Seasonic Prime 1300W Platinum, unboksaus ja katsaus

Liittynyt
30.10.2016
Viestejä
3 236
Nähdessäni liikaa vaivaa uusien Corsairin virtalähteiden herkkien turvamekanismien kanssa päätin katsella muita vaihtoehtoja isojen virtalähteiden tarjonnasta. Jopa asetettuna single rail -tilaan Corsairin HX1200i:llä tuo erillinen 40A -virtaraja per liitin/kaapeli nappaa ärsyttävästi kiinni testikäytössä rajummilla prosessoreilla. Viimeisten viikkojen aikana on tullut testattua niin mainstream LGA1151-, kuin X299-alustaakin rajummin keinoin ja 9900K:lla tuo 40A ylittyy varsin helposti, jos on käytössäni vain yksi 8-pinninen EPS12V-liitin emolevyllä, kuten esimerkiksi Z170M OC Formulassa. Testatessani tuo 40A raja ylittyi välittömästi (40Ax12V=480W) testatessa 9900K:ta 6.8-6.9ghz taajuudella cinebenchissä 1.7v asetettulla käyttöjännitteellä, mikä johti virtalähteen välittömään sammumiseen.

X299-emolevyiltä löytyy käytännössä kaikista järkevistä vaihtoehdoista vähintään 8+4:n ratkaisu, mutta näinkin tuo raja voidaan ylittää 7980XE- ja 7960X-prosessorilla ajaessa cinebenchiä tai AVX-käskyjä hyödyntävää X265 renderöintitestiä yli 1.5v jännitteellä taajuuksien ollessa 5.5GHz+, jolloin prosessori voi peakkailla läheltä kilowattia. Näin kahdella 8-pinnisellä maksimivirta, jota prosessorille voidaan edes hetkellisesti syöttää on virtalähteen puitteissa noin 960W (80Ax12V).

Tokihan erillinen ylivirtasuoja per liitin/kaapeli tuo normaalin suojauksen per virtalähteen kaista lisäksi lisäturvaa vahingon/oikosulun tapahtuessa ja voi täten ehkäistä muiden osien vahingoittumista tai pahimmassa tapauksessa tulipalon. On kuitenkin tapauksia kuten edellämainittu jossa tuo voi aiheuttaa turhia hankaluuksia, varsinkin kun erillistä suojausta ei saa kytkettyä pois päältä esimerkiksi Corsairin Link-sovelluksesta.

Katselin useita vaihtoehtoja tuolta 1200W-1600W:n virtalähteiden tarjonnasta ja noin 250 euron pintaan sijoittuva Seasonicin 1300W Platinum vaikutti varsin mielenkiintoiselta ja lähti tulemaan. Päätökseen vaikuttivat hyvät arvostelut niin kyseiselle mallille, kuin vanhemmalle 1200W Platinumille, sekä 1300W Platinumin kanssa julkaistuille hieman pienemmille Titanium-hyötysuhteen omaaville uusille virtalähteille. Kyseisen sarjan virtalähteistä löytyy varsin hyvälaatuiset ja luotettavat osat, korkea hyötysuhde, selvästi ylirakennetut turvarajat, 1200W Platinumissa 12V:n ylivirtasuoja nappaa kiinni vasta noin 1600W:n kohdalla hetkellisen kulutuksen osalta, vähäinen jännitteiden aaltoisuus (Ripple) jolla on vaikutusta saavutettaviin ylikellotustuloksiin, tuotteen pitkä takuu sekä yleinen ulkonäkö yksikön ja kaapelien osalta.

IMG_0644.JPG


Prime 1300W saapuu varsin maltillisessa hopeisessa pakkauksessa, johon on merkitty oleellisimmat ominaisuudet, kuten hyötysuhde, 12v-takuuaika sekä virtakaapelien pituudet. Pakkauksesta löytyy itse virtalähdeyksikkö, virtakaapelit, kaksi pientä ohjekirjaa, nippusiteitä sekä 24-pinnisen jumpperiliitin, jolla voidaan käynnistää virtalähde ilman emolevyä esimerkiksi vesikierron täyttötarkoituksessa, tai käytettäessä virtalähdettä ns. kakkosvirtalähteenä.

IMG_0786.JPG

IMG_0777.JPG


Itse virtalähde on ulkonäöltään varsin maltillisen värinen ja mitoiltaan 1300W-kokoluokkaan nähden suhteellisen pieni; pituutta virtalähteeltä löytyy vain 17cm, leveyttä 15cm ja paksuutta noin 8,6cm eli yhteensopivuus koteloiden kanssa on varsin hyvä isoksi virtalähteeksi.

IMG_0789.JPG


Virtalähteen toiselta puolelta löytyy 135 millimetrin kokoinen nestelaakeroitu tuuletin, mitä voidaan käyttää osittain passiivisessa tilassa alhaisilla kuormilla käyttämälä Hybrid modea. Hybrid mode mahdollistaa virtalähteen tuulettimen pitämisen täysin passiivessa tilassa 40% kuormiin asti. Tilan saa päälle virtakytkimen vierestä löytyvällä napilla, ja näin käyttäjä voi itse päättää haluaako käyttää tätä osittain passiivista optiota. Testaamalla tuulettimen äänentaso on pienilläkin kierroksilla lähes äänetön ja häviää välittömästi muiden äänien alle, joten virtalähdettä ei voi mitenkään äänekkääksi moittia.

IMG_0782.JPG


Hybrid mode:n ja virtakytkimen lisäksi virtalähteen takaa ei muita toimintoja löydy kuin virtakaapelin liitin.



Itse virtalähde on tottakai täysin modulaarinen, mikä on jo käytännössä vakiintunut standardi korkealaatuisten virtalähteiden joukossa, eikä Seasonic Prime 1300W Platinum tee tässä poikkeusta. Virtalähteeltä löytyy paikka 24-pinniselle kaapelille, yhteensä kahdeksan liitintä prosessorin EPS12V ja PCI-E -virtakaapeleille, sekä kuusi kappaletta liittimiä sata- ja molex-virtakaapeleille. Virtalähteen mukana tulee kaksi EPS12V-virtakaapelia prosessorille sekä yhteensä 6x2 PCI-E-virtakaapelia näytönohjaimille, eli virtalähde on täysin yhteensopiva Intelin X299 ja AMD:n Threadripper -alustojen kanssa, joissa tupla 8-pinninen virtaratkaisu on käytännössä välttämätön. Kaksitoista PCI-E -virtakaapelia mahdollistaa jopa neljän yksittäisen näytönohjaimen ratkaisun huomioituna mukaan myös 1-2 lisävirtaliitintä emolevylle tukemaan monen kortin ratkaisua, eli virtalähde on täysin 4-way SLI/Crossfire -valmis, joskin kyseisen ratkaisun merkittävyys on viimeaikoina romahtanut täysin, mutta valmius usealle näytönohjaimelle on varmasti kiinnostanut louhintakäyttöön virtalähdettä valittaessa.



Itse kaapelit ovat kaikki väriltään mustia, mikä soveltuu varmasti suurimpaan osaan PC-kokoonpanoista väriteemaltaan. 24-pinnisestä, sekä EPS12V ja PCI-E -kaapeleista löytyy myös mustanvärinen punonta ympäriltä. Sata, molex ja levykeaseman virtakaapelit ovat paljaita mustanvärisiä kaapeleita ilman punontaa. Itse kaapelit ovat pituudeltaan riittävän pitkiä ja helppoja taivuttaa. Kaapeleille on saatavilla ainakin cablemodilta aftermarket-ratkaisuja jos väriteemaa halutaan vaihtaa.

Yhteenveto

Itse virtalähde antaa varsin positiivisen kuvan tuotteesta. Seasonicin virtalähteillä on pitkä historia aina 70-luvulta lähtien ja takuupalautukset ovat olleet suhteellisen pieniä eli tuotteiden luotettavuus on varsin hyvä. Valmistaja tarjoaa tälle tuotteelle 12v takuun ilman kikkailuja erillisrekisteröinneillä mikä on tämänpäivän mittapuulla hurja aika. Virtalähde on kuitenkin lähtökohtaisesti tuote jota käytetään pitkään. Vain alkuperäisen Haswellin tapaiset yhteensopivuusongelmat erittäin alhaisen idle-jännitteen takia voivat olla ainoita tekijöitä jotka voivat pakottaa uuden ostamiseen suunniteltua aikaisemmin.

Itse virtalähteessä säästäminen on periaatteena varsin typerää koska Poweri on kuitenkin se komponentti kokoonpanossa joka voi hajotessaan viedä mukanaan kaiken mihin se on kytketty ja tämä on nähty useaan kertaan historian aikana. Kalliiden X299-komponenttien tai uuden näytönohjaimen menetys halvan ja hyvin kyseenalaistettavan virtalähteen vuoksi juuri takuuajan umpeutumisen jälkeen tuskin hymyilyttää ketään.

Testauslaitteiston ja oskilloskoopin puuttumisen vuoksi tarkempaa testailuja kuten ylivirtasuojan, hyötysuhteen mittausta eri virtaluokissa ja jänniteaaltoilun (Voltage ripple) testausta en saa tehtyä, mutta testejä näistä löytyy jo muilta sivustoilta saman sarjan virtalähteiltä.

Virtalähde kokonaisuudessaan vaikuttaa varsin hyvälle ja on tervetullut lisäys myös testikäyttöön HX1200i:n tilalle ilman tuota kikkailua liitin/kaapelikohtaisen ylivirtasuojan kanssa. Testejä tehdään myöhemmin miten virtalähde käyttäytyy kovempien osien kanssa.
 
Viimeksi muokattu:

maitopurkki

Toyotalla 90 km/h ympäri vuoden
Tukijäsen
Liittynyt
06.01.2017
Viestejä
1 554
Tässähän olisi hyvä markkinarako valmistajille, korkealaatuisia virtalähteitä joista voi kytkeä pois päältä vaikka jonkin linjan virtarajan. Watteja sitten tuhannesta ylöspäin.
 
Liittynyt
30.10.2016
Viestejä
3 236
Tässähän olisi hyvä markkinarako valmistajille, korkealaatuisia virtalähteitä joista voi kytkeä pois päältä vaikka jonkin linjan virtarajan. Watteja sitten tuhannesta ylöspäin.
HXi-sarjalaisten asetusmahdollisuudet on huomattavasti rajatummat kuin kalliimpien AXi-versioiden.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
239 678
Viestejä
4 188 615
Jäsenet
70 778
Uusin jäsen
Heiniks

Hinta.fi

Ylös Bottom