Toinen SSD aiheuttaa koneen käynnistymättömyyden

Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
96
Kokoonpano
ASRock Fatal1ty H87 Performance Intel H87
550 Watt XFX Pro Core Edition Non-Modular 80+ Bronze
CPU Intel Xeon E3-1230v3 4x 3.30GHz
Asus STRIX-GTX970-DC2OC-4GD5 O.C. DIRECTCU II
3x HDD ja 2xSSD

Tilanne on se, että päivänä eräänä kone oli työpäivän aikana kaatunut ja kotiin saapuessa oli erikoinen bootloop päällä. Kone selvästi yrittää käynnistyä, mutta luovuttaa käytännössä heti. Kuulostaa siltä, että joku/jotkut mekaaniset levyt ehtivät pyöräyttää itsensä käyntiin ja sitten kaikki sammuu ja kaikki alkaa alusta. Ensin tein jotain testejä ja tulin siihen tulokseen, että ilman toista SSD:tä kaikki toimii ja kone käynnistyy normaalisti Windowsiin asti. Noh, uusi ssd tilaukseen ja kuvittelin ongelman olevan sillä ratkaistu.

Uuden levyn asennuksen jälkeen sama ongelma jatkuu. Siispä lähdin testaamaan sata- ja virtajohtoja ristiin eri levyjen ja emon porttien välillä, koska halusin tarkistaa onko vika johdoissa. Joskus kone boottaa windowsiin asti vaikka kaikki levyt ovat kiinni, mutta toinen ssd ei näy. Uudelleenkäynnistyksen jälkeen alkaa taas tuo bootloop, eli kone ei pääse edes biosiin asti. Jos biosista tarkistaa että levyt tunnistuvat oikein, niin sen jälkeen ei ole toivoa päästä windowsiin asti.

Alkaa olla omat ideat loppu, että mistä vikaa voisi hakea. Yhden usb-liittimen bongasin emosta, mistä on yksi pinni vääntynyt (usb3_4_5). Kyseinen liitin ei ole tällä hetkellä edes kiinni. Voiko vika olla tuossa yhdessä pinnissä, vaikka kone on aikaisemmin toiminut ihan ongelmitta ja tuo pinni ei varmasti ole itsekseen vääntynyt. Edellisen kerran ennen tätä episodia koppa on avattu about vuosi sitten tuon toisen ssd:n asennuksen yhteydessä.

Emon konkat on vilkaistu läpi, eikä ainakaan mitään selviä pullistumia/vuotoja ole havaittavissa. Voiko vika olla noissa toimivissa levyissä, jotka näkyvät ja toimivat winukassa oikein? Vai mistä tätä tilannetta lähtisi selvittämään? Alan olla vähän jo epätoivoinen, kun tuolla toisella ssd:llä on olleet asennettuna pelit ja nyt kaikki pelaaminen on katkolla...
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 939
Voisi kokeilla ottaa kaikki ylimääräiset kovalevyt ja muuta laitteet irti. Jos toimii yhdellä levyllä, niin sitten yksitelleen lisäämään laitteita, kunnes tullaan ongelmalaiteeseen.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
96
Ongelmalaite tuntuu olevan satunnaisesti joku levy. Yksi hdd antoi varoituksen CrystalDiskInfolla, joten otin sen kokonaan irti. Se tuntui pitävän pahinta ääntä käynnistyksessä. Mutta ongelma ei korjaantunut sillä.
1. Kokeilin irrottaa kaikki hdd:t ja bootata ensin käyttislevyllä. Kaikki toimii normaalisti.
2. Lisäsin toisen ssd:n. Ei käynnisty.
3. Siirsin ssd:n tuon "rikkinäisen" hdd:n tilalle. Windows käynnistyy, molemmat levyt löytyy.
4. Lisäsin nuo ehjät hdd:t mukaan. Windows käynnistyy, kaikki levyt näkyvät.
5. Lisäsin kolmannen ssd:n. Windows käynnistyy, kaikki levyt näkyvät.

Kaikki siis toimii, periaatteessa. Paitsi jos teet sen virheen, että koitat käynnistää koneen uudelleen. Silloin tuo rumba alkaa alusta ja kone ei käynnisty. Tällöin pitää ottaa virrat kokonaan pois (powerin virtakytkin) ja odottaa, että emon kaikki valot sammuvat. Kun se on tapahtunut, voi laittaa virrat takaisin ja käynnistää koneen normaalisti. Eli jotain häikkää kokoonpanossa on, vaikka sitä nyt voikin käyttää lähes normaalisti.
Yksi kaveri epäili, että voisiko kyse olla sata-ohjaimesta ja yksi arvaus oli emon hidas hajoaminen. Mitä sanoo asiantuntijaraati? Että onko tässä nyt paras ruveta katselemaan uutta emo+prosu+muistit pakettia, jotta voi turvallisin mielin jatkaa elämäänsä.

Tässä vielä jonkinlainen video tuosta loopista, mihin kone uudelleenkäynnistyksessä jää. Jos joku osaisi sen perusteella arvata missä vika voisi piillä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 939
Kun vaihetelet tai lisäilet levyjä, pitää koneen Biossista tarkistaa aina, että käynnistyvä käyttöjärjestelmälevy on aina ensimmäisenä käynnistyvänä levynä Boot Order'issa. Jos se ei ole ensimmäisenä ja siellä on väärä levy boottaamassa, kone ei käynnisty.

Ehdotan tekemään tuo aikaisemman uudelleen ja varmista joka kerta, että käynnistyvä levy on oikein boottaavana levynä.

Tuo video ei minulle ainakaan kertonut mitään.

Onko sinulla mahdollisesti useammalla levyllä Windows asennus?
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
96
Windows on vain yhdellä levyllä, muilla ei ole ollut käyttistä asennettuna missään vaiheessa.

Ja tuon boottiongelman aikana kone ei pääse edes biosiin asti, eli boottijärjestystä on vaikea tarkistaa. Eikä sen luulisi muuttuvan, kun käyttislevy on koko ajan ollut kiinni ja asetettuna boottijärjestyksessä ykköseksi.
Jos käynnistän koneen ja käyn biosista tarkistamassa asetuksia, ei kone enää käynnisty ellei käytä powerin virtakytkimestä virtoja kokonaan pois ja odota emon valojen sammumista. Tämän jälkeen voi naksauttaa virrat päälle ja kone käynnistyy windowsiin asti. Jos windowsista valitsee uudelleenkäynnistyksen, jää kone tuohon looppiin uudestaan. Kunnes taas ottaa virrat kokonaan pois.
Tämä siis tapahtuu ihan riippumatta siitä, mitkä levyt ovat kiinni.

Ja video on melko epäinformatiivinen, myönnetään. Siinä lähinnä tarkkaan kuuntelemalla kuulee tuon miten hdd:t ehtivät hädin tuskin käynnistyä ennen kuin kone katkaisee virrat ja yrittää käynnistymistä uudelleen.

Alkaa tuntua, ettei vika olekaan noissa levyissä vaan jossain muualla. Mutta missä, siihen en sitten enää keksikään mitään hyviä ideoita.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 939
Kaikki ylimääräinen ensin ensin pois ja käynnistyksen kokeilu. Pitäisi tehdä todella huolella tuo osien takaisin laitto, osa kerrallaan ja vaikka ylimääräinen käynnistys. Heti kun kone lakkaa toimimasta, olet lisännyt viallisen osan takaisin.

Homma vaatti huolellisuuta ja tarkuutta toimissa.
 
Liittynyt
26.01.2017
Viestejä
34
Voisiko vikaa olla virtalähteen +5V -puolella, tai miksi ei tietysti emollakin tuolla puolella. Ota nyt alkuun myös kaikki USB-laitteet irti testien ajaksi. Esim. jokin kiinalainen powerillinen USB-hubi on aiheuttanut minulla hieman vastaavia ongelmia.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 939
Jos se jollakin kokoonpanolla toimii, niin tuskin on powerissa.
Uudelleen vaan huolella tuo osien riisumistesti, niin kyllä se vika läytyy.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
96
Levyt on lisätty yksi kerrallaan monin tavoin ristiin ja kokeiltu yhdelläkin levyllä. Kone toimii uudelleenkäynnistykseen asti, kunnes alkaa tuo looppi mikä korjaantu vain ottamalla virrat hetkeksi kokonaan pois. Jos koneen sammuttaa ja käynnistää uudelleen, kaikki toimii ainakin 90% varmuudella. Mutta uudelleenkäynnistys ei, ei sitten niin millään kokoonpanolla. Kokeilin äsken, että otin kaikki levyt irti ja käynnistelin jokaisen lisäyksen jälkeen. Aina pääsin windowsiin asti. Kunnes koitin rebootia, niin törmäsin ongelmiin.
Kokeilin myös ottaa kaikki usb-laitteet hiirtä/näppistä lukuunottamatta irti. Ei silti auttanut, sama vika jatkuu.

Tällä hetkellä tilanne on siis se, että kolme ssd:tä ja kaksi hdd:tä näkyy windowsissa ja kaikki tuntuu toimivan normaalisti. Kunnes kaikki leviää todennäköisesti taas viimeistään jonkun windowsin päivityksen yhteydessä, kun koneen pitäisi käynnistää itsensä uudelleen. Silloin pitää taas ottaa powerin pääkytkimestä virrat pois, jotta koneen saa taas käyntiin.

Alkaa vaan jo tämä ihmettely syömään vähäisetkin positiivisuuden rippeet ihmisestä. Positiivisena puolena minulla on nyt enemmän tilaa ssd:llä kuin aikaisemmin ja yksi orastavasti viallinen hdd päätyi kierrätyspinoon.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 939
Mitä tapahtuu jos palautat biossin default asetukseen?
Siellä oli yksi viallinen USB-liitin, onko varma, ettei samaa ole muissa?

Onko sinulla yhtään sellaista levyä, johon voisit tehdä windowsin uudelleen asennuksen.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
96
Mitä tapahtuu jos palautat biossin default asetukseen?
Siellä oli yksi viallinen USB-liitin, onko varma, ettei samaa ole muissa?

Onko sinulla yhtään sellaista levyä, johon voisit tehdä windowsin uudelleen asennuksen.
Tuo uusin ssd on vielä täysin tyhjä, eli siihen voisi periaatteessa asentaa windowsin puhtaalle alustalle. Ja tuo viallinen usb-liitin on emolevyllä sijaitseva, mistä on jossain vaiheessa pinni vääntynyt. Sitä en osaa sanoa, koska tämä on tapahtunut mutta oletettavasti kone on toiminut normaalisti myös tuon viallisen liittimen kanssa. Koska kuten sanoin, edellisen kerran ennen näitä ongelmia kone on avattu noin vuosi sitten. Ja boottiongelmat ilmaantuivat yllättäen viime torstaina kun olin töissä, päivitysten perusteella tuolloin ei ole edes asentunut mitään mikä olisi vaatinut boottia.
Serverin uptimesta päätellen sekin on käynnistynyt uudelleen ~torstaina, eli olisikohan kotona mahdollisesti ollut joku lyhyt sähkökatkos minkä seurauksena ongelmat ovat alkaneet.

edit. Tässä kuvassa näkyy tuo vioittunut usb-liitin, emon alareunassa keskellä tunnisteella USB3_4_5. Vasemman alanurkan pinni on vääntynyt.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 939
Jos sinulla on SSD valmiina, niin muiden levyjen datajohdot irti ja asentamaan käyttöjärjestelmää. Tämä on yksinkertainen testi joka selvittää aika paljon ongelmasta.

Onhan sinulla asennusmedia?
 
Liittynyt
02.11.2016
Viestejä
1 820
Tuota, itellä löytyy biosista asetus, hd priority, josta saa vaihtaa miltä kovolta yrittää bootata. Joka ikisen sähkökatkon jälkeen vaihtuu tuonne väärä kovo ykköseksi ja kone ei boottaa.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 939
Tuota, itellä löytyy biosista asetus, hd priority, josta saa vaihtaa miltä kovolta yrittää bootata. Joka ikisen sähkökatkon jälkeen vaihtuu tuonne väärä kovo ykköseksi ja kone ei boottaa.
Boot Orderia ehdotin jo aikaisemmin.
Sammuitko koneen aina, kun noita muutoksia teit?
 
Liittynyt
02.11.2016
Viestejä
1 820
Boot Orderia ehdotin jo aikaisemmin.
Sammuitko koneen aina, kun noita muutoksia teit?
Ei siis ole sama kuin boot order, boot orderiin saa valita vain hd ja sitten tuo erillinen hd priority missä kovo valitaan boottiin
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 939
Boot Order on se jossa valitaan, mistä käyttöjärjestelmä käynnistetään. Rakkaalla lapsella monta nimeä.;) Sieltä voidaan valita HDD, SSD, DVD, USB, mikä tahansa boottaava laite.
Eri bioseissa (Bios ja UEFI) vähän eri nimityksiä, mutta tarkoitus sama.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
96
Tosiaan vain yksi levy on boottaava, muilta puuttuu kaikki käynnistämiseen tarvittava. Ja tuo käyttislevy on joka kerralla kun biosissa olen käynyt ollut ykkösenä listalla. Ja kuten sanottua, noissa uudelleenkäynnistyksissä ei ehditä edes biosiin asti jolloin on oletettavasti aika epätodennäköistä että syy on väärässä käynnistyslevyssä. Pitäisihän sinne biosiin päästä, vaikka boottimedia puuttuisikin.

Mutta huomenna pitää laittaa tuohon uudelle levylle winukka ja katsoa, mitä sen jälkeen tapahtuu.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 939
Tuolla aikaisemmin ehdotin myös biossin default asetusten palautusta, myös täydellistä resetointia voisi kokeilla, jos olisi jotenkin seonnut sähkökatkossa.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
702
Testaisin ensimmäisenä toisella powerilla, mutta jos semmoista ei ole, niin sitten pitää vaan jatkaa arpomista.
Emo on sitten se seuraava veikkaus.
USB:n vääntynyt pinni ei liity vikaan, mikäli se ei ole taipunut toiseen pinniin kiinni. Sen voi tökkiä vaikka ruuvimeisselillä suoraksi, jos se häiritsee.

Ota nyt ainakin varmuuskopiot kaikista tärkeistä tiedostoista, jos et ole jo niin tehnyt.
Itse en tosin tohtisi pitää yhtään ylimääräistä levyä kiinni ennen kuin vika on selvinnyt.
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
4 586
Eli kone jää käynnistettäessä boot looppiin, mikäli kaikki virrat eivät ole poiskytkettynä. Biosin resetointi listan alkuun ja toisena epäilyksenä itsellänikin virtalähde. Toimiiko rebootit normaalisti pelkällä käyttiskovolla, vai alkaako noi uudelleenkäynnistyksen ongelmat vasta kun lisää kovoja lisätään? Alkaako ongelmat aina tietyn kovon kohdalla tai kun mennään järjestyksessä tiettyyn kovoon.

Periaatteessa myöskin tuon käyttis ssd:n firmwaressa saattaa olla jotain ongelmaa, mutta jos kerran edes biosiin asti ei pääse, niin silloin sulkisin ongelmista ainakin kovot pois näin ensialkuun ja keskittyisin emoon. Pikkuhiljaa hajoava virtalähde voi aiheuttaa kyllä kaikenlaisia mysteerivikoja, jos esimerkiksi jännitteet heittelevät paljon.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
96
BIOSin resetointi: ongelma jatkuu
Toinen poweri: ongelma jatkuu
Seuraavaksi vuorossa winukan uudelleenasennus uudelle levylle. Sen jälkeen varmaan narkki korahtaa ja alkaa kiroilu... Kunnes toivottavasti pystyy alottamaan kaiken tämän diagnosoinnin alusta...
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
96
BIOS on päivitetty ja nollattu. Muisteja kokeiltu toisissa sloteissa. Windows asennettu uudelle levylle. Aina tuloksena sama, kone ei käynnisty ellei käytä virtoja kokonaan pois.

Kokeilin myös ilman ainuttakaan levyä. Eli kokoonpanossa oli vain emo, muistit, prosu ja näytönohjain. Bios aukeaa, ihan sama teetkö muutoksia tai et niin BIOSista poistumisen jälkeen bootloop alkaa taas. Minun logiikkani sanoo, että vika ei ole levyissä vaan jossain muualla. "Ainoana" vaihtoehtona nousee mieleen emolevy ja joku älytön, epälooginen piilevä vika.

Levyjä on kokeiltu N^N kokoonpanoilla. Ja ilman levyjä. On kokeiltu toisella, toimivalla ja tehokkaammalla powerilla. Muisteja on koitettu vaihtaa väylästä toiseen. On koitettu käyttöjärjestelmän uudelleenasennusta uudelle levylle. Ainoa edistysaskel oli se, että SMART tietojen avulla tiputin tuon yhden ilmeisesti vanhaksi käyvän hdd:n pois kokoonpanosta. Mutta toiminnan kannalta sillä ei ollut mitään merkitystä.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 048
Sama vika on omassa GigaByte Z87X-D3H emossa, en vain muistanut tuota enää. Vika oli jo edellisellä omistajalla,
ja kokelin tietysti silti päivittää biosia, ja kaiken muunkin muttei auttanut.
Hyvin sitä on silti aina pystynyt käyttämään, käynnistyy kuitenkin useimmiten :lol:
Tässä linkissä vähän samantapaista bios ongelmaa:
Fatal1ty H87 Performance BIOS problems - Motherboards
 
Toggle Sidebar

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
237 509
Viestejä
4 164 673
Jäsenet
70 418
Uusin jäsen
NKoo

Hinta.fi

Ylös Bottom