä saavan tietää, että hänet on raiskattu.

– Nainen pelkää sitä, että mies surmaisi hänet, jos saisi kuulla asiasta. Hakemukset otetaankin siksi yleensä puolisoilta erikseen.

VUONNA 2017 afganistanilaisia ja irakilaisia epäiltiin lukumääräänsä nähden seksuaalirikoksesta 40 kertaa niin usein kuin suomalaisia. Tämä voidaan laskea poliisin ja Tilastokeskuksen tilastoista.

Jos tarkastellaan absoluuttisia seksuaalirikosmääriä, rikostilaston kärjessä ovat ulkomaalaisista olleet viime vuosina irakilaiset. Esimerkiksi vuoden 2018 aikana (tammikuu–marraskuu) 157 seksuaalirikoksessa on ollut irakilainen epäilty.

Irakilaiset ovat tällä hetkellä kolmanneksi suurin ulkomaalaisten ryhmä Suomessa. Runsaslukuisempia ovat vain venäläiset ja virolaiset.



Jos grafiikka ei näy oikein, voit katsoa sen tästä.



Jos grafiikka ei näy oikein, voit katsoa sen tästä.

On syytä avata ohessa olevien graafien termien ja lukujen taustoja.

Selkeyden vuoksi seksuaalirikokset esitetään yhtenä luokkana. Se sisältää niin raiskaukset, lasten seksuaaliset hyväksikäytöt kuin jotkin harvinaisemmat rikosnimikkeet eri törkeysasteineen ja yrityksineen. Kysymys on poliisin tietoon tulleista rikoksista, sillä tämänkaltaisessa rikostilastossa se on paras tarjolla oleva tiedon lähde. Kysymys ei siis ole esimerkiksi oikeusistuimien tuomioista.

Toisenlaisilla valinnoilla ja painotuksilla saataisiin toisenlaisia lukuja. Esimerkiksi ikävakiointi pudottaisi kerrointa jonkin verran, sillä Suomessa oleskelevista irakilaisista ja afganistanilaisista suhteettoman suuri osa on nuoria miehiä.

Valinnoista riippumatta keskeinen havainto etenkin irakilaisten ja afganistanilaisten yliedustuksesta seksuaalirikoksissa kuitenkin säilyy.



Jos grafiikka ei näy oikein, voit katsoa sen tästä.

TAUSTALLA vaikuttaa vuoden 2015 turvapaikanhakijakriisi.

Tuosta vuodesta eteenpäin afganistanilaisten ja irakilaisten epäiltyjen määrä on kasvanut rajusti, sillä tuolloin heitä tuli runsaasti turvapaikanhakijoina Suomeen. Esimerkiksi vuonna 2015 Afganistanista oli runsaat 5 200 tulijaa ja Irakista yli 20 000.

Vuoden 2015 pakolaiskriisi toi myös Suomeen runsaasti turvapaikanhakijoita. Kuva Haaparannasta syyskuussa 2015. (KUVA: Ville Honkonen)

Keskusrikospoliisin erikoistutkija Hietaniemi teki tuolloin analyysin suurimpiin turvapaikanhakijakansalaisuuksiin kuuluvien väestöryhmien rikollisuuskehityksestä, ja kävi läpi vuoden 2016 aikana kirjattuja seksuaalirikoksia.

Hietaniemi totesi, että suurelta osin irakilaisten tai afganistanilaisten tekemiksi epäillyt seksuaalirikokset ovat kokonaisuutena samantyyppisiä kuin suomalaistenkin tekemät. Tekijä oli usein uhrille ainakin jonkin verran tuttu ja teoissa käytettiin hyväksi uhrin turvatonta tilaa tai hyväuskoisuutta.

Tyypillisiä tapauksia olivat esimerkiksi ravintolasta palaavaan humalaiseen uhriin kohdistuneet ja ainakin jonkinasteisissa tuttavuussuhteissa tapahtuneet teot.

– Rikoksentekijät käyttävät hyväkseen uhrin harkintakyvyttömyyttä ja turvatonta tilaa, joka usein johtuu päihtymyksestä tai jäämisestä kahden ja muista erilleen tekijän kanssa, KRP:n raportissa todetaan.

Rikosilmoituksista nousi esiin myös se, että tekijät käyttävät hyväkseen nuorten tyttöjen seikkailunhalua ja kiinnostusta tarjoamalla muun muassa tupakkaa ja alkoholia.
Tällaisesta alkuasetelmasta lähteneet tilanteet kehittyivät seksuaalirikokseksi siinä vaiheessa, kun uhri oli liian humalassa vastustaakseen tekoa.

Hietaniemi laski jo tuolloin, että merkittävä osa seksuaalirikokseen johtaneista tuttavuuksista oli alkanut sosiaalisessa mediassa.

– Nyt kun olen seurannut näitä Oulussa esille tulleita seksuaalirikoksia, niin niissä näyttäisi olevan keskeisessä roolissa nimenomaan internet, joka tekee uhrien löytämisen helpoksi, Hietaniemi sanoo.

– Ja siihen pitäisi kiinnittää huomiota eikä vain siihen, että epäillyt ovat ulkomaalaisia.


Kun olen seurannut näitä Oulussa esille tulleita seksuaalirikoksia, niin niissä näyttäisi olevan keskeisessä roolissa nimenomaan internet.

SIIHEN, miksi tiettyjen kansalaisuuksien alttius seksuaalirikoksiin on korkea, ei ole yhtä tyhjentävää selitystä. Vanhoilliseen islamiin juurensa juontava väkivaltainen kunniakulttuuri on yksi syy, muttei ainoa.

Toinen ilmeinen osaselitys löytyy ikärakenteesta. Rikosalttein joukko kaikenlaisessa rikollisuudessa maailmanlaajuisesti ovat nuoret miehet, ja nuorten miesten osuus toisissa maahanmuuttajaryhmissä on suurempi kuin toisissa.

Merkittävä osa seksuaalirikokseen johtaneista tuttavuuksista on saanut alkunsa sosiaalisessa mediassa.(KUVA: Colourbox)

Tilastokeskuksen lukujen perusteella jo ennen vuoden 2015 turvapaikkakriisiä Suomessa asuvista afganistanilaisista ja irakilaisista yli 30 prosenttia oli 15–34-vuotiaita miehiä. Suomalaisten kohdalla vastaava luku oli 12,2 prosenttia.

Silti ikärakennekaan ei yksin selitä näihin kansalaisuusryhmiin liittyvää seksuaalirikollisuutta.

Krp:n raportissa todetaan, että vuonna 2014 tuhatta 15–35-vuotiasta suomalaismiestä kohti kirjattiin 1,6 seksuaalirikosepäilyä, kun taas vastaavan ikäryhmän tuhatta irakilaismiestä kohti epäiltiin noin 22 seksuaalirikosta. Ikärakenne huomioidenkin ero oli siis 14-kertainen.

MYÖS sota on suuri taustavaikuttaja. Hietaniemi sanoo, että rikostilastoissa korostuvat selkeästi väestöryhmät, joiden lähtömaat ovat kaaoksessa.

– Sota-alueella seksuaalirikokset ovat yksi tapa näyttää ylivaltaa. Muutoinkin sotaoloissa tottuu väkivaltaan, ja seksuaalirikollisuus on hyvin lähellä väkivaltarikollisuutta.

Se kuinka sota vaikuttaa yksilöön, ei tietenkään ole aivan yksioikoista. Jotkut traumatisoituvat, osa raaistuu ja väkivaltaistuu.

Useissa tutkimuksissa on kuitenkin todettu, kuinka sotatilaa seuraa rikollisuuden kasvu. Tämä nähtiin Suomessakin sisällissodan 1918 jälkeisellä vuosikymmenellä, jolle ajoittuvat Suomen rikoshistorian verisimmät rauhan vuodet.


Sota-alueella seksuaalirikokset ovat yksi tapa näyttää ylivaltaa.

HELSINGIN yliopiston kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin (Krimo) suunnittelija Hannu Niemi nostaa esille tärkeänä selityksenä maahanmuuttajien ”sosiaalisen kontrollin siteen katkeamisen”.

Tällä Niemi tarkoittaa sitä, että rikosaltteimmat maahanmuuttajat ovat nuoria miehiä, joiden yhteys omaan perheeseen, kuten vanhempiin tai puolisoon, on syystä tai toisesta katkennut. Joko perhettä ei ole tai perhe ei ole lähtenyt mukaan.

Juuri aikuistumisen kynnyksellä, 16–20 ikävuoden tienoilla, rikosalttius kasvaa suuresti.

– Siihen liittyy vanhoista sosiaalisista ympyröistä ja pidäkkeistä irtautuminen. Moni nuori mies menee silloin opiskelemaan tai töihin, mutta niiden osalta, joilla on vähän koulutusta ja heikommat eväät menestyä yhteiskunnassa, vaara syyllistyä rikoksiin nousee suuresti. Niin käy riippumatta siitä, onko kotimainen vai ulkomaalainen nuori.

– Silloin rikosten ennaltaehkäisyssä läheiset ovat tehokkaampia kuin poliisi, sanoo Niemi.

Erikoistutkija Hietaniemi huomauttaa, että vaikka läheisten hillitsevä vaikutus pitää varmasti paikkansa, ei kuitenkaan pidä unohtaa sitäkään, että perheen sisällä voidaan myös viljellä kunniaväkivaltaa.

KRIMINOLOGILLE maahanmuuttajanuorten keskimääräistä korkeampi rikosalttius kuitenkaan ei tule varsinaisesti yllätyksenä.

– Jos ajatellaan lähtötilannetta, että ihminen repäistään omista oloistaan vieraisiin olosuhteisiin, jossa hän ei pärjää, ei osaa kieltä eikä saa töitä. Ollaan jouten ja tekemisissä enimmäkseen muiden turvapaikanhakijamiesten kanssa, joiden kanssa on aikaa pohtia, mitä päivän mittaan tekisi, kuvailee Niemi.

– Helposti ymmärtää, mitä siitä seuraa. Sellaisissa oloissa alttius rikoksille on suuri kansallisuudesta riippumatta.

Maahanmuuttajien rikollisuudesta puhuttiin laajasti myös 1990-luvun alussa. Kuvassa IS:n lehtileikkeitä 22. elokuuta 1990, 14. joulukuuta 1990, 8. tammikuuta 1991 ja 15. toukokuuta 1992. (KUVA: IS)

”Leimaamisen tielle ei pidä lähteä”
Maahanmuuttajien rikollisuus nousi puheenaiheeksi 1990-luvun alussa, kun ensimmäiset somalit tulivat Suomeen ja itärikollisuuden pelättiin räjähtävän käsiin.

RIKOLLISUUTTA tarkastellaan kansalaisuuksittain muun muassa siksi, että rikoksentorjuntatoimia voidaan kohdistaa oikeaan paikkaan, sanoo Helsingin yliopiston kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin (Krimo) suunnittelija Hannu Niemi.

Tieto väkivaltaistavista taustatekijöistä auttaa ongelmien ennaltaehkäisyssä, eikä maahanmuuttajien keskimääräistä korkeampaa rikosalttiutta ole syytä lakaista maton alle.

Niemen näkökulmasta näin ei ole tehtykään. Krimo on käsitellyt aihetta vuosittain julkaistavassa rikostilannekatsauksessaan ja aiheesta on tutkimuksia myös poliisin puolella.

Niemestä väite, että maahanmuuttajien rikollisuudesta ei haluta puhua, on käsittämätön.

– Yleensä kun minulle soitetaan, ei mistään muusta yleensä halutakaan puhua kuin siitä.

– Ei rikoksiin ole syytä suhtautua millään muotoa hyväksyvästi, mutta leimaamisenkaan tielle ei pidä lähteä. Se on minusta aika epä-älyllistä toimintaa. On muistettava, että vain pieni osa väestöstä – niin Suomen kuin kaikkien muidenkin maiden kansalaisista – syyllistyy vakaviin rikoksiin.


On muistettava, että vain pieni osa väestöstä – niin Suomen kuin kaikkien muidenkin maiden kansalaisista – syyllistyy vakaviin rikoksiin.

HISTORIALLISESTA näkökulmasta maahanmuuttajien rikollisuus on kuitenkin melko uusi puheenaihe Suomessa.

Suuremmin siitä alettiin puhua 1990-luvun alussa, kun Suomeen alkoi tulla tavallista suurempia määriä pakolaisia Somaliasta ja maahanmuuttajien määrä alkoi kasvaa.

Ennen tuota Suomen väestöstä oli maahanmuuttajia vain noin puoli prosenttia.

– Vietnamin venepakolaiset tulivat jo 1980-luvulla, mutta heidän kohdallaan ei rikollisuudesta vielä puhuttu, Niemi sanoo.

IS 4. joulukuuta 1991. (KUVA: IS)

Kun maahanmuuttajien rikollisuudesta alettiin puhua 1990-luvun alkuvuosina, huolenaiheena oli etenkin se, mitä Neuvostoliiton hajoaminen tarkoittaisi. Pelättiin, että se toisi Suomeen köyhien virran Neuvostoliitosta ja Baltian maista, ja että itärikollisuus räjähtäisi Suomessa käsiin.

Neuvostomafian, leningradilaisten rikollisliigojen, prostituoitujen, pimeän alkoholin ja huumeiden uumoiltiin siirtyvän Helsingin rahakkaammille kaduille.

– Siitä puhuttiin paljon, mutta uhkakuvista huolimatta siitä ei tullut kovin isoa ongelmaa.

– Inkerinsuomalaisten paluumuutto näkyi rikollisuudessa jonkin verran, kun osa heidän nuoresta väestään ajautui vahvojen huumeiden käyttäjiksi ja syyllistyi ryöstöihin ja varkausrikoksiin. Se jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi ja melko paikalliseksi, lähinnä Helsingin ilmiöksi.

IS kysyi, mitä ajatuksia tilastot ulkomaisten seksuaalirikoksista herättävät ja mitä rikosten ehkäisemiseksi tulisi tehdä. Antti Rinne (sdp), Petteri Orpo (kok), Pekka Haavisto (vihreät), Katri Kulmuni (kesk), Jussi Halla-aho (ps) ja Sampo Terho (sin) vastaavat.

Puolueet esittävät ratkaisunsa ulkomaalaisten seksuaalirikosten ehkäisemiseksi – ”Jos ei noudata sääntöjä, ei ansaitse turvaa”
Seksuaalirikosten rangaistusten koventamisen puolesta puhuu suurin osa puolueista.

IS KYSYI puolueilta, mitä ajatuksia tilastot ulkomaisten seksuaalirikoksista herättävät ja mitä rikosten ehkäisemiseksi tulisi tehdä.

Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan on huolehdittava siitä, että viranomaisilla on tarvittavat resurssit, jotta rikoksiin syyllistyneet ulkomaalaiset voidaan karkottaa Suomesta. (KUVA: Juhani Niiranen / HS)

– Tällaisia rikoksia ei voi eikä pidä ymmärtää. Rikos on aina rikos, riippumatta tekijästä, sanoo sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Se, että jotkin ulkomaalaisten ryhmät ovat seksuaalirikostilastoissa yliedustettuna, on hänen mukaansa ilmiö, jonka syihin on pystyttävä puuttumaan.

Rinteen mukaan olisi pidettävä huolta siitä, että viranomaisilla on mahdollisuus ja tarvittavat resurssit, jotta rikoksiin syyllistyneet ulkomaalaiset voidaan karkottaa Suomesta.

Suomen olisi hänen mukaansa myös tärkeää saada neuvoteltua palautussopimukset eri maiden kanssa, jotta karkotukset eivät törmää palautussopimusten puutteeseen.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo myöntää, että yksi syy ulkomaalaistaustaisten suhteelliselle yliedustukselle seksuaalirikostilastoissa on se, ettei kotouttaminen ole onnistunut.(KUVA: Mikko Stig / Lehtikuva)

KOKOOMUKSEN puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan on tärkeää, että aiheesta puhutaan, ilmiö tunnistetaan ja siihen puututaan.

Etenkin viranomaisten välistä yhteistyötä tarvitaan hänen mukaansa nykyistä enemmän.

Orpo myöntää, että yksi syy ulkomaalaistaustaisten suhteelliselle yliedustukselle tilastoissa on se, ettei kotouttaminen ja maahanmuuttajien integroiminen osaksi yhteiskuntaa ole onnistunut.

Vastaanottokeskuksissa ja kotouttamispalveluissa tapahtuvaa valistusta tulisikin siksi kärkevöittää.

– On oltava kristallinselvää, ettei seksuaalirikoksia Suomeen pyrkiviltä suvaita. Jos ei noudata sääntöjä, ei ansaitse turvaa, Orpo sanoo.

Vihreiden puheenjohtajan Pekka Haaviston mielestä kaiken rikollisuuden kohdalla on tärkeää, ettei syrjintää tai leimaamista kohdisteta ulkopuolisiin henkilöihin. (KUVA: Mesut Turan / Lehtikuva)

MYÖS VIHREIDEN puheenjohtajan Pekka Haaviston mukaan vastaanottokeskuksissa on panostettava enemmän maahan saapuvien laillisuuskasvatukseen.

Samoin perheidenyhdistämistä tulisi hänen mukaansa helpottaa, sillä lähiyhteisön tuoma sosiaalinen kontrolli auttaa nuorten turvapaikanhakijoiden rikosten ehkäisyssä.

Haavisto painottaa, että seksuaalirikokset ovat kaikissa kulttuureissa ja yhteiskunnissa ankarasti kiellettyjä, eikä niitä tulisi siksi selittää kulttuurieroilla.

– Tilanne, jossa hakee Suomesta turvaa, mutta itse syyllistyy täällä vakavan rikollisuuden kautta turvattomuuden lisäämiseen, ei ole mitenkään hyväksyttävä.

Orpo ja Haavisto kuitenkin painottavat, että kaikkia ulkomaalaistaustaisia ei pidä tilastojen vuoksi kuitenkaan leimata.

Keskustan kansanedustajan Katri Kulmunin mukaan maahanmuuttajille on tehtävä selväksi suomalaiset arvot ja lait. (KUVA: Vesa Moilanen / Lehtikuva)

KESKUSTAN varapuheenjohtajan, kansanedustaja Katri Kulmunin mukaan maahanmuuttajille on tehtävä selväksi suomalaiset arvot ja lait.

– Niihin on yksiselitteisesti sitouduttava, jotta voi tuntea itsensä tervetulleeksi yhteiskuntaamme.

Kulmuni muistuttaa, että Suomen seksuaalirikosten rangaistukset ovat huomattavasti lievemmät kuin muissa Pohjoismaissa, ja puoltaakin minimirangaistusten koventamista.

– Se on lainsäätäjältä selkeä viesti tekojen ehdottomasta moitittavuudesta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho näkee maahanmuuton vähentämisen ainoana keinona ulkomaalaisten seksuaalirikollisuuden lisääntymisen välttämisessä. (KUVA: Vesa Moilanen / Lehtikuva)

SEKSUAALIRIKOSTEN rangaistusten koventamisen puolesta puhuikin suurin osa vastaajista.

Eduskunta käsittelee parhaillaan aiheeseen liittyvää esitystä. Hallituksen lakiesitys lähtee siitä, että seksuaalirikosten rangaistusasteikon ylärajaa nostetaan.

Ainakin SDP ja siniset mainitsivat kannattavansa myös minimirangaistuksien koventamista.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei kuitenkaan usko rangaistusten pelotevaikutukseen tai suurempien korvausten määräämiseen.

Hän näkee ainoana ratkaisukeinona maahanmuuton vähentämisen.

– Olisi tärkeää, että kansalaisuuden voi menettää rikosten vuoksi, mutta vielä tärkeämpää olisi vaikeuttaa kansalaisuuden saamista.

Sinisten puheenjohtajan Sampo Terhon mukaan seksuaalirikoksista annettujen tuomioiden pelotevaikutus tulisi olla riittävä. (KUVA: Gustavo Alavedra)
SINISTEN puheenjohtajan Sampo Terhon mukaan sinisten linja on selkeä: kotoudu tai kotiudu.

– Me emme halua emmekä voi tarjota suojaa rikollisille, Terho sanoo.

– Minun oikeustajuuni ei mahdu, että Suomesta muka turvaa hakevat ihmiset vahingoittavat kansalaisiamme ja loukkaavat maamme perusarvoja näin syvästi. Turvan hakijoista syntyykin turvallisuusongelma.

Miika Viljakainen, Päivi Lakka
 
Liittynyt
30.10.2016
Viestejä
3 097
"VUONNA 2017 afganistanilaisia ja irakilaisia epäiltiin lukumääräänsä nähden seksuaalirikoksesta 40 kertaa niin usein kuin suomalaisia. Tämä voidaan laskea poliisin ja Tilastokeskuksen tilastoista."



Koko juttu:

Iso selvitys ulkomaalaisten seksuaalirikollisuudesta – määrät, syyt, ratkaisukeinot


Tämän tilastot kertovat seksuaalirikoksista epäiltyjen kansalaisuuksista





02:11 / 02:11














Julkaistu: 15.12. 6:37

RIKOLLISUUS
Ulkomaiden kansalaisista etenkin irakilaiset ja afganistanilaiset ovat seksuaalirikostilastoissa yliedustettuina. Asiantuntijat sanovat, että rikosten taustalla vaikuttavat sota, väkivaltainen kunniakulttuuri ja ikärakenne.
RAISKAUS voi olla rangaistus tottelemattomuudesta, sanoo Irakin naisten yhdistyksen toiminnanjohtaja ja Suomen pakolaisavun ohjaaja Ala Saeed.

Hän epäilee tämänkaltaisen ajatusmaailman olevan osasyy sille, miksi ulkomaalaisista irakilaiset ovat yliedustettuina seksuaalirikostilastoissa.

Saeed selittää, että Irakissa vanhoillisilla klaaneilla on väkivaltainen, ääri-islamista juontuva kunniakulttuuri, jossa mies voi tehdä naiselle melkein mitä hyvänsä – ilman seuraamuksia.

Päinvastoin nainen voi joutua vastuunkantajaksi omasta raiskauksestaan. Saeedin mukaan vanhoillinen perhe voi pitää häpeällisenä sitä, että nainen on antanut tahrata itsensä.



Tästä langetettava rangaistus vaihtelee pieksännästä kunniamurhaan.

– Monet naiset joutuvat raiskatuksi, mutta eivät kerro asiasta edes omalle äidilleen kunniamurhan pelossa, Saeed sanoo.

Saeed korostaa, että irakilaiset eivät tässä suhteessa ole mikään yhtenäinen joukko, eivätkä läheskään kaikki elä tällaisen kunniakulttuurin piirissä.

– Tällaista radikaaliuskonnollisuutta kuitenkin on joillain alueilla.



KESKUSRIKOSPOLIISIN erikoistutkija Tuija Hietaniemi sanoo Saeedin kuvailun kuulostavan tutulta.

Hietaniemi on analysoinut turvapaikanhakijoiden rikollisuutta, ja siinä yhteydessä hän lukee kaikki poliisille käsittelyyn tulevat turvapaikkahakemukset.

– Niissä hakemuksissa on monia kertomuksia siitä, kuinka ihmiset pakenevat omaan klaaniin, sukuun ja avio- tai parisuhteisiin liittyvää väkivaltaa ja seksuaalista väkivaltaa.

Hän kertoo törmänneensä moneen tapaukseen, jossa vaimo ei halua miehensä saavan tietää, että hänet on raiskattu.

– Nainen pelkää sitä, että mies surmaisi hänet, jos saisi kuulla asiasta. Hakemukset otetaankin siksi yleensä puolisoilta erikseen.

VUONNA 2017 afganistanilaisia ja irakilaisia epäiltiin lukumääräänsä nähden seksuaalirikoksesta 40 kertaa niin usein kuin suomalaisia. Tämä voidaan laskea poliisin ja Tilastokeskuksen tilastoista.

Jos tarkastellaan absoluuttisia seksuaalirikosmääriä, rikostilaston kärjessä ovat ulkomaalaisista olleet viime vuosina irakilaiset. Esimerkiksi vuoden 2018 aikana (tammikuu–marraskuu) 157 seksuaalirikoksessa on ollut irakilainen epäilty.

Irakilaiset ovat tällä hetkellä kolmanneksi suurin ulkomaalaisten ryhmä Suomessa. Runsaslukuisempia ovat vain venäläiset ja virolaiset.



Jos grafiikka ei näy oikein, voit katsoa sen tästä.



Jos grafiikka ei näy oikein, voit katsoa sen tästä.

On syytä avata ohessa olevien graafien termien ja lukujen taustoja.

Selkeyden vuoksi seksuaalirikokset esitetään yhtenä luokkana. Se sisältää niin raiskaukset, lasten seksuaaliset hyväksikäytöt kuin jotkin harvinaisemmat rikosnimikkeet eri törkeysasteineen ja yrityksineen. Kysymys on poliisin tietoon tulleista rikoksista, sillä tämänkaltaisessa rikostilastossa se on paras tarjolla oleva tiedon lähde. Kysymys ei siis ole esimerkiksi oikeusistuimien tuomioista.

Toisenlaisilla valinnoilla ja painotuksilla saataisiin toisenlaisia lukuja. Esimerkiksi ikävakiointi pudottaisi kerrointa jonkin verran, sillä Suomessa oleskelevista irakilaisista ja afganistanilaisista suhteettoman suuri osa on nuoria miehiä.

Valinnoista riippumatta keskeinen havainto etenkin irakilaisten ja afganistanilaisten yliedustuksesta seksuaalirikoksissa kuitenkin säilyy.



Jos grafiikka ei näy oikein, voit katsoa sen tästä.

TAUSTALLA vaikuttaa vuoden 2015 turvapaikanhakijakriisi.

Tuosta vuodesta eteenpäin afganistanilaisten ja irakilaisten epäiltyjen määrä on kasvanut rajusti, sillä tuolloin heitä tuli runsaasti turvapaikanhakijoina Suomeen. Esimerkiksi vuonna 2015 Afganistanista oli runsaat 5 200 tulijaa ja Irakista yli 20 000.

Vuoden 2015 pakolaiskriisi toi myös Suomeen runsaasti turvapaikanhakijoita. Kuva Haaparannasta syyskuussa 2015. (KUVA: Ville Honkonen)

Keskusrikospoliisin erikoistutkija Hietaniemi teki tuolloin analyysin suurimpiin turvapaikanhakijakansalaisuuksiin kuuluvien väestöryhmien rikollisuuskehityksestä, ja kävi läpi vuoden 2016 aikana kirjattuja seksuaalirikoksia.

Hietaniemi totesi, että suurelta osin irakilaisten tai afganistanilaisten tekemiksi epäillyt seksuaalirikokset ovat kokonaisuutena samantyyppisiä kuin suomalaistenkin tekemät. Tekijä oli usein uhrille ainakin jonkin verran tuttu ja teoissa käytettiin hyväksi uhrin turvatonta tilaa tai hyväuskoisuutta.

Tyypillisiä tapauksia olivat esimerkiksi ravintolasta palaavaan humalaiseen uhriin kohdistuneet ja ainakin jonkinasteisissa tuttavuussuhteissa tapahtuneet teot.

– Rikoksentekijät käyttävät hyväkseen uhrin harkintakyvyttömyyttä ja turvatonta tilaa, joka usein johtuu päihtymyksestä tai jäämisestä kahden ja muista erilleen tekijän kanssa, KRP:n raportissa todetaan.

Rikosilmoituksista nousi esiin myös se, että tekijät käyttävät hyväkseen nuorten tyttöjen seikkailunhalua ja kiinnostusta tarjoamalla muun muassa tupakkaa ja alkoholia.
Tällaisesta alkuasetelmasta lähteneet tilanteet kehittyivät seksuaalirikokseksi siinä vaiheessa, kun uhri oli liian humalassa vastustaakseen tekoa.

Hietaniemi laski jo tuolloin, että merkittävä osa seksuaalirikokseen johtaneista tuttavuuksista oli alkanut sosiaalisessa mediassa.

– Nyt kun olen seurannut näitä Oulussa esille tulleita seksuaalirikoksia, niin niissä näyttäisi olevan keskeisessä roolissa nimenomaan internet, joka tekee uhrien löytämisen helpoksi, Hietaniemi sanoo.

– Ja siihen pitäisi kiinnittää huomiota eikä vain siihen, että epäillyt ovat ulkomaalaisia.


Kun olen seurannut näitä Oulussa esille tulleita seksuaalirikoksia, niin niissä näyttäisi olevan keskeisessä roolissa nimenomaan internet.

SIIHEN, miksi tiettyjen kansalaisuuksien alttius seksuaalirikoksiin on korkea, ei ole yhtä tyhjentävää selitystä. Vanhoilliseen islamiin juurensa juontava väkivaltainen kunniakulttuuri on yksi syy, muttei ainoa.

Toinen ilmeinen osaselitys löytyy ikärakenteesta. Rikosalttein joukko kaikenlaisessa rikollisuudessa maailmanlaajuisesti ovat nuoret miehet, ja nuorten miesten osuus toisissa maahanmuuttajaryhmissä on suurempi kuin toisissa.

Merkittävä osa seksuaalirikokseen johtaneista tuttavuuksista on saanut alkunsa sosiaalisessa mediassa.(KUVA: Colourbox)

Tilastokeskuksen lukujen perusteella jo ennen vuoden 2015 turvapaikkakriisiä Suomessa asuvista afganistanilaisista ja irakilaisista yli 30 prosenttia oli 15–34-vuotiaita miehiä. Suomalaisten kohdalla vastaava luku oli 12,2 prosenttia.

Silti ikärakennekaan ei yksin selitä näihin kansalaisuusryhmiin liittyvää seksuaalirikollisuutta.

Krp:n raportissa todetaan, että vuonna 2014 tuhatta 15–35-vuotiasta suomalaismiestä kohti kirjattiin 1,6 seksuaalirikosepäilyä, kun taas vastaavan ikäryhmän tuhatta irakilaismiestä kohti epäiltiin noin 22 seksuaalirikosta. Ikärakenne huomioidenkin ero oli siis 14-kertainen.

MYÖS sota on suuri taustavaikuttaja. Hietaniemi sanoo, että rikostilastoissa korostuvat selkeästi väestöryhmät, joiden lähtömaat ovat kaaoksessa.

– Sota-alueella seksuaalirikokset ovat yksi tapa näyttää ylivaltaa. Muutoinkin sotaoloissa tottuu väkivaltaan, ja seksuaalirikollisuus on hyvin lähellä väkivaltarikollisuutta.

Se kuinka sota vaikuttaa yksilöön, ei tietenkään ole aivan yksioikoista. Jotkut traumatisoituvat, osa raaistuu ja väkivaltaistuu.

Useissa tutkimuksissa on kuitenkin todettu, kuinka sotatilaa seuraa rikollisuuden kasvu. Tämä nähtiin Suomessakin sisällissodan 1918 jälkeisellä vuosikymmenellä, jolle ajoittuvat Suomen rikoshistorian verisimmät rauhan vuodet.


Sota-alueella seksuaalirikokset ovat yksi tapa näyttää ylivaltaa.

HELSINGIN yliopiston kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin (Krimo) suunnittelija Hannu Niemi nostaa esille tärkeänä selityksenä maahanmuuttajien ”sosiaalisen kontrollin siteen katkeamisen”.

Tällä Niemi tarkoittaa sitä, että rikosaltteimmat maahanmuuttajat ovat nuoria miehiä, joiden yhteys omaan perheeseen, kuten vanhempiin tai puolisoon, on syystä tai toisesta katkennut. Joko perhettä ei ole tai perhe ei ole lähtenyt mukaan.

Juuri aikuistumisen kynnyksellä, 16–20 ikävuoden tienoilla, rikosalttius kasvaa suuresti.

– Siihen liittyy vanhoista sosiaalisista ympyröistä ja pidäkkeistä irtautuminen. Moni nuori mies menee silloin opiskelemaan tai töihin, mutta niiden osalta, joilla on vähän koulutusta ja heikommat eväät menestyä yhteiskunnassa, vaara syyllistyä rikoksiin nousee suuresti. Niin käy riippumatta siitä, onko kotimainen vai ulkomaalainen nuori.

– Silloin rikosten ennaltaehkäisyssä läheiset ovat tehokkaampia kuin poliisi, sanoo Niemi.

Erikoistutkija Hietaniemi huomauttaa, että vaikka läheisten hillitsevä vaikutus pitää varmasti paikkansa, ei kuitenkaan pidä unohtaa sitäkään, että perheen sisällä voidaan myös viljellä kunniaväkivaltaa.

KRIMINOLOGILLE maahanmuuttajanuorten keskimääräistä korkeampi rikosalttius kuitenkaan ei tule varsinaisesti yllätyksenä.

– Jos ajatellaan lähtötilannetta, että ihminen repäistään omista oloistaan vieraisiin olosuhteisiin, jossa hän ei pärjää, ei osaa kieltä eikä saa töitä. Ollaan jouten ja tekemisissä enimmäkseen muiden turvapaikanhakijamiesten kanssa, joiden kanssa on aikaa pohtia, mitä päivän mittaan tekisi, kuvailee Niemi.

– Helposti ymmärtää, mitä siitä seuraa. Sellaisissa oloissa alttius rikoksille on suuri kansallisuudesta riippumatta.

Maahanmuuttajien rikollisuudesta puhuttiin laajasti myös 1990-luvun alussa. Kuvassa IS:n lehtileikkeitä 22. elokuuta 1990, 14. joulukuuta 1990, 8. tammikuuta 1991 ja 15. toukokuuta 1992. (KUVA: IS)

”Leimaamisen tielle ei pidä lähteä”
Maahanmuuttajien rikollisuus nousi puheenaiheeksi 1990-luvun alussa, kun ensimmäiset somalit tulivat Suomeen ja itärikollisuuden pelättiin räjähtävän käsiin.

RIKOLLISUUTTA tarkastellaan kansalaisuuksittain muun muassa siksi, että rikoksentorjuntatoimia voidaan kohdistaa oikeaan paikkaan, sanoo Helsingin yliopiston kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin (Krimo) suunnittelija Hannu Niemi.

Tieto väkivaltaistavista taustatekijöistä auttaa ongelmien ennaltaehkäisyssä, eikä maahanmuuttajien keskimääräistä korkeampaa rikosalttiutta ole syytä lakaista maton alle.

Niemen näkökulmasta näin ei ole tehtykään. Krimo on käsitellyt aihetta vuosittain julkaistavassa rikostilannekatsauksessaan ja aiheesta on tutkimuksia myös poliisin puolella.

Niemestä väite, että maahanmuuttajien rikollisuudesta ei haluta puhua, on käsittämätön.

– Yleensä kun minulle soitetaan, ei mistään muusta yleensä halutakaan puhua kuin siitä.

– Ei rikoksiin ole syytä suhtautua millään muotoa hyväksyvästi, mutta leimaamisenkaan tielle ei pidä lähteä. Se on minusta aika epä-älyllistä toimintaa. On muistettava, että vain pieni osa väestöstä – niin Suomen kuin kaikkien muidenkin maiden kansalaisista – syyllistyy vakaviin rikoksiin.


On muistettava, että vain pieni osa väestöstä – niin Suomen kuin kaikkien muidenkin maiden kansalaisista – syyllistyy vakaviin rikoksiin.

HISTORIALLISESTA näkökulmasta maahanmuuttajien rikollisuus on kuitenkin melko uusi puheenaihe Suomessa.

Suuremmin siitä alettiin puhua 1990-luvun alussa, kun Suomeen alkoi tulla tavallista suurempia määriä pakolaisia Somaliasta ja maahanmuuttajien määrä alkoi kasvaa.

Ennen tuota Suomen väestöstä oli maahanmuuttajia vain noin puoli prosenttia.

– Vietnamin venepakolaiset tulivat jo 1980-luvulla, mutta heidän kohdallaan ei rikollisuudesta vielä puhuttu, Niemi sanoo.

IS 4. joulukuuta 1991. (KUVA: IS)

Kun maahanmuuttajien rikollisuudesta alettiin puhua 1990-luvun alkuvuosina, huolenaiheena oli etenkin se, mitä Neuvostoliiton hajoaminen tarkoittaisi. Pelättiin, että se toisi Suomeen köyhien virran Neuvostoliitosta ja Baltian maista, ja että itärikollisuus räjähtäisi Suomessa käsiin.

Neuvostomafian, leningradilaisten rikollisliigojen, prostituoitujen, pimeän alkoholin ja huumeiden uumoiltiin siirtyvän Helsingin rahakkaammille kaduille.

– Siitä puhuttiin paljon, mutta uhkakuvista huolimatta siitä ei tullut kovin isoa ongelmaa.

– Inkerinsuomalaisten paluumuutto näkyi rikollisuudessa jonkin verran, kun osa heidän nuoresta väestään ajautui vahvojen huumeiden käyttäjiksi ja syyllistyi ryöstöihin ja varkausrikoksiin. Se jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi ja melko paikalliseksi, lähinnä Helsingin ilmiöksi.

IS kysyi, mitä ajatuksia tilastot ulkomaisten seksuaalirikoksista herättävät ja mitä rikosten ehkäisemiseksi tulisi tehdä. Antti Rinne (sdp), Petteri Orpo (kok), Pekka Haavisto (vihreät), Katri Kulmuni (kesk), Jussi Halla-aho (ps) ja Sampo Terho (sin) vastaavat.

Puolueet esittävät ratkaisunsa ulkomaalaisten seksuaalirikosten ehkäisemiseksi – ”Jos ei noudata sääntöjä, ei ansaitse turvaa”
Seksuaalirikosten rangaistusten koventamisen puolesta puhuu suurin osa puolueista.

IS KYSYI puolueilta, mitä ajatuksia tilastot ulkomaisten seksuaalirikoksista herättävät ja mitä rikosten ehkäisemiseksi tulisi tehdä.

Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan on huolehdittava siitä, että viranomaisilla on tarvittavat resurssit, jotta rikoksiin syyllistyneet ulkomaalaiset voidaan karkottaa Suomesta. (KUVA: Juhani Niiranen / HS)

– Tällaisia rikoksia ei voi eikä pidä ymmärtää. Rikos on aina rikos, riippumatta tekijästä, sanoo sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Se, että jotkin ulkomaalaisten ryhmät ovat seksuaalirikostilastoissa yliedustettuna, on hänen mukaansa ilmiö, jonka syihin on pystyttävä puuttumaan.

Rinteen mukaan olisi pidettävä huolta siitä, että viranomaisilla on mahdollisuus ja tarvittavat resurssit, jotta rikoksiin syyllistyneet ulkomaalaiset voidaan karkottaa Suomesta.

Suomen olisi hänen mukaansa myös tärkeää saada neuvoteltua palautussopimukset eri maiden kanssa, jotta karkotukset eivät törmää palautussopimusten puutteeseen.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo myöntää, että yksi syy ulkomaalaistaustaisten suhteelliselle yliedustukselle seksuaalirikostilastoissa on se, ettei kotouttaminen ole onnistunut.(KUVA: Mikko Stig / Lehtikuva)

KOKOOMUKSEN puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan on tärkeää, että aiheesta puhutaan, ilmiö tunnistetaan ja siihen puututaan.

Etenkin viranomaisten välistä yhteistyötä tarvitaan hänen mukaansa nykyistä enemmän.

Orpo myöntää, että yksi syy ulkomaalaistaustaisten suhteelliselle yliedustukselle tilastoissa on se, ettei kotouttaminen ja maahanmuuttajien integroiminen osaksi yhteiskuntaa ole onnistunut.

Vastaanottokeskuksissa ja kotouttamispalveluissa tapahtuvaa valistusta tulisikin siksi kärkevöittää.

– On oltava kristallinselvää, ettei seksuaalirikoksia Suomeen pyrkiviltä suvaita. Jos ei noudata sääntöjä, ei ansaitse turvaa, Orpo sanoo.

Vihreiden puheenjohtajan Pekka Haaviston mielestä kaiken rikollisuuden kohdalla on tärkeää, ettei syrjintää tai leimaamista kohdisteta ulkopuolisiin henkilöihin. (KUVA: Mesut Turan / Lehtikuva)

MYÖS VIHREIDEN puheenjohtajan Pekka Haaviston mukaan vastaanottokeskuksissa on panostettava enemmän maahan saapuvien laillisuuskasvatukseen.

Samoin perheidenyhdistämistä tulisi hänen mukaansa helpottaa, sillä lähiyhteisön tuoma sosiaalinen kontrolli auttaa nuorten turvapaikanhakijoiden rikosten ehkäisyssä.

Haavisto painottaa, että seksuaalirikokset ovat kaikissa kulttuureissa ja yhteiskunnissa ankarasti kiellettyjä, eikä niitä tulisi siksi selittää kulttuurieroilla.

– Tilanne, jossa hakee Suomesta turvaa, mutta itse syyllistyy täällä vakavan rikollisuuden kautta turvattomuuden lisäämiseen, ei ole mitenkään hyväksyttävä.

Orpo ja Haavisto kuitenkin painottavat, että kaikkia ulkomaalaistaustaisia ei pidä tilastojen vuoksi kuitenkaan leimata.

Keskustan kansanedustajan Katri Kulmunin mukaan maahanmuuttajille on tehtävä selväksi suomalaiset arvot ja lait. (KUVA: Vesa Moilanen / Lehtikuva)

KESKUSTAN varapuheenjohtajan, kansanedustaja Katri Kulmunin mukaan maahanmuuttajille on tehtävä selväksi suomalaiset arvot ja lait.

– Niihin on yksiselitteisesti sitouduttava, jotta voi tuntea itsensä tervetulleeksi yhteiskuntaamme.

Kulmuni muistuttaa, että Suomen seksuaalirikosten rangaistukset ovat huomattavasti lievemmät kuin muissa Pohjoismaissa, ja puoltaakin minimirangaistusten koventamista.

– Se on lainsäätäjältä selkeä viesti tekojen ehdottomasta moitittavuudesta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho näkee maahanmuuton vähentämisen ainoana keinona ulkomaalaisten seksuaalirikollisuuden lisääntymisen välttämisessä. (KUVA: Vesa Moilanen / Lehtikuva)

SEKSUAALIRIKOSTEN rangaistusten koventamisen puolesta puhuikin suurin osa vastaajista.

Eduskunta käsittelee parhaillaan aiheeseen liittyvää esitystä. Hallituksen lakiesitys lähtee siitä, että seksuaalirikosten rangaistusasteikon ylärajaa nostetaan.

Ainakin SDP ja siniset mainitsivat kannattavansa myös minimirangaistuksien koventamista.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei kuitenkaan usko rangaistusten pelotevaikutukseen tai suurempien korvausten määräämiseen.

Hän näkee ainoana ratkaisukeinona maahanmuuton vähentämisen.

– Olisi tärkeää, että kansalaisuuden voi menettää rikosten vuoksi, mutta vielä tärkeämpää olisi vaikeuttaa kansalaisuuden saamista.

Sinisten puheenjohtajan Sampo Terhon mukaan seksuaalirikoksista annettujen tuomioiden pelotevaikutus tulisi olla riittävä. (KUVA: Gustavo Alavedra)
SINISTEN puheenjohtajan Sampo Terhon mukaan sinisten linja on selkeä: kotoudu tai kotiudu.

– Me emme halua emmekä voi tarjota suojaa rikollisille, Terho sanoo.

– Minun oikeustajuuni ei mahdu, että Suomesta muka turvaa hakevat ihmiset vahingoittavat kansalaisiamme ja loukkaavat maamme perusarvoja näin syvästi. Turvan hakijoista syntyykin turvallisuusongelma.

Miika Viljakainen, Päivi Lakka
Ruotsiin kun menee niin se on kuin somalia. Se on hieno paikka. T. Taulukko
 
Liittynyt
03.01.2017
Viestejä
904
"VUONNA 2017 afganistanilaisia ja irakilaisia epäiltiin lukumääräänsä nähden seksuaalirikoksesta 40 kertaa niin usein kuin suomalaisia. Tämä voidaan laskea poliisin ja Tilastokeskuksen tilastoista."



Koko juttu:

Iso selvitys ulkomaalaisten seksuaalirikollisuudesta – määrät, syyt, ratkaisukeinot



Tämän tilastot kertovat seksuaalirikoksista epäiltyjen kansalaisuuksista

02:11 / 02:11

Julkaistu: 15.12. 6:37

RIKOLLISUUS
Ulkomaiden kansalaisista etenkin irakilaiset ja afganistanilaiset ovat seksuaalirikostilastoissa yliedustettuina. Asiantuntijat sanovat, että rikosten taustalla vaikuttavat sota, väkivaltainen kunniakulttuuri ja ikärakenne.
RAISKAUS voi olla rangaistus tottelemattomuudesta, sanoo Irakin naisten yhdistyksen toiminnanjohtaja ja Suomen pakolaisavun ohjaaja Ala Saeed.

Hän epäilee tämänkaltaisen ajatusmaailman olevan osasyy sille, miksi ulkomaalaisista irakilaiset ovat yliedustettuina seksuaalirikostilastoissa.

Saeed selittää, että Irakissa vanhoillisilla klaaneilla on väkivaltainen, ääri-islamista juontuva kunniakulttuuri, jossa mies voi tehdä naiselle melkein mitä hyvänsä – ilman seuraamuksia.

Päinvastoin nainen voi joutua vastuunkantajaksi omasta raiskauksestaan. Saeedin mukaan vanhoillinen perhe voi pitää häpeällisenä sitä, että nainen on antanut tahrata itsensä.



Tästä langetettava rangaistus vaihtelee pieksännästä kunniamurhaan.

– Monet naiset joutuvat raiskatuksi, mutta eivät kerro asiasta edes omalle äidilleen kunniamurhan pelossa, Saeed sanoo.

Saeed korostaa, että irakilaiset eivät tässä suhteessa ole mikään yhtenäinen joukko, eivätkä läheskään kaikki elä tällaisen kunniakulttuurin piirissä.

– Tällaista radikaaliuskonnollisuutta kuitenkin on joillain alueilla.



KESKUSRIKOSPOLIISIN erikoistutkija Tuija Hietaniemi sanoo Saeedin kuvailun kuulostavan tutulta.

Hietaniemi on analysoinut turvapaikanhakijoiden rikollisuutta, ja siinä yhteydessä hän lukee kaikki poliisille käsittelyyn tulevat turvapaikkahakemukset.

– Niissä hakemuksissa on monia kertomuksia siitä, kuinka ihmiset pakenevat omaan klaaniin, sukuun ja avio- tai parisuhteisiin liittyvää väkivaltaa ja seksuaalista väkivaltaa.

Hän kertoo törmänneensä moneen tapaukseen, jossa vaimo ei halua miehensä saavan tietää, että hänet on raiskattu.

– Nainen pelkää sitä, että mies surmaisi hänet, jos saisi kuulla asiasta. Hakemukset otetaankin siksi yleensä puolisoilta erikseen.

VUONNA 2017 afganistanilaisia ja irakilaisia epäiltiin lukumääräänsä nähden seksuaalirikoksesta 40 kertaa niin usein kuin suomalaisia. Tämä voidaan laskea poliisin ja Tilastokeskuksen tilastoista.

Jos tarkastellaan absoluuttisia seksuaalirikosmääriä, rikostilaston kärjessä ovat ulkomaalaisista olleet viime vuosina irakilaiset. Esimerkiksi vuoden 2018 aikana (tammikuu–marraskuu) 157 seksuaalirikoksessa on ollut irakilainen epäilty.

Irakilaiset ovat tällä hetkellä kolmanneksi suurin ulkomaalaisten ryhmä Suomessa. Runsaslukuisempia ovat vain venäläiset ja virolaiset.



Jos grafiikka ei näy oikein, voit katsoa sen tästä.



Jos grafiikka ei näy oikein, voit katsoa sen tästä.

On syytä avata ohessa olevien graafien termien ja lukujen taustoja.

Selkeyden vuoksi seksuaalirikokset esitetään yhtenä luokkana. Se sisältää niin raiskaukset, lasten seksuaaliset hyväksikäytöt kuin jotkin harvinaisemmat rikosnimikkeet eri törkeysasteineen ja yrityksineen. Kysymys on poliisin tietoon tulleista rikoksista, sillä tämänkaltaisessa rikostilastossa se on paras tarjolla oleva tiedon lähde. Kysymys ei siis ole esimerkiksi oikeusistuimien tuomioista.

Toisenlaisilla valinnoilla ja painotuksilla saataisiin toisenlaisia lukuja. Esimerkiksi ikävakiointi pudottaisi kerrointa jonkin verran, sillä Suomessa oleskelevista irakilaisista ja afganistanilaisista suhteettoman suuri osa on nuoria miehiä.

Valinnoista riippumatta keskeinen havainto etenkin irakilaisten ja afganistanilaisten yliedustuksesta seksuaalirikoksissa kuitenkin säilyy.



Jos grafiikka ei näy oikein, voit katsoa sen tästä.

TAUSTALLA vaikuttaa vuoden 2015 turvapaikanhakijakriisi.

Tuosta vuodesta eteenpäin afganistanilaisten ja irakilaisten epäiltyjen määrä on kasvanut rajusti, sillä tuolloin heitä tuli runsaasti turvapaikanhakijoina Suomeen. Esimerkiksi vuonna 2015 Afganistanista oli runsaat 5 200 tulijaa ja Irakista yli 20 000.

Vuoden 2015 pakolaiskriisi toi myös Suomeen runsaasti turvapaikanhakijoita. Kuva Haaparannasta syyskuussa 2015. (KUVA: Ville Honkonen)

Keskusrikospoliisin erikoistutkija Hietaniemi teki tuolloin analyysin suurimpiin turvapaikanhakijakansalaisuuksiin kuuluvien väestöryhmien rikollisuuskehityksestä, ja kävi läpi vuoden 2016 aikana kirjattuja seksuaalirikoksia.

Hietaniemi totesi, että suurelta osin irakilaisten tai afganistanilaisten tekemiksi epäillyt seksuaalirikokset ovat kokonaisuutena samantyyppisiä kuin suomalaistenkin tekemät. Tekijä oli usein uhrille ainakin jonkin verran tuttu ja teoissa käytettiin hyväksi uhrin turvatonta tilaa tai hyväuskoisuutta.

Tyypillisiä tapauksia olivat esimerkiksi ravintolasta palaavaan humalaiseen uhriin kohdistuneet ja ainakin jonkinasteisissa tuttavuussuhteissa tapahtuneet teot.

– Rikoksentekijät käyttävät hyväkseen uhrin harkintakyvyttömyyttä ja turvatonta tilaa, joka usein johtuu päihtymyksestä tai jäämisestä kahden ja muista erilleen tekijän kanssa, KRP:n raportissa todetaan.

Rikosilmoituksista nousi esiin myös se, että tekijät käyttävät hyväkseen nuorten tyttöjen seikkailunhalua ja kiinnostusta tarjoamalla muun muassa tupakkaa ja alkoholia.
Tällaisesta alkuasetelmasta lähteneet tilanteet kehittyivät seksuaalirikokseksi siinä vaiheessa, kun uhri oli liian humalassa vastustaakseen tekoa.

Hietaniemi laski jo tuolloin, että merkittävä osa seksuaalirikokseen johtaneista tuttavuuksista oli alkanut sosiaalisessa mediassa.

– Nyt kun olen seurannut näitä Oulussa esille tulleita seksuaalirikoksia, niin niissä näyttäisi olevan keskeisessä roolissa nimenomaan internet, joka tekee uhrien löytämisen helpoksi, Hietaniemi sanoo.

– Ja siihen pitäisi kiinnittää huomiota eikä vain siihen, että epäillyt ovat ulkomaalaisia.


Kun olen seurannut näitä Oulussa esille tulleita seksuaalirikoksia, niin niissä näyttäisi olevan keskeisessä roolissa nimenomaan internet.

SIIHEN, miksi tiettyjen kansalaisuuksien alttius seksuaalirikoksiin on korkea, ei ole yhtä tyhjentävää selitystä. Vanhoilliseen islamiin juurensa juontava väkivaltainen kunniakulttuuri on yksi syy, muttei ainoa.

Toinen ilmeinen osaselitys löytyy ikärakenteesta. Rikosalttein joukko kaikenlaisessa rikollisuudessa maailmanlaajuisesti ovat nuoret miehet, ja nuorten miesten osuus toisissa maahanmuuttajaryhmissä on suurempi kuin toisissa.

Merkittävä osa seksuaalirikokseen johtaneista tuttavuuksista on saanut alkunsa sosiaalisessa mediassa.(KUVA: Colourbox)

Tilastokeskuksen lukujen perusteella jo ennen vuoden 2015 turvapaikkakriisiä Suomessa asuvista afganistanilaisista ja irakilaisista yli 30 prosenttia oli 15–34-vuotiaita miehiä. Suomalaisten kohdalla vastaava luku oli 12,2 prosenttia.

Silti ikärakennekaan ei yksin selitä näihin kansalaisuusryhmiin liittyvää seksuaalirikollisuutta.

Krp:n raportissa todetaan, että vuonna 2014 tuhatta 15–35-vuotiasta suomalaismiestä kohti kirjattiin 1,6 seksuaalirikosepäilyä, kun taas vastaavan ikäryhmän tuhatta irakilaismiestä kohti epäiltiin noin 22 seksuaalirikosta. Ikärakenne huomioidenkin ero oli siis 14-kertainen.

MYÖS sota on suuri taustavaikuttaja. Hietaniemi sanoo, että rikostilastoissa korostuvat selkeästi väestöryhmät, joiden lähtömaat ovat kaaoksessa.

– Sota-alueella seksuaalirikokset ovat yksi tapa näyttää ylivaltaa. Muutoinkin sotaoloissa tottuu väkivaltaan, ja seksuaalirikollisuus on hyvin lähellä väkivaltarikollisuutta.

Se kuinka sota vaikuttaa yksilöön, ei tietenkään ole aivan yksioikoista. Jotkut traumatisoituvat, osa raaistuu ja väkivaltaistuu.

Useissa tutkimuksissa on kuitenkin todettu, kuinka sotatilaa seuraa rikollisuuden kasvu. Tämä nähtiin Suomessakin sisällissodan 1918 jälkeisellä vuosikymmenellä, jolle ajoittuvat Suomen rikoshistorian verisimmät rauhan vuodet.


Sota-alueella seksuaalirikokset ovat yksi tapa näyttää ylivaltaa.

HELSINGIN yliopiston kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin (Krimo) suunnittelija Hannu Niemi nostaa esille tärkeänä selityksenä maahanmuuttajien ”sosiaalisen kontrollin siteen katkeamisen”.

Tällä Niemi tarkoittaa sitä, että rikosaltteimmat maahanmuuttajat ovat nuoria miehiä, joiden yhteys omaan perheeseen, kuten vanhempiin tai puolisoon, on syystä tai toisesta katkennut. Joko perhettä ei ole tai perhe ei ole lähtenyt mukaan.

Juuri aikuistumisen kynnyksellä, 16–20 ikävuoden tienoilla, rikosalttius kasvaa suuresti.

– Siihen liittyy vanhoista sosiaalisista ympyröistä ja pidäkkeistä irtautuminen. Moni nuori mies menee silloin opiskelemaan tai töihin, mutta niiden osalta, joilla on vähän koulutusta ja heikommat eväät menestyä yhteiskunnassa, vaara syyllistyä rikoksiin nousee suuresti. Niin käy riippumatta siitä, onko kotimainen vai ulkomaalainen nuori.

– Silloin rikosten ennaltaehkäisyssä läheiset ovat tehokkaampia kuin poliisi, sanoo Niemi.

Erikoistutkija Hietaniemi huomauttaa, että vaikka läheisten hillitsevä vaikutus pitää varmasti paikkansa, ei kuitenkaan pidä unohtaa sitäkään, että perheen sisällä voidaan myös viljellä kunniaväkivaltaa.

KRIMINOLOGILLE maahanmuuttajanuorten keskimääräistä korkeampi rikosalttius kuitenkaan ei tule varsinaisesti yllätyksenä.

– Jos ajatellaan lähtötilannetta, että ihminen repäistään omista oloistaan vieraisiin olosuhteisiin, jossa hän ei pärjää, ei osaa kieltä eikä saa töitä. Ollaan jouten ja tekemisissä enimmäkseen muiden turvapaikanhakijamiesten kanssa, joiden kanssa on aikaa pohtia, mitä päivän mittaan tekisi, kuvailee Niemi.

– Helposti ymmärtää, mitä siitä seuraa. Sellaisissa oloissa alttius rikoksille on suuri kansallisuudesta riippumatta.

Maahanmuuttajien rikollisuudesta puhuttiin laajasti myös 1990-luvun alussa. Kuvassa IS:n lehtileikkeitä 22. elokuuta 1990, 14. joulukuuta 1990, 8. tammikuuta 1991 ja 15. toukokuuta 1992. (KUVA: IS)

”Leimaamisen tielle ei pidä lähteä”
Maahanmuuttajien rikollisuus nousi puheenaiheeksi 1990-luvun alussa, kun ensimmäiset somalit tulivat Suomeen ja itärikollisuuden pelättiin räjähtävän käsiin.

RIKOLLISUUTTA tarkastellaan kansalaisuuksittain muun muassa siksi, että rikoksentorjuntatoimia voidaan kohdistaa oikeaan paikkaan, sanoo Helsingin yliopiston kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin (Krimo) suunnittelija Hannu Niemi.

Tieto väkivaltaistavista taustatekijöistä auttaa ongelmien ennaltaehkäisyssä, eikä maahanmuuttajien keskimääräistä korkeampaa rikosalttiutta ole syytä lakaista maton alle.

Niemen näkökulmasta näin ei ole tehtykään. Krimo on käsitellyt aihetta vuosittain julkaistavassa rikostilannekatsauksessaan ja aiheesta on tutkimuksia myös poliisin puolella.

Niemestä väite, että maahanmuuttajien rikollisuudesta ei haluta puhua, on käsittämätön.

– Yleensä kun minulle soitetaan, ei mistään muusta yleensä halutakaan puhua kuin siitä.

– Ei rikoksiin ole syytä suhtautua millään muotoa hyväksyvästi, mutta leimaamisenkaan tielle ei pidä lähteä. Se on minusta aika epä-älyllistä toimintaa. On muistettava, että vain pieni osa väestöstä – niin Suomen kuin kaikkien muidenkin maiden kansalaisista – syyllistyy vakaviin rikoksiin.


On muistettava, että vain pieni osa väestöstä – niin Suomen kuin kaikkien muidenkin maiden kansalaisista – syyllistyy vakaviin rikoksiin.

HISTORIALLISESTA näkökulmasta maahanmuuttajien rikollisuus on kuitenkin melko uusi puheenaihe Suomessa.

Suuremmin siitä alettiin puhua 1990-luvun alussa, kun Suomeen alkoi tulla tavallista suurempia määriä pakolaisia Somaliasta ja maahanmuuttajien määrä alkoi kasvaa.

Ennen tuota Suomen väestöstä oli maahanmuuttajia vain noin puoli prosenttia.

– Vietnamin venepakolaiset tulivat jo 1980-luvulla, mutta heidän kohdallaan ei rikollisuudesta vielä puhuttu, Niemi sanoo.

IS 4. joulukuuta 1991. (KUVA: IS)

Kun maahanmuuttajien rikollisuudesta alettiin puhua 1990-luvun alkuvuosina, huolenaiheena oli etenkin se, mitä Neuvostoliiton hajoaminen tarkoittaisi. Pelättiin, että se toisi Suomeen köyhien virran Neuvostoliitosta ja Baltian maista, ja että itärikollisuus räjähtäisi Suomessa käsiin.

Neuvostomafian, leningradilaisten rikollisliigojen, prostituoitujen, pimeän alkoholin ja huumeiden uumoiltiin siirtyvän Helsingin rahakkaammille kaduille.

– Siitä puhuttiin paljon, mutta uhkakuvista huolimatta siitä ei tullut kovin isoa ongelmaa.

– Inkerinsuomalaisten paluumuutto näkyi rikollisuudessa jonkin verran, kun osa heidän nuoresta väestään ajautui vahvojen huumeiden käyttäjiksi ja syyllistyi ryöstöihin ja varkausrikoksiin. Se jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi ja melko paikalliseksi, lähinnä Helsingin ilmiöksi.

IS kysyi, mitä ajatuksia tilastot ulkomaisten seksuaalirikoksista herättävät ja mitä rikosten ehkäisemiseksi tulisi tehdä. Antti Rinne (sdp), Petteri Orpo (kok), Pekka Haavisto (vihreät), Katri Kulmuni (kesk), Jussi Halla-aho (ps) ja Sampo Terho (sin) vastaavat.

Puolueet esittävät ratkaisunsa ulkomaalaisten seksuaalirikosten ehkäisemiseksi – ”Jos ei noudata sääntöjä, ei ansaitse turvaa”
Seksuaalirikosten rangaistusten koventamisen puolesta puhuu suurin osa puolueista.

IS KYSYI puolueilta, mitä ajatuksia tilastot ulkomaisten seksuaalirikoksista herättävät ja mitä rikosten ehkäisemiseksi tulisi tehdä.

Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan on huolehdittava siitä, että viranomaisilla on tarvittavat resurssit, jotta rikoksiin syyllistyneet ulkomaalaiset voidaan karkottaa Suomesta. (KUVA: Juhani Niiranen / HS)

– Tällaisia rikoksia ei voi eikä pidä ymmärtää. Rikos on aina rikos, riippumatta tekijästä, sanoo sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Se, että jotkin ulkomaalaisten ryhmät ovat seksuaalirikostilastoissa yliedustettuna, on hänen mukaansa ilmiö, jonka syihin on pystyttävä puuttumaan.

Rinteen mukaan olisi pidettävä huolta siitä, että viranomaisilla on mahdollisuus ja tarvittavat resurssit, jotta rikoksiin syyllistyneet ulkomaalaiset voidaan karkottaa Suomesta.

Suomen olisi hänen mukaansa myös tärkeää saada neuvoteltua palautussopimukset eri maiden kanssa, jotta karkotukset eivät törmää palautussopimusten puutteeseen.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo myöntää, että yksi syy ulkomaalaistaustaisten suhteelliselle yliedustukselle seksuaalirikostilastoissa on se, ettei kotouttaminen ole onnistunut.(KUVA: Mikko Stig / Lehtikuva)

KOKOOMUKSEN puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan on tärkeää, että aiheesta puhutaan, ilmiö tunnistetaan ja siihen puututaan.

Etenkin viranomaisten välistä yhteistyötä tarvitaan hänen mukaansa nykyistä enemmän.

Orpo myöntää, että yksi syy ulkomaalaistaustaisten suhteelliselle yliedustukselle tilastoissa on se, ettei kotouttaminen ja maahanmuuttajien integroiminen osaksi yhteiskuntaa ole onnistunut.

Vastaanottokeskuksissa ja kotouttamispalveluissa tapahtuvaa valistusta tulisikin siksi kärkevöittää.

– On oltava kristallinselvää, ettei seksuaalirikoksia Suomeen pyrkiviltä suvaita. Jos ei noudata sääntöjä, ei ansaitse turvaa, Orpo sanoo.

Vihreiden puheenjohtajan Pekka Haaviston mielestä kaiken rikollisuuden kohdalla on tärkeää, ettei syrjintää tai leimaamista kohdisteta ulkopuolisiin henkilöihin. (KUVA: Mesut Turan / Lehtikuva)

MYÖS VIHREIDEN puheenjohtajan Pekka Haaviston mukaan vastaanottokeskuksissa on panostettava enemmän maahan saapuvien laillisuuskasvatukseen.

Samoin perheidenyhdistämistä tulisi hänen mukaansa helpottaa, sillä lähiyhteisön tuoma sosiaalinen kontrolli auttaa nuorten turvapaikanhakijoiden rikosten ehkäisyssä.

Haavisto painottaa, että seksuaalirikokset ovat kaikissa kulttuureissa ja yhteiskunnissa ankarasti kiellettyjä, eikä niitä tulisi siksi selittää kulttuurieroilla.

– Tilanne, jossa hakee Suomesta turvaa, mutta itse syyllistyy täällä vakavan rikollisuuden kautta turvattomuuden lisäämiseen, ei ole mitenkään hyväksyttävä.

Orpo ja Haavisto kuitenkin painottavat, että kaikkia ulkomaalaistaustaisia ei pidä tilastojen vuoksi kuitenkaan leimata.

Keskustan kansanedustajan Katri Kulmunin mukaan maahanmuuttajille on tehtävä selväksi suomalaiset arvot ja lait. (KUVA: Vesa Moilanen / Lehtikuva)

KESKUSTAN varapuheenjohtajan, kansanedustaja Katri Kulmunin mukaan maahanmuuttajille on tehtävä selväksi suomalaiset arvot ja lait.

– Niihin on yksiselitteisesti sitouduttava, jotta voi tuntea itsensä tervetulleeksi yhteiskuntaamme.

Kulmuni muistuttaa, että Suomen seksuaalirikosten rangaistukset ovat huomattavasti lievemmät kuin muissa Pohjoismaissa, ja puoltaakin minimirangaistusten koventamista.

– Se on lainsäätäjältä selkeä viesti tekojen ehdottomasta moitittavuudesta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho näkee maahanmuuton vähentämisen ainoana keinona ulkomaalaisten seksuaalirikollisuuden lisääntymisen välttämisessä. (KUVA: Vesa Moilanen / Lehtikuva)

SEKSUAALIRIKOSTEN rangaistusten koventamisen puolesta puhuikin suurin osa vastaajista.

Eduskunta käsittelee parhaillaan aiheeseen liittyvää esitystä. Hallituksen lakiesitys lähtee siitä, että seksuaalirikosten rangaistusasteikon ylärajaa nostetaan.

Ainakin SDP ja siniset mainitsivat kannattavansa myös minimirangaistuksien koventamista.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei kuitenkaan usko rangaistusten pelotevaikutukseen tai suurempien korvausten määräämiseen.

Hän näkee ainoana ratkaisukeinona maahanmuuton vähentämisen.

– Olisi tärkeää, että kansalaisuuden voi menettää rikosten vuoksi, mutta vielä tärkeämpää olisi vaikeuttaa kansalaisuuden saamista.

Sinisten puheenjohtajan Sampo Terhon mukaan seksuaalirikoksista annettujen tuomioiden pelotevaikutus tulisi olla riittävä. (KUVA: Gustavo Alavedra)
SINISTEN puheenjohtajan Sampo Terhon mukaan sinisten linja on selkeä: kotoudu tai kotiudu.

– Me emme halua emmekä voi tarjota suojaa rikollisille, Terho sanoo.

– Minun oikeustajuuni ei mahdu, että Suomesta muka turvaa hakevat ihmiset vahingoittavat kansalaisiamme ja loukkaavat maamme perusarvoja näin syvästi. Turvan hakijoista syntyykin turvallisuusongelma.

Miika Viljakainen, Päivi Lakka

"Kaikki kulttuurit ja ihmiset samanlaisia..."

Tämäkin tilasto kertoo miten asia oikeasti on.
 
Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
839
"VUONNA 2017 afganistanilaisia ja irakilaisia epäiltiin lukumääräänsä nähden seksuaalirikoksesta 40 kertaa niin usein kuin suomalaisia. Tämä voidaan laskea poliisin ja Tilastokeskuksen tilastoista."
Mikäli olen ymmärtänyt valtamedioita oikein, on kuitenkin syytä muistaa, että vain pieni osa kantasuomalaisten tekemistä seksuaalirikoksista paljastuu viranomaisille.
 
Liittynyt
02.11.2016
Viestejä
961
Ja näille migri jakaa kansalaisuuksia lähes liukuhihnalta Tilastot — Maahanmuuttovirasto
Ei pakolaisuuden tarkoitus ole jäädä tänne asumaan vaan mennä takaisin kotiin niin pian kuin mahdollista.
90-luvun alussa ensimmäisten somalien piti olla täällä sen aikaa että tilanne rauhoittuu ja mennä sitten takaisin. Näin meille asia myytiin. Sama kusetus jatkunut kohta 30 vuotta. Kuka ja ketkä tästä ovat vastuussa?
 
Liittynyt
27.09.2017
Viestejä
4
Mihinkähän kohtaan tuota Routerin aiemmin laittamaa tilastoa menisi Perussuomalaiset puolueena?
 
Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
839
Eilinen Perjantai-keskusteluohjelma herätti paljon kysymyksiä. Ohjelma ei sinällään käsitellyt maahanmuuttajien tekemiä seksuaalirikoksia, mutta aihetta toki sivuttiin. Ohjelmassa esitellyt henkilöt olivat erittäinkin sympaattisia, ja sallisin oikein mielelläni heidän asettuvan Suomeen. Syyrialaisopettajan kohdalla voisi ajatella hänen asettuvan Suomeen jopa työperäisenä maahanmuuttajana, vaikka hän olikin saapunut maahan pakolaisena.

Suomessa on suuret määrät kielteisen päätöksen saaneita irakilais- ja afghaanitaustaisia turvapaikanhakijoita, jotka saapuivat maahan pari, kolme vuotta sitten. Palautukset eivät ole kaikkien kohdalla edes mahdollisia, ja pakkopalautukset ovat kalliita toteuttaa. Olisiko yksi mahdollisuus se, että annettaisiin tämän joukon kuitenkin jäädä Suomeen, jonka jälkeen heitä pyrittäisiin tehostetusti kotouttamaan? Samalla tehtäisiin kuitenkin kaikille selväksi, että jatkossa Suomi ylläpitäisi Euroopan tiukinta turvapaikkapolitiikkaa, eli kertakaikkiaan niin tiukkaa, kuin esim. ihmisoikeussopimusten mukaan on vain mahdollista pitää.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 256
Eilinen Perjantai-keskusteluohjelma herätti paljon kysymyksiä. Ohjelma ei sinällään käsitellyt maahanmuuttajien tekemiä seksuaalirikoksia, mutta aihetta toki sivuttiin. Ohjelmassa esitellyt henkilöt olivat erittäinkin sympaattisia, ja sallisin oikein mielelläni heidän asettuvan Suomeen. Syyrialaisopettajan kohdalla voisi ajatella hänen asettuvan Suomeen jopa työperäisenä maahanmuuttajana, vaikka hän olikin saapunut maahan pakolaisena.

Suomessa on suuret määrät kielteisen päätöksen saaneita irakilais- ja afghaanitaustaisia turvapaikanhakijoita, jotka saapuivat maahan pari, kolme vuotta sitten. Palautukset eivät ole kaikkien kohdalla edes mahdollisia, ja pakkopalautukset ovat kalliita toteuttaa. Olisiko yksi mahdollisuus se, että annettaisiin tämän joukon kuitenkin jäädä Suomeen, jonka jälkeen heitä pyrittäisiin tehostetusti kotouttamaan? Samalla tehtäisiin kuitenkin kaikille selväksi, että jatkossa Suomi ylläpitäisi Euroopan tiukinta turvapaikkapolitiikkaa, eli kertakaikkiaan niin tiukkaa, kuin esim. ihmisoikeussopimusten mukaan on vain mahdollista pitää.
jos laitetaan se kotouttamiskestus tornion rajalle (edit: tai ahvenanmaalle) ja päästetään kaupunkeihin hyvin harkitusti (elintasopakolainen ei ole turvapaikkaa tarvitseva pakolainen)
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
03.01.2017
Viestejä
904
olisiko yksi mahdollisuus se, että annettaisiin tämän joukon kuitenkin jäädä Suomeen, jonka jälkeen heitä pyrittäisiin tehostetusti kotouttamaan?
Mitä tämä tehostettu kotiuttaminen tarkoittaisi, lisää rahaa, discoja ja valtio maksaa niin ei ole keneltäkään pois? Eiköhän tämän "porukan"kotiuttaminen ole yritetty jokaisessa euroopan maassa tuloksetta, itse en keksi mitä voitaisiin tehdä toisin kun kaikki Euroopan maat ovat epäonnistuneet.

E:voitaisiinko pikkuhiljaa alkaa tulemaan siihen johtopäätökseen, että aihiot ovat virheellisiä, eivät muokkaajat.
 
Viimeksi muokattu:

Aihio Sekasorto

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 264
Samalla tehtäisiin kuitenkin kaikille selväksi, että jatkossa Suomi ylläpitäisi Euroopan tiukinta turvapaikkapolitiikkaa, eli kertakaikkiaan niin tiukkaa, kuin esim. ihmisoikeussopimusten mukaan on vain mahdollista pitää.
Tai sitten allekirjoittaa niin GCM:n kuin muutkin tulevat vastaavat synttärisetit ja jatkaa bisnestä kuten tähänkin asti.

Pakkopalautukset ovat ehkä kalliita, mutta isossa mittakaavassa edullisin mahdollinen ratkaisu. Niin taloudellisesti kuin muutenkin. Vaikka joka ainoa laiton palautettaisiin lähettäjälle.
 
Liittynyt
29.03.2017
Viestejä
940
Onko jollain muuten faktaa siitä, että kieltääkö islamin uskonto masturboimisen?
Tuo jo tavallaan selittäisi paljon.
Eihän ne lähteet missään piilossa ole. Syntiä ja haramia se runkkaus on totta kai. Orjien ja sotasaaliiden paneminen on tietenkin synnitöntä.


Ruling on masturbation and how to cure the problem - Islam Question & Answer

Praise be to Allaah. Masturbation (for both men and women) is haraam (forbidden) in Islam based on the following evidence: First from the Quraan: Imam Shafii stated that masturbation is forbidden based on the following verses from the Quraan (interpretation of the meaning): "And those who guard their chastity (i.e. private parts, from illegal sexual acts). Except from their wives or (the captives and slaves) that their right hands possess, - for them, they are free from blame. But whoever seeks beyond that, then those are the transgressors.


Aivan kuten muidenkin. Se muslimivaimo luultavasti tekee ilmoituksen jopa harvemmin kuin kantiksen vaimo.
Miksipä edes tehdä ilmoitus jostain, joka ei ole omien lakien mukaan rikos.. Eikä vääräuskoinen voi muutenkaan korjata kuningaskansan vääryyksiä.
 
Liittynyt
17.06.2018
Viestejä
9 023
Kohta varmaan tulee kommettia joiltakin että "suurin osa raiskauksista tapahtuu Suomessa kotona neljän seinän sisällä kantasuomalaisten toimesta, ne eivät vain tule ilmi"

Tuolla samalla logiikalla voi sanoa että varmaan noita ulkomaalaistenkin raiskauksia on paljon enemmän mitkä eivät tule ilmi.
Tuon luin rasmuksen ryhmästä. Syyttivät yhtä peitetystä rasismista kun yritti sanoa että ulkomaalaisten osalta on peiteltyjä raiskauksia samoin.

Muuten uutisesta, 15–35-vuotiasta irakilaismiehistä joka viideskymmenes on ollut epäiltynä. Se on huomattavan paljon enemmän kuin vastaavan ikäiset suomalaismiehet (1:700). Itseni yllätti tuossa että somalit ja ruotsalaiset ovat tasoissa.
 
Liittynyt
18.11.2016
Viestejä
1 609
Olis kyllä mielenkiintoista kuulla, että mikä tuon ruotsalaisten lähes kymmenkertaisen yliedustuksen takana on...
No eiköhän se ole aika selvää että ne on varmaan somaleja ja muita uusruotsalaisia/ulkomaalaisia oikeasti, siksi tuossa tilastossa ruotsalaisilla ja somaleilla on saman verran raiskauksia. Tuskin tavallisilla kantaruotsalaisilla olisi noin korkea raiskausmäärä.

Ruotsi on harrastanut väestönvaihtoa pitkään, joten siellä on paljon ulkomaalaisia, joten usein ruotsalainen nykyään tarkoittaa somalia, irakilaista, afgania jne. Tuossa tilastossa ei ole etnisyyttä, ainoastaan kansalaisuus. Ruotsistahan ne taisi muuten tulla ne jotain 30000 turvapaikanhakijaa 2015, ja ehkä niillä oli ruotsin kansalaisuus?
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.06.2018
Viestejä
9 023
Suomessa on suuret määrät kielteisen päätöksen saaneita irakilais- ja afghaanitaustaisia turvapaikanhakijoita, jotka saapuivat maahan pari, kolme vuotta sitten. Palautukset eivät ole kaikkien kohdalla edes mahdollisia, ja pakkopalautukset ovat kalliita toteuttaa. Olisiko yksi mahdollisuus se, että annettaisiin tämän joukon kuitenkin jäädä Suomeen, jonka jälkeen heitä pyrittäisiin tehostetusti kotouttamaan?
Mitä vaihtoehtoja meillä on? Itse seuraisin heitä tiukemmin, mutta tämä herättäisi varmasti suurta vastustusta.

Naisiin kannattaa panostaa, saada heidät tajuamaan millaisia oikeuksia heillä on suomalaisessa yhteiskunnassa. Yksinäisiä miehiä ei kannattaisi juurikaan ottaa vastaan, varsinkaan tuosta riskiryhmästä (ikä ja tausta).
 
Liittynyt
18.05.2017
Viestejä
21 331
No joo, eipä tuo kokonaisluku nyt oikeastaan kovin suuri olekaan jos miettii, että Ruotsin kansalaisia asuu täällä joku 7000. Puolet tuosta varmaan selittyy jo sillä yhdellä ruotsinlaivan joukkokeissillä.
 

neko

ᓚᘏᗢ
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
3 751
Eilinen Perjantai-keskusteluohjelma herätti paljon kysymyksiä. Ohjelma ei sinällään käsitellyt maahanmuuttajien tekemiä seksuaalirikoksia, mutta aihetta toki sivuttiin. Ohjelmassa esitellyt henkilöt olivat erittäinkin sympaattisia, ja sallisin oikein mielelläni heidän asettuvan Suomeen. Syyrialaisopettajan kohdalla voisi ajatella hänen asettuvan Suomeen jopa työperäisenä maahanmuuttajana, vaikka hän olikin saapunut maahan pakolaisena.
Ihmettelen vain sitä, että miksi hänen tulee toimia arabian opettajana? Eikö sitä opi siellä kotona ihan jo siksi, että sitä siellä luultavasti puhutaan? Opettelisivat suomea, niin se työelämään sujahtaminen voisi olla helpompaa.

Ja ennen kuin ylläpito huomauttaa, niin minulla on näitä naapureina, niin kuulen mitä älämölö-kieltä he keskenään puhuvat. Naapurin perheessä nuori tyttö ilmeisesti ainoa, jota suomi kiinnostaa jonkun verran.

PS. Torstain A-talk (shit) oli kyllä vuosisadan rimanalitus, minun mielestäni siis (toivottavasti ei pahoita kenenkään mieltä). Varsinainen taidonnäyte miten vältellä syytä tunnin ajan. Ja onnistuttiin siinä unealiaassa tunnissa kyllä, toimittaja joutui ressukka keksimään ties mitä kysymyksiä ajan tikittäessä hitaasti, ja kun ei voinut kuitenkaan kysyä niitä kysymyksiä, joita tällaiset natsirasistit odottivat.:facepalm:

 
Liittynyt
02.11.2016
Viestejä
961
Mitä vaihtoehtoja meillä on? Itse seuraisin heitä tiukemmin, mutta tämä herättäisi varmasti suurta vastustusta.

Naisiin kannattaa panostaa, saada heidät tajuamaan millaisia oikeuksia heillä on suomalaisessa yhteiskunnassa. Yksinäisiä miehiä ei kannattaisi juurikaan ottaa vastaan, varsinkaan tuosta riskiryhmästä (ikä ja tausta).
Jos alettaisiin noudattamaan Dublin-sopimusta ja palautettaisiin ne Ruotsiin? Ruotsi voisi tehdä niillä miten parhaaksi näkee. Pistetään samaan Haaparannan junaan mihin Ruotsi ne laittoi 2015 - 2017?
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.06.2018
Viestejä
9 023
Jos alettaisiin noudattamaan Dublin-sopimusta ja palautettaisiin ne Ruotsiin? Ruotsi voisi tehdä niillä miten parhaaksi näkee. Pistetään samaan Haaparannan junaan mihin Ruotsi ne laittoi 2015?
Jos Ruotsi suostuu ottamaan vastaan niin ei ole ongelmaa.
 
Liittynyt
18.12.2017
Viestejä
190
"VUONNA 2017 afganistanilaisia ja irakilaisia epäiltiin lukumääräänsä nähden seksuaalirikoksesta 40 kertaa niin usein kuin suomalaisia. Tämä voidaan laskea poliisin ja Tilastokeskuksen tilastoista."



Koko juttu:

Iso selvitys ulkomaalaisten seksuaalirikollisuudesta – määrät, syyt, ratkaisukeinot



Tämän tilastot kertovat seksuaalirikoksista epäiltyjen kansalaisuuksista

02:11 / 02:11

Julkaistu: 15.12. 6:37

RIKOLLISUUS
Ulkomaiden kansalaisista etenkin irakilaiset ja afganistanilaiset ovat seksuaalirikostilastoissa yliedustettuina. Asiantuntijat sanovat, että rikosten taustalla vaikuttavat sota, väkivaltainen kunniakulttuuri ja ikärakenne.
RAISKAUS voi olla rangaistus tottelemattomuudesta, sanoo Irakin naisten yhdistyksen toiminnanjohtaja ja Suomen pakolaisavun ohjaaja Ala Saeed.

Hän epäilee tämänkaltaisen ajatusmaailman olevan osasyy sille, miksi ulkomaalaisista irakilaiset ovat yliedustettuina seksuaalirikostilastoissa.

Saeed selittää, että Irakissa vanhoillisilla klaaneilla on väkivaltainen, ääri-islamista juontuva kunniakulttuuri, jossa mies voi tehdä naiselle melkein mitä hyvänsä – ilman seuraamuksia.

Päinvastoin nainen voi joutua vastuunkantajaksi omasta raiskauksestaan. Saeedin mukaan vanhoillinen perhe voi pitää häpeällisenä sitä, että nainen on antanut tahrata itsensä.



Tästä langetettava rangaistus vaihtelee pieksännästä kunniamurhaan.

– Monet naiset joutuvat raiskatuksi, mutta eivät kerro asiasta edes omalle äidilleen kunniamurhan pelossa, Saeed sanoo.

Saeed korostaa, että irakilaiset eivät tässä suhteessa ole mikään yhtenäinen joukko, eivätkä läheskään kaikki elä tällaisen kunniakulttuurin piirissä.

– Tällaista radikaaliuskonnollisuutta kuitenkin on joillain alueilla.



KESKUSRIKOSPOLIISIN erikoistutkija Tuija Hietaniemi sanoo Saeedin kuvailun kuulostavan tutulta.

Hietaniemi on analysoinut turvapaikanhakijoiden rikollisuutta, ja siinä yhteydessä hän lukee kaikki poliisille käsittelyyn tulevat turvapaikkahakemukset.

– Niissä hakemuksissa on monia kertomuksia siitä, kuinka ihmiset pakenevat omaan klaaniin, sukuun ja avio- tai parisuhteisiin liittyvää väkivaltaa ja seksuaalista väkivaltaa.

Hän kertoo törmänneensä moneen tapaukseen, jossa vaimo ei halua miehensä saavan tietää, että hänet on raiskattu.

– Nainen pelkää sitä, että mies surmaisi hänet, jos saisi kuulla asiasta. Hakemukset otetaankin siksi yleensä puolisoilta erikseen.

VUONNA 2017 afganistanilaisia ja irakilaisia epäiltiin lukumääräänsä nähden seksuaalirikoksesta 40 kertaa niin usein kuin suomalaisia. Tämä voidaan laskea poliisin ja Tilastokeskuksen tilastoista.

Jos tarkastellaan absoluuttisia seksuaalirikosmääriä, rikostilaston kärjessä ovat ulkomaalaisista olleet viime vuosina irakilaiset. Esimerkiksi vuoden 2018 aikana (tammikuu–marraskuu) 157 seksuaalirikoksessa on ollut irakilainen epäilty.

Irakilaiset ovat tällä hetkellä kolmanneksi suurin ulkomaalaisten ryhmä Suomessa. Runsaslukuisempia ovat vain venäläiset ja virolaiset.



Jos grafiikka ei näy oikein, voit katsoa sen tästä.



Jos grafiikka ei näy oikein, voit katsoa sen tästä.

On syytä avata ohessa olevien graafien termien ja lukujen taustoja.

Selkeyden vuoksi seksuaalirikokset esitetään yhtenä luokkana. Se sisältää niin raiskaukset, lasten seksuaaliset hyväksikäytöt kuin jotkin harvinaisemmat rikosnimikkeet eri törkeysasteineen ja yrityksineen. Kysymys on poliisin tietoon tulleista rikoksista, sillä tämänkaltaisessa rikostilastossa se on paras tarjolla oleva tiedon lähde. Kysymys ei siis ole esimerkiksi oikeusistuimien tuomioista.

Toisenlaisilla valinnoilla ja painotuksilla saataisiin toisenlaisia lukuja. Esimerkiksi ikävakiointi pudottaisi kerrointa jonkin verran, sillä Suomessa oleskelevista irakilaisista ja afganistanilaisista suhteettoman suuri osa on nuoria miehiä.

Valinnoista riippumatta keskeinen havainto etenkin irakilaisten ja afganistanilaisten yliedustuksesta seksuaalirikoksissa kuitenkin säilyy.



Jos grafiikka ei näy oikein, voit katsoa sen tästä.

TAUSTALLA vaikuttaa vuoden 2015 turvapaikanhakijakriisi.

Tuosta vuodesta eteenpäin afganistanilaisten ja irakilaisten epäiltyjen määrä on kasvanut rajusti, sillä tuolloin heitä tuli runsaasti turvapaikanhakijoina Suomeen. Esimerkiksi vuonna 2015 Afganistanista oli runsaat 5 200 tulijaa ja Irakista yli 20 000.

Vuoden 2015 pakolaiskriisi toi myös Suomeen runsaasti turvapaikanhakijoita. Kuva Haaparannasta syyskuussa 2015. (KUVA: Ville Honkonen)

Keskusrikospoliisin erikoistutkija Hietaniemi teki tuolloin analyysin suurimpiin turvapaikanhakijakansalaisuuksiin kuuluvien väestöryhmien rikollisuuskehityksestä, ja kävi läpi vuoden 2016 aikana kirjattuja seksuaalirikoksia.

Hietaniemi totesi, että suurelta osin irakilaisten tai afganistanilaisten tekemiksi epäillyt seksuaalirikokset ovat kokonaisuutena samantyyppisiä kuin suomalaistenkin tekemät. Tekijä oli usein uhrille ainakin jonkin verran tuttu ja teoissa käytettiin hyväksi uhrin turvatonta tilaa tai hyväuskoisuutta.

Tyypillisiä tapauksia olivat esimerkiksi ravintolasta palaavaan humalaiseen uhriin kohdistuneet ja ainakin jonkinasteisissa tuttavuussuhteissa tapahtuneet teot.

– Rikoksentekijät käyttävät hyväkseen uhrin harkintakyvyttömyyttä ja turvatonta tilaa, joka usein johtuu päihtymyksestä tai jäämisestä kahden ja muista erilleen tekijän kanssa, KRP:n raportissa todetaan.

Rikosilmoituksista nousi esiin myös se, että tekijät käyttävät hyväkseen nuorten tyttöjen seikkailunhalua ja kiinnostusta tarjoamalla muun muassa tupakkaa ja alkoholia.
Tällaisesta alkuasetelmasta lähteneet tilanteet kehittyivät seksuaalirikokseksi siinä vaiheessa, kun uhri oli liian humalassa vastustaakseen tekoa.

Hietaniemi laski jo tuolloin, että merkittävä osa seksuaalirikokseen johtaneista tuttavuuksista oli alkanut sosiaalisessa mediassa.

– Nyt kun olen seurannut näitä Oulussa esille tulleita seksuaalirikoksia, niin niissä näyttäisi olevan keskeisessä roolissa nimenomaan internet, joka tekee uhrien löytämisen helpoksi, Hietaniemi sanoo.

– Ja siihen pitäisi kiinnittää huomiota eikä vain siihen, että epäillyt ovat ulkomaalaisia.


Kun olen seurannut näitä Oulussa esille tulleita seksuaalirikoksia, niin niissä näyttäisi olevan keskeisessä roolissa nimenomaan internet.

SIIHEN, miksi tiettyjen kansalaisuuksien alttius seksuaalirikoksiin on korkea, ei ole yhtä tyhjentävää selitystä. Vanhoilliseen islamiin juurensa juontava väkivaltainen kunniakulttuuri on yksi syy, muttei ainoa.

Toinen ilmeinen osaselitys löytyy ikärakenteesta. Rikosalttein joukko kaikenlaisessa rikollisuudessa maailmanlaajuisesti ovat nuoret miehet, ja nuorten miesten osuus toisissa maahanmuuttajaryhmissä on suurempi kuin toisissa.

Merkittävä osa seksuaalirikokseen johtaneista tuttavuuksista on saanut alkunsa sosiaalisessa mediassa.(KUVA: Colourbox)

Tilastokeskuksen lukujen perusteella jo ennen vuoden 2015 turvapaikkakriisiä Suomessa asuvista afganistanilaisista ja irakilaisista yli 30 prosenttia oli 15–34-vuotiaita miehiä. Suomalaisten kohdalla vastaava luku oli 12,2 prosenttia.

Silti ikärakennekaan ei yksin selitä näihin kansalaisuusryhmiin liittyvää seksuaalirikollisuutta.

Krp:n raportissa todetaan, että vuonna 2014 tuhatta 15–35-vuotiasta suomalaismiestä kohti kirjattiin 1,6 seksuaalirikosepäilyä, kun taas vastaavan ikäryhmän tuhatta irakilaismiestä kohti epäiltiin noin 22 seksuaalirikosta. Ikärakenne huomioidenkin ero oli siis 14-kertainen.

MYÖS sota on suuri taustavaikuttaja. Hietaniemi sanoo, että rikostilastoissa korostuvat selkeästi väestöryhmät, joiden lähtömaat ovat kaaoksessa.

– Sota-alueella seksuaalirikokset ovat yksi tapa näyttää ylivaltaa. Muutoinkin sotaoloissa tottuu väkivaltaan, ja seksuaalirikollisuus on hyvin lähellä väkivaltarikollisuutta.

Se kuinka sota vaikuttaa yksilöön, ei tietenkään ole aivan yksioikoista. Jotkut traumatisoituvat, osa raaistuu ja väkivaltaistuu.

Useissa tutkimuksissa on kuitenkin todettu, kuinka sotatilaa seuraa rikollisuuden kasvu. Tämä nähtiin Suomessakin sisällissodan 1918 jälkeisellä vuosikymmenellä, jolle ajoittuvat Suomen rikoshistorian verisimmät rauhan vuodet.


Sota-alueella seksuaalirikokset ovat yksi tapa näyttää ylivaltaa.

HELSINGIN yliopiston kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin (Krimo) suunnittelija Hannu Niemi nostaa esille tärkeänä selityksenä maahanmuuttajien ”sosiaalisen kontrollin siteen katkeamisen”.

Tällä Niemi tarkoittaa sitä, että rikosaltteimmat maahanmuuttajat ovat nuoria miehiä, joiden yhteys omaan perheeseen, kuten vanhempiin tai puolisoon, on syystä tai toisesta katkennut. Joko perhettä ei ole tai perhe ei ole lähtenyt mukaan.

Juuri aikuistumisen kynnyksellä, 16–20 ikävuoden tienoilla, rikosalttius kasvaa suuresti.

– Siihen liittyy vanhoista sosiaalisista ympyröistä ja pidäkkeistä irtautuminen. Moni nuori mies menee silloin opiskelemaan tai töihin, mutta niiden osalta, joilla on vähän koulutusta ja heikommat eväät menestyä yhteiskunnassa, vaara syyllistyä rikoksiin nousee suuresti. Niin käy riippumatta siitä, onko kotimainen vai ulkomaalainen nuori.

– Silloin rikosten ennaltaehkäisyssä läheiset ovat tehokkaampia kuin poliisi, sanoo Niemi.

Erikoistutkija Hietaniemi huomauttaa, että vaikka läheisten hillitsevä vaikutus pitää varmasti paikkansa, ei kuitenkaan pidä unohtaa sitäkään, että perheen sisällä voidaan myös viljellä kunniaväkivaltaa.

KRIMINOLOGILLE maahanmuuttajanuorten keskimääräistä korkeampi rikosalttius kuitenkaan ei tule varsinaisesti yllätyksenä.

– Jos ajatellaan lähtötilannetta, että ihminen repäistään omista oloistaan vieraisiin olosuhteisiin, jossa hän ei pärjää, ei osaa kieltä eikä saa töitä. Ollaan jouten ja tekemisissä enimmäkseen muiden turvapaikanhakijamiesten kanssa, joiden kanssa on aikaa pohtia, mitä päivän mittaan tekisi, kuvailee Niemi.

– Helposti ymmärtää, mitä siitä seuraa. Sellaisissa oloissa alttius rikoksille on suuri kansallisuudesta riippumatta.

Maahanmuuttajien rikollisuudesta puhuttiin laajasti myös 1990-luvun alussa. Kuvassa IS:n lehtileikkeitä 22. elokuuta 1990, 14. joulukuuta 1990, 8. tammikuuta 1991 ja 15. toukokuuta 1992. (KUVA: IS)

”Leimaamisen tielle ei pidä lähteä”
Maahanmuuttajien rikollisuus nousi puheenaiheeksi 1990-luvun alussa, kun ensimmäiset somalit tulivat Suomeen ja itärikollisuuden pelättiin räjähtävän käsiin.

RIKOLLISUUTTA tarkastellaan kansalaisuuksittain muun muassa siksi, että rikoksentorjuntatoimia voidaan kohdistaa oikeaan paikkaan, sanoo Helsingin yliopiston kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin (Krimo) suunnittelija Hannu Niemi.

Tieto väkivaltaistavista taustatekijöistä auttaa ongelmien ennaltaehkäisyssä, eikä maahanmuuttajien keskimääräistä korkeampaa rikosalttiutta ole syytä lakaista maton alle.

Niemen näkökulmasta näin ei ole tehtykään. Krimo on käsitellyt aihetta vuosittain julkaistavassa rikostilannekatsauksessaan ja aiheesta on tutkimuksia myös poliisin puolella.

Niemestä väite, että maahanmuuttajien rikollisuudesta ei haluta puhua, on käsittämätön.

– Yleensä kun minulle soitetaan, ei mistään muusta yleensä halutakaan puhua kuin siitä.

– Ei rikoksiin ole syytä suhtautua millään muotoa hyväksyvästi, mutta leimaamisenkaan tielle ei pidä lähteä. Se on minusta aika epä-älyllistä toimintaa. On muistettava, että vain pieni osa väestöstä – niin Suomen kuin kaikkien muidenkin maiden kansalaisista – syyllistyy vakaviin rikoksiin.


On muistettava, että vain pieni osa väestöstä – niin Suomen kuin kaikkien muidenkin maiden kansalaisista – syyllistyy vakaviin rikoksiin.

HISTORIALLISESTA näkökulmasta maahanmuuttajien rikollisuus on kuitenkin melko uusi puheenaihe Suomessa.

Suuremmin siitä alettiin puhua 1990-luvun alussa, kun Suomeen alkoi tulla tavallista suurempia määriä pakolaisia Somaliasta ja maahanmuuttajien määrä alkoi kasvaa.

Ennen tuota Suomen väestöstä oli maahanmuuttajia vain noin puoli prosenttia.

– Vietnamin venepakolaiset tulivat jo 1980-luvulla, mutta heidän kohdallaan ei rikollisuudesta vielä puhuttu, Niemi sanoo.

IS 4. joulukuuta 1991. (KUVA: IS)

Kun maahanmuuttajien rikollisuudesta alettiin puhua 1990-luvun alkuvuosina, huolenaiheena oli etenkin se, mitä Neuvostoliiton hajoaminen tarkoittaisi. Pelättiin, että se toisi Suomeen köyhien virran Neuvostoliitosta ja Baltian maista, ja että itärikollisuus räjähtäisi Suomessa käsiin.

Neuvostomafian, leningradilaisten rikollisliigojen, prostituoitujen, pimeän alkoholin ja huumeiden uumoiltiin siirtyvän Helsingin rahakkaammille kaduille.

– Siitä puhuttiin paljon, mutta uhkakuvista huolimatta siitä ei tullut kovin isoa ongelmaa.

– Inkerinsuomalaisten paluumuutto näkyi rikollisuudessa jonkin verran, kun osa heidän nuoresta väestään ajautui vahvojen huumeiden käyttäjiksi ja syyllistyi ryöstöihin ja varkausrikoksiin. Se jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi ja melko paikalliseksi, lähinnä Helsingin ilmiöksi.

IS kysyi, mitä ajatuksia tilastot ulkomaisten seksuaalirikoksista herättävät ja mitä rikosten ehkäisemiseksi tulisi tehdä. Antti Rinne (sdp), Petteri Orpo (kok), Pekka Haavisto (vihreät), Katri Kulmuni (kesk), Jussi Halla-aho (ps) ja Sampo Terho (sin) vastaavat.

Puolueet esittävät ratkaisunsa ulkomaalaisten seksuaalirikosten ehkäisemiseksi – ”Jos ei noudata sääntöjä, ei ansaitse turvaa”
Seksuaalirikosten rangaistusten koventamisen puolesta puhuu suurin osa puolueista.

IS KYSYI puolueilta, mitä ajatuksia tilastot ulkomaisten seksuaalirikoksista herättävät ja mitä rikosten ehkäisemiseksi tulisi tehdä.

Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan on huolehdittava siitä, että viranomaisilla on tarvittavat resurssit, jotta rikoksiin syyllistyneet ulkomaalaiset voidaan karkottaa Suomesta. (KUVA: Juhani Niiranen / HS)

– Tällaisia rikoksia ei voi eikä pidä ymmärtää. Rikos on aina rikos, riippumatta tekijästä, sanoo sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Se, että jotkin ulkomaalaisten ryhmät ovat seksuaalirikostilastoissa yliedustettuna, on hänen mukaansa ilmiö, jonka syihin on pystyttävä puuttumaan.

Rinteen mukaan olisi pidettävä huolta siitä, että viranomaisilla on mahdollisuus ja tarvittavat resurssit, jotta rikoksiin syyllistyneet ulkomaalaiset voidaan karkottaa Suomesta.

Suomen olisi hänen mukaansa myös tärkeää saada neuvoteltua palautussopimukset eri maiden kanssa, jotta karkotukset eivät törmää palautussopimusten puutteeseen.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo myöntää, että yksi syy ulkomaalaistaustaisten suhteelliselle yliedustukselle seksuaalirikostilastoissa on se, ettei kotouttaminen ole onnistunut.(KUVA: Mikko Stig / Lehtikuva)

KOKOOMUKSEN puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan on tärkeää, että aiheesta puhutaan, ilmiö tunnistetaan ja siihen puututaan.

Etenkin viranomaisten välistä yhteistyötä tarvitaan hänen mukaansa nykyistä enemmän.

Orpo myöntää, että yksi syy ulkomaalaistaustaisten suhteelliselle yliedustukselle tilastoissa on se, ettei kotouttaminen ja maahanmuuttajien integroiminen osaksi yhteiskuntaa ole onnistunut.

Vastaanottokeskuksissa ja kotouttamispalveluissa tapahtuvaa valistusta tulisikin siksi kärkevöittää.

– On oltava kristallinselvää, ettei seksuaalirikoksia Suomeen pyrkiviltä suvaita. Jos ei noudata sääntöjä, ei ansaitse turvaa, Orpo sanoo.

Vihreiden puheenjohtajan Pekka Haaviston mielestä kaiken rikollisuuden kohdalla on tärkeää, ettei syrjintää tai leimaamista kohdisteta ulkopuolisiin henkilöihin. (KUVA: Mesut Turan / Lehtikuva)

MYÖS VIHREIDEN puheenjohtajan Pekka Haaviston mukaan vastaanottokeskuksissa on panostettava enemmän maahan saapuvien laillisuuskasvatukseen.

Samoin perheidenyhdistämistä tulisi hänen mukaansa helpottaa, sillä lähiyhteisön tuoma sosiaalinen kontrolli auttaa nuorten turvapaikanhakijoiden rikosten ehkäisyssä.

Haavisto painottaa, että seksuaalirikokset ovat kaikissa kulttuureissa ja yhteiskunnissa ankarasti kiellettyjä, eikä niitä tulisi siksi selittää kulttuurieroilla.

– Tilanne, jossa hakee Suomesta turvaa, mutta itse syyllistyy täällä vakavan rikollisuuden kautta turvattomuuden lisäämiseen, ei ole mitenkään hyväksyttävä.

Orpo ja Haavisto kuitenkin painottavat, että kaikkia ulkomaalaistaustaisia ei pidä tilastojen vuoksi kuitenkaan leimata.

Keskustan kansanedustajan Katri Kulmunin mukaan maahanmuuttajille on tehtävä selväksi suomalaiset arvot ja lait. (KUVA: Vesa Moilanen / Lehtikuva)

KESKUSTAN varapuheenjohtajan, kansanedustaja Katri Kulmunin mukaan maahanmuuttajille on tehtävä selväksi suomalaiset arvot ja lait.

– Niihin on yksiselitteisesti sitouduttava, jotta voi tuntea itsensä tervetulleeksi yhteiskuntaamme.

Kulmuni muistuttaa, että Suomen seksuaalirikosten rangaistukset ovat huomattavasti lievemmät kuin muissa Pohjoismaissa, ja puoltaakin minimirangaistusten koventamista.

– Se on lainsäätäjältä selkeä viesti tekojen ehdottomasta moitittavuudesta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho näkee maahanmuuton vähentämisen ainoana keinona ulkomaalaisten seksuaalirikollisuuden lisääntymisen välttämisessä. (KUVA: Vesa Moilanen / Lehtikuva)

SEKSUAALIRIKOSTEN rangaistusten koventamisen puolesta puhuikin suurin osa vastaajista.

Eduskunta käsittelee parhaillaan aiheeseen liittyvää esitystä. Hallituksen lakiesitys lähtee siitä, että seksuaalirikosten rangaistusasteikon ylärajaa nostetaan.

Ainakin SDP ja siniset mainitsivat kannattavansa myös minimirangaistuksien koventamista.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei kuitenkaan usko rangaistusten pelotevaikutukseen tai suurempien korvausten määräämiseen.

Hän näkee ainoana ratkaisukeinona maahanmuuton vähentämisen.

– Olisi tärkeää, että kansalaisuuden voi menettää rikosten vuoksi, mutta vielä tärkeämpää olisi vaikeuttaa kansalaisuuden saamista.

Sinisten puheenjohtajan Sampo Terhon mukaan seksuaalirikoksista annettujen tuomioiden pelotevaikutus tulisi olla riittävä. (KUVA: Gustavo Alavedra)
SINISTEN puheenjohtajan Sampo Terhon mukaan sinisten linja on selkeä: kotoudu tai kotiudu.

– Me emme halua emmekä voi tarjota suojaa rikollisille, Terho sanoo.

– Minun oikeustajuuni ei mahdu, että Suomesta muka turvaa hakevat ihmiset vahingoittavat kansalaisiamme ja loukkaavat maamme perusarvoja näin syvästi. Turvan hakijoista syntyykin turvallisuusongelma.

Miika Viljakainen, Päivi Lakka
Nyt aletaan päästä asiaan! Huomioitavaa on, että nyt - toisin kuin YLE:n propagandauutisessa - lasketaan rikokset per pärstä. Ja tulos on rumaa luettavaa. Tällä välin YLE keskittyy tuottamaan liukuhihnalta nyyhkytarinoita kilteistä maa-mui:sta. Ilman kommentointimahdollisuutta - totta kai! Verovaroin ylläpidetyssä organisaatiossa on pitkät perinteet mielipiteen muokkaamisesta (esim. suomettuminen, ne jotka ovat riittävän vanhoja muistamaan).
 
Liittynyt
08.04.2017
Viestejä
308
Suomesta pitäs tehdä niin vähän houkuttava islamin-uskoisille kuin vain mahdollista. Tarjoittaisiin vastaanottokeskuksissa vain läskisoosia yms sikapitoista ravintoa,kaupunkien kadut täyteen sika-aiheista taidetta ja pilakuvia profeetta muhammedista. Työharjoitteluun vittumaisten akkojen alaisuuteen komennettavaksi yms. Näistä sitten tiedotusta arabimaihin
 

namlepo

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
02.06.2018
Viestejä
4 604
Onkohan jossain tutkittu millainen mies tuolla rasmuksessa laukoo kommentteja kyllähän suomalainen mies raiskaa ja akkaansa pieksää. Kertoilee varmaan itestään juttuja ja yleistä ne kaikkiin. No eipä tuolla 4 kertaa enempää kehtaa samana vuonna juttuja lukea, joku mielenterveys suoja hyvä pitää.
 

Lallijuoppo

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
6 683
Jos Ruotsi suostuu ottamaan vastaan niin ei ole ongelmaa.
Kysyttiinkö Suomelta jotain? Ongelma ratkeaa aika pitkälti sillä, että turvapaikanhakijoiden saamat palvelut ja avustukset tiputetaan niin pieneksi, että ei ole mitään syytä tulla Suomeen.
Se nyt ainakin pitää ehdottomasti saada kuntoon, että toisten rahoilla elävä toisen maan kansalainen ei todellakaan itse päätä minne muuttaa. Sille annetaan Suomen valtion järjestämä halvin mahdollinen majoitus.
Ellei kelpaa, niin saa omilla rahoillaan mennä minne haluaa.
 
Liittynyt
31.12.2016
Viestejä
107
Kumman vähän suomalaiset näköalottomat yksin olevat syrjäytyneet miehet rupeavat terroristeiksi. Missähän se vika piilee? Ollaanko me saamattomimpia tai muuten osaamattomimpia kuin muut? On sentään yleensä saatu koulutus vihollisen neutralointiin. Eikö näitä oppeja sitten osata, uskalleta laittaa käytäntöön? En ymmärrä minä. No jospa pian pari kantasuomalaista laittaa kunnolla rytinäksi, kun joulukin tulossa ja se yleensä kiristää terroristien hermoja. Tätä kannattaa pohtia. Onko ihan kulttuuri peräinen vika?
Äärimmäisen harva syrjäytynytkään pottunokka tuntee niin patologisen kovaa ja patoutunutta vihaa muita oman "heimonsa" edustajia kohtaan että lähtisi kaduille lahtaamaan vastaantulijoita (kouluampujat poislukien). Mamulla tai mamutaustaisella kynnys on matalampi, jos ei kerran tunne tai tunnusta ympäröivää yhteiskuntaa omakseen ja suhtautuu sen jäseniin lähinnä vääräuskoisina vihollisina. Ymmärtääkseni sotilaatkin yritetään saada epäinhimillistämään vihollinen, että heidän tappamiseensa ylipäänsä kyetään.
 
Liittynyt
31.12.2016
Viestejä
107
Tuo serkkusten välillä naiminen on todella huolestuttavaa joissakin kulttuureissa.

Wiki: Arabien keskuudessa serkusavioliittoja avioliitoista on keskimäärin 40 prosenttia. BBC:n mukaan Isossa-Britanniassa asuvista pakistanilaisista 55 prosenttia on naimisissa serkkunsa kanssa. - Lisään vielä tähän, että luin jostain, että itse Pakistanissa tuo luku on jo noin 75%. Luultavasti sielläpäin maailmaa tuo on hyvinkin yleistä.

Pakkohan tuon on jollain aikavälillä alkaa jo vaikuttamaan siihen väestöön. Jos YK voisi edes jotain hyödyllistä yrittää tässä maailmassa tehdä, niin aloittaa kampanjan juuri tätä asiaa vastaan. Toinen on ehkäisyvalistus. Parasta kehitysapua olisivat halvat tai jopa ilmaiset älypuhelimet aurinkokennoilla varustettuna, naisille käsiaseet, ja ilmaisia kondomeja ja katumuspillereitä jakoon niin paljon kuin sielu sietää.

Miten noita voi pelastaa niiltä itseltään? Ottamalla ne tänne? (/s)

T -.-
Nuo serkusavioliitot eivät liene mikään 1900-luvun keksintö, joten voinee olettaa että sisäsiittoiset ovat lisääntyneet toisten sisäsiittoisten kanssa jo satojen vuosien ajan. Tuon kun yhdistää reformointi- ja uudistumiskyvyttömään uskontoon...

• The total number of books translated into Arabic in the last 1,000 years is fewer than those translated into Spanish in one year.

• Greece — with a population of fewer than 11 million — translates five times as many books from abroad into Greek annually as the 22 Arab countries combined, with a total population of more than 300 million, translate into Arabic.

Three Middle East Myths Exploded | HuffPost


 

testudo80

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
24.11.2018
Viestejä
1 157
IL-selvitys: Seksuaalirikokset painottuvat voimakkaasti kansalaisuuden mukaan
IL-selvitys: Seksuaalirikokset painottuvat voimakkaasti kansalaisuuden mukaan

- joko valtamedia on alkanut puhumaan / kirjoittamaan asioista tai sitten he tekevät niin pakosta. Tälläinen otsikointi on minusta hyvin harvinaista...

Jos maahanmuuttaja on saanut Suomen kansalaisuuden, häntä ei ole tilastoitu etnisen taustan mukaan vaan Suomen kansalaisena.

1. Irak 8,9 %

2. Afganistan 1,9 %

3. Romania 1,3 %

4. Viro 1,3 %

5. Somalia 1,0 %

6. Turkki 0,9 %

7. Ruotsi 0,8 %

8. Venäjä 0,6 %

9. Nigeria 0,5

10. Marokko 0,5
 
Liittynyt
02.11.2016
Viestejä
961
"Tilasto muuttuu täysin toisennäköiseksi, kun ulkomaalaisten tekemät seksuaalirikokset suhteutetaan siihen, paljonko kunkin kansalaisuuden edustajia asuu Suomessa.

Tilastokeskus on laskenut prosenttiosuudet vain niille, joilla on Suomessa vakituinen kotikunta. Kotikuntaa ei ole esimerkiksi turisteilla eikä turvapaikanhakijoilla, eivätkä he siksi kuulu väestöön.

1. Burkina Faso 5,6 % (18)

2. Togo 3,5 % (57)

3. Peru 2,8 % (252)

3. Guinea 2,5 % (80)

4. Sambia 2,5 % (120)

5. Venezuela 2,5 % (121)

6. Burundi 1,8 % (57)

7. Liberia 1,6 % (62)

8. Armenia 1,4 % (74)

9. Dominikaaninen tasavalta 1,1 % (92)

10. Irak 0,9 % (11 729)

Suomalaisten vastaava luku on Tilastokeskuksen mukaan 0,032 prosenttia."
_______________________________________________________________________


Tässä kertoimet suomalaisiin verrattuna. Ja kaiken lisäksi kansalaisuuden saaneet rikastajat nostavat suomalaisten kerrointa joten oikeita lukuja kantiksiin nähden voi vain arvailla.

1. Burkina Faso 5,6 % = 175x

2. Togo 3,5 % (57) = 109x

3. Peru 2,8 % (252) = 87x

3. Guinea 2,5 % (80) = 78x

4. Sambia 2,5 % (120) = 78x

5. Venezuela 2,5 % (121) =78x

6. Burundi 1,8 % (57) = 56x

7. Liberia 1,6 % (62) = 50x

8. Armenia 1,4 % (74) = 43x

9. Dominikaaninen tasavalta 1,1 % (92) = 34x

10. Irak 0,9 % (11 729) = 28x
 
Liittynyt
14.12.2018
Viestejä
11
Muistaakseni tilastokeskuksen sivuilla oli vielä pari vuotta sitten myös rikokset ulkomaalaistaustaisilta (synnyinmaan mukaan). Myös julkisuudessa oli tilastoja ulkomaalaistaustaisten tekemisistä. Eihän tuo nyt anna totuuden mukaista kuvaa jos päivää ennen raiskausta tai tuomiota mamu on saanut kansalaisuuden ja rikos lasketaan suomalaisen tekemäksi.
 
Tila
Keskustelu on suljettu.
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
240 217
Viestejä
4 194 855
Jäsenet
70 874
Uusin jäsen
Lorenz997

Hinta.fi

Ylös Bottom