Poweri ja/tai näyttis hajosi, hajotti myös jotain veljeltä?

Liittynyt
02.01.2017
Viestejä
154
Moro,

Apuja kaivattaisiin seuraavanlaiseen ongelmaan (pitkä tarina):

Ongelmat alkoivat:

Pari päivää sitten pelatessani koneeni (speksit alla) sammui äkillisesti, kuin joku olisi kiskaissut töpselin seinästä. Tämän jälkeen kone ei enää käynnistynyt lainkaan, eli ei reagoinut virtanappiin kotelossa eikä emolevyssä. Virtalähteen irrottaminen seinästä/katkaisijan käyttäminen off asennossa ei auttanut.

Alustavaa tutkimista:

Eilen sitten palasin asiaan niin, että jätin vain powerin johdoista vain emon 24pinin ja 8pin cpun kiinni. Kone käynnistyi (tuulettimet lähtivät pyörimään ja ledit menivät päälle yms). Lisäsin näyttiksen 8pin ja 6pin kiinni, jolloin kone ei enää käynnistynyt. Poistin näyttiksen lisävirrat, jolloin kone käynnistyi jälleen. Laitoin pelkän 8pin lisävirran kiinni, tällöinkin kone käynnistyi. Kun kiinnitin vielä 6pinin, ei kone taaskaan käynnistynyt. Kokeilin pelkällä 6pinillä, ei käynnistynyt sillonkaan. Eli kun 6pin oli yksinään tai 8pinin kanssa kiinni näyttiksessä, ei kone suostunut reagoimaan mitenkään virtanappiin. Epäilin, että joko näyttis näyttis tai poweri olisi hajonnut.

Enemmän testailua:

Tänään lähdin veljen luona käymään, että pääsisi hieman testailemaan hänen koneensa (speksit myös alla) avulla. Testailin siinä sitten erilaisia kombinaatioita veljen koneessa, vaihdellen molempien powerien ja näytönohjainten välillä. Veljen kone käynnistyi kyllä aina, MUTTA en muista kumpi poweri oli käytössä mutta näytönohjain oli ainakin omani, kun yhtäkkiä kuului poksahdus/räksähdys ja näytönohjaimessa näkyi välähdys sekä siitä lähti pieni savuvana. Kone sammui. Otin virrat pois ja irrotin näyttiksen, haistoin ilmassa palaneen käryn ja myös näyttis tuoksahti palaneelta. Siirsin sitten molempien powerit omiin koneisiinsa ja kokeilin veljen näyttistä omassa koneessani. Kone käynnistyi. Totesin, että vika oli omassa näyttiksessäni, ja nyt se sitten kärähti lopullisesti vielä testaillessa.

Laitoin veljen koneen takaisin kasaan ja tarkistin, että kaikki on ok. Heti Windowsiin kirjauduttani kuitenkin huomasin, että kone lagaa pahasti, hiiren liike ja ikkunoiden avautuminen yms tapahtui tahmeasti ja hitaasti. Tehtävien hallinnassa cpu load 100%, välillä hyppeli alemmas. Hetken päästä laski jonnekkin 10-30%, joka vaikutti edelleen oudolta idle loadilta, mutta konetta pystyi kuitenkin käyttelemään jo melko hyvin.

Käynnistin koneen uudelleen, sama ongelma (aluksi kaikki jumitti, pian palautui suht toimivaksi).

Käynnistin kolmannen kerran, kone vaikutti toimivan normaalisti heti alusta alkaen. Kokeilin pelien toimivuutta (CSGO ja PUBG), molemmissa main menusta alkaen lagi, puhumattakaan itse pelissä jossa fps huiteli jossain 10 ja 20 välillä. Afterburnerissa CPU load sahasi ylös alas ja CPU-Zssa kerroin pysyi vakiona 32x mutta blck hyppeli jossain about 50-150Mhz (150 !?) eikä pysynyt millään tasaisena 100Mhz. Myöskin muut CPU-Zn lukemat hyppelivät ja välähtelivät, esim. kellotajuus vaihteli niin, että lukema oli 1,6Ghz alimmillaan ja käväisi välillä pikaisesti jossain 4-5Ghz (!?) paikkeilla ja prossun nimi yms tiedot välähtelivät myös. Näyttiksen loadi Afterburnerissa vaikutti normaalilta.

Ajoin Prime95, cpu load hyppäsi 100% ja pysyi siinä, myöskin CPU-Z näytti tasaista blck ja kerroin lukemaa 32x100mhz). Ajoin Furmarkin, gpu load meni Afterburnerissa 100% ja vaikutti normaalilta.

Eli pelissä, jolloin niin näyttis kuin prossu olivat molemmat rasitettuna, alkoi prossun blck hyppelemään. Myös esimerkiksi musiikin kuuntelu ja Windowsin ilmoitusäänet aiheuttivat koneen lagia.

Nyt tässä siis ihmettelen, että minun kumpi komponenteistani on rikki näyttis vai poweri vai molemmat? Tai no näyttis varmaan ainakin kun kärähti, en ole sitä sen jälkeen uskaltanut käyttääkään, mutta hajottiko powerini sen alunperin? Vai hajosiko se alunperin itsestään ja tuhoutui lopullisesti kärähtäessään veljen koneessa (jomman jumman powerilla). Ja hajottiko powerini ja/tai näyttikseni (kärähdyksellään) jotain veljen koneesta?

Itsellä nyt päällimmäisenä seuraavat ajatukset/vaihtoehdot:

-Näyttikseni hajosi jossain määrin itsekseen itselläni, ja kärähti sitten lopullisesti veljen koneessa kiinni ollessaan. Tällöin se saattoi aiheuttaa tuhoa veljeni koneeseen (jotain näyttiksen ja/tai prossun virransyöttöön liittyvää?).

-Powerini aiheutti näyttikseni hajoamisen alun perin jossain määrin ja sitten viimeisteli kärähdyksen kun molemmat olivat veljen koneessa kiinni. Kärähdys vahingoitti veljen konetta.

-Powerini aiheutti näyttikseni hajoamisen alun perin jossain määrin ja sitten viimeisteli kärähdyksen kun molemmat kiinni veljen koneessa. Poweri vahingoitti myös veljen konetta.

-Powerini aiheutti näyttikseni hajoamisen alun perin jossain määrin, ja näyttis näyttis sitten kärähti vielä lopullisesti veljen koneessa (veljen powerilla). Kärähdys vahingoitti veljen konetta.

Uskaltaakohan siis kumpaakan (poweriani tai näyttistäni) enää käyttää ollenkaan? Näyttistä nyt varmaan ei ainakaan...

Koneiden speksit vielä:

Oma koneeni:
GigaByte Z97X Gaming 7
2x8GB HyperX DDR3
I7 4770k
MSI GTX 970 Gaming 4GB Twin Frozr IV
Seasonic Platinum P-660 XP2 660W

Veljen kone:
GigaByte Z97-P
2x4GB HyperX DDR3
I5 4460
MSI GTX 970 Gaming 4GB Twin Frozr IV
XFX XTR 550W

Miten tässä pitäisi toimia? :D Apuja kaivataan :p

E: olen nyt tässä testaillut omaa konettani ilman kärähtynyttä näyttistäni, kaikki tuntuisi toimivan ongelmitta integroidulla GPUlla... Pitäisikö tuo powerikin laittaa kuitenkin varuiksi vaihtoon?
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
01.12.2017
Viestejä
1 570
Sinun näytönohjaimesi + virtalähde vaihtoon.

Veljesi virtalähteellä + jommankumman emolevyllä prosessoritestit vaikka cinebenchissä että näyttääkö normaalilta.

Jos ne toimii niin veljesi näytönohjain vielä testiin tällä toimivalla kokoonpanolla.

Tuo 8gb ram alkaa pikkuhiljaa käymään liian pieneksi niin melkein voisi voisi noista osista kasata yhden toimivan koneen veljelle ja itse alkaa katselemaan ihan uutta kokoonpanoa.
 
Viimeksi muokattu:

E.T

Liittynyt
27.02.2017
Viestejä
6 261
Virtalähde on laadukas, eikä sitä ole vielä syytä epäillä.

Mutta paukahtava näytönohjain saattaa kyllä syöttää PCI-e slotista emolle jotain muutakin kuin luvallista signaalia.
Siitä oli varmaan virransyöttö hajoamassa aiheuttaen tuota käynnistymättämyyttä.
Ja tuossa sitten jäähdyttyään lähti jollain lailla käyntiin, ennen kuin laajensi tehosterepertuaariaan savuun ja ääneen.

Nuo ei-referenssi näytönohjainten jäähdytyksetkään kun eivät välttämättä anna parhainta jäähdytystä virransyötölle.
Sitten kun ovat vielä kellotettuja ja monesti vakiota virtasyöpömpiä.

Siitä kyllä tulee jonkin verran sakkoa pelisuorituskykyyn, mutta yleisen Windowsin käytön osalta voisi laittaa näytönohjaimen toiseen slottiin, kuin jossa tuo ex-näyttis suoritti paavin valinnan.
Josta jos purkaa jäähdytyksen pois löytyy todennäköisesti räjähtänyt tai selvästi palanut komponentti VRM:stä.
 
Liittynyt
13.02.2017
Viestejä
1 672
Ja vinkkinä tulevaisuuteen, testaa mielummin ehjiä osia rikkinäisten tilalle äläkä rikkinäisiä osia ehjien tilalle. Älä siis hajota toista konetta sen takia että haluat varmistaa onko osa rikki vaan testaa varmasti ehjää osaa kun epäilet onko toinen komponentti rikki. Eli ehkä oltaisiin rajattu vika jo aikaisemmin kun olisi sinun koneessa testattu veljesi näyttistä ja tarvittaessa sitä poweria.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
12 136
Tarkista prossun lämmöt.
Tee järjestelmänpalautus ajankohtaan ennen tuota säätöä.
Lataa biosin default asetukset ja tallenna.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
240 207
Viestejä
4 194 571
Jäsenet
70 871
Uusin jäsen
Hedelma

Hinta.fi

Ylös Bottom