Ubiquiti Edgerouter ERPoe‑5

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 900
Uutta reititintä katsellessa silmiin pisti Ubiquitin tuotteet jotka ainakin paperilla tarjosivat erinomaisen kuuloisen hinta-ominaisuudet suhteen. Kyseisen sarjan ERPoe-5 mallin hommasin hieman yli parinsadan euron hintaan paikallisesta kivijalkakaupasta ja suunnilleen samaan hintaa kyseinen kapistus löytyi ainakin verkkokauppa.comista. Kyseinen valmistaja on kirjoittajalle aikaisemmin tuttu ainoastaan nimenä ja siinäkin lähinnä wifi tukiasemiin liitettynä.

Nopea katsaus valmistajan sivuille paljasti melko laajankin laitevalikoiman runsailla "ammattitason" ominaisuuksilla varustetulla softalla. Näistä ostolistalle valikoitui ERPoe-5 lähinnä siitä syystä että se oli ainoa Ubiquitin reitittimistä jotka toimivat 48v tasajännitteellä, sillä reititin tuli akkuvarmennuksen perään. Lyhyesti ominaisuuksiltaan laite on seiraavanlainen


Model: ERPoe-5
• (5) Gigabit routing ports
• (5) PoE configurable ports
• Supports 24V or 48V PoE
• (3) ports configurable for switching
• 1 million packets per second for 64-byte packets

Tässä vaiheessa on kuitenkin syystä huomauttaa että laitteen PoE on ns. passiivinen PoE eli se ei ole yhteensopiva virallisen PoE standartin kanssa. Ominaisuus on kuitenkin hyödyllinen ainakin Ubiquitin omien langattomien AP:n kanssa ja oletuksena se on kytketty pois päältä eli laitetta voi käyttää myös ilman ominaisuutta

Laitteessa on 5 reitittävää porttia joista 3 voidaan halutessa konffata toimimaan kytkimenä sekä sarjaportti console käyttöä varten. Laite ymmärtää myös VLANeja joten periaatteessa niillä reitittävien porttien määrää voi kasvattaa. Kaikissa edgeroutereissa on samainen EdgeOS softa ja eroa laitteiden välillä löytyy lähinnä raudasta.



Paketin sisältö on melko pelkistetty. Paketin mukana tulee itse laitteen lisäksi virtalähde, lyhyt "Getting started" ohje, Ubiquiti tarra, kiinalainen mallimerkintä lappu sekä pari halpaa roppua ja ruuvia laitteen kiinnittämiseksi seinään. Mukana ei tullut consoli kaapelia.

Metallikuorinen laite on kooltaa hyvin kompakti joskin hieman halvan oloinen. Mitään ylimääräistä ei siinä ole sillä virta ledikin on integroitu console portin lediin.




Laitteen asentamisen jälkeen ensimmäisenä kannattaa päivittää ohjelmisto sillä viimevuoden lopulla valmistetussa laitteessa oli sisällä yllättävän vanha softa. Päivityspaketti löytyy valmistajan kotisivuilta ja prosessi itsessään on varsin helppo.

Laitteen conffauksessa alkoi selventyä seikka miten hinta oli ominaisuuksiin nähden niin edullinen. Peruskäyttäjää varten ohjelmistossa on jokunen wizard joilla perusasetukset saa kohdilleen ja laitteen toimimaan. Jos näitä meinaa käyttää se kannattaa tehdä heti ensimmäisenä softan päivityksen jälkeen sillä ne vaativat että laite on tehdas asetuksilla. Laitteen hallinta onnistuu kolmella tavalla. Käyttämällä selaimella EdgeOS hallintapaneelia josta löytyy useimmat perustoiminnot. tekstipohjaisella consolella joko sarjaportilla, SSH, telnet tai löytyypä kyseinen hallinta jopa hallintasivun CLI painiketta painettaessa avautuvasta ikkunasta. Lisäksi hallinta on mahdollista näiden kahden välimaastossa olevasta config tree välilehdestä.




Vaikka EdgeOS graafinen käyttöliittymä on periaatteeltaan toimiva ja visuaalisesti hieno on se ominaisuuksiensa puolesta hirveän rajoittunut. Esimerkiksi reitittimen kellonajan saa asetettua joko manuaalisesti tai päivittymään NTP:n kautta mutta itse NTP serverin muuttaminen Ubiquitin omasta oletuspalvelimesta vaatii joko CLI tai config treen käyttöä. Tästä syystä graafinen käyttöliittymä on hyödyllinen lähinnä laitteen yleistilan tarkistamiseen.

Tästä syystä CLI ikkuna hallinpaneelissa onkin tuikitarpeellinen, mutta itse koen tekstipohjaisten komentojen opettelun aina työläänä jos niitä ei tarvitse viikoittain. Nekun tahtovat unehtua mielestä ja graafisessa käyttöliittymässä voi selailla mitä vaihtoehtoja oli tarjolla. Tässä kohtaa tulikin esille ehkä tavan käyttäjän kannalta se suurin ongelma. Vaikka valmistajan kotisivuilta löytyi melkein satasivuinen EdgeOs user guide, oli se sisällöltään melko suppea ja esimerkiksi CLI komentoihin ei kovin kummoista osuutta ollut ohjeessa. Nettiä selatessa tulikin sellainen kuva että EdgeOS tuki rajoittui lähinnä valmistajan foorumilla kirjoitteluun eikä kirjallista ohjeistusta juurikaan ollut saatavilla joten itselle consolen kautta vähemmän konffanneena tuo tuotti hieman haasteita.



Näiden kahden tavan välimaastossa on sitten config treen käyttö. siinä puurakenteen avulla muutetaan asetuksia jotka softa muttaa sitten lopuksi laitteelle annetuiksi komennoiksi. Alla vaihdettiin NTP palvelimen osoitteet






Lyhyen käyttötestin loppumietteitä:

1. Passiivijäähdytettynä laite käy melko lämpimänä. Google tiesti kertoa että kyseessä on ominaisuus mutta itsellä mietityttää kuinka tuo vaikuttaa laitteen elinikään.

2. peruskonffausta yhtään erikoisemmat hommat vaativat enemmän perehtymistä kuin kuluttajalaitteilla joten ihan noviiseille ei laitetta ihan voi suositella.

3. hallintaan liittyvän kirjallisten dokumenttien vähyys ei yhtään helpota konffausta osaamattomalle.

4. joitain kummallisuuksia kuten esimerkiksi hallintasivulle pääsyn rajoittaminen vain yhteen fyysiseen porttiin tai VLANiin vaatii palomuurisäännöillä kikkailemista.


Voidaan suositella: jos haetaan edullista mutta monilla ominaisuuksilla varustettua reititintä varsinkaan jos osaamista/seikkailumieltä ei puutu.

Voin kirjoitella vielä jatkoa kun olen käyttänyt laitetta pidempään.
 
Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
445
Oletko kokeillut laitteen suorituskykyä, kuinka hyvin laite jaksaa reitittaa dataa LAN:ssa ja WAN portin yli?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
22 053
Oletko kokeillut laitteen suorituskykyä, kuinka hyvin laite jaksaa reitittaa dataa LAN:ssa ja WAN portin yli?
Normaali malli ilman PoE:ta siirtää NAS:iin isoja tiedostoja 100-110 megatavua/s (~= 800-900mbps). WAN:iin en ole tunkenut tavaraa nopeasti, kun se on vaan 100mbps.
 
Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
445
Onnistuuko UPnP hallinta/tuki laitteella?
Onko DDNS palvelut tuettuina, esim. dyndns.com, yms?
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
239 678
Viestejä
4 188 591
Jäsenet
70 778
Uusin jäsen
Heiniks

Hinta.fi

Ylös Bottom