Philips AK 540 -levysoitin toimimaan (?)

snj

Liittynyt
22.10.2017
Viestejä
1
Auttakaa osaamatonta levysoittimen kanssa.

Kaapissa on lahjoituksena saatu Philipsin AK 540 levysoitin (ilman vahvistinta), ja pöydällä on Pioneerin vanha XC L5 -stereosetti. Muutama asia on jäänyt mietityttämään.

Tarvitseeko levysoitin toimiakseen jonkin Philipsin as440/450/460-stereoseteistä, vai riittääkö vahvistin? Jos stereosettiä ei tarvita, mistä laite saa virtansa?

Onko järkeä etsiä tähän yhdistelmään halpa vahvistin (esim. ProCaster PH-01 ‐levysoitinesivahvistin MM-rasioille 39,90 €), jotta pääsisi nyt talveksi kuuntelemaan vinyyleitä? Vaihtoehto on että sitkeästi odottaisin jonnekin tulevaisuuteen, kunnes olisi rahaa ostaa uutena pakettina levysoitin, vahvistin ja uudet kaiuttimet.

Kolmas ongelma on toki se, etten tiedä tulisiko tuolle soittimelle ostaa MM vai MC RIAA-korjain, tai tarvitaanko koko korjainta ollenkaan.
 
Liittynyt
27.12.2016
Viestejä
36
Levareiden takana on 2xrca ja virtajohto. nähtäväsi kyseine levysoitin tarvii virtalähteen? Jos vahvistimessa on valmiiksi asennettu RIAA-vahvistin eli Phono-sisääntulo, se on suurella todennäköisyydellä tarkoitettu MM-rasioille. Äänirasioita on kahta tyyppiä: MM (moving magnet) ja MC (moving coil). MM-rasiassa neulan varren toisessa päässä oleva magneetti liikkuu kahden ohuesta kuparilangasta käämityn kelan välissä. MC-rasiassa neulan varren päässä on kela, joka liikkuu magneettikentässä. Kalleimmat rasiat ovat yleensä MC-tyyppisiä. Philipsin AK 540 levysoitin oletettavasti MM-rasia. linkkisi vahvistimessa on RIAA. Sun pitäsi saada linkin vahvarilla levari henkiin, kun kesii mikä toi virta homma on? Monessa levarissa on muuntaja itsessään.
 
Liittynyt
18.04.2018
Viestejä
225
Samaa AK-540 levysoitinta kanssa kunnostamassa. Siitä on joskus kai esivahvistin mennyt rikki ja korjattu. Korjauksessa on pieni vika, kun virta ei mennyt moottorille asti, mutta pienellä kolvaamisella levy taas pyörii. Ääni kuuluu, joskaan en ole varma RIAA esivahvistimen laadusta, kun on amatöörin korjaama (ei kokonaan vaihtama). Toisaalta oma tuntemus ei riitä kovin pitkälle audio puolella :) Jos kumminkin saisi siirrettyä vanhoja levyjä tuon kanssa tietokoneelle.

Siinä on MM rasia ja neulan rasia on MG 2500 (jollain sivulla MG2510). Ehkä ei haittaa vaikka etsisi uuden neulan. Varsinainen kysymys on voiko esivahvistimen vaihtaa suoraan esim. tälläiseen PIENIKOHINAINEN LEVYSOITTIMEN RIAA-KORJAIN - PARTCO verkkokauppa? Tuo ei ole varastossa, mutta on siellä vähän huonompi jossa valinta joko phono tai AUX. (Muitakin voisi vielä katsoa.) Soitin on ilmeisesti hihnavetoinen, kun ebayssä on hihna myytävänä, mutta sitä ei kai kannata vaihtaa. Pelkästään neulan ja RIAA vahvistimen kanssa luulisin soittimesta tulevan uuden veroisen (tai paremman jos parempi esivahvistin).

Tällä on lisätietoja. 1,7 - 3,4 mV on herkkyys @1kHz -> tavallliset esivahvistimet kelpaa?
 
Liittynyt
18.04.2018
Viestejä
225
Voisi olla ihan hyvä sekin, joskin taitaa se ensin mainitsemani vahvistin taitaa löytyä myös Elektrolinnasta TC-750 koodilla. S/N arvo on ilmoituksen mukaan 15 dB Procasteria parempi. Tiedä sitten mitä on oikeasti. (Tuonkaan muuntimen laatu ilmeisesti ei kelpaa oikeille hifiharrastajille, mutta itse en sitä tarvitse/osaa kuuntelussa erottaa.) Eletroniikkaliikkeestä saa lisäksi puuttuvat liittimet samaan pakettiin.

Jonkun aikaa sai hakea että löytyi tietoa neulasta ja vastaavasta nyt. Tämän perusteella siihen käy Sanyo ST-09 neula ja vastannee MG09 rasiaa. Näyttää melko samalta kuin omassa on. Edullisemman pään neuloja ja soittimia, kun tällä hetkellä uusi neula näyttää maksavan 20€ luokkaa (jos vielä sopii soittimeen, niin päivitän statuksen).
 
Viimeksi muokattu:
Toggle Sidebar

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
240 139
Viestejä
4 192 768
Jäsenet
70 868
Uusin jäsen
Kaskii

Hinta.fi

Ylös Bottom